Evo jednog mog novog nerazumevanja sa kompom.
Radi se o RAM memoriji... imam četiri slota po 8 Gb (dva i dva uparena kingston) i u biosu on to iščita da je tako, ali mi se u programima koji prikazuju realno stanje pojavljuju nekakva razmimoilaženja.
U control panelu, u prikazu sistemskih komponenti stoji ovako: Installed memory (RAM): 32.0 GB (16.0 GB usable)
Program Speccy vidi 32768 u četiri slota i za svaki daje detaljne podatke, ali u odeljku „Physical memory“ prijavljuje da je 16Gb fizički prisutno (7Gb slobodno) a 16Gb virtualno (6.33Gb slobodno) - s tim da je meni u sistemu namešteno da nema virtualne memorije, dakle, da koristi samo fizičku.
Čeprkao sam malo po netu i vidim da se ovo često događa, ali sve što tamo savetuju nije ispalo primenljivo kod mene.
Ja lično, onako po osećaju, imam utisak da imam tih 32Gb, kad ispraznim dva slota naprosto Photoshop sporije radi sa ogromnim fajlovima.
Ima li neko ideju kako se ovo rešava ili se naprosto ne rešava nikako, tj. postoji li neki programčić za testiranje memorije iz samog sistema, ne da pravim butabilni USB i da ga vrtljam, u tom slučaju on odradi svih 32 i javi da je sve u redu, ali me uznemirava upozorenje da je samo polovina upotrebljiva.