• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 60 - decembar 2018 - ZADATAK

Started by Boban, 10-11-2018, 23:26:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Kimura

Ne slažem se da je do dužine. Imaš ovo: https://twitter.com/MicroSFF
Neke su baš dobre.

Kimura

A SF knjige koje volim uglavnom nisu neke preobimne. Na primer, drugi deo knjige ''Bogovi lično'' daje ti neverovatan svet na manje od 100 strana.

D.S.B.

Bacio sam oko, ne možeš ih baš nazvati pričama u tradicionalnom smislu, pre... angdota možda.

Kimura

Pa i mi pišemo kratke priče, niko ne očekuje da prikazuješ svet kao u ''Dini''.

D.S.B.

I deset strana je po nekada dovoljno da stvoriš uverljivo SF okruženje, ali 6k, to je koliko, 3-4 stranice? Mislim da je to premalo da se zalazi preduboko u SF,ako to uradiš neće biti mesta za likove, emocije, radnju i priča postane loša u većini slučajeva. Mislim, može ispasti i dobra ali je rizik veliki pa većina izbegava da ide tim putem.

Boban

ma, dajte, ljudi, ne tupite... sf ima beskrajno divne kratke priče.
Uostalom, najkraće priče na svetu su SF.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

D.S.B.

Slažem se, ima odličnih kratkih SF priča, ali nije ih lako napisati, zato se u situaciji kada je tema unapred određena manje ljudi odlučuje za SF.

D.

Daj priče, B... sutra je već radni dan.

Boban

Evo PDF ... da autori mogu da pogledaju da li je sve na svom mestu.
Kasnije ću postaviti liste za glasanja...

http://www.znaksagite.com/D/2019/60/60.pdf

Kimura

dark horse

Ima dosta do ponedeljka u 20 ali čisto da se već sad zna: kad kliknem na link za to glasanje2019 u privatnim porukicama ispiše mi "An Error Has Occurred! You are not allowed to access this section".

Ne znam da li je tako i ostalima ili samo meni. Ako je samo meni nije problem, poslaću glasove na mejl.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

dark horse

Kimura

E, stvarno ste svi preterali sa tim Mefistofelesima, demonima, kušačima i slično!

mac

Izvini, ali ko drugi može da ponudi i ostvari "dela večne vrednosti ili bilo šta drugo uz život bez ikakvog talenta"? Za "dela večne vrednosti" još i možemo da izmislimo pilulu, pa da bude SF, ali za "bilo šta drugo" treba ti magija.

Kimura

Zadatak je moguće postaviti i razumeti na mnogo načina - to što ti pominješ je tek prvo što čitaocu knjiga i gledaocu filmova iz naše generacije padne na pamet.

saturnica

Quote from: mac on 03-01-2019, 12:14:41
Izvini, ali ko drugi može da ponudi i ostvari "dela večne vrednosti ili bilo šta drugo uz život bez ikakvog talenta"? Za "dela večne vrednosti" još i možemo da izmislimo pilulu, pa da bude SF, ali za "bilo šta drugo" treba ti magija.
tako je. u potpunosti se slažem. i moje je razmišljanje išlo u tom smjeru. pa čak i u ovim pričama kad ih čitaš, koji bi đavao i zašto, želio izvršiti trampu s takvim "talentom", ako on uistinu to i nije. loša bi to trgovina bila, a đavao je sve samo ne glup.

D.

Zato je ovo bio težak zadatak. Osmisliti promenu/ponudu/želju i sve njene okolnosti, a da to bude SF. Većina je otišla lakšim putem, uključujući i Bobana. Lol.

Kimura

Ne dovodim ja u pitanje umetnika. I sama sam pošla od pretpostavke da je umetnik pravi umetnik, dakle osoba koja ima nekakav talenat. Računam da bez te pretpostavke priča ne bi bila interesantna. Mogli bi pisati o siromahu koji želi da postane bogat, pa u zamenu za zlato daje dušu, ali već je mnogo narodnjaka snimljeno na tu temu.
Sumnjam da je Onaj Koji Postavlja Temu, a koga su mnogi ovde psovali, takvu priču želeo.

Sad, talentovanih ljudi je mnogo, a stvaralaca koji zaista nešto naprave nema previše. Od bogomdanog sluha, naročitog ''oka'' ili sposobnosti da se rečju izrazi do umetničkog dela trajne vrednosti pruža se dug i trnovit put, pun iskušenja. Mislim da se nije rodio umetnik kom sam razum nije sugerisao da se okane ćorava posla i da radi ono što se isplati ili nešto od čega se može živeti.
Svašta se tu dalo iskonstruisati i bilo je, istina, onih koji su pokušavali...ali je previše lakih, nedovoljno inventivnih rešnja, ipak.

dark horse

Ako ja dobro razumem ovo što pišu mac i Kimura, nismo svi shvatili temu na isti način, tj. neki su doživeli da je tema potpuno fantastična, tj fantastični momentat je neophodan da bi se realizovala, a drugi da je tema potpuno nefantastična sama po sebi, tj. za remek delo potreban je samo sticaj okolnosti, a fantastični element je na sve to trebalo dodatno uklopiti.

Baš lepo smo startovali ovu godinu.  :lol:

Kimura

Pa i ne valja da svi shvatimo temu na isti način, čak ima podudaranja više nego što bih volela. Posebno me nerviraju ti đavolčići, svi isti kao Barbike.

dark horse

Da, moram priznati da i ja imam problem sa tim, razvlačim čitanje koliko mogu ne bi li mi se utisci o tim pričama bar malo razdvojili, a bolje obrade Đavolijade odskočile od lošijih.

Dobro je da imamo još puno dana do ponedeljka.

D.S.B.

Teško je bilo šta uraditi dobro iz prvog pokušaja, kada bi ovu temu obrađivali i sledeći mesec siguran sam da bi se stvari popravile :)

Kimura

:shock:

Nemoj, DSB, ko Boga te molim! Dosta je bilo i ovo što je bilo!

D.

Očekivala sam priče u kojima će autor da pogleda u sebe i bude iskren prema sebi, prevashodno. Da će tu biti mnogo više poigravanja sa ličnim motivima za stvaranje/pisanje. Da će biti (više) autoironije i neozbiljnog/opuštenog shvatanja sebe. Kad ono, skoro svi se upinju da budu ozbiljni pisci.  :lol:

saturnica

Meni su se sve price pomijesale, toliko su slicne. Ostala mi u sjecanju tek jedna, dvije. Krecem ispocetka... :)

dark horse

Jaooo što mi je ovo gore mnooogoo poznato. Zvuči kao da je neko počeo da čuva moje postove uramljene iznad kreveta.  xrofl

Kimura

Moram da priznam da najcelovitija, u svim segmentima dorečena i logična priča uopšte nije o umetniku!  :cry: :cry: :cry:

Al', opet, da se zna čija sujeta je najveća.  :)

Kimura

Mogla bih da procenjujem priče kao Mac: ima umetnika +, nema večnost -  :)

dark horse

Quote from: Kimura on 04-01-2019, 11:02:29
Moram da priznam da najcelovitija, u svim segmentima dorečena i logična priča uopšte nije o umetniku!  :cry: :cry: :cry:

Počeli komentari na priče! Udddrriii!!! Dosta smo ćutali!  :lol:

Kimura

Boban

Kimura

Evo, neću ni pisnuti o poslatim pričama do ponedeljka, a za one koji su sve pročitali, pa i odlučili kao ja, prilažem zanimaciju - primer kako je ovu temu obradio jedan domaći pisac:

https://polja.rs/wp-content/uploads/2015/12/selection10.compressed-2.pdf

:lol:

saturnica

Quote from: Kimura on 04-01-2019, 14:30:43
Evo, neću ni pisnuti o poslatim pričama do ponedeljka, a za one koji su sve pročitali, pa i odlučili kao ja, prilažem zanimaciju - primer kako je ovu temu obradio jedan domaći pisac:

https://polja.rs/wp-content/uploads/2015/12/selection10.compressed-2.pdf

:lol:
hvala kimura na ovom, ne zbog same priče, koliko zbog onog pisca koji je sudjelovao u ovom krugu i prepisivao od majstora. loš neki đak.   :)

D.S.B.

