Author Topic: Prvi hrvatski SF film za djecu  (Read 5492 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Prvi hrvatski SF film za djecu
« on: 18-03-2019, 18:41:48 »
Quote
Film 'Moj dida je pao s Marsa', dugoočekivani hrvatski znanstveno-fantastični film za djecu će, nakon nekoliko međunarodnih premijera i pretpremijernih projekcija, od 21. ožujka krenuti u redovitu hrvatsku kino distribuciju.   Premijerno prikazan u okviru nedavnog KinoKino festivala, film će međunarodne premijere u narednom razdoblju imati na festivalima u Belgiji, Kanadi i Švedskoj.

Već ovaj tjedan prikazuje se na 22. izdanju FIFEM Festival International du film pour enfants, u Montrealu koji promiče kritičko mišljenje i dijalog, a 'Dida' je s još sedam filmova uvršten u službenu konkurenciju.
 Također u službenoj konkurenciji prikazuje se u isto vrijeme i na JEF festivalu za djecu i mlade koji u Antwerpenu i još pet begijskih gradova traje do 10. ožujka.

Prvi dio svoje međunarodne turneje, film će zaključiti koncem ožujka na festivalu čije je cijelo ovogodišnje izdanje inspirirano djelovanjem Grete Thunberg i drugih mladih aktivista, te posvećeno budućnosti.
 Riječ je o ključnom filmskom festivalu nordijskih zemalja, BUFF u Malmöu.

Film se najavljuje kao 'fantastična avantura' djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, nastala prema motivima priče Irene Krčelić.
Scenarij za film su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

 U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić.
Tu su i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Aleks Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić i Lucija Šango.
 Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Producent je zagrebački Studio Dim s partnerima iz još šest europskih zemalja: Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9 i bosanskohercegovačkom Fabrikom.Prvi hrvatski SF film za djecu od 21. ožujka u hrvatskim kinima
     

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #1 on: 18-03-2019, 18:44:48 »
Quote
Ovog tjedna u hrvatsku distribuciju kreće “Moj dida je pao s Marsa”, filmu u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop. Riječ je o prvom hrvatskom dječjem SF filmu još od davnih Vukotićevih “Gostiju iz galaksije”.

Također, riječ je o jednom od razmjerno rijetkih domaćih filmova usmjerenih na, predtinejdžersku publiku. “Moj dida je pao s Marsa” po mnogočemu je, dakle, unikum u hrvatskom filmu. No, to je možda ponajviše po svojoj produkciji. Nastao u koprodukciji čak sedam zemalja od Norveške do Luksemburga, to je film koji udružuje rad niza profesionalaca, od čeških robotičara i slovačkih animatora do norveškog glumca. Riječ je o jednom od rijetkih hrvatskih filmova koji je doista mišljen - globalno.

U povodu premijere razgovarali smo s Marinom Andree Škop, koja u filmu ima dvojaku ulogu. S Darijom Kulenović Gudan, koproducentica je filma, a s Draženom Žarkovićem suredateljica.


’Dida’ je za hrvatsku kinematografiju neobičan projekt: koprodukcija sedam zemalja, s nizom kreativnih suradnika iz svake od njih. Je li to otpočetka bio plan?

Darija Kulenović i ja oduvijek smo htjele napraviti SF za djecu s univerzalnom temom i plasirati ga na međunarodno tržište. Trudile smo se u njemu riješiti bilo kakvih lokalnih obilježja i postaviti ga tako da se s pričom mogu identificirati mladi s bilo koje strane svijeta. Naša produkcijska kuća Studio Dim radi gotovo svaki svoj projekt kao koprodukciju. Tako smo već na početku odlučili naći koprodukcijskog partnera u Skandinaviji zbog kvalitetnih filmova za djecu koje godinama proizvode.


Polazište je bila priča Irene Krčelić?


Irena nam je predstavila scenarij TV filma za koji je dobila sredstva za razvoj, a koji je doista imao puno čarobnih elemenata. Projekt smo godinama razvijale i prezentirale na međunarodnim radionicama i marketima dječjih filmova. Scenaristički tim Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić priču su oblikovali u konačan scenarij s kojim smo uspjeli osigurati sredstva na koprodukcijskim fondovima u šest europskih zemalja.

Film ima za hrvatsku produkciju vrlo efektne animirane sekvence i CGI. Ako sam shvatio, taj dio su radili suradnici iz Norveške, Slovačke i Češke. Kako je to operativno funkcioniralo?


