• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Hrbi i Hrbkinje

Started by Aco Popara Zver, 29-05-2020, 21:07:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aco Popara Zver

I dalje ne vidim dokaze za ove deretićizme.

Čime su Sloveni pisali prije glagoljice? Pa vjerovatno nekom drugom varijantom grčkog pisma.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Labudan on 01-06-2020, 10:41:52
I dalje ne vidim dokaze za ove deretićizme.

Čime su Sloveni pisali prije glagoljice?

Olovkom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Odlično, čim nađeš olovku u petom vijeku postavi sliku ;)

scallop

Quote from: Labudan on 01-06-2020, 11:04:16
Odlično, čim nađeš olovku u petom vijeku postavi sliku ;)

Važi. Crno-belo, kolor ili video?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Ima još vakih stvari kod Gundulića, gdje spominje Miloša Obilića ili cara Lazara, no vidjeću hoću li baš do kraja čitati, nikad nisam bio ljubitelj epike

no, čisto sam bacio pogled na Marina Držića i njegov Dundo Maroje, i odmah na početku drame, na strani gde se navodi spisak likova već postaje zanimljivo

jedna posebna grupacija likova plastično objašnjava koštakakokadazašto

Mladi Dubrovčani:
NIKO
PIJERO
VLAHO

Misim, šta treba pričati više o Dubrovniku, realno je ovo za one s jeftinim kartama da skontaju

Mufa, Kiki i ja fazon

scallop

Šta bi rek'o kad bi našao da su Brajan i Rajan srpska imena?

Aco Popara Zver

Rajan piroman!

nemoguće

Aco Popara Zver

Imena
DUGI NOS, negromant (u prologu)
DUNDO MAROJE
MARO MAROJEV, njegov sin
BOKČILO tovijernar, sluga Dunda Maroja
POPIVA, sluga Marov
PERA, na mušku obučena zaručnica Marova
DŽIVO, prvi bratučed Perin
BABA PERINA
LAURA (Mande Krkarka), kurtizana
PETRUNJELA, djevojka Laurina
UGO TUDEŠAK
POMET TRPEZA, sluga Ugov

TRIPČETA iz Kotora
DŽIVULIN, Lopuđanin

Mladi Dubrovčani:
NIKO
PIJERO
VLAHO

MAZIJA, listonoša
PAVO NOVOBRĐANIN, prijatelj Dunda Maroja
GRUBIŠA, sin Pavov
GULISAV, Hrvat
SADI, Židov (Žudio)

GIANPAULO OLIGIATI, bankar
LESSANDRO, rimski trgovac
KAMILO, Rimljanin
KAPETAN (barižeo)
ŽBIRI
TRI RIMSKA KRČMARA

nači pazte, kakva se sve pitanja ovdje otvaraju! Ajd ovaj Tripčeta iz Kotora, odakle je i Sikto V, pa mu piše da je "iz Kotora", ovaj drugi iz Lopuda, treći je Rimljanin, i onda se niotkuda pojavi neki Gulisav - Hrvat. Pa šta su onda Tripče i Dživulin?

Plus trojica Dubrovčana, fina hrbska problematika se otvara, će vidimo samo da još malo prelistam Osmana.

edit
zaboravih Novobrđanina iliti Kosovara
https://en.wikipedia.org/wiki/Novo_Brdo
PAVO NOVOBRĐANIN, prijatelj Dunda Maroja

Zamisli Pavo iz Novog Brda u dubrovačkoj drami Marina Držića, kakvi hitovi, kakvi hrbizmi!

Aco Popara Zver

inače, koji je fazon s ovim Bogdanom Bogdanovićem svuda, šta mu on dođe, neki mistički arhitekt kojeg citiraju na Univerzitetu u Splitu, misteriozan lik

Mica Milovanovic

Bogdan je bog...
Svakih 5 godina neko svetsko udruzenje arhitekata se najavi da dodje da vidi projekte jedinih njegovih kuca koje su izvedene u Pinosavi pod Avalom za racun mog Instituta za vodoprivredu.

Mica

scallop

Imate i kapelu sa ikonostasom?

Aco Popara Zver

možda je bog u arhitekturi, van toga je ezoterijski blesan ako mene neko pita. Listo sam mu ovu knjigu, sačuvaj me Bože i Alahu ekber

"Krug na četiri ćoška : demonijačka rasprava o okultnom poreklu pitagorejskih utopija propraćena ponoćnim razgovorima dvojice pitagorejskih disidenata sa pridodatim epilogom i iscrpnim bibliografskim komentarom i dovoljnim brojem dijagrama i nacrta"

Aco Popara Zver

Interesantna Marićeva Ćirilica večeras. Dvije konstatacije o Jugoslaviji

1. Srbi nisu imali nimalo iskustva sa autonomijama i federalizmom, dok Hrvati nisu imali nikakvog iskustva sa unitarnom državom poput Kraljevine Srbije. Doduše, Hrvati su imali svoj Sabor u okviru saveza sa Ugarima (mada Marićev gost Dragan Simeunović tvrdi da je međunarodnopravni subjekat bio samo Beč, a Sabor nije imao nikakvu moć), no taj Sabor je ukinut 1918. i time počinje sukob.

2. No, zašto je ukinut? Zanimljivo, ali Ljuba Dimić dolazi i tvrdi da je 75% bogatstva zapravo u toj Jugoslaviji bilo na zapadnoj strani Drine, a 25% na istočnoj. Te je Beograd morao pribaviti ogromnu političku moć, gurati do same diktature da bi takav disbalans neutralisao. To jest, Hrvati i Slovenci su gurali federalizam iz sopstvenih interesa, kao što su Srbi gurali unitarizam iz svojih interesa, i tek kasnije za glupandere poput zoska ta interesni sukob se preveo u neki nacionalistički konflikt.

Jer kakav je fazon ovdje, Hrvati i Slovenci su u paradoksalnoj situaciji. Ako ne odu sa Srbima, mogu otići Talijanima. Mogu pokušati da izbore posebnu državu, ali ni to im ne odgovara, zašto: jer moraju platiti ratne reparacije Srbiji. Uđu u zajedničku državu - ne moraju platiti. Ali htjeli bi da uđu da im ne uđe, da uđu federalistički, i to im ne uspijeva isprva ali uspijeva na duži rok.

itd itd iz čega gosti izvlače da je onda Ćosićevo svjedočenje o Kardelju istinito, da je Kardelj odavno rekao da Slovenci tretiraju Jugoslaviju kao svoje privremeno rješenje, sredstvo a ne cilj. Da li je to istina je već posebna priča, ali je interesantna ova teza da su zapravo Srbi najmanje gurali ideju Jugoslavije, i da je na kraju ona formirana uz gurku Amerikanaca i uz strahovanje Slovenaca i Hrvata da ne samo ne budu na poraženoj strani već i plate ratnu štetu.

No nisu spomenuli da su je oni zapravo i platili u onoj konverziji krune za dinar, pa i u prvobitnoj unitarnoj vladavini Aleksandra Karađorđevića, no bar se vidi kako je sukob nastao. Hrbska posla.

džin tonik

Quote from: Labudan on 01-06-2020, 23:45:21
...za glupandere poput zoska ta...

bato, pazljivo me procitaj, necu se ponavljati.
ja sam vrlo tolerantan covjek i sposoban ignorirati dijareje razne u nedogled. skoro.
tvoji pokusaji provokacije, pa i na osobnoj razini, me uglavnom zabavljaju, ali ne bih ti preporucio da nastavis puteljkom kojim gmizes u ovom slucaju.

Aco Popara Zver

Oprosti, pokušaću o tvojim intelektualnim kapacitetima od sada govoriti u eufemističkom ključu.

No, kad već spočitavaš provokacije, bješe ti meni majku psovao prije 2-3 sedmice?

ajd prošetaj iza zgrade vidi dal sam tamo, pa ako skontaš gdje su Dianina djeca koju je "spasila NDH" vrati se i objasni

džin tonik

ne sad bas da se sjecam dijareja s tobom, uglavnom te preletim ili ignoriram, dosadan si kao ush, napor na hipotenuzu, blebeces kao, ne znam, blebetalo.
mislim, ti slobodno nastavi, samo me za nijansu manje uzimaj u cubu. ne da moras, to ti je kao neka prijateljska preporuka.
za majku se ne sjecam, ali sad cu ti napisati u pp, tako da tvoja tvrdnja ima temelj.

Aco Popara Zver

zoskić, znaš, mogla bi i to biti tema ovog topika. Prosto, ja napišem istinu, da si slagao da je NDH spasila neku srpsku djecu, pitam te kako ih je spasila i gdje su ta djeca, tebe nema ljubav da mi daš.

Na tu istinu, nažalost, i ti i Komi ne odgovarate nikakvim činjenicama, nego se musite kao nedorasla djeca. Kakvi su to emocionalni izlivi što sam te nazvao glupanderom, to te živcira a ti si mene kao častio baš lijepim riječima u prošlosti?

E moj zoskić, hajde da se držiš samo jedne stvari, prosta je, zove se istina. Samo istina, ne ovi emo skandali, nešto te boli, ne znaš odgovoriti kao normalna odrasla osoba.

Čemu to, zar nije lijep topik, projugoslovenski, govori o zajedničkoj baštini, sve pet bre.

Priznajem, nisam trebao da diram u govno i pokušaću što manje, al braćala, da si slagao bijedno za NDH koja spašava djecu, jesi braćala, bijedno slago.

Nećemo valjda tako da se družimo.

džin tonik

pa dobio si istinu u pp-u, ne razumijem sta jos hoces od mene. da ponovim?

Aco Popara Zver

mogu i ja da ponovim, mogu je quotovati kad hoću, ne?

No, nećemo tako nisko svi da padamo, ti si sebi to dozvolio, ja rekoh moj kriterij je istina a ne padanje na zosko nivo.

Mica Milovanovic

Iz celog onog divnog naučnog rada ti si izdvojio Bogdana.
I Dragoš ti smeta.
Mogu samo da zaključim da imaš nešto protiv ezoterije.
c.c.c...
Ti si na pogrešnom forumu.
Mica

Aco Popara Zver

i Dragoš je protiv ezoterije. On je pritom totalno koketirao s polufašistima kao što su Evola i Genon, misim nemojmo se zezati, jedno je biti ezoteričar simpatični, recimo Alister Krouli, čija je astrologija superiška, npr gledo sam natalnu kartu nekim neoliberalima i svi imaju Neptun u drugoj kući što Krouli smatra da ko ima Neptun na tom mjestu to je odlika "moralne nakaznosti". Bukvalno sam zapanjen koliko se poklopilo s par neoliberala. Ali druga je stvar dođe Kalajić i kaže "za mene nije uvreda kad me nazivaju fašistom" fazon

s druge strane, Bogdanovića sumnjam da je neoliberal.

onaj rad je zanimljiv, ali šta je donio novo, ta napetost između Mediteranca i Dinarca nije nova

Mica Milovanovic

Nisi čitao Dragoša, kao što nisi pročitao ni ovaj rad, samo preleteo.
Baviš se površnim manifestacijama.
Krouli je folirant.
Mica

Aco Popara Zver

pa naravno da sam preletio, jer šta je poenta, u kom smislu je rad bitan za prethodnu raspravu, ne dokazuje nikakvu balkansku kolijevku civilizacije. A i bre potrudite se vi malo, lijepo napišite šta je smisao rada i doprinos.

a Kalajića naravno skoro ništa čito, preletio, slušo na youtube kad lik priča da fašista za njega nije uvreda i tako. Eo npr zar ovo nije kritika ezoterije i slično

to jest kritika novije ezoterije iz neke vizure plagijata Hamvaša

dakle, eto, Kalajić kao poštuje neku drevnu ezoteriju, samo ne priča kakva je ona, a ovu savremenu ne podnosi

Aco Popara Zver

Ovaj će na kraju više spominjati Lazara nego Njegoš

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

eo i Britanike, koja sad prekrsti i Ivana Mažuranića u Serbo-Croat iliti Hrbina. Da ne budemo zosko pa da naglasimo da tretira kao srpski pjesnik na osnovu teritorijalne pripadnosti, pa nije ništa konačno u vezi Gundulića. To jest, kako ova tema i drži, ličnosti od prije petsto godina baš briga za Srbe i Hrvate u današnjim okvirima.

Jedino je pitanje što spominju Gundulićeve prevode na srpski jer kako samo na srpski i šta smo imali od imena jezika 1911. godine?

eo i Britanike

GUNDULICH, IVAN (1588-1638), known also as Giovanni Gondola, Servian poet, was born at Ragusa on the 8th of January 1588. His father, Franco Gundulich, once the Ragusan envoy to Constantinople and councillor of the republic, gave him an excellent education. He studied the "humanities" with the Jesuit, Father Muzzi, and philosophy with Father Ricasoli. After that he studied Roman law and jurisprudence in general. He was member of the Lower Council and once served as the chief magistrate of the republic. He died on the 8th of December 1638. A born poet, he admired much the Italian poets of his time, from whom he made many translations into Servian. It is believed that he so translated Tasso's Gerusalemme liberata. He is known to have written eighteen works, of which eleven were dramas, but of these only three have been fully preserved, others having perished during the great earthquake and fire in 1667. Most of those dramas were translations from the Italian, and were played, seemingly with great success, by the amateurs furnished by the noble families of Ragusa. But his greatest and justly celebrated work is an epic, entitled Osman, in twenty cantos. It is the first political epic on the Eastern Question, glorifying the victory of the Poles over Turks and Tatars in the campaign of 1621, and encouraging a league of the Christian nations, under the guidance of Vladislaus, the king of Poland, for the purpose of driving away the Turks from Europe. The fourteenth and fifteenth cantos are lost. It is generally believed that the Ragusan government suppressed them from consideration for the Sultan, the protector of the republic, those two cantos having been violently anti-Turkish.