Upravo glasao. Krug o delima večne vrednosti bez dela večne vrednosti :) čak imamo i loš plagijat, kako Saturnica primeti. Ipak sve je razumljivo, posle duže pauze logičan je malo slabiji start.

D.

Jeste, Živković se prvi na svetu dosetio da piše kako ga je posetio đavo, nije plagirao.  :lol:

saturnica

Quote from: Ksenija Atanasijević on 05-01-2019, 13:12:10
Jeste, Živković se prvi na svetu dosetio da piše kako ga je posetio đavo, nije plagirao.  :lol:
Ne radi se o tome D., malo tko je ovdje toliko originalan a da nije od nekoga, negdje posudio kakvu već viđenu ideju. Jesi li ti uopće pročitala obje priče? Imaš sklonost da skače i braniš ili pak osuđuješ, uglavnom naslijepo. Nekako te ganu sagitaški izopćenici..

dark horse

Okej, možda jeste plagijat, ali ne razumem potrebu da pričamo o konkretnim pričama pre ponedeljka. Ako su već doneta takva pravila.

Možda dotični autor ima želju da kaže nešto sada, ali ne sme jer će da se otkrije, što je isto protiv pravila. I šta bi se desilo da se ipak isprovociran otkrije, čitav niz nepotrebnih situacija.

Plus, valjda je poenta upravo u tome da priče budu ocenjene pre nego što zauzmemo generalni stav o njima. Ako je već tako koncipirano što se sekirate.

saturnica

Quote from: Ksenija Atanasijević on 05-01-2019, 14:17:55
Jesam.
Nisi. Jer da jesi, razumijela bi sto sam htjela reci. No, nema potrebe da dalje vodimo jalovu diskusiju.

saturnica

Quote from: Onaj stari Sendmen on 05-01-2019, 15:04:08
Okej, možda jeste plagijat...
Nije mozda, nego jest. Ukoliko je ucesnik ozbiljan igrac, diskreditirao je samoga sebe u startu. Moje je misljenje da tko god je ovo napravio nije bas tako glup kako na prvu izgleda. Cine se da se covjek odlucio zajebavati. Cemu, ako je tako, i dalje igrati po strogo odredenim pravilima ako ni njemu pravila u zivotu nista ne znace?

Kimura

Naravno da je zajebancija i to ne baš smešna. Priču Zorana Živkovića sam pomenula na prvoj strani ovog topika, tako da je ''autor'' računao da će ga uhvatiti. Možda je hteo da vidi kako ćemo oceniti onoga ko je mnogima (ne i meni) spisateljski autoritet? Bezveze.

D.

dark horse

Quote from: saturnica on 05-01-2019, 17:05:55
Cine se da se covjek odlucio zajebavati. Cemu, ako je tako, i dalje igrati po strogo odredenim pravilima ako ni njemu pravila u zivotu nista ne znace?

