• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 61 - januar 2018 - PRIČE I GLASANJE

Started by Boban, 06-02-2019, 03:26:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dark horse

Dobro, hoće li neko da prokomentariše Bobanovo objavljivanje autora na prvoj strani, ili ćete samo da se preganjate?

Mene je najviše oduševilo koja je Stevina priča, nakon što je izašao iz svog uobičajenog stila. I još sam ponovo glasao za nju. Bravo.

Drugo prijatno iznenađenje gospođa Veronika Santo.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Krsta Klatić Klaja

joj, smiješna si ko bioskop

reko sam da ignorišeš ono što ti ne odgovara, kako je to tvoj malecni mozgić skonto da se odnosi na mene? :lol:

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

D.

Boban

D. imaš 23 posta danas , a dan još traje, dok Bata ima 9 od toga 7 na radionici.
Broj postova ne znači mnogo, ali zar ne vidiš da ti svi zameraju preoštar komentar na priču koja nije dobila glasove samo od četvoro računajući i tebe.
Nemoj posle da bude da te svi maltretiramo i da hoćemo ne znam šta...

Bata, Linkin i zosko su lešinari koji su se okupili na ovoj umirućoj radionici. Ne hrani trolove svojim nekontrolisanim izlivima svega i svačega.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

D.

Ti još o komentaru na saturnicinu priču? Kako me ne maltretiraš? Give it a rest. Ne mislim da je komentar preoštar i zabole me što se primadona nadrndala. Dakle, ako uporedimo stevinu i njenu priču, ona za njim, na emotivnom planu, zaostaje svemirsku godinu provedenu u vazduplohovu.

Okej, završila sam komentarisanje za danas. Laku noć.

Edit: bogami, ovaj krug nije umirući. Naprotiv. Videćemo da li će to biti sledeći. Od saturnice očekujem iskrenu emociju umesto patetike.

džin tonik

Quote from: Boban on 18-02-2019, 23:31:32
Bata, Linkin i zosko su lešinari koji su se okupili na ovoj umirućoj radionici. Ne hrani trolove svojim nekontrolisanim izlivima svega i svačega.

bobane, hajde da se nesto dogovorimo: pazi, ja nemam 15 godina da me se proziva lesinarom. posebno ne na topiku gdje ignoriram ispade razne, na koje bih mogao reagirati u stilu da proizvedem tri suicida. mozes li ti mene zaobici sa dijeljenjem epiteta ili da se osjecam komotnim uzvratiti tebi u istoj mjeri? ili da se opet pozdravimo? izjasni se, pa idemo dalje kako god.

dark horse

Quote from: zosko on 18-02-2019, 23:40:33
Quote from: Boban on 18-02-2019, 23:31:32

bobane, hajde da se nesto dogovorimo: pazi, ja nemam 15 godina da me se proziva lesinarom. posebno ne na topiku gdje ignoriram ispade razne, na koje bih mogao reagirati u stilu da proizvedem tri suicida. mozes li ti mene zaobici sa dijeljenjem epiteta ili da se osjecam komotnim uzvratiti tebi u istoj mjeri? ili da se opet pozdravimo? izjasni se, pa idemo dalje kako god.

Nemaš 15 godina ali ti treba seal of approval velikog tatice, inače ne znaš samostalno da funkcionišeš? :evil:

Opusti se zosko, Boban je takav kakav je i tu pomoći nema. Ne vredi da ga pritiskaš, a šta misli ionako je nebitno dogod te ne banuje. 8-)

Krsta Klatić Klaja

haha, pa jel to opet dan mrmota? :lol:

prvo je obećala nakon prve radionice da će pauzirati drugu. Onda je prije sat vremena rekla da napušta sve i neće je biti na trećoj. Eo sad obrnuto haha

al da, ne zna se ko je luđi, D ili B ili T

D, sestro neuračunljiva, dobila si od recimo saturnice kritiku, umjesto toga si kao klasična Mileva izasrala razne karme i emocionalne povrede, samo nisi odgovorila na ključne kritike. To radiš stalno, ako ti neko ne odgovara ili odgovara mojne pet postova o osobi da pišeš, pogotovo ako će biti od one klasične ženetinske vrste :lol:

Boban

da rezimiramo: bato i Sendmene, ne znate da pišete, nikada nećete naučiti, vaši saveti su više posledica vaše želje da opstanete ovde nego što vas priče i komentarisanje, te boljitak radionice interesuje... smanjite svoje prisustvo na 2-3 posta dnevno u okviru radionice i to bez provokacija. Još bolje bez postova na Radionici.

zosko nije klinac ali je ovde došao samo iz jednog razloga i ja taj razlog znam iako mi niko nije rekao, te i zoska pozivam da se igra na nekom drugom mestu ovog foruma, a ne na radionici koju pokušavam da oživim, ustalim i uozbiljim.
Daklem, hoću da se smanji trtljanje, trkeljisanje i netrpeljivost na Radionici i oko nje. Imate dole Politiku i Društvo, ja tamo ne zalazim, davite se u smeću i krvi, ne zanima me.

D. je takva kakva je, što reče starac Vujadin, nisam odao dok ste mi lomili ruke i noge koje su me toliko puta spasle i toliko turaka pobile, zar očekujete da ću sada za oči varljive da popustim. Zbog D. je otišlo sve što je moglo odavde. I ko zna koliko će još da ode. Takav je ona sastojak. Dobre strane su okovane, oklopljene i zatrnavljene lošim. Malo ko uopšte ima želje, volje i snage da se bakće oko toga. Nemam ni ja, ali kao što rekoh već pre neki dan: Blago gostima, oni mogu da odu kad hoće.

džin tonik

Quote from: Boban on 19-02-2019, 00:48:51
zosko nije klinac ali je ovde došao samo iz jednog razloga i ja taj razlog znam iako mi niko nije rekao, te i zoska pozivam da se igra na nekom drugom mestu ovog foruma, a ne na radionici koju pokušavam da oživim, ustalim i uozbiljim.
Daklem, hoću da se smanji trtljanje, trkeljisanje i netrpeljivost na Radionici i oko nje. Imate dole Politiku i Društvo, ja tamo ne zalazim, davite se u smeću i krvi, ne zanima me.

odlicno. ja ti se lijepo zahvaljujem na odgovoru.

dark horse

5. ODJECI DUŠE

Ovu priču nisam pročitala do kraja. Nisam je razumela, psihodelična je i ne mogu da se smaram sa komentarisanjem, osim ako autor to izričito ne poželi. Sećam se nekakve dobre ideje o detektivima koji istražuju otisak duše ili se varam, ali ništa osim toga nisam skontala. Sorry.

Možda joj se vratim kasnije, ako budem imala vremena.

Dragi autori, potrudite se da priču pišete za svoju publiku, a ne za sebe. Egocentrizam je glavna mana ove priče.

Autoru ne trebaju komentari ako se neko smara s njima, niti bi ikad poželeo da se bilo ko smara sa bilo čim. To mu nekako deluje nehumano, a život je ionako prekratak.

A ako radioničarima trebaju dodatna pojašnjena u pitanju je druga priča s istim glavnim likom prezentovana na ovom mestu.

Prva je bila na radionici 54.

Krsta Klatić Klaja

vidim ja Bobane da si i ti lud. Za početak, sendmen i d su tvoji. Apsolutno tvoji. Ko zna kakve mafijaške veze imaš s oboje. Jer treba to tako nazvati, ko zna koji interes imaš da ih držiš i zvaću ga mafijaškim.

A mene da ne uguravaš konstantno u tu posranu grupu. Neću da budem član mafije.

P.S. Uskoro mi izlazi članak u knjizi jednog španskog izdavača, i to jebena SF&F oblast. Što bi se reklo, to da sam stručan za narativnu analizu je potvrđeno i u zemlji i inostranstvu. Samo neki sagitaški nesrećnici i nesrećnice konstantno šilje kurac na Bati. Ne znam koliko puta misliš da će ponovljena glupost postati istina.

Što se mene tiče, odradi ti sa tvojom mafijom kompletnu radionicu. Čak si i u ovom postu elegantno propustio da naglasiš da tvoja mafijaška mezimica pojma nema što priča. Ne, kod tebe drugi ne znaju a ona i dalje zna, samo je malo teže držat pod kontrolom. Dokle bre toliko slepačko bulažnjenje. Žena pojma nema šta je nalupetala. I onda je vrištala čitavu stranu da možda ljudi ne pročitaju.

daj bre tu gomilu gluposti da prekopiram pa ću samog sebe da ispratim

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Ksenija Atanasijević on 18-02-2019, 00:41:15
3. OČEV DAR

Još jedna priča kojoj je lepota svrha postojanja. Aleksije je bio u pravu kada je pokrenuo temu. Da li fokusiranost na lepotu ispisa isključuje poruku i smisao priče? Da li je moguće da žanrovska priča bude lepa i smislena? U tom smislu, možda Hrundi nudi pravo rešenje za radionicu: ispisati dve priče, pa ih uporediti. Možda ćemo onda zaista shvatiti u čemu je problem i zašto lepe priče vrdaju što se žanra i smislenosti tiče.

Na prvu loptu, priča mi je imala previše prepričavanja da bih za nju glasala.

Na drugu mi je imala previše pretencioznosti; narodski rečeno - proseravanja  :lol: (sve sa mirisima i zvukovima koje odaju cipele).

U trećoj rundi mi je zasmetalo prelako rešenje (izgleda da smo našli zajedničku, slabu, tačku lepim ispisima?) u pogledu interesovanja za ženu (jeste, tolike godine ne podiže pogled, a onda, neobjašnjivo, podiže pogled baš prema njoj).

Četvrta runda me je definitivno opredelila - deo sa sinom je zbrzan i možda je nešto trebalo da znači za priču, ali ne znači ništa i tu cela priča, na planu smisla postojanja, pada.

Opet, neću komentarisati veštinu pisanja, ona je dovedena skoro do savršenstva, ali sam se kod čitanja ove priče već zapitala: nismo li otišli u drugu krajnost? Nije li nas Bobanovo zvocanje o tome da nam je bitno samo šta, a ne i kako, prevelo na drugu stranu ulice i poremetilo nam balans? Takmičimo li se sada u tome kako ili u tome šta i zašto je jedno počelo da isključuje drugo?

Elem, priča me nije dirnula. Ja sam sucker za emociju, i zato me nije lako prevariti, fejk emociju retko ne prepoznam. A ova priča mi deluje fejk, pre svega jer se nije pozabavila vezom između čistača i žene, već ju je ostavila na nivou skice grubo iscrtane ugljenom.

U ovoj priči vidim i taj problem psihološke izgradnje likova: priča je potpuno zanemarila svoje junake. Okej, imamo čistača, tu je prepričano kako on vidi svoj posao i u kratkim crtama su iznesene činjenice iz njegovog života; tu je žena o kojoj, poslovično, ne znamo ništa osim da je objekat žudnje protagoniste i služi samo i isključivo da bi ostavila sina i sina o kojem ne znamo ništa. Fejl.

Priča nije zanemarila zanat kao temu i to je pohvalno. Pohvalan je i inteligentan i izbor zanata. Realno, taj zanat je već izumro i svi smo zaboravili na njega, a nekad je igrao veliku ulogu, pa i našao svoje mesto u istoriji.

Ova i prethodna priča su, po strukturi i narativu, vrlo slične: opredeljene za savršene i neobične opise, pismene, ali nežive, hladne, dvodimenzionalne, skiciranih emocija i psihologije junaka i sa završecima koji nemaju ama baš nikakav smisao ni poruku, pa čak ni emociju.

Kao što rekoh, ja znam da među nama ima odličnih spisateljskih zanatlija, to me više ne fascinira toliko (ali mi je uvek drago, kao što rekoh:)), ali vreme je da se pređe na viši nivo. Okej, opismenjavali smo se u rundi jedan. Izbacivali smo prideve, šumove i pazili na interpunkciju. U rundi dva smo obratili pažnju na strukturu priče, zaplet, rasplet, pančlajn. U rundi tri smo sve to spojili u smislenu celinu i uvežbali smo zanat. I tu smo se zaglavili, ma koliko neki mislili da je radionica dostigla plafon. Nije radionica, već smo mi dostigli plafon i nikako da ga probijemo do runde četiri - uverljivosti svetova, junaka, emocije, veza, odnosa i uklapanja svih elemenata pisanja i žanra i ličnih motiva za pisanje, pojedinačnih karaktera i osobina ličnosti, prethodnih znanja i ličnih interesovanja u veliku sliku i smislenu celinu u okviru opšte književnosti i uticaja na događanja, čitaoce i svet uopšte.

vrhunac sagitaškog ekspertskog komentara, cijenim

Boban

od trenutka kada sam zatražio da oladite, vas trojica ste napravili gomilu postova.
da li ja pričam mongolski pa me ne razumete?
šta sad ti, bato, dokazuješ? da je D. prohisterisala na saturničinu priču? pa to smo joj svi rekli i zamerili. sad ćeš celu noć da drndaš o tome?

Krsta Klatić Klaja

umijem ja i sam da čitam. npr kad pročitam da sam sasvim nesposoban da komentarišem dok se članici mafije tek omaklo, al inače joj bolje ide, samo izuzetak koji potvrđuje pravilo, onda se iz malog mozga sjetim rečce pa

http://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2450/fekete.postapalice.pdf?sequence=1&isAllowed=y

što bi reko Egon Fekete - "Poštapalice: elementi jezičkog šunda"

al dođe članica mafije i postručnjava sve redom

toliko, sve u svemu, jadan Džek je nagrabusio ni kriv ni dužan i da mi ne zamjeri, jer bila je mala opaska koju bolesna žena mora da pretvori u čudo neko

D.

QuoteP.S. Uskoro mi izlazi članak u knjizi jednog španskog izdavača, i to jebena SF&F oblast.

Kakve ovo veze ima sa književnom radionicom? Idi smaraj svog bezveznog izdavača, ako uopšte postoji, i utuli ovde ako nemaš ništa da kažeš o pričama.

D.

Quote from: Boban on 19-02-2019, 01:28:04da je D. prohisterisala na saturničinu priču? pa to smo joj svi rekli i zamerili. sad ćeš celu noć da drndaš o tome?

Drndaću ja celu noć o tome. Priča mi se jednostavno nije dopala u celosti, posebno u konkurenciji druge dve priče koje imaju sve što ova nema i imam pravo na to. Nisam prohisterisala, prestanite da me napadate jer sam iznela svoje mišljenje o priči i analizirajte priče ozbiljno i posvećeno ili se uklonite sa teme.

Krsta Klatić Klaja

objavi curo kod albanskog izdavača pa se javi

D.

Nebitan si ovde i ti i tvoje objave. Ovo je književna radionica. Ovde pišemo priče i analiziramo ih. Prestani da se namećeš. Ovo mesto ne postoji da bi se ti nametao nekakvim svojim tekstovima. Sve što umeš pokazao si u bezveznoj priči koju si poslao. To je jedino što ovde predstavlja tebe i tvoje veštine, tj. nepostojanje veština.

Svoju priču sam napisala za 20 minuta i prošla prilično dobro. Toliko o razlici između tebe i mene i toliko o veštinama pisanja.

Krsta Klatić Klaja

D.

dark horse

Quote from: Boban on 19-02-2019, 00:48:51
da rezimiramo: bato i Sendmene, ne znate da pišete, nikada nećete naučiti, vaši saveti su više posledica vaše želje da opstanete ovde nego što vas priče i komentarisanje, te boljitak radionice interesuje... smanjite svoje prisustvo na 2-3 posta dnevno u okviru radionice i to bez provokacija. Još bolje bez postova na Radionici.

U pravu si, nisam zainteresovan za boljitak radionice, ali ne nešto posebito ni za opstanak na istoj, zainteresovan sam najviše da budem objavljen u tvom časopisu.

Inače, rekao si 2-3 dnevno neposredno posle ponoći, ovaj je drugi... poštujem ono što kažeš, ali bukvalno...

D.

Linkine, imaš li da napišeš nešto o pričama iz ovog kruga radionice? Ako nemaš, utuli sa trolovanjem.

Boban

Quote from: Onaj Linkin on 19-02-2019, 02:07:02
U pravu si, nisam zainteresovan za boljitak radionice, ali ne nešto posebito ni za opstanak na istoj, zainteresovan sam najviše da budem objavljen u tvom časopisu.

Ako će objavljivanje da proizvede da te se rešim, ajde da to obavimo po kratkom postupku.
Bato, oćeš i ti takav dogovor?
Objavim vam priče u ZS i vi se više nikad ne pojavite na Radionici ni u svojstvu posmatrača?

dark horse

Ne, samo ako je zasluženo. :)

Inače, da me se zauvek rešiš trebaće ti zatvaranje sajta, ili prelazak u večna lovišta... nebitno koga...  xfrog

Boban

D.

Nudi im i da ih poljubiš u dupe, možda uspe. :/

Nego, volela bih da dobijem odgovor na pitanje koliko ste se puta zaljubili (u ovoj priči, u stvari, instant zavoleli) u nekoga, a da su vam se prvo dopale njegove/njene noge? Znate li nekog takvog?

Koliko puta ste na kompliment koji dobijate od nepoznate osobe odgovorili sa ozbiljnom ponudom da uradite SVE na svetu za tu osobu? Izgleda li vam to kao realna ili čak zdrava ponuda?

Koliko puta vam je neko koga ste videli samo jednom ostavio svoju bebu? Koliko ste puta videli da je osoba koja ostavlja svoju bebu srećna i lunja svetom, bezrazložno čisteći cipele?

Sve su ovo događaji i emocije koje su meni nadrealne. Nisu mi moguće, osim u psihijatrijskih slučajeva, kada sam već primorana da potpuno iskreno objasnim činjenicu da u saturnicinoj priči vidim "proseravanja" i fejk emociju.

Jednostavno nisam mogla da se povežem sa tim odnosima, nemam takva iskustva u životu i ne poznajem nikoga ko ih ima. Ti odnosi mi nisu uverljivi i ovde su samo i isključivo u funkciji lepote ispisa, inače su gotovo nemogući, a ako se iza njih i kriju dublji i uverljivi razlozi i pojašnjenja, mi za njih nismo saznali.

A objasnila sam koje priče vidim kao uverljive i gde vidim iskrenu emociju, nije da nisam detaljno argumentovala svoje (ne)sviđanje.

Saturnica je jaka spisateljica. Vrlo dobro poznaje dinamiku i ritam pisanja. Piše virtuozno, ali ja tu, često ne pronalazim uverljive razloge i motivaciju junaka. Sad, njoj se moje priče često sviđaju (razlog manje da je hejtujem), pa razlika u našim prirodama otpada kao razlog mog kritikovanja tog aspekta njenih priča. Nisam još dokučila šta je u pitanju, ali nisam ni pročitala njen roman, za koji kažu da je pobrao lovorike baš zbog emocije i dobro postavljenog odnosa između dečaka i majke (ako se ne varam). Ja te dobre odnose često ne vidim u njenim pričama. Vidim prelepu, sjajnu ljušturu i ponekad glimpse neke iskrene emocije, ali je ona, nažalost, često zanemarena na račun samoprezentovanja. Sad, kada bih opet sebi dala pravo na mišljenje :/, nakon onog njenog sujetnog ispada, rekla bih da onda i nije čudo što se ta sujeta vidi i u njenim pričama i to kao ispraznost.

Mense čini da sam joj, slučajno, učinila uslugu, a ne nagrdila. Ipak, pozivam se na svoje pravo na argumentovano mišljenje i kritiku. A ja se jedina ovde potrudim da zapravo iznesem argument za svoj stav.

saturnica

Tko o čemu ti o meni. Dokle?

Da zaključimo. Ne valja mi priča. Emocije nula. Nerealno je da muškarac podiže sam dijete. Neistinito i nemoguće je da žene ponekad polažu djecu kao kukavičja jaja u tuđa gnijezda. Vidiš, ja nisam kao ti priču sklepala u 5 do podne. Zato je valjda tvoja dobra, zbog munjevite brzine stvaranja. Ja sam se pripremala i čitala. Zato valjda moja ne valja, zbog otezanja i premišljanja. Ali čuj, ne bi vjerovala što sam sve saznala o čistačima cipela i o tome koliko su oni u biti dobri psiholozi upravo zbog velike komunikacije s ljudima na frekventnim mjestima grada, ja sam upravo taj element pretvorila u fantastiku. Što si ti saznala ili već unaprijed znala o detektiranju nesreća na daljinu? Kako bi bilo kad bih ja sad omalovažila taj segment fantastike i pred svima ti ovdje rekla da pričaš gluposti i da je to smiješno i nemoguće?

I još nešto, drugi put kad me budeš uspoređivala sa Stevom ili bilo kim drugim, ja ću tebe s Hrundijem. Može? Uzet ću ti mjeru, usporediti ću, npr, onaj mobitel koji je detektivu pao u lokvu krvi, i reći ti da po suptilnosti, inteligenciji i snazi emocija, nikada nećeš doseći taj nivo pripovijedanja. Ma koliko god se trudila udaljenost će i dalje ostati mjerena u astronomskim jedinicama.
Što se tiče tvoje priče u ovom krugu. Da glasala sam za nju. Da, priča je dobra. Zar da sada niske strasti uvedem u ovaj razgovor i krenem s riganjem otrova samo zato jer iza nje stojiš ti? To bi se u krajnjem slučaju kosilo s mojim karakterom. Taj nivo ljigavosti ostavit ću tebi. Ono s čim ti imaš problem u ovoj priči isti je problem nakalemljen U Brižu. Pa da ponovim, jer ti očito ne slušaš što ja imam za reći jer misliš ako čovjek ne napiše doktorsku disertaciju za priču od 6000 karaktera, nije ništa rekao. Nelogično je da čovjek poželi imati vječnu slavu, a onda se u toj slavi kreće kao izgubljen i sramežljiv momak koji se radije ne bi naslikavao s fanovima. U priči VID, imam nejasno definiran karakter inspektora, za kojeg ne znamo je li se sam doveo u tu situaciju, svojom traljavošću i nesposobnošću, ili mu mlađi i sposobniji samo smještaju. Ti se tu nisam sasvim odlučila, odnosno u brzini stvaranja svog djela, taj si faktor zanemarila. Jebiga, ne možeš baš sve u pet minuta...

D.

Ja o tebi jer si me napala na ličnoj osnovi i jer me optužuju da te gazim.

Nikada nisam tvrdila da umem da pišem. Rekla sam da se veštine čitaoca i pisca razlikuju. Takođe, mani ti proricanja o tome šta ću da dostignem, a šta neću. To ne možeš da znaš, samo da uporno ponavljaš, tešeći se, valjda, šta li. Pitanje je i da li si ti dostigla to što spočitavaš meni. Ja isto mislim da nisi.

Primila sam k znanju tvoje kritike na moju priču i nemam odgovor ni primedbe. Tako si ih ti videla i moguće je i da si, objektivno, u pravu. Imaš pravo na viđenje, svakako. Zato priče i služe, svako ih različito čita.

Mene, iskreno, beskrajno razočaravaju tvoji odgovori. Baš su mi nedostojanstveni. Opet-to je samo moj utisak i moja percepcija tebe.

Elem, uopšte nisam rekla da muškarci ne mogu da podižu decu, niti da žene ne ostavljaju svoju decu, niti da čistači cipela nisu dobri psiholozi. Rekla sam da je priča u potpunosti izostavila motivaciju (i osećanja) junaka da zavoli na prvi pogled na cipele, da ponudi sve na svetu na prvi dodir cipela i kompliment i motivaciju junakinje da, vesela, ostavi dete neznancu. To sam rekla. I to je objektivna činjenica.

Imam pravo da mi se ne dopadne tvoja priča jer je bulšitovanje emocije.

Boban

imaš pravo da izneseš svoj sud, ali ne da ga zatim ponavljaš u beskraj u svakoj prilici.
Radiš isto što si uvek radila: smaraš nas beskrajnim iscrpljivanjem oko jedne te iste stvari.
Realno, Sendmen radi isto to, on je osoba koja ne ume da promeni mišljenje, u stanju je uporno, uprkos realnosti i svim činjenicama da nastavlja da gura svoju ideju.
Ima vas tako nekih s kojima se ne može razumno dogovarati...

dark horse

Quote from: Boban on 19-02-2019, 11:59:36
Realno, Sendmen radi isto to, on je osoba koja ne ume da promeni mišljenje, u stanju je uporno, uprkos realnosti i svim činjenicama da nastavlja da gura svoju ideju.
Ima vas tako nekih s kojima se ne može razumno dogovarati...

Realno, ranije je bila neka potpuno druga priča i ti si se umesto da sve smoriš Sendmenom i Gejmanom odučio da sve smoriš gulovima, Lavkraftom i drugim hororima.

I to je ok. Čak ti ni ne zameram. Ma koliko to tebi bilo čudno. Nismo ni izbliza slične osobe da bi mogao da dokučiš kako ja razmišljam. I pored sve empatije koju kao dobar pisac poseduješ.

Vidiš, meni je sve ovo dosta teže nego tebi. Kad neko napravi izbor, to je odluka, a ne greška koja se može ispraviti. A neko ko stavlja istu tu osobu pred isti izbor mora da ima ludi optimizam i veru da će se iste stvari sa istim ljudima odvijati drugačije. A ne potpuno isto.

Verovatno sam mator i nedostaje mi što se novi frontovi u ovim godinama teže otvaraju, a ovi na kojima pobeđujem su mi dosadni i bez pravih izazova... a kad je i krajnji cilj, pa i bio bitan, a ne putovanje samo po sebi? Nema veće kletve nego da ti se sve želje ispune...

mac

Vas dvoje kao Alien vs. Predator, ko god da pobedi, mi gubimo...

D.

Linkin da otvori temu za svoja kukumavčenja, ovo je književna radionica.

Elem, ne guram svoju ideju, već branim pravo na svoje argumentovano mišljenje, a da me ne optužuju da je zlonamerno. Nije.

Htedoh da iskomentarišem priču nove učesnice, ona je sledeća, ali sam jako umorna, a sledeća prilika će biti tek za vikend. Sigurno ću iskomentarisati, no worries.

Hrundi V. Bakshi

Немој само да паметујеш много... новум... и тако то... ко си бре ти да користиш такве речи...  :mrgreen:

Омашио сам сатурницу-плутончицу, мислио сам да је њена прича број 2, без обзира, остаје чињеница да сатурница-плутончица добар писац, њена прича ми је, као што рекох, одмах иза приче број 2, која је таква каква јесте и чији квалитети и виша емоциноналност (кад се већ о емоцијама много прича у овом кругу), очигледно нису могли лако уочити од васколиког сагиташког пучанства, делом због извесних мана у причи, а делом због докраја неразвијанеог сензибилног апарата код већинског ВСП.

Krsta Klatić Klaja

vidim i Hrundi neće da bude član mafije :lol:

D.

Ma Hrundi je sucker za lepe ispise, pa upisuje emociju iz svog velikog emotivnog iskustva. Lol Hrundi je u safe zoni, ne kaže koje su mane priče. Samo sam ja idiot kom se pričinilo da će kritika nekome nešto da znači.

Vidite, ne bih insistirala toliko da ne poznajem sebe i da ne znam da nisam imala ni zlonamernu primisao dok sam komentarisala. Možda sam pogrešila jer sam napisala previše hladnu analizu i nisam vodila dovoljno računa o autorovim osećanjima. Ipak, ni to ne opravdava uvrede koje sam dobila.

Hrundi V. Bakshi

Odlične su ti analize, kao što rekoh ranije...

...za novum i pametovanje znaćeš da šta se odnosi ako si dobila pp...onaj mali zeleni treba da predstavlja neki sarkazam majku mu...

...ne komantarišem jer nisam učestvovao...

...i nemoj da se jediš... :)

Krsta Klatić Klaja

D.

Dobila sam pp i shvatila sam sarkazam, Hrundi. Ne brini, ja tebe ne čitam pogrešno.

lilit

niđe vremena, pa ne stigoh da prokomentarišem zašto sam glasala za 2, 3 i 9.  biće prilike u sledećem krugu.

saturnice,

tvoja mi je najviše prijala, puno toga si dočarala u (samo) 6000 karaktera. čestitke na pobedi.  xsmlove2

a i zosko došao i već otišao. :mrgreen:  :lol:

sagito da te nema, valjalo bi te izmisliti.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

D.

Moraću u sledećem krugu da opljunem nekog mladog i novog autora, da ga promovišem malo tako što će svi belosvetski malograđani da se jave da ga/je podrže meni u inat. Lol.

Čast izuzecima, starim radioničarima i, zapravo piscima, a ne forumskim lelemudima (Hrundiju, Stevi, Džeku, kimuri i drugima koji su tu zbog pisanja).

Pozdrav iz Frankfurta.

Boban

ma da, ljudi su znali da će ti najviše nauditi tako što će prepoznati saturničinu priču i glasati za nju.
Na stranu to da je većini ovde smisao života da ti patiš...

D.

Na nekom sam prilično non-bullshit talent management treningu ovih dana i baš shvatih da ova radionica trenira, između ostalih faktora learning agility-ja, i self-awareness agility, odnosno - prorađuje i sujetu i prijemčivost na feedback, jer, po pravilu, nefleksibilni i sujetni ljudi teško da mogu da napreduju ili da se uopšte smatraju potencijalom (po visokim kriterijumima za potencijal u opisanoj metodologiji).  :lol:

Ja lepo kažem da vam činim uslugu. Ispade još da uopšte i nije bitno kakav utisak sam napisala (makar i bio zlonameran, a nije), već reakcija na napisano. Naravno, na svakome je da prouči svoju reakciju na svet (sujeta, inat, vređanje itd.) više nego moje reakcije na njega i moju motivaciju za reakciju. Najposle, to je odlika razvijenih ličnosti.

Boban

tvoja postavka ima samo jedno slabo mesto: nisi autoritet da bi tvoje reči doživljavali kao konačne sudove pred kojima treba da se klanjamo.
Na tvoje komentare oko bilo čega najviše utiče trenutno raspoloženje prema nekoj osobi. Ili trajno, svejedno. Meni lično si uputila ciklično mnogo lepih i mnogo ružnih stvari i nemoj sada da pokušavaš to da objasniš uzvišenom objektivnošću.

džin tonik

treca prica koja bi dobila moj glas, poslije zaveta i ocevog dara je vid.

dok zavet savrseno obradjuje kanonsku postavku, na sto sam slab, ocev dar bavi se mekim sf-om, pri cemu se saturnica jos jednom dokazala kao autor koji se profilirao odabirom postavke koja obuhvaca najdublje emocije, pri cemu medju protagoniste vrlo vjesto ubacuje najranjiviji sloj drustva, t.j. djecu.

vid igra na slicnu emociju, tek za nijansu slabije, uglavnom po odabiru karaktera. dok saturnica odabire lik djeteta kao nositelja, triger emocije, pri cemu se lako identificiramo, d u svojim pricama kroz izbor protagoniste interseksualca bira manje intenzivnu postavku.
u ovom konkretnom slucaju imamo ineterseksualnog protagonistu, dvospolca, koji pri pojavnom odabire muski karakter, te po odmaku price prikazuje misaoni proces koji razvija interseksualna osoba spram prirodno po spolu jasno definirane osobe.

znaci imamo transvestita koji u ovom slucaju odabire musku pojavnost, sto kroz profesiju policajca dodatno naglasava, te istovremeno dobijamo uvid u svu patnju koju prolazi zbog prirodnog manjka. zavist "jer vid opet dobio ribu", zavist jer vid bolji, zavist i patnja koje se projiciraju iz dvospolnog.

prica bi po rangu emotivnosti bila u ravni sa saturnicinom, tek se danasnje drustvo jos uvijek teze identificira sa problematikom transvestita, bilo da dvospolac pri travestiji odabire ulogu prenaglasenog muskarca, primjerice kroz odabir profesije, bilo prenaglasene zene, primjerice kroz feminizam, no problematikom oko lika djeteta. i tu je d, narativno slicnih sposobnosti, izabrala tezi put no saturnica. nase nesavrseno drustvo prosto se teze identificira sa problematikom transvesetita.

Boban

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-02-2019, 06:42:23
Na nekom sam prilično non-bullshit talent management treningu ovih dana i baš shvatih da ova radionica trenira, između ostalih faktora learning agility-ja, i self-awareness agility, odnosno - prorađuje i sujetu i prijemčivost na feedback, jer, po pravilu, nefleksibilni i sujetni ljudi teško da mogu da napreduju ili da se uopšte smatraju potencijalom (po visokim kriterijumima za potencijal u opisanoj metodologiji).  [emoji38]

Ja lepo kažem da vam činim uslugu. Ispade još da uopšte i nije bitno kakav utisak sam napisala (makar i bio zlonameran, a nije), već reakcija na napisano. Naravno, na svakome je da prouči svoju reakciju na svet (sujeta, inat, vređanje itd.) više nego moje reakcije na njega i moju motivaciju za reakciju. Najposle, to je odlika razvijenih ličnosti.
Neoliberalno kursadžijstvo

džin tonik

Quote from: Boban on 21-02-2019, 12:02:06
Zosko, jesi li čitao Levu ruku tame?

da, pod naslovom zimska planeta, negdje u osamdesetima u sklopu skolske lektire, kao i kingovog fornita, pri razmatranju je li popularna literatura trivijalna ili ima kakvu vrijednost.

mac

Quote from: Pizzobatto on 21-02-2019, 12:57:08
Neoliberalno kursadžijstvo

Kad su došli po neoliberale nisam se bunio, jer nisam znao da smo svi pomalo neoliberali.