Author Topic: Графички роман САТ -120.000 примерака  (Read 10427 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413

Графички роман Сат, заједнички подухват ауторског тима, који предводе сценариста Драган Лазаревић и цртач Вујадин Радовановић, објављен је у част пробоја Солунског фронта и Дана примирја у Првом светском рату. Из контекста националне трагедије Великог рата, ова прича издваја породичну трагедију, личну и емотивну, а у исто време довољно општу да се може приписати великом броју српских породица с почетка 20. века.

Формат: 224x324 • Број страна: 96  • Повез: Тврд


Извод из рецензије критичара Слободана Ивкова

САТ је вероватно најобимнија заокружена цртано-писана прича икада овде настала на тему Првог светског рата.

Слободан Ивков

Извод из рецензије писца Васе Павковића

Сто година је прошло од краја Великог рата, а он још увек представља инспирацију за писце, сценаристе, цртаче и друге уметнике. Потврда за то је и стрип албум САТ, који је по сценарију Драгана Лазаревића де Лазареа нацртао један од најбољих српских цртача Вујадин Радовановић Вуја. (...) Цртач и сценариста динамично развијају причу на више наративних равни, покушавајући, у оквиру Радомировог патријархалног разумевања живота, да јој улију виши симболички смисао. (...) Сценарио стрипа САТ  јасно и упечатљиво прати неке од најважнијих момената из судбине ратника Радомира и судбине његове породице. Цртеж  је мајсторски стилизован, убедљив и колором  додатно оплемењен. Стрип САТ свакако спада у најлепше примере српског стрипа који се бави Великим ратом, а верујем да је погодан и за савремену школску лектиру.

Васа Павковић

Извод из рецензије професора историје Зорана Милекића

Стрип као уметничка форма има у себи заиста зрно генијалности. Испричати причу кроз низ слика а са минималном количином речи, а која је ипак у стању да на читаоца „гледача“ остави тако јак утисак, заиста је својеврсни феномен. (...) „Сат“ има у себи нешто што никако не може да се не осети. А то је велика количина емоција која нас просто запљускује са скоро сваке странице овог стрипа. И како се ближимо крају, ти таласи постају све снажнији да би нас на крају просто оставили на обали осећања, да о њима још поприлично размишљамо. (...)

Но, оно што је мене као историчара занимало читајући ове странице то је историјска тачност података који се на њима налазе. Уметничко виђење овог гигантског сукоба који се звао Велики рат, као и учешћа Срба у њему, једна је страна медаље. Друга су чињенице којима се барата и које се не би смеле превише жртвовати уметничкој слободи кад се обрађује једна овако важна тема и на овај начин. Тим више што је стрип намењен младим нараштајима који, чини се, немају превише знања о својој прошлости. Или их имају, али на прилично нетачан и искривљен начин што је још поразније. Овај стрип је показао, по мом дубоком уверењу, да се успешно могу комбиновати уметнички таленат, и писца и илустратора, са оним што су неопходне историјске чињенице.

Стрип је, на свом крају, обогаћен историјским додатком. (...) Подаци које даје овај додатак су избалансирани тако да су прихватљиви и разумљиви и младима средњошколског узраста, као и оним млађим. Заједно са стрипом представља добру шансу да ученици боље сагледају важност Првог светског рата и учешћа Србије у њему. Али и да боље упамте његове упечатљиве слике као што је повлачење преко Албаније и авет смрти која је измучене војнике стизала на Крфу, Виду, Бизерти, Мензел Бургиби... Уосталом, увек је најбоље велике приче испричати кроз ликове малих, обичних људи, у овом случају једног ратника.

И на крају једна изврсна ствар! Дат је преглед стрипова, то јест „приповедања у сликама“ и то још од времена Великог рата. (...) овај историјски додатак завршава ставом да се кроз стрипове, и стране и наше, и садашње и будуће, види и видеће се генерацијско тумачење овог великог сукоба који је променио човечанство, а у ствари и нас саме, а који ће нас, изгледа, и даље мењати. Можда чак и набоље! Али то једино ако будемо били у стању да извучемо поуке из прошлости, бар ако има „очију и ушију да их запазе“. А сваки историчар зна да је то једна од главних „функција“ проучавања историје и њеног преношења на млађе генерације.

професор историје Зоран Милекић

__________________________________

САТ

графички роман

За издавача: Горан Марковић

Издавач

ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК

www.pcelica.rs

 

Ауторски тим

Сценарио: Драган Лазаревић — Де Лазаре

Цртеж: Вујадин Радовановић Вуја

Колор: Раде Товладијац

Кадрирање и режија: Драган Лазаревић

Кадрирање: Зоран Туцић

Ликовно обликовање корице: Милош Вук Алексић

Ликовно обликовање историјског додатка: Раде Товладијац

 

Стручни тим

Уредник пројекта и приређивач историјског додатка: Зоран Стефановић

Рецензенти: Васа Павковић, Зоран Милекић, Слободан Ивков и Милош Ковић

Стручни сарадници: Иван Обрадовић и Кристијан Релић

Лектор: Александра Бојовић

Коректор: Бојана Јовановић

 

Уметнички пријатељи пројекта

Владимир Крстић Лаци

Синиша Радовић

 Издање  је објављено у сарадњи са
Удружењем стрипских уметника Србије
www.usus.org.rs

Штампа: Штампарија Светлост, Чачак

 Тираж: 2000

1. издање

Чачак, 2018.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Свечано уручене награде 63. Међународног београдског сајма књига

У препуној сали „Иво Андрић“ данас су свечано уручене награде 63. Међународног београдског сајма књига, а награда за Издавача године додељена је издавачким кућама Прометеј из Новог Сада и Службени гласник из Београда. Председник жирија, проф. др Драган Симеуновић и чланови проф. Слободан Кањевац, мр Милица Лилић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић, своју одлуку образложили су речима да је „издавач Прометеј годинама један од најрелевантнијих српских издавача. Објавио је и објављује капитална лингвистичка издања, изузетна историографска и књижевна дела домаће и стране поезије и прозе. Службени гласник већ годинама спада у ред наших најплоднијих и најквалитетнијих издавача и по издавачком дијапазону, као и по објављеном садржају“.

(...)

Специјална награда за стрип припала је графичком роману „Сат“, чији аутори су сценариста Драган Лазаревић де Лазаре, цртач Вујадин Радовановић Вуја, колор Раде Товладијац, у издању Пчелица издаваштва из Чачка.Четврти слева је директор "Пчелица издаваштва" Горан Марковић

Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Дан након награде Сајма за стрип 2018. био је занимљив:

- Једна од најпосећенијих промоција Сајма. Много људи остало напољу. Славистички хор развалио емоције.

- Након тога, скоро десетак метара дугачак ред за потписивање албума на штанду Пчелице.

- Продаја је била одлична (уз Лобачева и Црне бесмислице најтраженији домаћи стрип ових дана), а расположиве залихе су отишле дан пре краја Сајма.

Мала истинита прича о малом човеку у великим временима нашла је своје читаоце.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
120.000 поклона: Најтиражнији српски стрип као дар за Стогодишњицу примирја у Великом рату

Датум објаве: 11 новембар 2018 Аутор : УСУС   
Поводом стогодишњице примирја у Првом светском рату, у понедељак 12. новембра лист "Вечерње новости", у сарадњи са ауторским тимом и Удружењем стрипских уметника Србије, поклониће читаоцима уз сваки број новина посебан дар: САТ, комплетан графички роман на 80 табли стрипа у свесци од 48 страна.
Подухват је рађен две и по године. Сценарио је по породичном предању написао Драган Лазаревић — де Лазаре, око четири стотине цртежа је урадио Вујадин Радовановић, а роман је обојио Раде Товладијац. Тираж од 120.000 примерака овог поклон-додатка је највећи тираж српског стрипа у савременом периоду.

САТ је истинита прича о ратнику Радомиру Лазаревићу, који је као војник Српске краљевске војске прешао снежну Албанију а потом и Средоземно море. Сведочанство је о љубави, верности, храбрости и пожртвованости српских јунака и њихових породица, о бризи и посвећености француских војних и медицинских радника, али и оданости туниског народа током Првог светског рата и све до данас. Издање је такође доступно у облику књиге-албума, овенчаног Наградом 63. Међународног београдског сајма књига за стрип 2018. године.

