• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radmilo Anđelković, SPIRIDONOVA POTERA ZA NEUHVATLJIVIM i druge priče i novele

Started by scallop, 29-01-2018, 12:41:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

marketing je zamena za kvalitet i trajnost. Nećemo se valjda baviti tričarijama oko promovisanja knjige čije će samo postojanje biti cigla u zidu bdesmrtnosti?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Ti čekaj besmrtnost a ja neću. Do sutra ću najaviti knjigu ili je neće biti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

Quote from: Boban on 03-02-2018, 15:39:19
marketing je zamena za kvalitet i trajnost. Nećemo se valjda baviti tričarijama oko promovisanja knjige čije će samo postojanje biti cigla u zidu bdesmrtnosti?

xrofl xrofl xrofl

Boban

Quote from: scallop on 03-02-2018, 16:08:07
Ti čekaj besmrtnost a ja neću. Do sutra ću najaviti knjigu ili je neće biti.

a gde je naslovna strana?

scallop

Će krepamo bez da je nemamo? Evo, i Scordisk može da se oproba. Ionako mu je smešno između dve Štavionice. xrofl xrofl xrofl

Boban

Dovoljno mi je muke da mi je skordisk poslao najbolju priču za konkurs nego još treba da ga trpim da mi radi naslovnu...
...

scallop

Muka je s prgavima, ali gore je sa podatnima.

Mogao bi da probaš i sa Uglyjem, ali taj je još gori.

Boban

sačekaću da prvo daš sav tekst, da vidimo čega sve tu ima i da li treba nekih prepravki.

scallop

Samo ti čekaj, ja odo' napred.

Evo kako ja zamišljam naslovnu stranu. Napred Sneg i led, crknuti i rasporeni mamut leži, a iz utrobe vire dve nage prilike. Pražena i muškarac. Na zadnjoj strani samo tvoja moja fotografija sa vrućom rakijom.

Boban

Ti i ja smo vezani okovratnikom koji eksplodira ako se previše udaljimo; dakle, ne jurcaj napred kad ima još posla pozadi.

scallop

Pa, izvoli. Pozadi ti je na raspoloženju. Mislio sam da i ti radiš nešto.

Kimura

Quote from: Boban on 03-02-2018, 15:39:19

Što da se ne brinete? Vi pazite na svoj trenutak, a knjiga će se za večnost postarati sama.

Boban

scallop

Ne baš, ali je početak.

Put ćemo naći ili ću ga napraviti.

Meni od fajlova nedostaje 6 iz SIRIUSA, ALEF i Kentaur.

Boban

Ja imam Siriuse i Alef, a Varnice nema nigde... moraće da se prekucava.

A naslovna je genijalna, potpuno liči na tebe...

scallop

Čak i ja više ličim na mene od te naslovnice. Šta misliš o mom predlogu? Dvoje viri iz utrobe mamuta i ostalo belo. Varnicu imam na engleskom. :? 

Boban

Kad je bog delio strpljenje, razum i širokogrudost, ja sam se definitivno zatekao preblizu.

Аксентије Новаковић

Прва верзија насловнице подсећа на Стрипотеку, а друга на Quest for fire.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Boban

scallop

Malo bolje, ali više bih voleo da platim dobru. Imam još jedno mesto na zidu uz najbolje koji su radili ilustracije za moje knjige. Nedostaje mi BoBova za GALAKTIČKI TUNEL. Eno je, visi na zidu kod Hejzija. Taman sam pomislio da bih mogao da je nasledi, a ispalo da je i Hejzi klinac. :(

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Kimura

xrofl

Sjajno, Bato! Marketing je tvoja sudbina. Nisi uzalud čitao filozofe.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Dok se ne ukine sprdanje po tuđim topicima, da se i ja sprdnem.

Tragam po kući za Kentaurovom zbirkom NAJBOLJE SVETSKE SF PRIČE 1986 i nigde iskre gde je VARNICA. Izgleda da sam opet nekog ko čita a ne vraća ubedio da je uzme. Umesto toga našao sam roman DILKAN, BRE! Niko nije hteo da uzme.

scallop

Jedna od priča u zbirci je OČI SVETOVIDA: FALUS. Evo kako je izgledala priprema.

Prvi falusni sistem se pojavljuje nekoliko milenijuma kasnije, kad je život prvobitne zajednice postao slojevitiji, da ne kažem – gušći. Neko je provalio da malo zadovoljstvo u seksu ima dalekosežno važniju posledicu devet meseci kasnije. Priznajem da je devet meseci mnogo za tupave praljude, ali i danas susrećemo mnoštvo slučajeva da muškarci ne znaju da su očevi. Druga civilizacijska revolucija praistorije je započeta na prilično banalnim osnovama.

Biće da se dogodila u vreme kad su ljudska naselja postala veća od seoskih ideja o maloj bezbednosti. Nekako imam utisak da je broj božanstava proporcionalan populaciji obožavatelja. Svako u sebi nosi svog ličnog boga. Sinteza naselja i komunikacija su normativno uzrokovali populaciju bogova. Budući da je povezivanje teritorija bio praćeno nasiljem, bogovi nasilja su potisnuli bogove naklonosti. Takođe, nasilje je poistovećivano sa muškarcima, te je nastupilo falusno doba. Debelguze mame su polako nestale, a strasni stubovi su zauzeli njihovo mesto. Stiglo je vreme nadzemaljskih, uranskih bogova.

Prekretnica između matrijarhata i patrijarhata uvek me je intrigirala, pa se tema pojavila i u mojoj priči "Oči Svetovida: Falus". Pretapanje je opsesivno, među bogovima je izbio pravi rat, na pijedestal su se uspeli uranski bogovi. Čini se da matrijarhat nije bio potpuno poražen. Mada je nastala hijerahija božanstava, ženski bogovi nisu bili sasvim potisnuti. Panteonska božanstva su sistematizacija i klasifikacija kao posledica povećanja gustine naseljenosti i nastajanja većih zajednica.

Svakako nije bilo efikasno istrebiti one koji poštuju neko drugo božanstvo. Time će se mnogo kasnije služiti i izraelski kraj David, ali je nezgodno kad sa paganskim božanstvima nestanu i ljudi. Bogovima ne prija kad im nestanu sledbenici. Nema ko da rinta za njih. Dva do tri milenijuma pre početka beleženja istorije dobro rešenje je bila koegzistencija božanstava. Paganstvo je bilo miroljubiva opcija.

Potpuno je svejedno koja grupa božanstava je bila u pitanju, neki su bili poštovani zbog očekivane dobronamernosti, drugi iz strepnje da bi mogli da dozovu nesreću, treći za radovanje i veselje što što je još jedan period života protekao u miru. Ako se začeprka po panteonima ništa nije povereno slučaju, sve je prepušteno božanstvima.

Kimura

I šta bi sa ovom knjigom? Još traje potera za neuhvatljivim autorom predgovora?
Samo kod nas biva da se brže i lakše napiše knjiga nego predgovor (pogovor). Deca Istoka. Preduzimljivi Zapadnjak bi već pola serijala prodao.  xrofl xrofl xrofl Za knjižare i za film.

Eh, pošto mi nije u prirodi da se samo smejem tuđoj, a ustvari našoj muci, dodajem sledeće: ako već nema sposobnijeg, upućenijeg i u svakom pogledu kvalifikovanijeg pisca za te uvodne reči, dobrovoljno se javljam da ih ja napišem. Samo mi dajte sve priče na čitanje.

scallop

Stvarno. Eno za Luzitaniju ne mogu da nađu moderatora promocije. Pored IT stručnjaka, fale nam i ovi profili. Kimura, fala na dobroj volji.

Boban

Autor treba da sakupi sav tekst... dakle, sve priče u elektronskom obliku, da ih eventualno pročita i džarne nešto ponegde, čisto da dobijemo ultimativno sređeno izdanje.
Nevolja s ovom knjigom je nedostatak voljnih teoretičara da urade opsežan presek autorovog dela sa posebnim osvrtom na ove priče, neki nemaju vremena, neki volje, neki su u svađi s autorom, pojedinci čak u svađi i sa izdavačem, dakle kada se svi ti preseci izvuku, na suvom smo...

Аксентије Новаковић

Quote from: Boban on 17-02-2018, 13:40:43
Nevolja s ovom knjigom je nedostatak voljnih teoretičara da urade opsežan presek autorovog dela sa posebnim osvrtom na ove priče,

Кимура да напише предговор, а ти да напишеш опширан поговор.
И то је то.

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

scallop

Sve su veće šanse da autor sve pošalje dođavola. To će se dopasti svima nevoljnima i u svađi sa nekim od učesnika projekta. Do sada se ispostavilo da sve osim "Varnice" postoji u elektronskoj formi i da je veći deo kod hrčka Bobana. Usput, autor nije ni sa kim u svađi, a oni koji jesu sa njim neka preispitaju svoje razloge.

Kimura

Boban

ček, bre, kako sam ja najednom postao problem i kamen spoticanja?
Pa autor bira i ako autoru odgovara, meni je savršeno.
Ja sam samo primetio da smo nas dvojica u zbiru u zategnutim odnosima otprilike sa 80% srpske SF&F scene i to dosta komplikuje logistiku.
Takođe nisam kriv što autor ne vidi ko je sve s njim u svađi i ko neće da sarađuje...
Na kraju krajeva, ja sam etalon razumevanja, popustljivosti; bog kooperativnosti...