Osman was printed for the first time in Ragusa in 1826, the two missing cantos being replaced by songs written by Pietro Sorgo (or Sorkochevich). From this edition the learned Italian, Francesco Appendini, made an Italian translation published in 1827. Since that time several other editions have been made. The best are considered to be the edition of the South Slavonic Academy in Agram (1877) and the edition published in Semlin (1889) by Professor Yovan Boshkovich. In the edition of 1844 (Agram) the last cantos, fourteen and fifteen, were replaced by very fine compositions of the Serbo-Croatian poet, Mazhuranich (Mažuranić). The complete works of Gundulich have been published in Agram, 1847, by V. Babukich and by the South Slavonic Academy of Agram in 1889.
http://www.gutenberg.org/files/38304/38304-h/38304-h.htm#ar187

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Accuphase

Only for you Crni Labude, čuvena scena iz čuvenog filma "Turneja"!

Jesi ti srao o nama?
A ne nisam ja to je moja šauma a ja sam umejtnik, znate William Shakespeare i tako to...
Pa lepo u šumicu pa u gubicu!

https://www.youtube.com/watch?v=lT3Bs7WUL-k

Aco Popara Zver

taj nije ni Hrvat, kamoli Srbin :lol:

Aco Popara Zver

Dosta od Gundulića, fino antizoskovsko štivo. Čak bi bilo bolje da je Hrvat kad se sve sabere.

Scordisk

odlična tema.

na zemljama iz okruženja je pomenut ban josip jelačić kojeg je za bana ustoličio srpski patrijarh u zagrebu, što jeste hrbizam, ali cela ta godina 1848. je bila hrbistička u svakom pogledu, ima tu svakakvih bizarnih hrbskih detalja da se izvuku.

meni je lično najzabavnija priča o janošu damjaniću, austrijskom oficiru, velikom mađarskom patrioti i nacionalnom heroju:
https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1nos_Damjanich
ne mogu da se setim imena bitke koju su vodili, ali na jednoj strani su učestvovali ban jelačić i hrvatska vojska zajedno sa srbima iz vojvodine a na drugoj strani mađari predvođeni damjanićem, koji je i pobedio na kraju (pa su ga naši zvali ljuta guja, hrbska izdajica) janoš damjanić će na kraju postati jedan od trinaest mučenika arada, velikih mađarskih heroja koji su dali život na braniku otadćbine blablabla (od njih trinaest martira, dvojica - trojica su bili hrbi, trojica njemci, trojica poreklom jermeni itd.)

Aco Popara Zver

podsjeti me Damjanić, kad vidjeh da je rođen u Krajini, kako su Plenkovićevi sada zapravo preuzeli poso srpskih krajišnika nekad, da postave kordon za prodor iz Otomanske imperije haha

pa jbt, kakav hrbski zaokret, nekad Damjanić preletio na ugarsku stranu, sad čitava hrvatska policija srbuje kao Krajišnici nekad

Scordisk

da, da, kordon mora stajati,  ko god ga opsluživao. hrbi krajišnici u tom pogledu ipak imaju jednu dugu i postojanu tradiciju.  ja samo čekam kada će ponovo da otvore karantin u zemunu, ko u doba otomana i habzburgovaca.

inače, ovo je dosta interesantan članak, o pesmama u prvom srpskom ustanku:

https://www.danas.rs/drustvo/pesme-pevane-karadjordju-rodofinikinu-i-milosu/

najzanimljiviji hrbizam je to da su "turci slabo govorili turski", kao i ovaj detalj:

"Poznata nam je jedna pesma koju su pevali Turci kada su iz Beograda izašli u teftiš (iznenadni pohod) prema Vrčinu, na početku ustanka, 1804. godine. O njoj ne znamo ništa, osim njena prva dva stiha:"

,,Čuvala ovce Todora,

širokim poljem kraj mora."

Aco Popara Zver

da ne zaboravim jednu zanimljivost, jer stalna rasprava ako je neko katolički biskup onda je Hrvat, pa krene rasprava da nije možda Srbin, i praktično rasprava ide za nekoliko tih biskupa dubrovačkih i primorskih, ali samo za ovog nigdje da nađem da je Hrvat

https://sh.wikipedia.org/wiki/Martin_Segon

fascinantno čega sve ima, moram da priznam da prokleti srpski udžbenici istorije su baš čedomirantić ograničeni, nigdje ovakvih likova kao što su Damjanić, Segon, Zmajević, Svetozar Borojević...

scallop

hr.wikipedija i wikipedija se radikalno razlikuju. Upravo sam u haosu zbog jedne biografije.  :x :x :x

Aco Popara Zver

redovno plagiranje i falsifikovanje, wikipedia je čisti neoliberalizam, čak i bez para šljaka neoliberalno a kao fol za dobrobit čovječanstva

imaš gore na svim stranicama da klikneš "Razgovor" ili "Talk" ako je engleska wiki, i da se vidi kakve rasprave oni koji pišu tekstove imaju oko raznih nedoumica

na topiku o neoliberalizmu se kolju, stalno brišu jadnici i falsifikuju, al u talku mora da zvjerka pokaže bar neki trag

i zaboravih na Talk opciju, eo npr kako se raspravljaju za Gundulića
https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Ivan_Gunduli%C4%87#Croatian_poet

Aco Popara Zver

za ovog nikad čuo a nema ni srpsku ni hrvatsku verziju wiki

Frančesko Ratkov Micalović (birth name Ivan Vukosalić or Jovan Vukosalić)

https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C4%8Desko_Micalovi%C4%87

Scordisk

ali ipak je po meni apsolutni hrbizam slučaj ante starčevića: kada shvatiš da ante nije uopšte bio ustaša, niti je bio srbomrzac, niti je razdvajao narode na hrbe i srvate, već upravo obratno, starčević je bio samo namučena, ne baš stabilna persona s burnim političkim životom, a koji je tek naknadno proglašen ustaškim piscem, jer kad su ovi liferanti opijuma došli na vlast u ndh, nijesu imali dva pisca da saberu, te su drpili za svoje književnike šta god se činilo zgodnim u tom trenutku. od tada antu niko više ne čita, ali ga zato svi koriste kao neku ikonu neznamtinijačega

najbolji pokazatelj svega ovoga se nalazi još na prvoj strani "pasmine slavenoserbske po hervatskoj":

https://books.google.rs/books?id=-O0DAAAAYAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

a gde već na prvoj strani kaže ante:"ja im odgovorih: u slavoserbskoj pasmini ZAPADNE cerkve živete, dakle možete je poznati..."

šta kaže ante? slavenoserbi zapadne crkve, to jest slavenoserbski katolici, odnosno, slavenoserbi danas poznati kao hrvati. a to je samo kada zagrebeš površinu, ima tu toga još, ko hoće da se probija kroz ovo pomalo opskurno napisano štivo. koje je, uzgred budi rečeno, pisano ekavicom, ako se ne varam

varvarin

Aco Popara Zver

Skino sam i Štedimlijinu Crvenu Hrvatska, ima maestralnog materijala

A tek Pavelić što he piso za Musolinijeve pare, to moram naći

Aco Popara Zver

Quote from: džin tonik on 09-06-2020, 17:07:16
neovisno sto je ovo ruma i "stadtpolizei", da se ne objasnjava, ustaski pozdrav glasio je "za poglavnika i dom spremni".

kog poglavnika?  :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomislav_II_of_Croatia

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

ahahaha koje objašnjenje, car molio papu haha, jel spominje da su osvojili Carigrad poslije, onako prijateljski?

al fino, treba lijepo pogledati obe strane šta pričaju, ne sumnjam da je nekih razgovora bilo ali ovo objašnjenje je besmisleno

realno, ako ti se čita o Vizantiji tu je Ostrogorski nezaobilazan

sjećam se da su te krstaše zvali segundos što je značilo drugi sin, jer su prvim sinovima ostavljali zemlju a druge sinove slali u "sveti rat" da osvoje zemlju za sebe.

Znači čist ekonomski interes, niđe religijskog motiva

scallop

Tako je i Valter Skot opisao Ajvanha. Vitez bez nasleđa.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

najgore što ova laguna tolko truje lakše mi je slušati Đuku svaki dan, svega mi

Aco Popara Zver