• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

...jedan bobanov san (boban THE dreamer)...

Started by peckerwood, 18-07-2004, 08:56:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

peckerwood

Quote from: "Paramecijum"Roberta (Bobija) Fišera sam video u pasareli izmedju hotela Interkontinental i Sava Centra, tada kada je igran meč... hodali smo jedan prema drugome, tim ogromnim hodnikom, minutima, polako, ja sam, on u pratnji dvojice i prosli tik jedan pored drugog.

...zatim sam se okrenuo prema njima... i potegao...munjevito i sa levog kuka... ne vadeci kolt iz futrole... i pogodio prvim metkom jednog... pa sledecim drugog Fisherovog revolverasa... pali su pogodjeni u glav(ich)e... a da stoljpije nisu ni pipnuli...  :lol:

...Fisher je ipak uspeo desnom rukom da izvadi niklovani kolt... magnum .45 ...i da ispali jedan jedini (srebrni) metak u mom pravcu... jedan od kelnera u mojoj neposrednoj blizini (koji je kao mali jako mnogo citao stripove "Nikad Robom") dreknuo: "bobane, pazi srebrni metak"... ja sam munjevito reagovao i uFatio metak rukom... ko zna... unca srebra uvek na crnom trzistu dobro dodje... kada je stani pani... za kilo 'leba crnoga (ne verujem ja u one price... kilo 'leba - dva dinara druze)...  :lol:

...a zatim sam se probudio u goloj vodi...  opet sam sanjao kosmar... vreme je da posetim mog psihologa i da nastavim sex stres terapiju... sex kao nedostajuci elemenat mog svakodnevnog zivota... :D

...iskreno Vas boban...

Paramecijum

Mozes da se sprdas kolko oces, ali zaista je bila nadrealna scena, ta pasarela je dugacka stotinu metara, nedovoljno osvetljena (nikako mrak, cak ni polumrak, vise neko priguseno svetlo) i ja u daljini ugledam bice iz legende kako mi ide u susret, e, ne bilo koje bice, nego Bobija Fišera.
U vreme kada sam ja aktivnije igrao šah, on je bio svetski šampion, a nakon toga postao misteriozni usamljenik i svakako licnost za koju nisam verovao da cu ikada sresti uzivo, posebno van sale u kojoj se igra sah.

Sasvim je moguce da sam ja usporio hod da ga bolje osmotrim, a i da su oni usporili da osmotre mene, tako da je mimoilazenje trajalo poprilicno.

peckerwood

...je@es Fishera... ja sam sreo isto tako mitsko stvorenje... pocetak leta 1997... upravna zgrada NewBridge-a, Ottawa... subota oko podne... dan napolju kao stvoren za suncanje... za zezanje... ja ulazim u lift na 3em spratu... kad na 2om ulazi jedan bradonja u Armani odelu... naocit cova englez... "nice day today".... kazem ja... a on, sa jorksirskim slengom... odgovara... "day is gorgeous"... "for tennis, for everything, but just work" nastavljam ja... covek se nasmeja... iskreno... od srca... i rece... "U R right"... "I'm gonna enjoy it... taking deep breath"...  :!:

...izadjosmo... i ja kretoh prema parkingu.. ali on je krenuo prema izdvojenom mestu.. gde ga je cekao jaguar JX... kabrio... na mesto CEOa NewBridgea... to je bio Terry Matthews... CEO... koji je u tom trenutku bio "tezak" $2 milijardi US... obican covek... kao i ti.. i ja... i bilo ko na ovoj planeti...  :o

...tada sam shvatio... da velicine postoje SAMO u nasim glavama... u nasoj (izopacenoj) masti...  :wink:

milant

Pa ako je velicina coveka u tome koliko novca ima, dzaba ga bilo.
Ajde nek cik uradi sto je Bobi uradio i sto je javno kritikovao Ameriku, pa ga sad Japanci hapse....

peckerwood

...Robert (Bobi) Fisher je ludi genije... Fisher jeste genije... ali je 1000% lud... excentrican je... pravi mnogo buke gde god da se pojavi... exponira se do bola... razmazen je i pati od manije velicine... EGOcentricnijeg tipa u svom zivotu nikada nisam video... njegovo ponasanje je na nivou debila... citao sam njegovu biografiju pomalo... klinac je vaspitan kao moron... i moron je i ostao...

...nasuprot njemu, Terry Matthews NIJE nikakav genije... covek samo ume da se ponasa... i u tome je vrhunski (virtuoz)... na to svoje ponasanje je i pokupio ogromne pare u zivotu... jer on defakto nista profesionalno i nije znao da uradi... ali ga je ponasanje vinulo u te sfere...  

...da je Fisher imao SAMO 20% tog ponasanja... gde bi njemu bio kraj... ziveo bi po celom svetu SLOBODAN... imao $$ milijarde USD... i radio sta bi hteo... to podrazumeva da se u US pasos ne pljuje... moze se na US politiku pljunuti... ali "malo" suptilnije... a da rezultati budu mnogostruko jaci... a i dalje slobodan... i cenjen... od svojih gradjana.... :idea:

...ne zna to Boban... on je vashka sa bgd asfalta... i svakako da je za njega Fisher krajnji domet... ideal kome se Boban klanja... u nerazumevanju globala... "zemunski" i "surcinski" klanovi su Bobanu krajnji domet... :lol:

milant

Quote from: "_peckerwood_"

...nasuprot njemu, Terry Matthews NIJE nikakav genije... covek samo ume da se ponasa... i u tome je vrhunski (virtuoz)... na to svoje ponasanje je i pokupio ogromne pare u zivotu... jer on defakto nista profesionalno i nije znao da uradi... ali ga je ponasanje vinulo u te sfere...  

Ponasenjam slabo ko sta moze specijalno da dobije.
Upoznao sam ja coveka koji sve dobija pricom i stavom.

Mada te sfere, sem toga sto ima para, i nisu neki domet.
A nije ga vinulo ponasanje, vec druge stvari.

...da je Fisher imao SAMO 20% tog ponasanja... gde bi njemu bio kraj... ziveo bi po celom svetu SLOBODAN... imao $$ milijarde USD... i radio sta bi hteo... to podrazumeva da se u US pasos ne pljuje... moze se na US politiku pljunuti... ali "malo" suptilnije... a da rezultati budu mnogostruko jaci... a i dalje slobodan... i cenjen... od svojih gradjana.... :idea:

Pa bas zato je pametan, jer je svestan da nisu bitne milijarde dolara,
a nije posebno bitan ni americki pasos. U danasnje vreme moze da bude i smrtna presuda ponegde.

...ne zna to Boban... on je vashka sa bgd asfalta... i svakako da je za njega Fisher krajnji domet... ideal kome se Boban klanja... u nerazumevanju globala... "zemunski" i "surcinski" klanovi su Bobanu krajnji domet... :lol:

??!??!!!

Klanovi?!?!?!!

peckerwood

...mislim da se moje misljenje slaze sa Garijevim... nisam morao da budem mnogo pametan (pa da Bobana na'ranim g*rovitalom)...  xflowy

...mozes ti to... (TITO)... bobane.. samo treba umeti... umeti...  :!:

Quote from: "Gari kasparov"Genijalni destruktivac  
21.07.2004.
Kolumna: Gari Kasparov
Zapanjujuće vesti o hapšenju Bobija Fišera u Japanu došle su baš u momentu kada sam mnogo razmišljao o svetskom šahovskom šampionu. Ja trenutno završavam četvrti od šest tomova serije najboljih svetskih igrača i upravo je Robert Džejms Fišer, nadaleko poznat kao Bobi, zvezda ovog toma.
Četvrti tom govori o stotinama Fišerovih partija od minuta do minuta. Pored toga, želeo sam i da predstavim čoveka iza tih poteza i vreme koje je obeležila njegova briljantna igra.
Uprkos činjenici da je na svetskom tronu ostao kratko, ima veoma malo materijala za debatu o načinu igre Bobija Fišera. On je promenio igru na način koji nije viđen od kasnog 19. veka. Razlika između Fišera i njegovih savremenika je najveća zabeležena. On je bez ičije pomoći oživeo igru koja je dugo stagnirala pod komunizmom i sovjetskom sportskom hijerarhijom.
Bobi Fišer je brzinom munje krenuo u osvajanje svetskih šahovskih visina početkom sedamdesetih. Njegovi doprinosi igri, kako na tabli, tako i s komercijalnog gledišta, bili su ravni revoluciji u svetu šaha. U isto vreme, njegov slab i pogan karakter ukazao je na pukotine koje su se produbljivale kako je napredovao ka vrhu. Danas je teško zamisliti senzaciju Fišerovog uspeha kada je preoteo šampionsku titulu Borisu Spaskom u Rejkjaviku 1972. Usred hladnog rata, momak odrastao u Bruklinu preuzima presto od dobro podmazane sovjetske mašine, koja je decenijama dominirala svetom šaha. I to nakon što se jedva pojavio na meču, izgubio prvu partiju i predao drugu!
Medijska pokrivenost ovog meča bila je neverovatna, delom i zbog Fišerovog neverovatnog ponašanja na početku i tokom partije veka. Partije su se emitovale na televizijskim stanicama širom sveta. Ja sam tada imao devet godina i već sam bio prilično jak u klubu, kada se odigrao meč Fišer-Spaski, i strastveno sam ga pratio. Fišer, koji je već slomio dva sovjetska velemajstora na svom putu ka tituli, imao je brojne obožavaoce i u Sovjetskom Savezu. Oni su poštovali njegov šah, naravno, ali su takođe uživali u njegovoj individualnosti i nezavisnosti.
Pošto se meč završio ubedljivom pobedom Amerikanca, svet je bio na nogama. Šah je bio na najboljem putu da postane komercijalno uspešan sport po prvi put.
Fišerova igra, nacionalnost i prirodna harizma stvorili su jedinstvenu priliku. On je postao nacionalni heroj čija se popularnost merila s onom Mohameda Alija. (Ipak, ostaje pitanje da li bi američki državni sekretar pozvao Alija pre borbe, kao što je Henri Kisindžer pozvao Fišera?) Prodaja šahovskih tabli i knjiga se gotovo utrostručila, a fondovi za turnire su se punili vrtoglavom brzinom. S Bobijem Fišerom na čelu, šah je ubrzo dostigao popularnost golfa i tenisa.
Ali sa slavom dolazi i odgovornost i ogroman pritisak. Fišer više nije mogao da se natera da igra. Proveo je tri godine van takmičenja pre nego što je cenjena titula za koju je radio ceo svoj život izgubljena bez pomeranja ijedne figure 1975. Bobiju su nudili astronomske sume da se vrati u igru. Imao je priliku da igra protiv novog šampiona Anatolija Karpova za pet miliona dolara. Prilika je bilo na pretek, ali Fišer je bio čovek čiste destrukcije. Demolirao je sovjetsku šahovsku mašineriju, ali ništa nije mogao da izgradi. On je bio idealan izazivač - ali katastrofalan šampion.
Bobi Fišer je bio prostodušno, ali mrzovoljno dete, koje je želelo da sve bude po njegovom. Boris Spaski, čovek lepih manira, bio je loše pripremljen za ratobornog Amerikanca u Rejkjaviku. Fišerov izazivač 1975. bio je mladi Karpov, koga ću sretati narednih pet godina zaredom na svetskim šampionatima. Nesposoban da se izbori s porazom, Fišer je napustio šah. Oduzeta mu je jedina stvar koju je ikada želeo da radi u svom životu, i on se prepustio svojoj destruktivnoj energiji, ispoljavajući neuobičajen antisemitizam, uprkos svom jevrejskom poreklu.
Drama zvana Fišer svoj završni čin doživljava 1992, kada već u svojim pedesetim izlazi u javnost privučen milionima dolara, kako bi odigrao ponovni meč sa Spaskim, u ratom iskidanoj Jugoslaviji, uz kršenje međunarodnih sankcija. Igra je bila očekivano slaba, iako su se na momente mogli videti odblesci stare Fišerove briljantnosti. Njegova mentalna stabilnost je još više atrofirala za 20 godina samoće.
Cela generacija vrhunskih američkih igrača učila je igru u detinjstvu zahvaljujući Fišeru. Njegova nesreća i njegova uverenja, koja pune novinske stranice širom sveta, mogu naškoditi današnjem procvatu šahovskog pokreta. Ljudi bi mogli poverovati da je to ono što čeka svakog genijalnog šahistu, a ne ono što čeka čoveka kada njegov krhki um zaseni njegov rad.

