• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

saturnica

Aco Popara Zver

Vidjeli smo već neke statistike, u Hrvatskoj i Srbiji 13-14% više umrlih nego 2019, u Britaniji 12%, Francuska 9%. Zvanično. Njemačka krije cifre kao zmija noge.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Onaj stari Sendmen

Šekler: Da sam na mestu Predraga Kona, podneo bih ostavku

https://nova.rs/vesti/drustvo/sekler-da-sam-na-mestu-predraga-kona-podneo-bih-ostavku/

Šekler ističe da nije normalno da imamo 1,7 miliona vakcinisanih, i dnevno po 5.000 zaraženih
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Aco Popara Zver

24h nakon 2. doze fajzera ništa sem mali bol na ubodnom mjestu

tomat pokupio sve naše simptome kao covid Isus

SOAtlas1968

Quote from: Izitpajn on 12-03-2021, 15:22:02
Ili to ili je HAARP počeo gadno zračiti. U Hrvatskoj je u 12. mjesecu 2020. godine općenito umrlo više ljudi nego ikada.

Mislite li da je the COVID-19 vodeći uzrok smrtnosti i u Japanu?

Onaj stari Sendmen

QuoteKoliko antitela nam je potrebno da budemo imuni na covid 19, i koji test nam to pokazuje
Nakon primljene vakcine antitela su u rangu vrednosti kakvu razvijaju teško oboleli pacijenti – od 60 jedinica pa naviše

https://www.eklinika.rs/zdravlje/20740-broj-stecenih-antitela-koji-vas-stiti-od-covid-19
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Palmer

I Nemci trenutno obustavili Astru.. Je l' radio neko D-dimer nakon vakcinisanja?

tomat

Jebi ga, ja ne smem, kako je krenulo i to će me spičiti.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Da se razumemo, meni je to sa obustavljanjem Astra Zeneka vakcine malo bizarno. Ima trideset potvrđenih slučajeva nekakvih problema sa trombovima i plućnom emobolijom, na više od pet milona datih vakcina ovog proizvođača. To je bukvalno pojava na nivou statističke greške i ne postoji ikakva potvrđena korelacija. Da se zbog toga obustavi vakcinacija ovom vakcinom je prilično nenaučno..

Palmer

Predostroznost. A mozda i prepisuju jedni od drugih.

Aco Popara Zver

prepucavaju se sa Britancima, ipak su im maznuli dobar dio fajzera i još bi profit od AZ pride

tomat

Quote from: Palmer on 15-03-2021, 18:54:15
I Nemci trenutno obustavili Astru.. Je l' radio neko D-dimer nakon vakcinisanja?

Evo jesam danas, nedelju dana posle revakcinacije fajzerom, <190.

Malo povišeni granulociti, da nije otišlo u autoimunu boles :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

dobro je tomate! preteko! :)

"driven by science"
transparentnost koju smo danas videli na EMA konferenciji za štampu daje nadu da ipak ima šanse za dalji razvoj društva :)

zato je faza 3 važna, zato je transparentnost važna, zato je neophodno da se odluke donose na osnovu naučih podataka koji su nam dostupni. mora se omogućiti da svaka vakcina bude as sigurna as possible. mnogo više znamo nego prošle godine u ovo doba, al i dalje je taj nivo znanja takav da još uvek mora puno da se radi.

ono što je bitno je da je AZ vraćena u upotrebu, vakcina je safe and efficient.

bitno je obratiti pažnju na sledeće (važi za svaku vakcinu, a i za infekciju, ako mene pitate):

QuoteSo seek prompt medical assistance if you get any of these after vaccination:
- breathlessness
- pain in the chest or stomach
- swelling or coldness in an arm or leg
- severe or worsening headache or blurred vision  after vaccination
- persistent bleeding
- multiple small bruises
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Ne znam, meni je to da je Astra Zeneka vakcina na nekoliko dana povučena u više zemalja "iz predostrožnosti" dosta nesmotrena odluka, s obzirom da dostupni podaci nisu opravdavali takav postupak. Plašim se da je to naudilo generalnoj percepciji vakcinacije i doprinelo teorijama zavere kako tu "možda ipak nečega ima"...

Petronije

Nisam baš ispratio temu, pošto nisam planirao još da se vakcinišem, ali hoće u firmi da nas vakcinišu pa mi to dođe nekako bez cimanja, u radno vreme, na gotovo što se kaže. Nego ne znam za koju vakcinu da se odlučim, ima li neka omiljena ovde na sagiti? Koliko sam shvatio Bata i Lilit su primili pfizer, ima li ko da je dobio kinesku? I pitanje za Tomata da ne listam sad 100 stranica unazad, koju si vakcinu ti dobio pa se iskomplikovalo?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Aco Popara Zver

i tomat fajzer al je i preležo i vakcinisao se

inače 22% imaju težu reakciju nakon druge doze, tomat je taj (mislim da su za druge vakcine veći procenti, sem možda kineske)

i moj ćale fajzer, 72 godine i ništa nije osjetio

ja sam bio nešto pospan drugi dan ali to je to

sad za desetak dana možda ćale dodradi antitijela pa da vidimo kako je prošo

tomat

Quote from: Petronije on 18-03-2021, 21:20:15
Nisam baš ispratio temu, pošto nisam planirao još da se vakcinišem, ali hoće u firmi da nas vakcinišu pa mi to dođe nekako bez cimanja, u radno vreme, na gotovo što se kaže. Nego ne znam za koju vakcinu da se odlučim, ima li neka omiljena ovde na sagiti? Koliko sam shvatio Bata i Lilit su primili pfizer, ima li ko da je dobio kinesku? I pitanje za Tomata da ne listam sad 100 stranica unazad, koju si vakcinu ti dobio pa se iskomplikovalo?

nije to bila neka posebna komplikacija, sve je bilo gotovo za otprilike 36 sati od trenutka vakcinisanja. jedna noć groznica (vrlo kratko) i povišena temperatura, sutra  glavobolja koja je minula do polovine dana.

Petronije

A kinesku niko nije primio? Jel istina da su kinezi još prošlog leta manje više svi bili vakcinisani njihovom vakcinom?

Arm the Homeless

tomat

Varvarin je ako se ne varam primio kinesku.

Moji roditelji, kao i sestra i zet, su primili kinesku.

Petronije

Hvala na informacijama Tomate.

Arm the Homeless

Truba

Ja tek iso na testiranje
Negativan
:D
Vakcinu ne bih plasim se igle :(
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

tomat

Quote from: Black swan on 18-03-2021, 22:11:58
Ja tek iso na testiranje
Negativan
:D
Vakcinu ne bih plasim se igle :(

Apsolutno ništa ne osetiš.

Aco Popara Zver

Kod mene primali kinesku, rusku i az, samo az teža reakcija

Aco Popara Zver

varvarin

Quote from: tomat on 18-03-2021, 21:57:59

Varvarin je primio i revakcinu kineske pre nedelju dana, nikakvih pratećih pojava.  Čekam još dve nedelje, pa da pokušam da proverim antitela...

lilit

Quote from: Meho Krljic on 18-03-2021, 19:59:20
Ne znam, meni je to da je Astra Zeneka vakcina na nekoliko dana povučena u više zemalja "iz predostrožnosti" dosta nesmotrena odluka, s obzirom da dostupni podaci nisu opravdavali takav postupak. Plašim se da je to naudilo generalnoj percepciji vakcinacije i doprinelo teorijama zavere kako tu "možda ipak nečega ima"...

nije samo iz predostrožnosti, simptomi su bili preozbiljni da bi se samo tako pustilo. da, mogli su verovatno drugačije da hendluju, al budući da je većina sa simptomima bila mlađe žene (koje bi možda prošle bez problema da su bile inficirane - a možda i ne, to je sad nemoguće dokazati), doneli su odluku da prekinu na nekoliko dana. meni se javlja da je plauzibilno proveriti da li su te osobe bile seropozitive pre vakcinacije (sad je i to nemoguće), odnosno, da li su prošle asimptomatski pa su sad boostovane, kao i da li su na kontraceptivnim pilulama, al računam da će se i to proveravati.

moram da naglasim, ovih slučajeva je bilo i kod fajzera, a verujem da ima i kod kineza i rusa (samo nismo videli podatke :lol: pa ne možemo ništa da kažemo). a posebno ih ima kod ljudi koji se inficiraju. vakcina je najsigurnija opcija kako god okreneš. uvek bila i ostala. i treba je ubrzati pošto treći talas melje. ne znam kako je kod vas (realno a ne TV slika), al bez ubrzane vakcinacije širokog opsega, nećemo izaći iz ovog shita godinama (a ja bih da pravim party sledeće godine za jubilarni rođendan  nas-rofl ).