Kimura

Pa i meni je iznenadjenje to sto ti postao problem. Ustvari, ako bi neko mogao Radmila da predstavi publici - to si ti. Teoreticari neka muce djake i studente.

scallop

Ustvari ja sam sebe maltretiram poslednjih nekoliko godina. Flagelant moderne srpske fantastike. Kad god se namerim da nešto uradim, odmah se izudaram. Za svaki slučaj.

Boban

ja stvarno ne razumem šta je ovde problem.
U stanju sam da uradim sve što treba za ovu knjigu osim da nađem ko bi napisao prigodan tekst...

scallop

Čini mi se da se nisam zamerio Angel 011, a ona čita najviše. Evo, ja ću. Angel, molim te prekini ovu farsu. Dogovorićemo se za potrošeno vreme.

Kimura

Ako došpuštate da primetim, ovo je treća Scallopova knjiga oko koje se prave dogovori koji se, malo kasnije, na misteriozan način pokvare. Misteriozan - za mene.

Quote from: Boban on 17-02-2018, 18:00:23

Pa autor bira i ako autoru odgovara, meni je savršeno.

Ne bi trebalo da ti je svejedno.
Autor je, ustvari, izabrao Miću. Zar ne možeš da upotrebiš svoj uticaj da izabrani ipak nađe vremena?
Verovatno opravdano sumnjaš u moje sposobnosti, zar bi dopustio da u pravljenju knjige koju ćeš izdati učestvuje beznačajna osoba kao što sam ja? Umesto nekog od tih ozbiljnih ljudi koje koči ljutnja na Radmila ili tebe?
Jebo takvu logistiku.
Mogu da se nadmećem sa tobom ili sa bilo kim u razumevanju, popustljivosti i kooperativnosti.
Ali, opet mislim: jebo takvu logistiku.

Boban

Quote from: scallop on 30-01-2018, 13:55:47
Budući da očekujem da još neko prati topik, evo spiska priča. Možda ima onih koje nikada niste pročitali.

Varnica,
Dan Mitre,
Sva vučja deca,
Oči Svetovida: Falus,
Planina u međurečju,
Mozaik od 100 kockica,
Približavanje,
Mana, mana,
Intermezzo za kontakt,
Zatvor za smrtne,
Spiridonova potera za neuhvatljivim,
Običan dan za pecanje i
Akvarijum za zlatnog karaša.

Da li je ovo redosled, uz umetanje Rašana posle Dana Mitre. Možda bih Dan Mitre i Rašane turio na kraj.

scallop

Otprilike. Rašani su stariji od Dana Mitre. Sa predgovorom i crnobelim ilustracijama (njih sam spreman da platim kao i naslovnu stranu, jer sam ih uvek imao u knjigama) preko 400 strana. Dovoljno. Naglasio sam da ne mogu da nađem Kentaurove priče 1986. Naravno da ću rado proći kroz fajlove, mada sam nepouzdan.

Boban

Razmišljaj o ljudima koji se prvi put u životu sreću s tvojim pisanjem. I čitaju knjige redom. Čime želiš da ih obraduješ na početku?
Inače, ja ću u narednih pet dana, sastaviti ovu knjigu i uraditi probni prelom da vidimo kako to izgleda u stvarnom svetu.

scallop

Volim sistem u prezentaciji materije. Hronologija je jedan od dobrih sistema. Vidljiviji je pisac i transformacije njegovih motivacija. Lakše je i za čitaoca. Uostalom, meni je Kimura sasvim u redu, posebno što je dosta toga pročitala nedavno. S njom i lakše komuniciram jer joj se nisam zamerio kao drugima. 8)

Boban

ja sam siguran da će Kimura napraviti mnogo bolji uvod u tvoju knjigu od nekih "profesionalaca" koji bi se ustezali da pokažu emocije.
Što se redosleda tiče, ja bih se zakleo da je priča "Intermeco za kontakt" napisana mnogo pre Dana Mitre, možda je jedino "Akvarijum" raniji.

scallop

Jeste. SIRIUS je 84. do 88. Najmlađi je OBIČAN DAN ZA PECANJE. Spisak sam skidao sa Mićine i tvoje Bibliografije.

Sigurno če Kimura uložiti i emocije, a ja želim da komentar bude prisan.

Boban

scallop

Kimura

scallop

Meni će trebati toliko prostora da sutra ispišem drugi i treći deo sage o pohovanim telećim nogicama.  xrofl xrofl xrofl