• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

U labirintu teorija : O fantastici i fantastičnom

Started by Alexdelarge, 16-01-2019, 21:50:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Tatjana Peruško
U labirintu teorija : O fantastici i fantastičnom

Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
    05/2018.
    217 str., meki uvez
    ISBN 9789531693585
    Cijena: 142.00 kn
    Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "U labirintu teorija – O fantastici i fantastičnom" (uredila Tatjana Peruško) u prvom djelu donosi pregled najvažnijih ogleda koje su o fantastičnoj književnosti napisali svjetski poznati autori poput Tz. Todorova, R. Cailloisa, L.Vaxa, P. Rabkina, K. Hume, D. Petzolda, Ch. Brooke-Rose, N. Cornwella, R. Jacksona, R. Lachmanna, kojima su pridružena u nas manje poznata, ali za teorijsku raspravu o fantastici podjednako važna imena iz hispanoameričke, talijanske i njemačke kritike: R. Campra, S. Reisz, N. Bonifazi, L. Lugnani, F. Secchieri i drugi.

Teorijske postavke spomenutih autora sučeljavaju se i omjeravaju u analizi temeljnih problemskih sjecišta kao što su žanrovski status skupine tekstova koje prepoznajemo kao fantastične; zatim odnos između kategorija mogućeg/nemogućeg, realizma/mimetizma, zbilje/fikcije te vjerojatnog/nevjerojatnog; različite funkcije fantastičnoga žanra; odnos s drugim žanrovima odnosno pripovjednim modusima. Pregledu postojećih definicija autorica pridružuje vlastita promišljanja o prirodi fantastičnoga žanra.

Knjiga je zamišljena kao samostalna studija koju autorica objavljuje paralelno s prijevodnom antologijom teorijskih tekstova o fantastici.

Riječ je o izvornoj autorskoj studiji pregledno-teorijskoga (predstavlja, uspoređuje i komentira postojeće teorijske oglede o fantastici) i izvorno-znanstvenoga (predlaže reviziju postojećihteorijskih modela) karaktera. Ovakva studija, posvećena genološkom definiranju i tumačenju vrlo raširene literarne (ali filmske i umjetničke) prakse i njoj srodnih oblika, novost je u našoj znanstvenoj-kulturnoj sredini, prijeko potrebna za egzaktniji pristup žanrovskom korpusu koji se pojavljuje u brojnim nastavnim i studijskim programima.

"U labirintu teorija - O fantastici i fantastičnom" Tatjane Peruško izniman je doprinos književno-povijesnom i književno-kritičkom proučavanju književne produkcije koja zbog svojega opsega, žanrovskih premreživanja koja je prate od najranijih razdoblja europske kulture, iziskuje osobitu genološku preciznost i teorijsku osviještenost tumača.

Knjiga je namijenjena znanstvenoj i stručnoj javnosti zainteresiranoj za književno-povijesne, genološke i književno-teorijske probleme. Obraća se osobito nastavnicima, književnim kritičarima te studentima svih razina studija na odsjecima koji u svom programu imaju književne kolegije.

https://www.mvinfo.hr/knjiga/12264/u-labirintu-teorija-o-fantastici-i-fantasticnom
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

20 eura za ovo... mislim da je realna vrednost ove knjige 500 dinara.
Pokušaću je obezbediti domaćim čitaocima pod tim uslovima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

tomat

ima li razlike između knjižara i knjižnica?

možda je ovo cena za knjižnice, u knjižarama jeftinije :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truba

tako vam kostaju knjige u hrvatskoj...nesto sam čitao... od pdva europske unije cijena prevoda pisaca itd
zato je mojih 98% knjiga na srpskom jer su dostupne
hrvatske moras paziti ko oci u glavi dok citas jer si je platio 250 kunica
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

saturnica

Točno, ovisno o debljini, kvaliteti papira i korica, cijene se tako nekako kreću. Mada, to sve ovisi i o standardu kupca. Na plaću od tisuću eura, nije strašno dati dvadeset eura za knjigu.

angel011

Quote from: tomat on 01-04-2019, 17:43:39
ima li razlike između knjižara i knjižnica?

Knjižnica je biblioteka.
We're all mad here.

Truba

Quote from: saturnica on 01-04-2019, 19:44:08
Točno, ovisno o debljini, kvaliteti papira i korica, cijene se tako nekako kreću. Mada, to sve ovisi i o standardu kupca. Na plaću od tisuću eura, nije strašno dati dvadeset eura za knjigu.

nikad neću zaboraviti armagedon rag od martina u izdanju izvora čini mi se... perfekcija izdanje... negdje tamo devedesetih... oko 70 maraka skoro 300 kuna
hahaha ravni 15 godina im stajala u izlogu...ofucala se od listanja i sunca... na kraju je nekom prodali nanniža je bila 25 marki... jedno 3 puta smanjivana cijena
armagedon rag košta 7 marki u algoritmu...slično ko vitez lutalica u laguni... a hrvatsko izdanje možda malo manje od armagedon rag
i onda kaže ne čitaju se cigle pardon knjige
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

Nisam odavno, a ima o čemu.(zapisano na FB pre tačno dve godine)

Skoro beše reči o naučnoj i spekulativnoj fantastici i naravno da se nismo složili šta je šta. Pošto sam se godinama bavio i naukom i fantastikom čini mi se da sam u stanju da raščivijam.

Postoje među naukama discipline koje ne trpe grešku. Pre svega mislim na matematiku, a i tamo se napinju da nađu nova tumačenja i rešenja. Zapamtite, kako se u naukama menja broj promenljivih tako i greška, odnosno, odstupanje postaje prihvatljivije. U većini mojih istraživanja gornja granica greške je 2%. Doduše, u par istraživanja sa velikim brojem promenljivih ustanovio sam da je i nešto više od 50% prihvatljivo.

Na drugoj strani, spekulativna fikcija je daleko tolerantnija. Na primer, iz Denikenovih dela sam shvatio da bi i 2% tačnosti dokazalo njegove ideje. Danas se toliko spekuliše sa naukom da je većina koja bi pisala naučnu fantastiku u bedaku. Za budalaštine više nisu važni procenti tačnosti.

Sad bi bio red da odredim šta jeste naučna fantastika. U prvom trenutku mi pada na um da je SF sve između 2% greške i 2% tačnosti. Ali, hajde da budem precizniji. Neka 50% bude finalno razgraničenje. Na jednu stranu stavimo moguće, a na drugu nemoguće. Da nas mlatne NIbiru, a ako nas mlatne onda se dogodilo nemoguće. Ili da svrate Anunaki da vide kako im napreduje projekat. Da ne pominjem neko novo ledeno doba koje se sruči za 24h. Opet, ako se ne dogodi moguće, dogodiće se neka od mogućih varijanti, a to je suština SF. Naučna fantastika mora da bude zasnovana na mogućem ako ne i verovatnom.

Da zaključim. Za moje kriterijume naučna fantastika mora da ima podlogu od bar 51% tačnosti, sve ostalo je na nivou "može da bidne, ali ne mora da znači".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.