Boban

U odredjivanju rejtinga u šahu, postoji pravilo da ukoliko jedan igrač pobedi na nekom turniru sa 100% uzetih bodova, onda mu se ne dodaje rejting jer se smatra da je bio previse jak za protivnike, a ukoliko igrac uzme 99.9% bodova dobija oko 667 bodova.
E, sad, Fišer je u osvajanju titule prvaka u četvrtfinalnim i polufinalnim mečevima pregazio dvojicu (Tajmanova i Larsena) sa po 6:0, zatim imao je prethodno dve pobede na turnirima sa max bodovima, u jednom slucaju 15 pobeda iz 15 partija... za ta četiri slucaja nije dobio niti jedan rejting bod više, a da jeste, imao bi rejting koji do dana danasnjen niko drugi ne bi mogao ni da sanja.

I da ne propustim ovo: sve ono sto je Fišer trazio kod uslova meča sa Karpovom, kasnije je mnogo više razmaženi Kasparov tražio i dobio, počevši od toga da u slučaju nerešenog rezultata zadržava titulu. Sve ono što su osporili Fišeru, dodelili su kasnije drugima, očigledno je taj ruski lobi u svetskom šahu bio prejak za jednog Amerikanca.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

peckerwood

Quote from: "Boban"I da ne propustim ovo: sve ono sto je Fišer trazio kod uslova meča sa Karpovom, kasnije je mnogo više razmaženi Kasparov tražio i dobio, počevši od toga da u slučaju nerešenog rezultata zadržava titulu. Sve ono što su osporili Fišeru, dodelili su kasnije drugima, očigledno je taj ruski lobi u svetskom šahu bio prejak za jednog Amerikanca.

...ti znas kao to ide... ako je Fisher toliko jak... zasto je trazio sve te uslove? ...zasto se ponasao kao razmazeni balavander... i pravio senzacije?  :roll:

...neko ko tuce Tajmanova sa 6:0... pa Larsena sa 6:0... takvom nekom NIJE potrebno da u slucaju neresenog rezultata ostane sampion... u pitanju je strah... ne biti prvi... ne biti najbolji.... nesigurnost u sebe... i svoje kvalitete...  :?:

...svako ko je sportista... vrhunski sportista... zna tu lekciju... nemoguce je biti najbolji non-stop... primer mog favorita... Pita Samprasa... covek je godinama bio Numero Uno... nista on nesto specijalno nije zahtevao... bio je skroman... i nijedan skandal nije napravio... prosto strasno koliko je bio monoton... i dosadan...  :idea:

...ali je zato na terenu ubijao... jer ON SAM je bio garancija bilo kakvih uslova... igrao je... i SVE NEPRAVDE... ispravljao na terenu.... reketom...  :D

...zato ce Sampras biti postovan kroz istoriju... dok ce Fisher vrlo brzo pasti u zaborav...  :wink:

Pajke

Tesko da ce Fisher pasti u zaborav. Kao sto si i sam rekao, Sampras je bio dosadan iako je bio ''ubica'', dok je Fisher zanimljiviji zbog svojih osobenosti i sigurno ce duze biti upamcen. Barem meni ce pre izmamiti interesovanje neka vest o Fisheru nego o Samprasu.  :)  :wink:

peckerwood

Quote from: "Pajke"Tesko da ce Fisher pasti u zaborav. Kao sto si i sam rekao, Sampras je bio dosadan iako je bio ''ubica'', dok je Fisher zanimljiviji zbog svojih osobenosti i sigurno ce duze biti upamcen. Barem meni ce pre izmamiti interesovanje neka vest o Fisheru nego o Samprasu.  :)  :wink:

...sve je to COOL o cemu ti pricas... pajke... ali ipak postoji NEKA granica tolerancije... Sampras je teniski virtuoz... i ljudski virtuoz... treba biti tako strahovito stabilan... to je iznad svega... jedan covek mu se priblizio u tome svemu... Andre Agassi... i on je pokazao da je covek... od krvi i mesa... posebno u vezi sa Shtefi Graf...  :)

...Fisheru sve kape dole za sahovsku nenadjebljivost... i vecitu ignoranciju za iskazani kvalitet ljudskog karaktera... ako mene pitas (kao sto me NE pitas)... pajke... Dzek Trbosek je bolji po dusi od Fishera... malog razmazenog nedoraslog zivotu drkadzije...  :shock:

...na neki nacin kompariram bobana sa Fisherom... slicna im je Sudbina... boban je predodredjen da dozivi Fisherov usud... ali boban ce to shvatiti kad jos malo (po)odraste... u sadasnjim Fisherovim godinama...  :x

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

peckerwood

Quote from: "taurus-jor":o

...teško je jesti govna, a nemati iluzije...  :x

iDemo

Quote from: "Boban"Fišer je u osvajanju titule prvaka u četvrtfinalnim i polufinalnim mečevima pregazio dvojicu (Tajmanova i Larsena) sa po 6:0...

Najsimpaticnije je bilo sto je onaj drugi (po redu) tvrdio da njega Fišer 'nece iznenaditi' kao prvog (po redu)... A posle palo šišanje. Na nulu...
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

Boban

Fišer je žrtva ruskog lobija u svetskom šahu.
Negde sam pročitao (pre 20 godina) da najviše velemajstora na svetu imaju Rusu, naravno, a onda mi.
Naš šahovski godišnjak je i dalje najkompletniji i najcenjeniji na svetu...  a sve to opet u okrilju srpsko-ruskog prijateljstva jer Rusi sve svoje turnirske partije iz svake zabiti do Sibira i nazad jedino prosledjuju nama, tako da mi jedini i mozemo da kompletiramo takav godišnjak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

peckerwood

Quote from: "Boban"Fišer je žrtva ruskog lobija u svetskom šahu.

...ma fisher je (iskljucivo) zrtva sopstvenog ludila...  :x

...evo i jednog primera koji potvrdjuje da je njegova sahovska genijalnost obrnuto proporcionalna njegovim ljudskim (humanim karakteristikama)...  :shock:

QuoteIzbor za majku njegovog deteta

Prema rečima Dimitrija Bjelice, Fišer je svojevremeno organizovao za sebe izbor za mis Filipina. Prijavilo se više od 20 kandidatkinja, a cilj je bio da Fišer odabere onu koja će mu roditi dete.
- Tako je i bilo, on sada ima sina koji živi na Filipinima i upravo kada je 13. jula krenuo da se ukrca na avion za Filipine i poseti sina, uhapsili su ga na tokijskom aerodromu - kaže Bjelica.

peckerwood

...jos malo o fisherovom ludilu...  :x

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=514&e=8&u=/ap/20040806/ap_on_re_as/japan_bobby_fischer

Quote from: "fisherovo ludilo: case #1"Fischer's distaste for the United States is well-known. In a radio interview, he once praised the Sept. 11, 2001, terrorist attacks, saying America should be "wiped out."

Quote from: "fisherovo ludilo: case #2"Fischer's renouncement of his U.S. citizenship could possibly leave him without a country to call his own, Suzuki said. Fischer would apply for refugee status with the United Nations High Commissioner for Refugees as early as Friday, she added.

Fischer's supporters and lawyer are looking for other countries that might accept him as a refugee.

Quote from: "fisherovo ludilo: case #3"Fischer's supporters have acknowledged, however, that past anti-Semitic statements could hamper his case.

He has said "an international Jewish conspiracy" and a "Jew-controlled U.S." are behind plots to both rule the world and ruin his life. He has also denied the Holocaust.