• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

12 reči (Superstar/Prva, 2020-)

Started by crippled_avenger, 23-03-2021, 00:35:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

12 REČI Jelene Stolice je zanimljiva kriminalistička serija koja se izdvojila u novom talasu srpskih televizijskih krimića iako je ona omaltene po šavovima spoj nekih stvari koje smo već videli u drugim serijama. Međutim, spojevi koji su zanimljivi su uvek dobrodošli, dok god iz njih ne proističe neka nefunkcionalna sredina koja nije skladna.

I 12 REĆI je srećom skladna celina u kojoj se prepoznaju elementi drugih serija, stavljeni u funkciju i dovedeni u formu koja je ista kao najbolje izdanje tamo odakle je pruzeta.

Viktor Savić igra advokata koji dobija posao u moćnoj firmi mafijaškog konsiljerea. Njegov backstory skromnog studenta koji je pomagao lenjim za pare preuzeta je iz SUITSa, njegova moralna dilema i situacija u kojoj se našao ista je kao u Grishamovom THE FIRM. Šef u advokatskoj kancelariji je međutm Tihomir Stanić, koji je pak našpanovan na Marjanovića iz UBICA MOG OCA i ovde igra sličan lik, samo u pravnim poslovima. Kako bi oprali pare, odlučuju se da se oslone na kriptvalute kao u seriji GRUPA odakle dolaze Filip Đurić i Denis Murić, I tako sve u krug.

Međutim, kako rekoh elementi preuzeti sa drugih mesta su u dobrom izdanju, serija je snimljena jako dobro, produkcioni dizajn u domenu scenografije i kostima je izuzetan, i ova serija baš dobro izgleda i konzistentna je, te svakako može biti preporuka za ekipu iz ovog sektora.

Kad je o priči reč, tu ima nekih zanimljivosti ali ima i problema. U pojedinim deonicama serija ima dozu michaelmannovske kriptičnosti, zatvorenosti, junaci rade stvari ne za potrebe publike već kao da su kriminalci koje zapravo gledam, i to su najzanimljiviji delovi bili za mene, mada verujem da su najširoj publici odbojni.

S druge strane, postoje linije priče koje su prosto neubedljive, pre svih ona koja se odvija na sudu gde se proces naprosto odvija prebrzo, a ni pravni aspekt cele priče nije naročito promišljen i deluje da je mogao biti promišljeniji. Naprosto tempo sudskog postupka je previsok,a argumenti koji se u njemu iznose su više u domenu laičkog nego ubedljivog pravnog izražavanja.

Viktor Savić igra glavnog junaka, ali njegov lik u najvećem delu serije ima veoma slab protagonizam i ima veoma nagle preokrete kada se prebaci iz svoje izvorne postavke u onaj stav koji će imati na kraju kada razrešava priču. U tom smislu, reklo bi se da je priča same serije mogla biti bolje postavljena kako bi ispratila svoje osnovne likove i osnovne emotivne tokove.

I tih nekoliko propusta su vidljivi ne  toliko što su naše serije u svakom pogledu besprekorne a ova odudara već baš zbog toga što ova serija u mnogim aspektima doseže veoma visoko.

Svakako da me zanima dalji rad ove ekipe koja je pokazala da već sada dosta može i da ima prostora za napredak posle ovog zdravog debija.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Druga sezona serije 12 REČI u osnovi bazirana je na principu koji ja ne volim, dakle produžava razradu slučaja iz prve sezone, što u najvećem broju pokušaja dovodi do razvodnjavanja. U principu čak i u ovakvim kriminalističkim serijama gde pratimo obe strane zakona, i white collar crime i uličare, svejedno, volim kada svako krene s čiste startne pozicije bez previše referisanja na prethodnu sezonu.

Međutim, u 12 REČI postoji još jedan faktor koji je bio rizičan a to je da ovde imamo posla sa serijom koja se bavi obično jednom situacijom ili sukobom u životu svojih junaka, nije ovo saga o njihovom životu koja ima tu vrstu kontinuiteta i onda je samim tim povezanost događaja još teže očuvati.

Ipak, druga sezona je otišla korak napred u odnosu na prvu koja je bila zahtevna, kriptična i u nekim aspektima vešto skrojena od polovnih delova. Ovde su neki od tih delova i dalje tu, ali novu sezonu mahom nose novi delovi što je jako zanimljivo.

Internacionalizacija priče je vešto urađena kroz uvođenje skandi-elementa kroz rolu Dragomira Mršića, već iskusnog švedskog glumca našeg porekla. Prikaz kriminaliteta kojim se junaci bave je svež, interesantan, informisan, provokativan, u pojedinim momentima i filozofski.

Sve to rezultira jednom ubedljivom sezonom, sa interesantnim likovima koji glumački izvlače sve ono najzdravije što se može dobiti od te lokalne mentalitetske igre, a izbegavaju sve ono loše u njoj; sa žanrovskim zapletom koji je svež i kreativan, lokalan ali i univerzalan; sa jasnoćom izraza; vrlo vibrantnom socijalnom kritikom i generalnom atmosferom.

Kao i posle prve sezone, svakako bih voleo da gledam dalje i šta radi ova ekipa iza i ona ispred kamere, s tim što ovog puta tamo gde je prva sezona obećavala ova je to ispunila.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam