• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Treba mi informacija za jednu opkladu...

Started by Pavle, 26-06-2004, 17:55:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pavle

Kladio sam se sa sestrom da u Srbiji ima manje od 200 bioskopa i 400 biblioteka.
Nemam pojma gde bih proverio ove tvrdnje, pa pitam vas.
Jel zna neko tacne podatke?
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Lurd

Ako opklada važi da oba podatka moraju da budu tačna, onda si odokativno izgubio. Biblioteka sigurno ima više od 400. Svaki gradić ima bar, ali bar jednu. Računaj na to i da svaka škola ima biblioteku.

Evo, sada sam pitao ćaleta, koji je mnogo putovao i često je pravio akcije skupljanja knjiga za razne biblioteke i on kaže da ih ima po njegovom računu više od 1.500, ali da u zagradu treba staviti da su mnoge male i zastarele.

A i razmisli malo, skoro svaka mesna zajednica ima biblioteku. 400 je zaista premalo.
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

A ima i vise od 200 bioskopa.
35 imas u Beogradu... a svako malo vece naselje po unutrasnjosti ima bioskop pa tamo je to cesto jedina zabava. Lajkovac, Lazarevac, Obrenovac... takvih mesta imas preko 200.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Kod biblioteka si potpuno omasio... a verovatno i sa bioskopima, mada da si rekao 300, verovatno bi bio u pravu... Bez Kosova u Srbiji ima 160 opstina, verovatno u svakoj ima bar jedan bioskop, a BGD, NS, Nis i jos neka mesta imaju vise...
Mica

phuzzy

Mada, ako se igras picajzle, mozda se i izvuces za bioskope - cesto po unutrasnjosti zgrada u kojoj je bioskop nije posvecena tome, nego je u pitanju neki dom kulture u kome je kombinovano i pozoriste i bioskop i sto chuda... pa tu mozes da se batrgas oko terminologije...  :wink:

Pavle

Pa, za bioskope sam se prisecao nekih clanaka u novinama pre par godina kada je komentarisana katastrofalna situacija sa bioskopima u zemlji...
Tada su pominjali tek 170 bioskopa, od kojih dobar deo nije u reprezentativnom stanju.

A za biblioteke... pa, s obzirom da su u poslednjih par godina ukinuli cetiri biblioteke u koje sam isao kao klinac, cinilo mi se da se i tu dogodio slican trend propadanja...
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Tex Murphy

Pa kakav je to način da se kladiš u nešto tako bizarno i k tome još izgubiš???
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Majstor za linkove nudi:
http://www.poslovni-imenik.co.yu/kultura/bioskopi/bioskopi_u_srbiji.htm
i ovo:
http://www.poslovni-imenik.co.yu/obrazovanje/biblioteke/biblioteke_u_srbiji.htm
Da svaka opstina ima svoju prezentaciju bilo bi moguce sabrati.

tarana

QuotePodaci koje su predočili dr Željko Vučković i Radovan Mićić iz Biblioteke Matice srpske zaista su alarmantni. Od 451 naselja, koliko ih ima u Vojvodini, biblioteke je u bliskoj prošlosti imalo preko 300 sela, ali je u poslednjih desetak godina zatvoreno čak 110 seoskih biblioteka. Praktično na svaku treću seosku biblioteku, koja je radila kao odeljenje neke od opštinskih narodnih biblioteka, stavljen je katanac! Većina zatvorenih odeljenja biblioteka su uglavnom u mestima sa oko 2.000 stanovnika, a žitelji manjih sela nisu ih ni imali.
Kada se tome dodaju i svi drugi podaci iz najnovije analize stanja u vojvođanskom bibliotekarstvu, kao i da je sve manje stanovnika Vojvodine u članstvu biblioteka, Vučković i Mićić predočavaju da bi takvim stanjem ozbiljno trebale da se pozabave Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu AP Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije i druge nadležne institucije kulture.
- Nikada niko do sada nije reagovao na alarmantne podatke iz analiza koje su rađene i čini se da niko u Srbiji na pravi način ne brine brigu o bibliotekama - kategoričan je dr Željko Vučković. - Neko bi morao da se zamisli i reaguje na činjenicu da je ukinuto 110 ogranaka biblioteka u selima.

Green Sonja

Za biblioteke si izgubio, ovde pise da ih ima 2700:
http://www.nbs.bg.ac.yu/view_file.php?file_id=606

A za bioskope si dobio.
Ovde pise da ih ima 130:
http://www.danas.org/programi/magazin/nocni/2002/07/20020707114740.asp