• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dominions

Started by ridiculus, 30-11-2017, 12:02:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Primećujem da nisu otvarane nove teme tokom mog odsustva sa foruma, pa ćemo da ispravimo to koliko možemo!  :lol:

Takođe se pitam šta će mi ova tema u životu, kada je Dominions, uz Dwarf Fortress, jedna od najkompleksnijih igara koje postoje, čije učenje zahteva vreme i posvećenost ravno učenju za neki (lakši) ispit, a i ja nisam kvalifikovan da dublje pričam o tome. No, vidim da postoji potreba i za osnovnim informacijama, pa hajdemo to da zadovoljimo.

Najosnovnije je ovo: upravo su izašli Dominions 5 (podnaslov je Warriors of the Faith, ali to zvuči bezlično za Illwinterove standarde imenovanja, pa ću ignorisati). Verujem da svako zna šta Dominions jeste, u nekim osnovnim žanrovskim i tematskim crtama. Jedna odlika serijala je obilje sadržaja. Ovo je statistika koju mogu da priložim o razvoju serijala:

Dominions   :  14  >600    >400  >300
Dominions 2:  17  >1000  >500  >300
Dominions 3:  23  >1500  >600  >300
Dominions 4:  28  >2000  >800  >300

Prvi broj je maksimalan broj igrača po partiji (živi ili AI), drugi je broj različitih jedinica u igri, treći broj različitih čarolija, i, na kraju, broj magičnih predmeta. Za novu igru nemam info.

Igrač može da izabere jednu od 14/17/60/75 različitih frakcija, respektivno, s tim što treba pomenuti da se smisao ovih cifara menja od treće igre (a vidi se i nagli skok u broju frakcija). Tamo su uvedena različita doba (konkretno, tri), i, u zavisnosti u kom istorijskom dobu se igra, realni opseg je niži - oko jedne trećine, zapravo.

Sve u svemu, vidimo da je to mnogo sadržaja. Uputstvo je uvek preporučljivo za ovakve igre, a u ovom slučaju i neophodno. Na priručniku za Dom 5 se trenutno radi, mada se početni oblik može naći ovde.

Što je još lepše, tu se mogu naći i video tutorijali za početnike - one koji nikada nisu imali dodira sa serijalom. Prvi, od 6 koje je napravio DasTactic, možete videti i ovde:

http://youtu.be/vkQEoAnFqY4

Tu su osnovna objašnjenja, poput onih o dominionima, vagama (scales) i stazama magije (magic paths).
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Ok, za onih 3,14 forumaša koje ovo zanima, moć pretendenta se manifestuje kroz dominion. Ako ovaj zgasne, umire i bog. Dominion, osim osnovne "jačine", ima i nekoliko balansirajućih parova, tzv. terazija, koje definišu prirodu boga u toj provinciji. Red/nered, produktivnost/lenjost, toplota/hladnoća, rast/smrt, sreća/nesreća, i magija/isisavanje (ovako zvuči zaista rogobatno, na engleskom je magic/drain). Svaki može da se kreće od -3 do +3, dajući bonuse ili hendikepe drugim veličinama (u toj provinciji).

Druga stvar, magijske staze i magijske škole nisu isto. Postoji i jedno i drugo, naravno. Recimo, magija vazduha je staza, "alteration" je škola. Staze dolaze od boga, škole se uče. Kao i u CoE, postoje rituali, i postoje čini (za borbu). Osim toga, moguće je praviti magične predmete ako se steknu preduslovi - recimo, obični plameni mač, ili moćniji letnji mač, ili čak Srp-čiji-usev-je-bol. Neki su jedinstveni (tj. samo jedan igrač može da napravi JEDAN), a neki samo mogu biti pronađeni, ne i napravljeni.

Elem, evo nastavak tutorijala od Das Tactic-a:

http://youtu.be/WD28PXJFUok

Ovaj deo se bavi (običnim) jedinicama i komandantima, odnosno, njihovim statistikama, kako su organizovane i šta znače.

Ko je čitao nešto od mojih pisanija za Conquest of Elysium bi možda, u nekom alternativnom univerzumu gde se ovosvetske male verovatnoće preslikavaju u velike, mogao da se seti, eventualno, kako su jedinice tamo definisane i opisane. E pa, ovde je slično, samo mnogo obimnije...recimo da ima oko 2 puta više parametara i promenljivih.

Moral u Dominionima je razvijeniji i podseća me na Eador, zapravo. U CoE je data određena veličina (neki prosek je 8-10) koja se proverava protiv aure straha koju imaju neka stvorenja ili protiv neke čarolije koja čini isto, i to je to. Ako biće ne prođe test, beži sa bojnog polja (i vraća se posle bitke samo ako njegova strana pobedi). Neke jedinice - nemrtvi, nežive stvari (golemi i sl.) - imaju moral 99, što u praksi znači beskonačan. U Dominionima, moral se smanjuje i kada stvorenje biva ranjeno ili susedna jedinica pogine.

U Dominionima imamo i parametre "encumberance" i "fatigue" koji su povezani. Težak oklop pruža zaštitu, ali smanjuje sposobnost izbegavanja napada, brzinu kretanja, i povećava opterećenost, koja, pak, povećava umaranje. Drugo, u igru ulazi starost jedinice. Za smrtna bića je to veoma bitno, zato što vreme teče, a, ako je vaš veliki inkvizitor živeo 68 godina, ne ostaje mu još mnogo, pogotovo ako uđe u oblast sa dosta nesreće (misfortune).

Trejler:

http://youtu.be/FP6zxwCCCDc

Kada u njemu kažu "The deepest strategy game of all time" ne preteruju koliko bi neko mogao pomisliti. Svakako je medju najjačim pretendentima za to mesto.

ridiculus

Quote from: ridiculus on 02-12-2017, 13:56:35
Moral u Dominionima je razvijeniji i podseća me na Eador, zapravo. U CoE je data određena veličina (neki prosek je 8-10) koja se proverava protiv aure straha koju imaju neka stvorenja ili protiv neke čarolije koja čini isto, i to je to.

Sećanje me je izdalo ovog puta. Uključio sam poslednju nezavršenu partiju u CoE, onu koju sam igrao sa patuljcima, i prvi utisak je bio, što bi rekao naš narod, "daaaaaj, zajebi ovo", pošto se većina mojih trupa i utvrda nalazi izmedju dva nekoliko puta jačih protivnika. Kao da horda nemrtvih ljudi i mnogo gorih stvorenja nije bila dovoljna, sa druge strane je došla vojska kralja-sveštenika actečkog nasledja (Mictlan u Dominionima, Vladavina krvi), sa desetinama i desetinama robova i plemenskih ratnika, nekoliko letećih risova (ozelotl) i drugih stvorova, koje vodi jedan tlalok (dovoljan izgovor da se ne usudite da napadnete) - efektivno, bog jedne od strana sveta. Jedina šansa da preživim je da pustim da se te dve strane pobiju, i da se zabarakadiram u sredini, budući da su patuljci idealni za odbranu protiv mnogo jačih vojski. No, da li je ta minijaturna šansa vredna još mnogo uloženog vremena? Videćemo, ionako se neće desiti skoro.

No, da se vratim na temu, i ispravim sebe: prosečan moral u CoE je u rangu 4-5. 8-10 imaju vrlo fokusirane jedinice, koje je vrlo teško uplašiti.