• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Abortus, crkva, i kako je to biti majka...

Started by Petronije, 29-10-2017, 10:11:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truba

gomila uopće nema potrebu za seksom
200000 osoba ne izlazi iz kuce
vrijeme je da se poduzmu radikalne mjere

jedno dijete za domovinu
drugo za obitelj
treće za muža
i onda si slobodan

nema mature bez bebe
nema diplome bez bebe
nema posla bez bebe
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Scordisk

ja bih to malo radikalnije:

ne može kod notara bez bebe
ne može na letovanje bez makar još jedne bebe
koliko dece, toliko dana godišnjeg odmora

Truba

samo se vi zajebajite
problem je ozbiljan
ljevica ne nudi rješenja

samo desnica... ali ne kao desanka šakić nego kao radikalna rješenja
ako je danas sve roba... od sexa ljudi osjećaja onda vala nek država otkupljuje djecu

ionako je razjebana obitelj tako da je skoro svejedno ko te odgaja
ovo govorim u kontekstu odumirućih nacija

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

U Parovima je pozitivan natalitet, mislite o tome.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Sve je to lepo i krasno, ali ne možete nikoga naćerati da ima (ili rađa) decu, ako to ne želi. Mislite i o tome.

Aco Popara Zver

Naravno, ali sve odluke imaju i posljedice, zar ne.

Npr, kad broj radnika bude manji od penzionera praviće Vučića od blata, jer 10% je mnogo manje od npr 50% smanjenja.

Tad nema priča o stečenim pravima i tako tim forama, no se žanje posijano.

Dybuk

Niko neće praviti Vučića od blata nas-rofl

koji bi postotak stanovništva spao u te prokužene individualiste (koji verovatno ne glasaju za Vučića)? Ajd da kažem 10-20% i to ako sam optimista. Ostali mogu da se množe i da glasaju, ko im brani.

Petronije

Quote from: Гражданка Шульц on 23-02-2018, 22:04:47
Niko neće praviti Vučića od blata nas-rofl

Terza i Džaja bogami hoće :mrgreen:

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Arm the Homeless

Aco Popara Zver

Ovim tempom Vučić od blata cijenim 2060. godine.

akhnaton

Quote from: Black swan on 23-02-2018, 20:00:57
gomila uopće nema potrebu za seksom
200000 osoba ne izlazi iz kuce
vrijeme je da se poduzmu radikalne mjere

jedno dijete za domovinu
drugo za obitelj
treće za muža
i onda si slobodan

nema mature bez bebe
nema diplome bez bebe
nema posla bez bebe

Može, ali ne mora da znači. Jer, vodimo izgubljenu bitku u ratu koji ne možemo da dobijemo.  Nemamo ideološku, kulturološku, religijsku, posebno ne biološku osnovu za bejbi bum. Sve što "desničari" nude kao odgovor je glupost. Dokle god se oni koji bi trebalo da prave decu ne osećaju ugroženi pod ove četiri osnove, nema povećanja broja dece.  Te gluposti tipa nema ovo ako nema dece, napraviće samo novu ciganiju koja će da kuka da joj se daju poslovi, socijala i ostalo jer su napravili decu, ništa drugo.
Rešenje? Imitirajmo one koji imaju decu. Šarija bato, naravno bez islama. Poligamija dozvoljena, oduzimanje prava ženama (ionako kmeče u odbranu najmizoginijih kreatura na planeti), kažnjavanje smrću za svaki izvršeni abortus (i to javno da svi vide) jer pretnje paklom i pozivanje na "naciju" su mlataranje praznom puškom. Čovek kao biće se danas nakon "liberte, egalite, fraternite" ne plaši da će da bućne u kazan nakon smrti, ali se smrti boji.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

akhnaton

Quote from: Meho Krljic on 28-02-2018, 21:03:01
Evo, Pens misli da uskoro možda uspeju da ukinu abortus u Americi:

https://www.huffingtonpost.com/entry/mike-pence-abortion-end-in-our-time_us_5a967267e4b07dffeb6dbc05?ncid=edlinkushpmg00000313

Ma kakvo direktno ukidanje. To su gluposti. Treba ići obrnutom psihologijom. Hoćeš abortus? Može, ok, tvoj izbor. Čak bi i pojeftinio uslugu, ali vršioci usluge sve podatke zavedu, i onda, prava postepeno ukidati.  Jer direktna zabrana ne donosi plodove, ovo donosi. Naravno, kmečaće i histerisati, ali, nema legalnog osnova za kmečanje, jer pravo na "izbor" nije dirano, sve ostalo su samo posledice. slobodne volje...

scallop

Misliš kao skuplje zdravstveno osiguranje za pušače ili kao skuplje osiguranje automobile za prekršioce zakona o saobraćaju?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

akhnaton

Quote from: scallop on 01-03-2018, 10:02:57
Misliš kao skuplje zdravstveno osiguranje za pušače ili kao skuplje osiguranje automobile za prekršioce zakona o saobraćaju?

I to...

mac

Ljudi koji traže ukudanje abortusa ne traže to zbog nekih praktičnih razloga, nego zbog verovanja da je fetus osoba koja ima jednako pravo na život kao i bilo ko posle rođenja. Za njih je to ubistvo. E pa ako je ubistvo onda ne možeš da se cenjkaš sa ubicom, da mu naplaćuješ više za osiguranje, i da ga popreko gledaš kad ponovi ubistvo. Ne, ubica po njihovom verovaju mora da ide u zatvor zato što je osoba ubijena, i neko za to mora da odgovara.

Ali ako se samoupravno dogovorimo da fetus nije osoba, i nema svoja prava, onda nema potrebe da se uopšte bavimo abortusima.

Anomander Rejk

bosanski Muslimani u velikoj meri imaju sličan mentalitet kao i Srbi i Hrvati
ma šta pojedini mislili o onom periodu, život u blagodetima SFRJ itekako je ostavio traga
vehabizam, terorizam, rađanje u funkciji ekspanzije itd nisu se primili u značajnijem broju kod njih
čak ni nakon rata i stradanja devedesetih
i to je fakat i činjenica.
Tajno pišem zbirke po kućama...

akhnaton

Quote from: Anomander Rejk on 01-03-2018, 11:47:35
bosanski Muslimani u velikoj meri imaju sličan mentalitet kao i Srbi i Hrvati
ma šta pojedini mislili o onom periodu, život u blagodetima SFRJ itekako je ostavio traga
vehabizam, terorizam, rađanje u funkciji ekspanzije itd nisu se primili u značajnijem broju kod njih
čak ni nakon rata i stradanja devedesetih
i to je fakat i činjenica.
Potpisujem.

Quote from: mac on 01-03-2018, 11:41:20
Ljudi koji traže ukudanje abortusa ne traže to zbog nekih praktičnih razloga, nego zbog verovanja da je fetus osoba koja ima jednako pravo na život kao i bilo ko posle rođenja. Za njih je to ubistvo. E pa ako je ubistvo onda ne možeš da se cenjkaš sa ubicom, da mu naplaćuješ više za osiguranje, i da ga popreko gledaš kad ponovi ubistvo. Ne, ubica po njihovom verovaju mora da ide u zatvor zato što je osoba ubijena, i neko za to mora da odgovara.

Ali ako se samoupravno dogovorimo da fetus nije osoba, i nema svoja prava, onda nema potrebe da se uopšte bavimo abortusima.

Nema tu nikakvog cenjkanja, prosto je i jednostavno. Odgovornost kao protiv teža "slobode" izbora.

Aco Popara Zver

Ako država može da ima smrtnu kaznu, može i abortus. Država kontroliše život i smrt. Čak i u neoliberalizmu.

scallop

Eh, Mac, ti bi samoupravno da se dogovoriš sa ubicama ubica! Toga nema ni u religijama ni u ideologijama. Ne bi trebalo ni u zakonima, jer postoji nešto što se zove lekarska etika, zaklinju se i oni nekome na vernost.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Ko su prve ubice, a ko su druge ubice u frazi "ubice ubica"?

scallop

Ovi koji bi da istrebe one koje smatraju čedomorkama. Nema link.

Aco Popara Zver

Oni više pucaju na ginekologe no njihove pacijentkinje, koliko znam...

No, ja samo govorim da mi je besmislena priča da abortus može biti legalan samo ako fetus nije ljudsko biće.

To možda za kvazimoralističko foliranje. Al pošto je država sila, ona može i da ubija ako smatra da tako treba.

To foliranje samo škodi ljudima, tješe se nešto, i u fazonu su ovde potok ovde cvet.

Emosi i hipsteri.

Kake veze ima dal je fetus čovjek s tim dal treba dozvoliti abortus.

Mante me humanitarizma, i to lažnog

mac

Pa neće oni da istrebe nikog. Hoće da ih nateraju da rađaju, a ne da ih trebe. Nisu ubice ubica, nego gonioci ubica. Zato si me zbunio.

E sad, jedno od deset zapovesti je "ne ubij", je li tako. Nema ih mnogo, samo deset, a ovo je jedno među njima. Na listi je, i vrlo je jasno i nedvosmsleno. Ako moraš da biraš između toga da ubiješ i da ne ubiješ onda si u obavezi da ne ubiješ, je li tako. Tvoja duša je bitnija od tvog tela, i ako si ukaljao dušu ubistvom drugog čoveka onda ti je džaba što si živ. Samoodbrana nije izgovor. Zapovest ne kaže "ne ubij, osim u samoodbrani", nego "ne ubij"!

Zašto onda hrišćani imaju opravdanja za ratove? Zašto imaju opravdanja za smrtnu kaznu? Za ubistvo u samoodbrani? To im nekako ništa ne smeta, nego im smeta samo abortus.. Uskladimo se malo, budimo principijelni ako se već pozivamo na duhovne vrednosti..

Aco Popara Zver

Zato što se zapovjest ne odnosi na nevjernike. Ni u jednoj religiji.

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 12:39:23
Ni u ideologiji

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

tomat

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 12:39:23

Ratovalo se i u okviru iste religije. Zgodno je to što kod neprijatelja uvek možeš da nađeš nešto što je drugačije, a što ga kvalifikuje kao nevernika.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Quote from: mac on 01-03-2018, 12:38:15
Pa neće oni da istrebe nikog. Hoće da ih nateraju da rađaju, a ne da ih trebe. Nisu ubice ubica, nego gonioci ubica. Zato si me zbunio.

E sad, jedno od deset zapovesti je "ne ubij", je li tako.

Sad si mi do'akao.  xrofl xrofl xrofl

Po potrebi si i religiozan? Bog zna šta radi, Mojsije nije dobro pročitao, zapisivači zapisali, a prepisivači prepisivali. Nema nadležnog za utvrđivanje kad fetus fasuje dušu. Osim onih koji su to pravo uzurpirali. Fetus se mora štititi kad on ima šansu za normalan život. A o tome zna se ko odlučuje. Medicina koliko je uznapredovala, jer lekaru je obaveza da štiti život i trudne osobe, jer ona ima bolju šansu.

Aco Popara Zver

Naravno, ono srpska i bugarska pravoslavna crkva -  2 religije.

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 01-03-2018, 13:05:06Fetus se mora štititi kad on ima šansu za normalan život. A o tome zna se ko odlučuje. Medicina koliko je uznapredovala, jer lekaru je obaveza da štiti život i trudne osobe, jer ona ima bolju šansu.

Medicina je nauka o silikonima i hijeluronima, zaosto si!

scallop

A ti si seronja. Ne zajebavaj se sa ozbiljnim stvarima.

mac

Quote from: scallop on 01-03-2018, 13:05:06
Po potrebi si i religiozan?

Ja samo tražim konzistentnost. Ako si duhovan onda se zna šta to sve podrazumeva. Ako si brižan opet se zna. A ako se selektivno pozivaš na bibliju da bi hranio svoje predrasude biću tu da svojim britkim umom i oštrim jezikom sasečem sve nelogičnosti i nekonzistentnosti..

Aco Popara Zver

Ček, pa djb nije ništa od toga!

Scallope, pa jes fakat da medicina više brine o koži oko očiju no tamo nekom abortusu, bez obzira šta piše u Hipokratovoj zakletvi.

Ima onaj fazon kako smanjuju i broj stopala!

scallop

Ne znaš da je medicina kompleks koji počiva na svim drugim prirodnim naukama. Prekid trudnoće je suviše ozbiljno pitanje za tebe. Kad budeš lično pogođen javi se. Kao onaj ko jeste neću birati način da te ućutkam.

Isto važi i za britkoumnog.

Scordisk

zajebavajte se vi, dok je scordisk bio veličine pasulja, njegovi vrli roditelji su planirali da ga ogule kašikom za sladoled. da se nisu pojavili jehovini svedoci na vratima gospodina oca (koji se već beše ozbiljno nakresao sa gospodinom stricem), i krenuli priču o čudu postojanja i drm mr duši, ne bi otopili ledeno srce pijanog oca, i đe bi ja onda bio

dakle, verskim fundamentalizmom protiv abortusa!

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 01-03-2018, 13:29:42
Ne znaš da je medicina kompleks koji počiva na svim drugim prirodnim naukama. Prekid trudnoće je suviše ozbiljno pitanje za tebe. Kad budeš lično pogođen javi se. Kao onaj ko jeste neću birati način da te ućutkam.

Isto važi i za britkoumnog.
Da me ućutkaš u vezi čega? Da fetus nije/jeste ljucko biće?

scallop

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 13:56:19

Da me ućutkaš u vezi čega? Da fetus nije/jeste ljucko biće?

Upravo. Ti ne znaš šta si napisao, ali nadrljaš neku rečenicu da se ne pomisli da si odsutan.

Aco Popara Zver

Medicina ne odlučuje o tome jel fetus čoek, tačka.

Ti fazoni jel čoek mozak i svijest nisu predmet medicine, žao mi je.

Zna se koja nauka proučava svijest. Ta neurološka objašnjenja ljuckosti su smijurija.

scallop

Kad se budale smeju pametni odmahnu rukom. xyxy

Aco Popara Zver

Valja razlikovati bačene bisere od pomija.

Ubacivati kategoriju svijesti u medicinu može samo dr Frankenštajn.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 15:06:50
Valja razlikovati bačene bisere od pomija.

Ubacivati kategoriju svijesti u medicinu može samo dr Frankenštajn.

xrofl xrofl xrofl xrofl

Pozdravio te moj prijatelj Malcolm Stewart, neurolog.

Aco Popara Zver

Pozdravljam i ja njega. On može da priča o nervnim impulsima i šta god u nekom mjerenju izračuna, a o svijesti je amater kao što i Ajnštajn o politici zna koliko i bilo koji čovjek na ulici

Kad izjednači impulse i svijest, gubi svaki kredibilitet, što bi reko Truman.

Taj tvoj Stjuart ne zna ni da definiše šta je svijest, a vjerovatno ni drugar mu ne zna, čim potura da fetus nije ljucko biće, što je bukvalno Mehova ideologija, koju kao napada na drugom topiku.

scallop

Malcolm je otac mog zeta, jedan od najboljih neurologa SAD i redovni student IT tehnologija u 76 godini. Nisi dorastao ni prag da mu poljubiš.

mac

Nije bitno da li je ljudsko biće, nego da li je osoba. Osoba ima prava. Ljudsko biće je pojam iz biologije.

Aco Popara Zver

Šta to mijenja? Medicina je 1933. u Berlinu procjenjivala jel neko osoba.

Saće još ispasti da nije ubistvo ako neko nije osoba. Čak ni to nije tačno.

Dakle dva fulanja, em se to dal je neko osoba ne računa po gosn Stjuartu, niti eliminisanje ne-osobe može da ne bude ubistvo.

Inače, ja se Stjuartu ne pačam u poso, nek on broji impulse i tačkice na ekranu, al neće ga nametati svoje elektronske definicije osobe i svijesti i da mu mi kojima nije zet gutamo njegove gluposti.