Pokušali smo praktično zamisliti kako će djevojčica igrati svoju ulogu s robotom i zaključili da fizički moramo napraviti robota koji će glumiti na setu. Zbog toga smo angažirali animatroničarski studio iz Češke koji vodi Martin Peč i koji se bavi konstruiranjem i upravljanjem robotima - lutkama na filmu. Našeg robota Dodu pokretala su trojica lutkara robotičara iz Češke. Glavna glumica Lana Hranjec ulogu je pripremala s Ozrenom Grabarićem, koji je postavio lik i karakter robota, a u konačnici mu je dao i glas. No, robot na filmskom setu nije imao oči - odnosno lice. Njegovu ekspresiju radili smo naknadno u postprodukciji i usklađivali je s Ozrenovim glasom. Za to su zaslužni Goran Stojnić i Krsto Jaram. Posebno smo ponosni na animirani film unutar filma, čije autorstvo potpisuje slovački animator i umjetnik Michal Struss. Mislimo da je jedinstvenom estetikom uspio predočiti cijelu priču o usamljenim i otuđenim energetskim bićima.

I glumačka vam je ekipa multinacionalna. Hrvatska djeca, norveški glumac Oftebro i Slovakinja Polnišova? Je li odluka da idete na multijezični kast ipak posljedica činjenice da znate da će film ionako posvuda biti sinkroniziran?


U pravu ste. Dječji se filmovi uglavnom sinkroniziraju, pa se nismo ograničavali domaćim glumcima. Odmah smo znali da bi Didu trebao igrati strani glumac jer ćemo tako podcrtati njegovo izvanzemaljsko porijeklo. Nils Ole Oftebro, koji je odigrao Didu, cijenjen je norveški glumac koji je igrao u nama poznatoj seriji ‘Mammon’. Petru Polnišovu poznajem jako dugo i ona u Slovačkoj glasi za najbolju komičarku, pa je više-manje svi ‘kastaju’ za takve uloge. Stoga mi je velik izazov bio napraviti s njom potpuno drukčiju ulogu, kakvu ne bi imala prilike igrati doma.


Vaš film gađa gledateljsku nišu koja je nešto mlađa od tinejdžerske - otprilike kao ‘Minions’. Kakva je distribucijska niša za takve filmove? Čini mi se da u multipleksima više ide teen-produkcija tipa ‘DreamWorks’?

Još u fazi razvoja kao svoju ciljanu publiku postavili smo gledatelje u dobi od sedam do 12 godina. No, nakon prvih prikazivanja zatečeni smo time kako dobro mladi od 12 godina reagiraju na film. Velik je to izazov s obzirom na to da je riječ o mladim ljudima čiju je pozornost sve teže zaokupiti domaćim filmom jer su odrasli na superherojima. Platforma uz koju provode najviše vremena je YouTube. Vjerujemo da će ovaj film jako dobro proći na međunarodnim televizijama. To nam za sada pokazuju i procjene koje nam šalju potencijalni prodajni agenti.


Je li multinacionalna koprodukcija pomogla distribuciji filma?

Film započinje svoje kinoprikazivanje u Hrvatskoj i BiH 21. ožujka, slovenska premijera planirana je za svibanj, slovačka za početak lipnja, a češka najvjerojatnije za srpanj. Osim sinkronizacije na jezike koproducenata, planiramo napraviti englesku, francusku i njemačku jezičnu verziju. O takvom distribucijskom paketu trenutno pregovaramo s prodajnim agentima.
Uz distribuciju filma u Hrvatskoj smo osmislili i pokrenuli projekt ‘Filmovi ne padaju s Marsa’. Naša produkcijska kuća Studio Dim već godinama radi serije i filmove za djecu i mlade. S ovim smo filmom htjeli otići korak dalje. Zamislite da učenici s nastavnicom zemljopisa odu pogledati naš film u kino, a zatim na idućem satu obrađuju teme kao što su nastanak svemira, razlike između zvijezda i planeta, zviježđa i galaksija. Da bismo to mogli ostvariti, pripremili smo za učitelje i nastavnike metodičku pripremu u obliku međuzvjezdanog filmološko-metodičkog priručnika. Riječ je o stručnoj publikaciji na 50 stranica koja donosi metodičku pripremu za upotrebu filma u razrednoj nastavi osnovne škole. To je samo prva u nizu aktivnosti pilot-projekta ‘Filmovi ne padaju s Marsa’, na kojem je Studio Dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost - HAVC, HFS te portal Medijskapismenost.hr, stručnjake Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.


U Hrvatskoj su dječji filmovi na neki način ‘sigurna oklada’ - gledanost im je dobra i kad nisu najbolji. Zašto ih onda nema više?