kako god, transparentnost je bitna  više nego ikada a sve je manje ima :) austrija je horor, kurz i blümel, kao vučić i siniša mali. al nadam se da će izbori uskoro. :lol:

lilit

European countries resume use of AstraZeneca's COVID-19 vaccine, hoping pause has not dented confidence

https://www.sciencemag.org/news/2021/03/european-countries-resume-use-astrazenecas-covid-19-vaccine-hoping-pause-has-not-dented

lilit

Quote from: tomat on 18-03-2021, 21:57:59

Moji roditelji, kao i sestra i zet, su primili kinesku.

evo analize INEP-a na malom broju ispitanika. oni su koristili njihov test, ja bih preporučila bilo koji test koji vam meri anti-RBD (S1) IgG jer vam je to bitno za sposobnost da sprečite virus da vam uđe u ćelije, a N protein nije relevantan za taj proces.

za kineze kažu da je najbolje testirati 40 dana nakon druge doze (srpski 40-day-mitovi strike again :) ), moj šac je da ako ih nema za tih 40 dana, sigurno ih neće biti. pa sačekajte 40 dana da biste bili sigurni, odnosno, da ne morate da plaćate test dva puta.

lilit

Nego ne znam za koju vakcinu da se odlučim, ima li neka omiljena ovde na sagiti?

ako možeš da biraš, onda pfizer. pa AZ i rusi. tek onda kinezi.

tomat

I sad jebešga, problem u populaciji 65+, a najviše ljudi iz te populacije primilo Kineza.

Ne znam hoće li se raditi neki boost, treća doza ili tako nešto.

lilit

Quote from: tomat on 19-03-2021, 12:40:53
I sad jebešga, problem u populaciji 65+, a najviše ljudi iz te populacije primilo Kineza.

Ne znam hoće li se raditi neki boost, treća doza ili tako nešto.

stariji ljudi su u procesu koji se zove immunosenescence, naravno da i imunski stari kako starimo mi, a tad je generalno mnogo teže izazvati imunski odgovor. zato stariji ljudi, in general, imaju manji reactogenicity od mlađih i sa AZ, prosto im se imunski sistem ne aktivira toliko koliko se aktivira mladi (to imaš i kod leukemije npr, mlađa populacija uglavnom brže ode pošto su i procesi brži, nije to ništa novo). i zato je pfizer ili moderna za starije najbolji izbor, al to ne rade sistemski ni ozbiljnije drzave od srbije.

boost će morati, a pričaće se o tome onda kad vakcine ne budu in short suppy. al boost za one koji su primili kineza ni u ludilu ne treba da bude kinez (kao u emiratima), već, idealno, neka mRNA vakcina, a ako ne ona, onda vektorska.

tomat

Jel bi mogla jedna doza mRNA?

lilit

Quote from: tomat on 19-03-2021, 15:34:42
Jel bi mogla jedna doza mRNA?

ne razumem šta iznad nisam jasno napisala? jer očito da nisam čim postavljaš pitanje. koje ne razumem. tj. nivo na kom ga postavljaš ne razumem. :)

tomat

Boost bi išao u jednoj dozi mRNK vakcine, tu ne treba revakcina?

Aco Popara Zver

Boost je valjda svaka vakcina poslije prve u lilit rječniku, druga treća, osma...

Tako bar ja kontam bečejski.

A mi fajzirani, koliko do narednog buuusta, neki piskaraju već naredne godine

lilit

boost je svako bockanje nakon osnovne imunizacije ili nakon infekcije.
npr.
1. sad si dobio dva sinofarma (osnovna imunizacija), boostujes fajzerom - lilit predlog, to nema jos uvek nigde zvanicno!
2. bio si inficiran, boostujes sputnikom. ili fajzerom. ili cak kinezom ako nema sta drugo.

sve to treba raditi onda kad ti titar neutralisucih antitela u testu koji se zove test neutralizacije (NT) padne ispod 15.
moj titar je 60, danas mi stigao rezultat. naravno, treba da imas vakcinologa i konsultujes se s njim, a on ce, na osnovu tog testa doneti odluku sta ces da primis. tako mi radimo i to je nesto blizu sna o personalizovanoj medicini.

test za anti-RBD antitela koji mozete da uradite kod vas je standardizovan u odnosu na test neutralizacije. za test neutralizacije nam je potreban živ virus, ćelije, serum i BSL-3 lab. i onda vidiš kako to radi na ćelijama a ne na proteinima. al da ne komplikujem. svi ti testovi na RBD IgG koji se u srbiji koriste su standardizovani u odnosu na NT (nisam sigurna za INEPov jer u srbiji niko ne radi NT).

evo kako taj titar izgleda nakon infekcije:

bato, ti mozes da cekas na boost, a tomat jos duze od tebe. samo neka drama!  xrofl

mac

Moja majka je prebolela virus, i bila na vakcinaciji, i pozvali su je i na revakcinaciju. Ja sam izneo bojazan da to možda ne treba tako, ne treba ti revakcinacija ako si već preležao, ali majka me pita odakle ti to, i ja kažem od doktorke sa foruma. Ona će ipak da se bustuje. Ja imam utisak da se u Srbiji uopšte ne gleda da li si preležao, nego svima bez razmišljanja prepisuju revakcinaciju, i to me sad malo brine.

Aco Popara Zver

Pa da, doktorka s foruma je sumljiva, još kad kažem ljudima đe radi onda počnu s pričom da gura fajzer za pare haha

Gejtsova unuka bre

lilit

Quote from: mac on 19-03-2021, 17:22:39
Moja majka je prebolela virus, i bila na vakcinaciji, i pozvali su je i na revakcinaciju. Ja sam izneo bojazan da to možda ne treba tako, ne treba ti revakcinacija ako si već preležao, ali majka me pita odakle ti to, i ja kažem od doktorke sa foruma. Ona će ipak da se bustuje. Ja imam utisak da se u Srbiji uopšte ne gleda da li si preležao, nego svima bez razmišljanja prepisuju revakcinaciju, i to me sad malo brine.

mac,
najbolje da slušate njenog lekara jer će on da je isprati ako bude bilo kakvih problema. ja ovo pišem sa pozicije imunologa i vakcinologa, al daleko od toga da mogu da radim virtuelno savetovanje, niti imam pretenzije tog tipa. ovo što pišem na forumu, pišem vam ono kako bih savetovala sebe da sam u vašoj poziciji.

evo ti dijagrami pa vidi da li je potrebna druga doza posle infekcije:

lilit

Quote from: Labudan on 19-03-2021, 17:44:46
Pa da, doktorka s foruma je sumljiva, još kad kažem ljudima đe radi onda počnu s pričom da gura fajzer za pare haha

Gejtsova unuka bre

najcrnje što frau doktor na forumu radi pro bono, al sagita je ljubav  :mrgreen: :lol:

hm, odakle ti znaš gde ja radim? ili ti je vienna = pfizer? nije, nažalost! bilo bi dobro da jeste, kasnimo grdno  nas-rofl

Petronije

Quote from: lilit on 19-03-2021, 09:19:34
Nego ne znam za koju vakcinu da se odlučim, ima li neka omiljena ovde na sagiti?

ako možeš da biraš, onda pfizer. pa AZ i rusi. tek onda kinezi.
Mogu da biram, hvala Lilit.

Arm the Homeless

Aco Popara Zver

pa da, Beč je to kriminalno grotlo nekako povezano sa fajzerom!

sad kad im kažem da su Kurc i Blumel isti ko Vučić i Mali možda svi prime fajzer  nas-rofl

lilit

@petronije
super, to me raduje. javljaj kako si prošao! ne očekujem da ćeš imati bilo šta osim bola na mestu uboda.

lilit

Quote from: Labudan on 20-05-2020, 18:45:07
ta Ana Gligić koja je počela priču o pasažiranju ili parsažiranju, neznam pojma, priča da virus uleće najjače u prvoj fazi a onda evoluira i prilagođava se domaćinu, iliti iz totalno životinjske prelazi u humanije faze i manje je opasan/letalan

i onda je pričala o 4 faze od 25 dana, ali koliko je to ispravno ko će ga znati... Nestorović se toga drži, plus da pošto je vještački virus još brže gubi ubojitost

ajd sad neko da proba je li tako 8)

https://rs.n1info.com/vesti/virusoloskinja-ana-gligic-pobedila-koronavirus/

btw, inficirala se nakon dve doze sinofarma. očekivano, imajući u vidu njene godine i efikasnost kineza u 65+ grupi. srećom pretekla.

angel011

Pozlilo joj 3 dana nakon druge doze, zar to ne znači da se inficirala između 2 doze?
We're all mad here.

lilit

ili tog dana kad se vakcinisala

angel011

S obzirom na to na šta vakcinacije ovde neretko liče (gužva, neki u gužvi nose maske ispod brade, neki skinu masku dok čekaju da prođe onih 15 minuta nakon vakcinacije), vrlo, vrlo moguće.
We're all mad here.

Aco Popara Zver

u ljubavi svi smo grešni
preživeće samo Šćešni
i Nestorović

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver