• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NEKRONOMIKON 2

Started by Boban, 01-02-2020, 21:56:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Boban

Imam čast da najavim skori izlazak iz štampe (mart 2020) knjige NEKRONOMIKON 2 - 700 strana svega onoga što od Lavkrafta vredi a nije uvršteno u Nekronomikon 1.
Priređivač je najbolji poznavala Lavkrafta na ovim prostorima, Vladimir Zavadovski, autor uvodnih tekstova za knjigu i za svaku pojedinačnu priču, pesme i eseje.
Prevodi su stručno sređeni i ispravljeni su brojni nedostaci u ranije objavljivanim verzijama.
Naslovnu stranu i dizajn radi Bob, čovek koji živi za horor, tako da očekujem samo genijalne stvari.

Knjiga će biti veličanstvena, kao i Nekronomikon 1 u izdanju Everest medie, format 17x24cm, kvalitetna hartija, vrhunska štampa, 100 strana u koloru.

Sadržaj:

Uvod
Potomak
U kripti

Stvorenje na pragu
Senka izvan vremena
Grobnica
Šta donosi mesec
Beli brod
Mačke Ultara
Propast koja se sručila na Sarnat
Selefais
Iranonova potraga
Drugi bogovi
Nečastivi sveštenik
Narod iz davnina
U planinama ludila
S one strane sna
Izjava Rendolfa Kartera
Srebrni ključ
Kroz kapije srebrnog ključa
Neizrecivo
Snoviđenje ka neznanom Kadatu
Hladan vazduh
Užas u četvrti Red huk
On
Drvo
Vrebajući strah
Stvorenje na mesečini
Ulica
Slika u kući
Preobražaj Huana Romera
Azatot
Šaptač u tami
Hipnos
Stanovnik mraka
Potpuni zaborav
Ljubav prema mrtvima
Knjiga

Lavkraft i poezija (odabrane pesme)
Lavkraftijana (kompletan leksikon pojmova vezanih za Lavkrafta)
Mišel Uelbek - Lavkraft Protiv sveta, protiv života
Lavkraft: Natprirodna strava u književnosti
Pogovor
Galerija
+ dodatak: velika mapa sveta viđena očima Lavkrafta

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alexdelarge

izgleda da je taj tvoj zavadovski veći stručnjak za ženski horoskop nego za lavkrafta.

https://www.delfi.rs/knjige/autor/41685_vladimir_zavadovski_delfi_knjizare.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 15:19:04
izgleda da je taj tvoj zavadovski veći stručnjak za ženski horoskop nego za lavkrafta.

Pa i Ghoul je čuo za Lavkrafta iz Marti Misterije, a posle Zagora, čovek se time čak javno hvali... izgleda da ne treba puno da postaneš stručnjak za Lavkrafta...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Alexdelarge

da, ali ti govoriš o martiju i zagoru kao da su oni nešto loše; marti je odličan, a zagor je genijalan strip.

Boban

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 15:19:04

https://www.delfi.rs/knjige/autor/41685_vladimir_zavadovski_delfi_knjizare.html

svakako je veći stručnjak nego Gul jer sam u međuvremenu pronašao na netu praktično sve uvodne tekstove koje je Gul predstavio kao svoje odakle su prepisani. Da ne pominjem "prevođenje" sa hrvatskog koje radi i samohvali se da je uradio ultimativno vrhunsko delo.
Prevode koje je Zavadovski uradio za neke priče ranije objavljene u Nekronomikonu 1 su nesravnjivo bolje od onoga što smo imali.
Izgleda da je došlo vreme da se i Nekronomikon 1 uradi sa novim zaista dobrim prevodima pa će svako moći da vidi šta je šta i ko je ko...

dark horse

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 17:30:36
da, ali ti govoriš o martiju i zagoru kao da su oni nešto loše; marti je odličan, a zagor je genijalan strip.

Izvini, mislio sam da pričamo o nekim akademskim referencama na koje je stručnjak za Lavkraftov književni rad trebalo da se pozove, a ne horoskopu i stripovima. :roll:

Npr, proučavao delo Edgara Alana Poa, pa naleteo na esej gde se spominje i Lavkraft. To je ono očekivano za nekog ko se ozbiljno bavi književnošću. Marti Misterija svakako nije.

Truba

To moze jedino ako zivis pod staklenim zvonom ili u balonu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

A što vam onda smeta Zavadovski?

Možda čovek naleteo na ozbiljan Lavkraftov horoskop, sve sa natalnom kartom, pa se zainteresovao... bolje nego da je kao mali gledao epizodu Toma i Džerija sa beba Ktuluom....

Boban

ma Alexdelarge živi u Gulovom dupetu i glumi njegovog glasnogovornika ovde.
Ne znam što u "Šaptaču" nije pronašao sve zaostale hrvatske izraze kao što je radio za moj "Kadat"...

dark horse

Obično je tako kad ljudi pizde zbog mikroskopske prašine na tuđem reveru, a ne primećuju tromblonsku minu u sopstvenom dupetu...

mac

Zato što su ti oči napred, a dupe pozadi..

dark horse

mac, ti si ili baš mnogo naivan, ili previše iskusan za mene u tematici analne frigidnosti...  :(

Alexdelarge

Quote from: Boban on 01-02-2020, 21:56:21

Mišel Ulebek - Lavkraft Protiv sveta, protiv života

ako ste genijalnog pisca ulemeka preveli kao ulebek, onda će taj novi prevod da bude smejurija.

mnijem da su nekro 2 kao i najavljena orfelinova zbirka suvišni. sve što valja od lavkrafta je već prevedeno i dostupno je srpskom čitaocu. ne moramo baš svaku njegovu priču da pročitamo. a ako već mora lafkraft bolje je da ste prešli na non-fiction, tj. na njegova pisma.

očigledno je da su razlozi za objavljivanje lafkrafta lukrativne prirode, pokušaj da se iscedi još po koja kap iz suve drenovine.

dark horse

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 20:43:49
ulemeka preveli kao ulebek, onda će taj novi prevod da bude smejurija.

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 20:43:49
lafkrafta

Nisam mogao da odolim.  :lol:

Alexdelarge

Quote from: Boban on 02-02-2020, 19:47:26
Ne znam što u "Šaptaču" nije pronašao sve zaostale hrvatske izraze kao što je radio za moj "Kadat"...

nisam ih pronašao u šaptaču iz razloga koji sam ti naveo. hronologija ti je kranje nepouzdana. prvo je orfelin objavio šaptača u 2015-oj, pa potom hrvati u 2019-oj.

a za kadata treba da mi budeš zahvalan.

Boban

Quote from: Alexdelarge on 02-02-2020, 20:48:38
Quote from: Boban on 02-02-2020, 19:47:26

nisam ih pronašao u šaptaču iz razloga koji sam ti naveo. hronologija ti je kranje nepouzdana. prvo je orfelin objavio šaptača u 2015-oj, pa potom hrvati u 2019-oj.
a za kadata treba da mi budeš zahvalan.

Gul nije uzeo prevode iz objavljenog korupusa, nego direktno od prevodioca koji ih je uradio davno za hrvatskog izdavača koji je objavio samo jednu od dve planirane knjige i odustao, a onda je to doradio drugi izdavač deset godina kasnije.  Slučajno poznajem prevodioca više od 30 godina pa znam sve detalje oko transpozicije ovog i još drugih prevoda. Orfelinov "Šaptač" je prevođen sa hrvatskog na srpski, a brojni zaostali hrvatski izrazi i hrvatska konstrukcija rečenice to nedvosmisleno pokazuju.
Hvala za Kadata, uneo sam ispravke u sledeće izdanje.
Po kojoj ceni radiš prevođenje sa hrvatskog na srpski, imam dosta toga za napraviti?

Alexdelarge

oglasio se gul.

http://ljudska_splacina.com/2020/02/lavkraftov-usud-bobana-knezevica.html

Kimura

Zar nije ovaj razgovor preko Alexdelargea malo bzvz? Ko zavađene srednjoškolke!

Boban

ma super je sve to, ali gul se pored ostalog bavi knjigom koja ne postoji, dakle, naseo je na montirane fotografije i celu priču a jednu od knjiga nit je video niti može da dokaže da postoji a se ostrvio na nju.
A što se tiče toga da je posrbio mafov prevod, ne postoji nikakva dilema, doslovno, nikakva jer imamo identične rečenice kod jednog i kod drugog i to dugačke, složene rečenice što ću i postirati ovde kasnije večeras kada mi obe stvari budu pri ruci.
Ponavljam: on je ipak kao neki doktor književnosti i kada budu javno prezentirani dokazi koje je sve prevode predstavio kao svoje a nije ih radio (ima takvih i u Nekronomikonu 1 za šta imam sačuvanu i prepisku) to će da ga predstavi u pravom svetlu. A ja sam ionako čovek bez škole, znanja i manira, nemam ništa pa mi se baš toliko i može uzeti.

scallop

Quote from: Alexdelarge on 03-02-2020, 13:35:35
oglasio se gul.

Stiglo od PR Ghoulovizma. Baš izdašno. Samo se vi karajte, meni ni u džep ni iz džepa.

Malo mi je nelagodno jer sam pročitao samo jednu Lavkraftovu priču. SIRIUS je tada objavljivao priče bajatih pisaca. Posle sam precrtao sav Ctulhu narativ. Izgleda da danas svi pišu MaFove prevode, a MaFu ni kinta u džep. To me se više tiče.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

dark horse

Quote from: scallop on 03-02-2020, 13:54:34
Quote from: Alexdelarge on 03-02-2020, 13:35:35
oglasio se gul.

Stiglo od PR Ghoulovizma. Baš izdašno. Samo se vi karajte, meni ni u džep ni iz džepa.

Meni nije jasan kontekst ovog teksta, tj. pljuvačine po Bobanu. Da li to Gul troši svoje beskrajno dragocene resurse pokušavajući da se vrne na Sagitu?  :lol:

Boban

ima jedno mišljenje da ukoliko dvoje ljudi deli IQ 40 ili više, oni praktično nemaju mogućnosti da se razumeju.
Gul pljuje mene za Kadata i zamera Makondu što ne reaguju, a ne znam na šta da reaguju, kada je to autorsko delo slobodno od prava i ja sam ga uradio godinama pre njih. Proziva me za prevođenje sa hrvatskog, a on je to radio i za Nekronomikon 1 i za "Vrebajući strah" u izdanju Orfelina. Pljuje moj prevod naslova Kadata jednostavno nemajući kapacitet da shvati tananost reči "Snoviđenje" u onom kontekstu. Kao da izgleda da Gul uopšte ne shvata Lavkrafta kao pisca i metode koje je koristio. To će biti najveća bizarnost, da se ispostavi da Gul jednostavno nije ukačio Lavkrafta na pravi način... znate onu Lemovu opasku u divljacima koji u šumi nađu Enciklopediju britaniku i nekoliko dana se greju na njoj, nesumnjivo imajući koristi od te knjige. Čini mi se da je Gul tako iskoristio Lavkraftov potencijal, a šta drugo i očekivati od čoveka koji doktorira sa tezom da je Vorancova priča "Đurđevak" koju smo radili u osnovnoj školi esencija horora. Koliko retardiran treba da budeš za tako nešto?

mac

Pa jeste horor za pisca kad je bio malo dete.

Nego, Ghoul te je preduhitrio, sad hvališ Lavkrafta i njegov potencijal, a Ghoul ima sliku sa foruma gde ga ne hvališ, blago rečeno. Promenio si mišljenje, ili postoji neki zahvat s kojim su oba iskaza istinita?

Mislim na ovo:

Quote from: Boban on 01-12-2006, 14:23:08Ako je Nekronomikon vrh horor žanra, onda je to skup bezveznih polustrahova jednog iskompleksiranog, poluludog čoveka bez literarnog talenta, trabunjanja u obliku zapisa jedva vredna da budu sačuvana od spaljivanja. Horor je mrtav i smoran, Fantasy je mrtav i dosadan, SF u svom novom ruhu je budućnost umetnosti.

Boban

gde sam ja hvalio Lavkrafta?
mac, ti zaista imaš problem sa shvatanjem metaforičnog izjašnjavanja.

Truba

Cim nije cene bilo to je sumnjivo odmah

dark horse

Quote from: Black swan on 03-02-2020, 16:07:08
Cim nije cene bilo to je sumnjivo odmah

Nema ni na Čudnoj Knjižari, gde Boban prodaje Orfelinov Nekronomikon. A obično tu odmah bude.  :lol:

Biće da je Gul opet nije skapirao Bobanovu zajebanciju već se primio k'o prepelica...

Truba

Ja mislim da oni igraju igru
A da smo mi zapravo zrtve
I nasi novcanici tanji
Kao kad se cukerberg i gejts prepucavaju i nabijaju cijene dionica a sitna buranija pjeni

angel011

Quote from: Linʞᴉn on 03-02-2020, 16:22:41

Biće da je Gul opet nije skapirao Bobanovu zajebanciju već se primio k'o prepelica...

Koji bi ovo put bio?  :lol:
We're all mad here.

dark horse

Quote from: angel011 on 03-02-2020, 18:31:32

Ne znam, ne brojim, dvocifreno svakako.

Ali, ne treba zaboraviti da je ipak Kripl otvorio sezonu lova na Gula, sa onim lepkom da Bjela pravi scenario po Naživo... kako je samo skakutao i obigravao...  xrofl

angel011

Šta misliš, šta je krajnji cilj? Trolovati Gula dok ne krene to da ignoriše, a onda objaviti novi Nekronomikon?  :lol:
Ili samo trolovanje, pa dok ide, ide?
We're all mad here.

Scordisk

baš kad sam pomislio da je sa bobanovsko gulovskim prepucavanjima zauvek završeno, jutros me dočeka poslastica na gulovom blogu  :!: koliko mene zavabalja ovo, ne mogu opisati. htedoh da izdvojim omiljene delove, jer ovo gula baš inspiriše, moram primetiti, i to na dobar, spisateljski način,al me mrzi. čak smatram da bi jednog dana trebalo ukoričiti ove njihove prozivke, kao antologiju srpskog horora. zamišljam je ilustrovanu od strane ivice stevanovića i boba, sve sa pogovorom, samo, ko bi to mogao napisati? zosko i labud bi se više bavili ustašama i komunistima nego temom, hm, možda kimura, mada je ona suviše fina, treba neko malo otrovniji to da napiše... scallopa ovo ne zanima, linkin drži stranu...

scallop

Naravno da me ne zanima. Ovde a i naokolo je u toku čukanje oko pitanja ko je tata a ko tata na srpsku percepciju Lovecrafta. I o malim preskupim tiražima.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truba

Quote from: Linʞᴉn on 03-02-2020, 19:49:23
Quote from: angel011 on 03-02-2020, 18:31:32

Ne znam, ne brojim, dvocifreno svakako.

Ali, ne treba zaboraviti da je ipak Kripl otvorio sezonu lova na Gula, sa onim lepkom da Bjela pravi scenario po Naživo... kako je samo skakutao i obigravao...  xrofl

Svakako je vrh njihovog sukanja kada je boban zamolio gula dok potonji nije deportiran iz amerike, da mu obavi nesto u "vajomingu" ili nekoj drugoj saveznoj drzavi
Suze su mi na oci isle hahah i sad kad se sjetim

scallop

Quote from: Black swan on 03-02-2020, 22:07:07

Svakako je vrh njihovog sukanja kada je boban zamolio gula dok potonji nije deportiran iz amerike, da mu obavi nesto u "vajomingu" ili nekoj drugoj saveznoj drzavi
Suze su mi na oci isle hahah i sad kad se sjetim

Prosvetli nas za taj deo priče. Ja znam deo kad je Ghoul negde na Pacifiku tucao jaja za Božić.

Izitpajn

Izvinjavam se što upadam ovako iz vedra neba, ali upravo sam pročitao dio Ghoulovog teksta o Bobanovom postupanju glede Nekronomikona 2 pa moram pitati: je l' ovo obostrana zajebancija ili ima bar jedna strana koja ovo shvaća ozbiljno?

scallop

Truba

Quote from: Izitpajn on 03-02-2020, 22:51:55
Izvinjavam se što upadam ovako iz vedra neba, ali upravo sam pročitao dio Ghoulovog teksta o Bobanovom postupanju glede Nekronomikona 2 pa moram pitati: je l' ovo obostrana zajebancija ili ima bar jedna strana koja ovo shvaća ozbiljno?

Ne mozes svake prestupne godine dolaziti na forum i ocekivati da razumijes sukob titana

Mislim da se obojica rukovode onom starom i los marketing je marketing

Boban

eto, kad bi jedan izitpajn uopšte saznao da se sprema Nekronomikon 2?
Poseta forumu se udvostručila danas u odnosu na juče...
Ono što Gul nije u stanju da shvati jeste da postoji čitava armija ljudi koji voli i njegova i moja izdanja i da neće da se opredeljuje ma koliko se on trudio da ih privije samo za sebe.

Kimura

Obožavam ovaj deo:

Ne zato što mi je mrzak Lavkraft ili što u načelu podržavam ovakvo razmišljanje, nego mi uvek izmami osmeh slika nekog lavkraftozaljubljenika kako čita Bobanove reči i pati... Sigurno oseća pravu fizičku bol!  :evil:
Možda nisam tako fina kao što Scordisk veruje, ko zna?

Bobanu je pošlo za rukom da sažme sve ružno što bi se o Lavkraftu moglo reći i na Ghoula je svakako ostavio utisak. Sećate se možda da je Ghoul napisao čak i priču o tome? Kraj sveta će nastati kad Boban objavi treće, po svom priređeno izdanje NEKRONOMIKONA, ako sam dobro zapamtila? Poješće nas revoltirana lavkraftovska čudovišta.

scallop

Koji banalni klimaks! Armije čekaju da kupe Nekronomikon. To samo Boban može.

Mica Milovanovic

Srpski antiklimaks!
Mica

Boban

na čemu li sam bio dok sam ovo pisao?

Baš sam pre neki dan započeo svoj novi roman, čist horor, pisan kako bi ga Lavkraft mogao napisati da mu je takva ideja pala na pamet i da je bio dovoljno pismen.
Evo tog početka, da ne mislite da lažem: "Kako opisati događaj za koji si siguran da nisi dobro video ili da nisi tačno zapamtio ili najverovatnije nisi ni bio u stanju da u potpunosti razumeš? Kako opisati zbrku iz davne prošlosti koja je svojom nedokučivošću ostala da titra van granica poimanja ujedno raspirujući maštu da se dodatno i neprekidno grči u pokušaju da poveže privid viđenog sa zdravim razumom. Vrlo sam sklon da zaključim kako osmogodišnji dečak nije imao ni znanja ni mogućnosti da pravilno shvati ono čemu je prisustvovao i da je taj događaj, najverovatnije nimalo čudan ili onostran, ali uprkos svemu, zdravom razumu naučničkih poznih godina ili možda upravo zbog njih, zagonetka svrdla poput svraba ispod gipsa na slomljenoj nozi i ne može se ničim odagnati. Da dete nije u stanju da dobro poveže stvari imam jasan svoj primer, doduše iz vremena kada sam imao svega pet godina, ali taj izolovani slučaj, potpuno me uverava da su dečija mašta i umišljaji kada se suoče sa potpuno nepoznatim stvarima polje bez granica sa svakojakim ishodima. Imao sam pet godina kada su nam u poseti bili nekakvi poznanici mog oca koji su imali devojčicu malo stariju od mene, sada znam da je u pitanju dosadno, razmaženo, hiperaktivno stvorenje koje ništa nije moglo zadržati na jednom mestu. Tada mi je bila čak zanimljiva, kao skakutavi kućni ljubimac koga je nemoguće kontrolisati ali vrlo zabavno gledati neko vreme. Navela me je da je pratim, da ona meni pokaže moje dvorište i skrivene kutke bašte u kojima se obrela prvi put u životu i u tom vitlanju zatekli smo se u nekom prostoru između šupe i kokošinjca kada je ona stala i pogledala me na meni potpuno nerazumljiv način......."

scallop

Quote from: Boban on 04-02-2020, 00:20:59
na čemu li sam bio dok sam ovo pisao?

Baš sam pre neki dan započeo svoj novi roman, čist horor, pisan kako bi ga Lavkraft mogao napisati da mu je takva ideja pala na pamet i da je bio dovoljno pismen.

Obavezno da bude "skup bezveznih strahova". I da ti Ghoul napiše predgovor, pogovor i napomene gde se poklapaš sa Lavkraftom, a gde si izgubio nit. I "Ghoul approval".

Kimura

Nadam se da nas na kraju tog romana neće sve pojesti lavkraftovska čudovišta!

Boban

sad se setih da sam prošle godine napisao i priču koja sažima ceo Lavkraftov život, "Ktulujsko oko" a uvrštena je u Solarisovu antologiju SAZVEŽĐE LEM.
Ja sam bre najveći ispoštovalac Lavkrafta na ovim prostorima...

Kimura

Ja sam se već kod te priče zabrinula.

scallop

"i u tom vitlanju zatekli smo se u nekom prostoru između šupe i kokošinjca kada je ona stala i pogledala me na meni potpuno nerazumljiv način..."

i rekla: "Hoćemo li da se tucamo?"

Boban

ne: rekla je "Hoćeš li da vidiš nešto?"

Kimura

Lavkraft! Pobogu! Pa to je davno prošlo vreme, čak i za mene koja volim starine!
Osim toga, da bi pisao slično njemu treba imati osoben duševni sklop - već si dao njegovu okrutnu karikaturu. Kakve veze to ima sa Bobanom Kneževićem?

Doduše, dopada mi se ideja da se napravi zbirka mini biografija onako kako si načinio Lavkraftovu, sve u tonu kojim je odabrani autor pisao. To bi mogla da bude ideja za neku buduću radionicu. Ako bude radionice.