Author Topic: Makro-fotografija  (Read 1541 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

• 3
Makro-fotografija
« on: 07-01-2019, 14:56:37 »
Konačno sam nabavio makro prstenove za aparat. Zaista ne znam zašto to nisam uradio ranije, jer obožavam fotkanje minijaturnih stvari.
U pitanju su ovi prstenovi:

A nekoliko minuta po dobijanju napravio sam i nešto fotografija, čisto da isprobam da li i kako rade.
Za Makro fotografiju treba mnogo strpljenja, pa i pripreme i toliko mirna ruka da bez naslona ili stativa ne može. Zatim i dobri svetlosni uslovi da bi se izvukla maksimalna oštrina... U svakom slučaju eto meni lepe zabave na proleće kad se razmile insekti i počne da buja mijaturno cveće po kamenju...

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

• 5
  • 3
Re: Makro-fotografija
« Reply #1 on: 07-01-2019, 18:55:32 »
savršeno. ne ko mikroskopija, drugačije je, al jednako lepo.

ideja!  :idea:
taman da napraviš nove fotke svih sagitaša, ejdžing da se properly dokumentuje!
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 07-01-2019, 19:01:48 »
Odlična tema, daj još fotki, izađi napolje ima ledenica, snega... Ako sad nema šta da fotografiše onda stvarno...

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 07-01-2019, 19:02:21 »
1. 3. i 5. su fenomenalne
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

• 3
« Reply #4 on: 07-01-2019, 19:13:55 »
ja sam se intenzivno bavio makrofotografijom pre 40 godina. mnogo ležanja po travi, uranjanje u mikrosvet, traženje lupom malih crvića na stabljikama cveća, pa onda pokušaji da se to sve uoštri... sada je neuporedivo lakše jer digitalna fotografija ima praktično neograničen broj snimaka i odmah se vidi rezultat.
Drugim rečima, da malo otopli, a znate kako kažu, na zemlji sme da se leži samo u onim mesecima koji nemaju R u imenu.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 13-02-2019, 02:05:13 »
Moj muz pravi fantasticne makro fotografije 🥰

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #6 on: 13-02-2019, 12:41:48 »
Potkrepi!  :)

Bobane, mogu li na moj aparat da se nakače?
Mica

Boban

• 3
« Reply #7 on: 19-02-2019, 01:29:36 »
naravno, pasuju savršeno. Možeš ih uzimati da se igraš... ali još nema buba, tek za dva meseca...

Za makrofotografiju treba dosta svetla, moraju ekspozicije biti relativno kratke, a otvori blende mali da bi bilo dobre oštrine.
Kod maksimalnih povećanja razlika između oštrog i neoštrog dela je delić milimetra i koliko god bila bubica spora mrdne se previše.