Author Topic: Програм Друштва “Лазар Комарчић” за фебруар 2019.  (Read 3927 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.902
    • IP Tardis
Црни Бандерснеч
4. фебруар 2019, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
После божићног специјала из 2014, омиљена телевизијске дистопија добила је још једну крњу „сезону“: интерактивни специјал Bandersnatch.
Да ли је овај испунио очекивања фанова после нешто слабије примљене четврте сезоне, иначе прве у „Нетфликсовој“ производњи? Која су уопште била очекивања? Смемо ли да их имамо, и, ако да — када се очекује коначна забрана?
На ова и многа друга питања одговарају: Милош Петрик, Софија Вуковић Петрик (Мој филм је бољи од твог), и Милош Стојковић (подкаст Филмфикс).

Провиденс
11. фебруар 2019, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
Чаробна књига наставља са издавањем опуса Алана Мура, заокружујући његово неомодернистичко и бруталистичко читање Лавкрафта започето Неономиконом серијалом Провиденс, од којих су недавно изашла прва два тома, док је трећи у припреми.
Горан Скробоња, писац и преводилац стрипа ће говорити о Муровом (не)делу и његовом искуству са њим. Домаћин је Андреј Ћирић.

НЕШТО ДИШЕ У МОЈОЈ ТОРТИ 7
18. фебруар 2019, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
Представљамо седми том новогодишње збирке Нешто дише у мојој торти из кухиње Еснафа В а први пут у уредништву Реље Антонића:
„Седми том Торте је најобимнији до сада. Касни, јер смо толико закаснили на почетку да умало престане дисати. Али обећања су обећања, а оно што дугујемо зачетницима пројекта су дугови (па макар и касно били исплаћени). Зато овога пута сазвасмо госте из целог „Региона“, а од редовних чланова Еснафа В дариваху они који су постигли. Спаковано је много материјала и порађено је доста на илустрованом делу, који је пречесто одсуствовао из збирке. Писаца је тридесет и једно, што се поклапа са датумом када сте славили Нову годину. Илустратора је десетак (нисмо заокружили, још стижу прилози). И писци и илустратори су већ релативно афирмисани, зависно од тога колико сте пратили домаћу фантастику. Лекторка је најбоља могућа, иако је уредник помало шепртља (нико се није уредништву научен родио).
„Признајемо да овога пута, у најопширнијој Торти до сада, још и више но раније флертујемо са другим жанровима поред „чистог“ хорора - имамо тарантиновске беседе, разне упливе у друге врсте фантастике, крими драме и мистерије, а овога пута се и више но иначе чешемо о хорор свакодневног живота и мука које дочеци доносе. Торта је заиста шаренија него икада – и по књижевним мотивима а и по разнобојним филовима које су нам илустратори даривали. Нисмо Вас издали – али понека се рата дуга исплаћује са закашњењем, а некада чак и поклони намењени разним годишњим фестивалима могу да закасне.“

https://www.facebook.com/NestoDiseUMojojTorti/


Фантастична читаоница #65
Tomorrow Factory Рича Ларсона

25. фебруар 2019, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
У двадесет три приче које чине Tomorrow Factory упознаћемо разне будућности, од штрокавог сајберпанка до разигране спејс опере, срешћемо постљудске хедонисте, ванземаљског офтамолога, брод духова који лута дубоким свемиром, андроида који жели да сања, предаторске гљивице и ко зна шта још.
Рич Ларсон важи за „младу наду“ жанра, посебно ако бисмо гледали по годинама и романима. Први роман Анекс изашао је тек 2018. Али зато кад су кратке приче у питању ту је права стара кајла са више од стотину објављених кратких прича од којих су најбоље сада сакупљене на једном месту.
Збирка је побрала похвале еминентних уредника попут Гарднера Дозое, Џонатана Страна и Рича Хортона. С обзиром да се кратке приче ноторно не преводе код нас ово нам је прилика да се упознамо са овим релативно непознатим писцем и сами проценимо да ли се оправдано за њим диже толика прашина, а најкраћи месец у години је право време да се мало посветимо краћој форми.
https://www.goodreads.com/book/show/36949914-tomorrow-factory
Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.