Сценариста Лазаревић је записао: „Љубав, жртва, смрт... њихов сусрет отвара двери једног трећег света, спаја три народа од три вере раздвајајући два бића које се воле, везује вечно два ратна друга, на два континента, током једног Великог Рата, Првог, пре тачно једног века. Истинита прича. Она о мом прадеди и његовом сату, посвећена половини народа — оној која се никада неће родити!“
Награђени „Сат“ и као књига трајне вредности
Графички роман САТ, истинита прича о нашим прецима, у изворном облику је објављена у октобру ове године као књига-албум великог формата, на квалитетној хартији, тврдог увеза.

Осим стрипа, монографија има и илустровани историјско-образовни додатак са текстовима о историји Првог светског рата, данашњој обнови српских војничких гробаља у Африци, али и прегледом сто година стрипова на тему Великог рата. Може да служи као помоћно образовно средство.

Осим што је за квалитет овенчано Наградом 63. Међународног београдског сајма књига за стрип 2018. године, ово издање "Пчелица издаваштва" из Чачка, постало је и најуспешнији сајамски стрип захваљујући одзиву читалаца.

www.novosti.rswww.usus.org.rswww.pcelica.rs
Изводи из рецензија
ПРОФ. ДР МИЛОШ КОВИЋ, ИСТОРИЧАР: „На стогодишњицу Првог светског рата управо нас је српски стрип изненадио квалитетом и количином продукције посвећене овој теми. И, што је најважније, искреношћу и свежином израза. То понајбоље потврђује стрип САТ сценаристе Драгана Лазаревића и цртача Вујадина Радовановића. Кључне вредности овог стрипа нису само у супериорном цртежу и књижевном приповедању. У њему је, пре свега, реч о љубави према породици и отаџбини. Главни јунаци за породицу су везани нераскидивим нитима, које премошћују простор и време. Породица и потомство побеђују ограниченост човекове појединачне, трагичне егзистенције. Посебно је важан континуитет између генерација, оличен у сећању на прадедину жртву, опредмећен у сату који се у породици чува. Родољубље се, у овом стрипу, заснива на љубави према својој земљи и нема ни трунку искључивости према било коме. Због свега реченог потребно је да се размисли о употреби овог стрипа као наставног материјала у нашим школама. Он то заслужује, због добрих порука које носи и због своје уметничке вредности. Потписник ових редова га најтоплије препоручује, како читаоцима дословно свих узраста, тако и нашим школама.“

ВАСА ПАВКОВИЋ, ПИСАЦ: „Сценарио стрипа САТ јасно и упечатљиво прати неке од најважнијих момената из судбине ратника Радомира и судбине његове породице. Цртеж је мајсторски стилизован, убедљив и колором додатно оплемењен. Стрип САТ свакако спада у најлепше примере српског стрипа који се бави Великим ратом, а верујем да је погодан и за савремену школску лектиру.“

СЛОБОДАН ИВКОВ, ИСТОРИЧАР ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: „Учешће Србије и Срба у Првом светском рату је кроз стрипове зачуђујуће ретко коришћено у српској ликовној нарацији. Пред нама сада имамо нешто сасвим другачије! И у формалном и у суштинском виду. САТ је продукционо најобимнија цртано-писана прича икада овде настала на тему Првог светског рата. Нема спора о томе да је реч о рату, но не ради се о неком непосредном сукобу, а понајмање о стављању на страну само једне од страна у борбама. Сви су жртве, противници скоро да и нису приказивани, а дело говори о суморним и по породице дуготрајним последицама, које се преносе и трају вековима. С обзиром на претходна, малобројна српска стрипска дела посвећена Првом светском рату, САТ поседује и огроман педагошки потенцијал.“

ЗОРАН МИЛЕКИЋ, ПРОФЕСОР ИСТОРИЈЕ: „Стрип као уметничка форма има у себи заиста зрно генијалности. Испричати причу кроз низ слика а са минималном количином речи, а која је ипак у стању да на читаоца „гледача“ остави тако јак утисак, заиста је феномен. (...) Но, оно што је историчара занимало читајући САТ то је историјска тачност података. Уметничко виђење гигантског сукоба који се звао Велики рат, као и учешћа Срба у њему, једна је страна медаље. Друга су чињенице којима се барата и које се не би смеле превише жртвовати уметничкој слободи кад се обрађује једна важна тема и то на овај начин. Тим више што је стрип намењен младим нараштајима који немају превише знања о својој прошлости. Или их имају, али на нетачан и искривљен начин, што је још поразније. Овај стрип је показао, по мом дубоком уверењу, да се успешно могу комбиновати уметнички таленат, и писца и илустраторâ, са оним што су неопходне историјске чињенице.“
Ваш примерак књиге-албума САТ можете одмах обезбедити,
са попустом од 20%, за

1104 ДИНАРА

на следеће начине:
    позивом на телефонски број 032/348-252
    наручивањем на интернет продавници www.pcelica.rs,
    у књижарама:
        Књижара „Пчелица“, Београд, Гвоздићева 4,
        Телефон: 011 404 5216 • е-пошта: knjizara.beograd@pcelica.rs
        Књижара „Пчелица“, Чачак, Светозара Марковића 5,
        Телефон: 032 342 133 • е-пошта: knjizara.cacak@pcelica.rs

(Ако се купује на остале начине, пуна цена књиге је 1380 динара)
Идеалан поклон за поштоваоце своје историје и порекла

Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
ja ne znam da li sam čitao gluplji strip od ovoga. glupo nacrtan, glupo kadriran, glupo osmišljen, presladunjav, idiotski, nerelevantan na svim nivoima. u biti me fascinira da je ovo dobilo nagradu, a u stvari me i ne fascinira, jer udara na draškanje najjeftinijih, najkičastijih -volimo te otadžbino naša- nacionalnih osećaja, i to ni manje ni više no na stogodišnjicu, pa je sasvim u skladu sa trenutnim, što bi se reklo, trendom guranja prazninom u prazninu, da bi se proizvelo šta? još praznine. patetičan do tačke povraćanja, što ga svakako kvalifikuje za srpski bestseler. ovo je tako jadan strip, da je jedina njegova vrednost što će možda budućim generacijama objasniti tugaljiv, nevešt i diletantski odnos srba prema našem najvećem vojnom trijumfu i najvećoj južnoslovenskoj i humanitarnoj tragediji, te pruža objašnjenje zašto na stogodišnjicu pobede u prvom svetskom kosovo ima svoju zastavu u parizu a srbi sede u predsoblju. da su stripovali knjigu o milutinu, to bi već bilo hiljadu puta bolje, ne znam šta im je trebalo da se umetnički izražavaju. (smajli koji sere dugu, jer nema šta drugo)

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
a da ne spominjem koliko mi ide na kurac taj autokolonijalni, političkokorektni izraz "dan primirija". pu, sto vam majki jebem, a i pseto pride. to nije dan primirija, to je dan POBEDE

Truba

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.602
zajednica južnih slavena bez bugara je srboslavija

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
pu, sto vam majki jebem, a i pseto pride.

Честитке. Управо си својом безумном храброшћу повео овај форум у следећу фазу духовног развића.

САТ је мала истинита прича о малом човеку, из породичног предања, а испричана је на начин на који је то његов праунук сматрао за сходним да исприча својим потомцима.

То није прича о рату.

А за скудоумне и вас у шарагама у самој књизи–албуму смо на 16 великих страна дали суву фактографију,  википедијску, око Великог рата где је показано шта се десило, па свако себи нек извуче закључак.

Кад то прочиташ, можеш се вратити овде да нам својом раскошном историозофском памећу и тим домаћинским васпитањем додатно објасниш шта то нисмо себе разумели,  а и шта си сам допринео док си дугу јео.

Поздрав од несуђеног сценаристе филма Књига о Милутину, коју такође ниси разумео.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
zajednica južnih slavena bez bugara je srboslavija

Апсолутно тачно, али је и правилно.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Večernje Novosti su SNS glasilo.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Večernje Novosti su SNS glasilo.

Нећу да питам даму за годиште, али морам да питам колико знате о стрипу, као и ко су (неки су били) Душан Тимотијевић, Слободан Глумац, Душко Радовић, Миле Виторовић, Новица Ђукић, Иво Сарајчић, Војислав Станојчић, Здравко Сулић, Јеврем Јеша Милановић, Александар Грбић, Иво Петковић, Драган Савић, Слободан Милић, Слободан Станишић, Радивој Богичевић, Здравко Зупан...
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Večernje Novosti su SNS glasilo.

pa šta očekuješ od novina u kojima je vučela glodur.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Večernje Novosti su SNS glasilo.

pa šta očekuješ od novina u kojima je vučela glodur.

Па и "Данас" је у неколико наврата писао о Сату.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Oprostite, htela sam reći da me strip ne zanima ako ima i najmanju konekciju sa mafijom na vlasti. Važno je.

Možda promenim mišljenje ako napišete nešto o finansijskoj konstrukciji saradnje autora stripa i USUS-a sa Večernjim Novostima.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Oprostite, htela sam reći da me strip ne zanima ako ima i najmanju konekciju sa mafijom na vlasti. Važno je.

Možda promenim mišljenje ako napišete nešto o finansijskoj konstrukciji saradnje autora stripa i USUS-a sa Večernjim Novostima.

Људе из Новости смо упознали пре коју недељу. Стрип је поклоњен у Новостима од стране аутора, нема хонорара. Пре тога, две и по године смо сами финансирали његову израду.

(Хонорар ће се добити само за књиге "Пчелице" у будућности, ако их људи буду куповали.)

Иначе, нудимо стрипове годинама дневним новинама и регуларно смо одбијани. Овог пута смо отишли у Новости, јер нисмо хтели да се објашњавамо да ли је Први светски рат релевантна тема.

И добро смо примљени.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

mac

 • 3
 • Posts: 12.618
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Za dalju konverzaciju korisno je znati da je nova ženska osoba na forumu sa imenom jake ženske istorijske figure obično D. Kontekst je bitan.

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Hvala na odgovoru. I još jedno pitanje: ko finansira štampanje stripa u tolikom tiražu?

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Hvala na odgovoru. I još jedno pitanje: ko finansira štampanje stripa u tolikom tiražu?

Ви нисте видели и читали стрип?
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Ta ja bih kompletnu informaciju o onome u čemu učestvujem, pre nego što pristanem da učestvujem?Ne bih učestvovala u profitu i uvećanju propagandne moći režimskog glasila nesvesno ili u zabludi željom da pročitam strip. Zato je bitno i ko finansira štampanje stripa, što je odgovor koji ste dva puta izbegli.

No, ne morate ni da odgovorite. Ionako nikad ne bih kupila ove i ovakve Večernje Novosti. Strip možda pročitam u drugom aranžmanu, ali sada su šanse i za to manje. Meni je bitno ko sa kim i zašto sarađuje.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Ta ja bih kompletnu informaciju o onome u čemu učestvujem, pre nego što pristanem da učestvujem?

Па ја сам разумео да учествујете, чим сте ми дошли на топик. А питао сам да ли сте видели из простог разлога. Али сад схватам да заиста нисте, јер иначе не бисте питали.

Наиме, табле су А-5 формата на рото-папиру, толико око неких специјалних финансирања. Саме су Новости то урадиле, као свој додатак.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Из ПЧЕЛИЦЕ поручују:

СЕДМИЧНА АКЦИЈА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ


Поводом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта, Пчелица је ове године објавила две књиге са темом Првог светског рата – биографски роман о Момчилу Гаврићу МАЛИ ВОЈНИК ВЕЛИКОГ РАТА и стрип САТ.

У знак сећања на 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, ова Пчеличина издања можете купити са попустом од 30% у периоду од петка 9. до недеље 18. новембра.

Акција се односи на куповину путем сајта www.pcelica.rs, у Књижарама Пчелица у Чачку и Београду и поручивање путем телефона 032/348-252.

Више о овим књигама можете прочитати на следећим линковима:

МАЛИ ВОЈНИК ВЕЛИКОГ РАТА (редовна цена 980, акцијска цена 686 динара) http://www.pcelica.rs/izdanja/mali-vojnik-velikog-rata/

САТ (редовна цена 1389, акцијска цена 966 динара) http://www.pcelica.rs/izdanja/sat/
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Ремитенда Вечерњих новости у највећим београдским општинама - нула или близу нуле. Све друге дневне новине су имале значајну ремитенду.

Сада и званично можемо да претпоставимо да смо данас пробили цифру од 300.000 читалаца.

 
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Ako vam je to jedino bitno, onda čestitam.

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Ako vam je to jedino bitno, onda čestitam.

Хвала. Јесте.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
КАКО ЈЕ ПРАВЉЕН СТРИП „САТ“
 
Сценарио Драгана Лазаревића (2015)
 
Скице Зорана Туцића (2015)
Оловка и туш Вујадина Радовановића (мај 2016)
Ручно сликани колор Вујадина Радовановића (2016)
Закључено је да би било преспоро и пренапорно за једног човека да ислика све.
Монтажа Драгана Лазаревића и дигитални колор Радета Товладијца (2017/2018)
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Nada D.imić

 • 3
 • Posts: 1.043
Ako vam je to jedino bitno, onda čestitam.

Хвала. Јесте.

Onda i nije čudno što smo tu gde jesmo. :)

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Ako vam je to jedino bitno, onda čestitam.

Хвала. Јесте.

Onda i nije čudno što smo tu gde jesmo. :)

Знам. Едит: свестан сам тога већ неко време.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.160
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
a da ne spominjem koliko mi ide na kurac taj autokolonijalni, političkokorektni izraz "dan primirija". pu, sto vam majki jebem, a i pseto pride. to nije dan primirija, to je dan POBEDE

...kako bre, ja ne razumem ...znam da je nešto što je prekinuto 1918. nastavljeno 1939. pa završeno stvaranjem EU...

Ko e pobedio, ja ne vidim da je završeno, završiće se kad komunjare siđu s' vlasti koju su uzurpirale, i Kraljevinu Srbiju ne nazivaju više republikom...

Kimura

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.605
Bila sam u Rumuniji za vikend i zamislite - i kod njih praznik!
Možda nema nikakve veze, naravno, možda je sve slučajnost i nenamerna podudarnost, ali zar nije neobično to što upravo sada za male baklanske državice, igrače druge lige, postaje tako značajan Veliki rat? Da nije postalo neprilično pominjati onaj još veći što se vodio kasnije, a u kom su se neki igrači prve lige baš loše pokazali?

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.160
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
I Nemci i Franci su nosili uniforme sa 'swastikama', sad imaju N.A.T.O... i dvanaest pentagramčića u E.U. ... mi svi drugi na grbovima imamo krune i krstove, jeeee-haaaw!!!

zstefanovic

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.413
Oве и прошле седмице у Београду се дешавало да колико књига дође толико се распрода исти дан, јер је на додатном попусту до 18. новембра. (Најпродаванија књига Пчелице у октобру и новембру.)

Зато вам ево инсајдерски, док је још кампања и радни дан: малопре је стигла једна количина у књижару у Гвоздићевој у Београду.

Ко не успе, нека наручи телефоном или проба да резервише са попустом од 30%, па нека шаљу накнадно.

Препоручујемо и Милекићев роман "Мали војник великог рата", Мирко Чолак га је илустровао.

Из ПЧЕЛИЦЕ поручују:

СЕДМИЧНА АКЦИЈА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ


Поводом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта, Пчелица је ове године објавила две књиге са темом Првог светског рата – биографски роман о Момчилу Гаврићу МАЛИ ВОЈНИК ВЕЛИКОГ РАТА и стрип САТ.

У знак сећања на 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, ова Пчеличина издања можете купити са попустом од 30% у периоду од петка 9. до недеље 18. новембра.

Акција се односи на куповину путем сајта www.pcelica.rs, у Књижарама Пчелица у Чачку и Београду и поручивање путем телефона 032/348-252.

Више о овим књигама можете прочитати на следећим линковима:

МАЛИ ВОЈНИК ВЕЛИКОГ РАТА (редовна цена 980, акцијска цена 686 динара) http://www.pcelica.rs/izdanja/mali-vojnik-velikog-rata/

САТ (редовна цена 1389, акцијска цена 966 динара) http://www.pcelica.rs/izdanja/sat/
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]