Dybuk

Naravno da medicina odlučuje, zato je kao kriterijum* "viability", odnosno održivost ploda, da li može da preživi izvan materice. (guglala)

u US

QuoteIn 19 states, the restrictions are based on the "viability" of the fetus, or its ability to live outside the womb (typically between 22 and 24 weeks of gestation). Twenty-two states impose prohibitions after a certain number of weeks (15 of them putting that limit at 22 weeks of pregnancy)

kod nas:

QuoteU Srbiji prekid trudnoće legalizovan je 1969. godine. Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije ("Sl. glasnik RS",br.101/2005), ima 17 članova. Postupak razlikuje  tri  vremenske odrednice:

Do navršene 10. nedelje trudnoće, za prekid trudnoće dovoljan je usmeni zahtev žene;
Od 10-20. nedelje trudnoće potrebna je saglasnost konzilijuma lekara, koji uvažavaju sledeće razloge: narušeno zdravlje žene; ako bi se rodilo dete sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima; u slučajevima silovanja, zavođenja, rodoskrnavljenja ili obljube nad nemoćnim licem, maloletnim licem i obljube zloupotrebom položaja;
Posle 20. nedelje trudnoće, potrebna je saglasnost etičkog odbora tercijerne zdravstvene ustanove.

*edit, za legalan abortus

mac

Bato, ne izvrći i ne prenagljuj. Životinje za sada nisu osobe, ali je ubijanje životinja kažnjivo. Nije kažnjivo kao ubistvo osobe, nego po zakonu o dobrobiti životinja. Kad se inače priča o nekom ubistvu onda se podrazumeva da je u pitanju ubistvo osobe.

Španci sa Balearskih ostrva su promenili definiciju osobe tako da sada uključuje i više primate (gorile, orangutane). Ako sad tamo ubiješ gorilu sudiće ti se kao da si ubio bilo koju drugu osobu. Jer osobe imaju prava. Ne-osobe (ranije su to recimo bili robovi) nemaju prava koja imaju osobe. Ranije si mogao da ubiješ nečijeg roba i jedina "kazna" je bila da si morao da platiš vlasniku robovu cenu, a ako si bio vlasnik onda si mogao da ubiješ roba bez ikakvih posledica.

Dakle, ako je fetus osoba onda je abortus jedna priča u očima zakona, a ko nije onda je druga.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 17:17:20

Inače, ja se Stjuartu ne pačam u poso, nek on broji impulse i tačkice na ekranu, al neće ga nametati svoje elektronske definicije osobe i svijesti i da mu mi kojima nije zet gutamo njegove gluposti.

Ti si toliko glup da ni ne znaš šta je neurologija. Šic na guglanje.

Aco Popara Zver

Ja o klin, vi o ploču. Će ubijemo svakog ko nema ability to live outside the womb? Može da proširimo listu podugačko.

Puštite vi te fazone, neću ja da perem svačiju savjest lagarijama da fetus nije osoba jer neki neurolog to kaže.

Ne zabranjujem abortus, štaviše koljite slobodno, samo je besmisleno da se podvaljuju opravdanja za to, i to baš, ne lezi vraže, baš opravdanja za spiranje savjesti.

I dobar biznis. Ima li ta nauka velika da je nešto dokazala a da nije profitabilno? Kake koincidencije braćala.

Nije to osoba, možemo čak i da je kloniramo ili da ubacimo placentu Rokfeleru u dupe, da mu se obnovi prostata.

Neoliberalizam bre. Nije osoba, haj eksperimentišimo malo, brojimo dnk lance, će mu mijenjamo boju kose po narudžbini roditelja.

Sve bre ista povezana priča. Eno na RTS govori Bil Gejts macov guru da će i po odraslima da prčkaju po dnk.

Ja ponovo ponavljam, abortus je normalna stvar, odrasli smo ljudi, ne folirajmo se da to nije ljucko biće. Zašto iza neke bajke  da se to krije?

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 01-03-2018, 15:22:07
što je bukvalno Mehova ideologija, koju kao napada na drugom topiku.

Stjuart ili Meho?

Dybuk

Pa, nije osoba.

Biće je sopstvo, prema tome nije ni biće, nego biće u nastajanju.

Ja bih rekla prosto organizam, nedovoljno razvijen, pa se na osnovu stepenu razvoja organizma i nameću ovi limiti.