Polako, ali sigurno pokrenula se skupina profesionalaca koji žele proizvoditi dječje filmove. Okupljaju se oko festivala Kino Kino, a osim proizvodnje, jako im je stalo i do razvoja filmske i medijske pismenosti. Jer kao autori se možemo razvijati jedino s razvojem publike. No, mi općenito imamo veliku krizu financiranja audiovizualnih djela. S jedne se strane količina sredstava koja HAVC ulaže u filmove smanjila, pa se stvorilo usko grlo. S druge strane, HRT je u potpunosti obustavio financiranje proizvodnje dječjeg programa neovisnih produkcija. Posljednje tri godine nije otvoren ni jedan natječaj za proizvodnju kvalitetnog TV programa za djecu. Budući da je naša produkcijska kuća djelomično specijalizirana za tu vrstu programa, nama je to velik udarac. Ukratko: dječji bi filmovi bili ‘sigurna oklada’ kada bi audiovizualna industrija normalno funkcionirala, pa bi se filmovi redovito radili i razvijali publiku. Frekvencijom jedan hrvatski film za djecu u tri godine jedino što možemo je samo svaki put ispočetka pokušati izgrađivati novu publiku.


KOAUTORICA PRVOG HRVATSKOG DJEČJEG SF FILMA 'Vjerujem da će naš 'Dida' postati veliki svjetski hit'

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #2 on: 18-03-2019, 19:00:30 »
Quote
Kao scenaristica, odpeglala sam najrazličitije TV formate i žanrove, od sapunica (Zabranjena ljubav), dramskih serija (Dobre namjere), humorističkih serija (Bitange i princeze), kao i pregršt manje živopisnih projekata.

Prvi dugometražni igrani film za djecu (Duh babe Ilonke) donio mi je najšašaviju od svih nagrada, za najbolji scenarij na festivalu u Bombaju. Pa sad ti reci da život nije čudan!?

Posebno me zanima tehnologija i DIY kultura, i baš sam ponosna na TV seriju za klince Laboratorij na kraju svemira za koju sam osmislila i raspisala obje sezone i svih 60 epizoda. Veseli me i što je Laboratorij primio ponudu  za remake rights za englesko govorno područje. Cool!

Prema mojoj šašavoj priči Moj dida je vanzemaljac dovršava se dugometražni igrani film.

PS: Ako me pitate za člansku iskaznicu, pokazat ću vam dvije - Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

irena krcelic


12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #4 on: 12-11-2019, 23:58:59 »
1966, https://www.dailymotion.com/video/x2i3m8w, pa od 25:35 videti koliko je to bio film za decu. a bio je


džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #6 on: 13-11-2019, 11:28:46 »
ne razumijem poantu, sad se broje "ostvarenja" soc-realizma, ono kad slete drugovi vanzemljaci i, pojma nemam, izliju deset tisuca kubika armiranog betona na petrovu goru, naprave kocku-spomenik novom faraonu, dok mirko i slavko potajice vire?

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #7 on: 13-11-2019, 11:36:40 »
zelim reci, to nije film za djecu samo sto dvije, tri ponosne mame crvene burzoazije imale zelju da sincici udju u tv, da ih se vidi, pa ih ubacili da vire.

Accuphase

 • 3
 • Posts: 785
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #8 on: 13-11-2019, 15:42:47 »
Ja znam samo za jedan jedini "naš" sf film, zove se "Gosti iz galaksije" iz 1981 godine.
Uzgred takođe hrvatski i pri tome neopisiva glupost & budalaština, bez obzira na to što je snimljen u "crveno vreme" u njemu nema ništa "crveno".

https://www.youtube.com/watch?v=-3azjxDMLg0

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #9 on: 13-11-2019, 18:07:23 »
a ovaj teaser ti nije za neku neopisivu glupost & budalastinu?

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #10 on: 13-11-2019, 18:14:13 »
uzgred, ne razumem ni ja poentu, sto se ne bi sad, ranije, a i u ubuduce brojala 'ostvarenja' socrealizma?

Accuphase

 • 3
 • Posts: 785
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #11 on: 13-11-2019, 18:16:33 »
Ako misliš na "prvi HR sf film za djecu" to je film za decu, mi nismo deca nego odrasli ljudi a što je njima bzv nama nije i obrnuto.
Drugim rečima očito zlonamerna poanta(iliti poenta) ti nije na m(j)estu...

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #12 on: 13-11-2019, 18:25:02 »
pa valjda i taj prvi sf moze biti budalastina (najverovatniji slucaj) a da ja ne moram biti zlonameran vec samo objektivan. no, meni je zacudjujuce da neko ko tako lako deli komplimente sa & odjednom postane preosetljiv kada se takvo isto & iskoristi za kvalifikovanje neceg sto je, po svemu sudeci, &

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #13 on: 13-11-2019, 20:36:53 »
silom prilika morao sam ovo pogledati opet. i pored toga sto je na netu 'sedmi kontinent' nasiroko kotiran kao sf, prva sf scena je tek nakon sat vremena, https://www.dailymotion.com/video/x2i3md3 na 13:50, pa je uz jos dve scene, ekrana u borbenom avionu i ekrana u ujedinjenim nacijama (ko pogleda, znace), 'sedmi kontinent' i sf. naravno on je vise i u prvom redu fantastika, avantura i nadrealna alegorija.
podeljen na cetvrtinu filma za odrasle, prvenstveno na zasedanju odraslih, koji je apsurdan i distopijski, te tako nije za decu, a i za mnoge odrasle, ostatak filma je prilagodjen detetu, sagledan i napravljen za decu, te uzimajuci u obzir taj odnos, ne znam kako uopste takav film ne moze biti deciji

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #14 on: 13-11-2019, 20:55:13 »
dobro, rijesimo to kompromisom: film je trifrtaljski skoro-sf za djecu...
zadovoljan?

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #15 on: 13-11-2019, 21:05:17 »
drugim recima, nije da nije sf i nije da nije za decu, sto bese pretpostavka nekih
zahvaljujem na pitanju. zadovljan

Accuphase

 • 3
 • Posts: 785
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #16 on: 13-11-2019, 21:28:20 »
Ajde nam golube beli ili kakav već reči nešto(išta) o bilo kom novijem ili starijem izvorno srpskom sf filmu kad već umeš da kudiš i nalaziš manu tuđim uradcima(mislim da se množina ne piše tako ali ajde sad)!
Da se razumemo ne računaju se kvazi istorijske pomije tipa kralj "čika pera" etc...

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #17 on: 13-11-2019, 21:53:43 »
nosit ces covjeka na savjesti ako sad ubaci filmsku noc ne uz uzitak, vec koncentraciju, odbrojavanje minuta, mjerenje perspektive... :roll:

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #18 on: 13-11-2019, 21:54:03 »
slabo ti ja to poznajem, a i ocito se nismo razumeli, nisam se javio da bih nesto kudio ili hvalio, razdvajao na nase-vase, vec sam pokusao ukazati da postoji neki stariji hrvatski sf za decu od ovog najnovijeg. kasnije sam morao i da dokazujem da je to stariji hrvatski sf za decu, sto mi u pocetku, veruj mi, uopste i ne bese namera

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #19 on: 13-11-2019, 21:57:23 »
mada je sve to manje vazno, meni je tu najbitniji okrsaj u ringu, frapantan, mracan i brutalan, krajnje nekorektan prema deci i nemilosrdan prema zivotinjama, koje su u to vreme za potrebe filmova masovno kasapljene. ili je to samo preterana reakcija danasnjeg preosetljivog gledaoca

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.282
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #20 on: 13-11-2019, 21:59:48 »
ali, ali kompromis ne znaci da se ti mozes vratiti na izvorno guslanje! skoro-sf nije sf, trifrtalja nije cijeli film!

Accuphase

 • 3
 • Posts: 785
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #21 on: 13-11-2019, 22:00:51 »
nosit ces covjeka na savjesti ako sad ubaci filmsku noc ne uz uzitak, vec koncentraciju, odbrojavanje minuta, mjerenje perspektive... :roll:

Nemam nikakvu savjest niti osjećaj kada su u pitanju takvi opskurni likovi.

12

 • 2
 • Posts: 225
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #22 on: 13-11-2019, 22:10:54 »
ne razumem zasto bi onda od takvog opskurnog lika ocekivao bilo kakav osvrt na domaci sf, ali to sad nije vazno
sto se kompromisa tice, bio je potreban drugima. meni je sasvim udobno sa onim  'sf za decu'.
predlazem da pokusas da iznadjes formulaciju sa kojom ces moci da nastavis da zivis. mada i ne moras, nije taj sedmi kontinent toliko bitan

Accuphase

 • 3
 • Posts: 785
Re: Prvi hrvatski SF film za djecu
« Reply #23 on: 13-11-2019, 22:18:04 »
ne razumem zasto bi onda od takvog opskurnog lika ocekivao bilo kakav osvrt na domaci sf, ali to sad nije vazno
sto se kompromisa tice, bio je potreban drugima. meni je sasvim udobno sa onim  'sf za decu'.
predlazem da pokusas da iznadjes formulaciju sa kojom ces moci da nastavis da zivis. mada i ne moras, nije taj sedmi kontinent toliko bitan

Idi bre oslobađaj Kosovo, našu kolevku u kojoj smo postali!
Jasno u vlažnim "srboćetničkim snovima"...