Da, ali zar treba kršiti pravila jer smo primetili da neko ne mari za njih? Kako bi to funkcionisalo u realnom životu, npr saobraćajni propisi? Vidiš neko nepropisno skrenuo pa skreneš i ti.  nas-rofl

Pravila su tu da služe nama. Da je to pravilo o ćutanju besmisleno pa mogli bi ga lepo ukinuti i pričati do mile volje o svemu i recimo svi se lepo dogovoriti o svemu pre glasanja. Naizgled win-win situacija, i vuk sit i ovce na broju ali čemu bi to vodilo? Svi bi na kraju glasali isto, a sve ostale priče bi dobile nula. To bi najviše oštetilo mladje učesnike koji bi se osetili demotivisano i prestali da učestvuju. U konačnom bi imalo smanjivanje poslatih priča u svakom krugu, dok ti za koji smo se svi dogovorili da su najbolji na kraju ne budu jedini učesnici. There can be only one...

dark horse

Quote from: Kimura on 05-01-2019, 17:18:50
Naravno da je zajebancija i to ne baš smešna. Priču Zorana Živkovića sam pomenula na prvoj strani ovog topika, tako da je ''autor'' računao da će ga uhvatiti. Možda je hteo da vidi kako ćemo oceniti onoga ko je mnogima (ne i meni) spisateljski autoritet? Bezveze.

Da prilično scary situacija, mogu da skapiram da ti nije ni malo ugodno. Verovatno se osećaš bez svoje krivice u "centru pažnje" u kakvom svakako ne želiš biti, niti zaslužuješ.

I to je ok. Ali opet ne vidim da će ovo što radiš popraviti stvari. Očigledno se radi o nečijoj neslanoj šali i upravo sad daješ "autoru" pažnju kakvu je možda i želeo. Ovo je ipak Sagita.

Ako ta priča recimo pobedi (mada ne verujem) jer ljudi nisu primetili plagijat reći će se u periodu komentarisanja da je plagijat, pa svakako nikom ta pobeda neće prijati. A ako prođe loše, pa prošla je loše jer su svi videli da je plagijat. Tako da ne vidim kakvu će korist šaljivdžija imati i šta će dokazati.

Kimura

Upravo mislim da priču ne treba razmatrati - ni pri glasanju ni u komentarima. Zato sam reagovala čim sam je pročitala. Nadam se na vreme.

Ni ja ne vidim
Quote from: Onaj stari Sendmen on 05-01-2019, 20:28:19
kakvu će korist šaljivdžija imati i šta će dokazati.

Možda nam sam objasni šta je hteo? Lično tipujem na ruganje Živkoviću. Moglo bi da bude i ruganje radioničarima, ali ljudi radije kidišu na autoritete nego na masu anonimnih, uživajući u za njih iskupljujućoj istini da nije baš svako slovo nekog ''velikog pisca'' zlatom otisnuto u večnosti.

saturnica

Quote from: Onaj stari Sendmen on 05-01-2019, 20:22:13
Quote from: saturnica on 05-01-2019, 17:05:55
Cine se da se covjek odlucio zajebavati. Cemu, ako je tako, i dalje igrati po strogo odredenim pravilima ako ni njemu pravila u zivotu nista ne znace?

Da, ali zar treba kršiti pravila jer smo primetili da neko ne mari za njih? Kako bi to funkcionisalo u realnom životu, npr saobraćajni propisi? Vidiš neko nepropisno skrenuo pa skreneš i ti.  nas-rofl

Pravila su tu da služe nama. Da je to pravilo o ćutanju besmisleno pa mogli bi ga lepo ukinuti i pričati do mile volje o svemu i recimo svi se lepo dogovoriti o svemu pre glasanja. Naizgled win-win situacija, i vuk sit i ovce na broju ali čemu bi to vodilo? Svi bi na kraju glasali isto, a sve ostale priče bi dobile nula. To bi najviše oštetilo mladje učesnike koji bi se osetili demotivisano i prestali da učestvuju. U konačnom bi imalo smanjivanje poslatih priča u svakom krugu, dok ti za koji smo se svi dogovorili da su najbolji na kraju ne budu jedini učesnici. There can be only one...
Jbg, koji si ti lik. Vuk u janjecoj kozi...😐

dark horse

lilit

glasala!

preozbiljni ste, jedva čekam ponedeljak. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.