Author Topic: Crna svadba  (Read 2034 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Crna svadba
« on: 30-10-2021, 21:26:01 »
Crna svadba

Večeras na Prvom programu RTS-a od 20.05 emitujemo prvu od deset epizoda serije "Crna svadba" čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Fireflay" i Telekom Srbije.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora. Prva epizoda "Crne svadbe" počinje u malom selu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, gastarbajter i stanovnik sela, pokušava da pronađe mir sa nevenčanom suprugom i njenom majkom. Jednoga dana iznenada, Mitar uzima staru pušku sakrivenu u dvorištu i njime nasumično počinje da ubija komšije u selu. Nakon što ubije jedanaestoro ljudi, kao taoca uzima lokalnu konobaricu. Petar, inspektor za krizne situacije u Bezbednosnoj agenciji, vodi samački život koji u slobodno vreme ispunjava alkoholom. Agencija poziva Petra kao pregovarača u selu, kako bi oslobodio konobaricu i prekinuo krvavi pir.

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/4557113/crna-svadba.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Petronije

• 4
  • 3
Re: Crna svadba
« Reply #1 on: 07-11-2021, 23:24:19 »
Nevoljno priznajem, da sam se, i pored brojnih mana, navukao, i da uopšte nije loša za sada. Mada dolazi ono najgore za svaku seriju, a to je rasplet.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 07-11-2021, 23:56:10 »
Nisam pohvatao od početka pa pogledam maltene svaku drugu epku, ali djeluje bolje od Beležnice. Kojo je kralj.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 23-11-2021, 16:49:16 »
Nažalost, prva sezona je već gotova. Samo 10 epizoda. Bolje je od Beležnice profesora Miškovića iako su mi Kalkanski krugovi i dalje draži.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #4 on: 26-11-2021, 20:59:16 »
CRNA SVADBA je prva srpska TV serija sa elementima horora toliko snažnim i sveprisutnim i suštastvenim da se slobodno može smatrati i pripadnicom horor žanra, iako je on ovde prilično vešto pomešan sa krimi-trilerom, policijskim proceduralom i prstohvatima drugih i trećih žanrova i podžanrova. I to je njen prvi plus – što je najzad horor uvela među domaće serije i domaće dreždaoce ispred malih ekrana teve prijemnika na velika vrata, sa znanjem i umenjem, a ne kilavo, nesposobno i u tragovima, kao neke druge nedavne serije koje su koketirale sa okultnim i natprirodnim u vidu začina (PEVALJKA je, kažu mi, takođe imala scene s nekakvim babavračarama i vlaškom magijom) ili mlako-prisutnog egzotičnog fanta-jeza elementa u čorbi banalnog i trivijalnog (KALKANSKI KRUGOVI, BELEŽNICA PROF. MIŠKOVIĆA itsl).

Odmah da kažem, spojlera u ovom textu neće biti, mirno čitajte.

http://cultofghoul.blogspot.com/2021/11/crna-svadba-tv-2021.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 26-11-2021, 22:11:02 »
Ghoul ovde uglavnom sve pogađa, osim što je meni lično sve to mnogo više smetalo nego njemu. Svakako vredi pogledati, ali dosta neujednačena serija, da se tako izrazim. Na momente sjajna, već u sledećoj sceni ne verujem šta gledam. Kvalitet opada kako se primiče kraju. Ko očekuje neki makar polu-zaokružen kraj, bolje neka ni ne počinje, sve je ostavljeno da visi...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Truman

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 26-11-2021, 23:57:08 »
Fehmiu...ni meni se ne svidja kao glumac ali rekao bih da je za ovu ulogu autsajdera koji veruje u sujeverje, usamljenik je i niko ga ne ferma pet posto poprilicno dobar izbor u tipskom smislu.
Jelena Djokic...ne znam, nemam utisak da je toliko losa.
Kraj prati istu logiku kao i Kalkanski krugovi (je li gul pisao o njima?) ali je jos otvoreniji. Gledacu drugu sezonu, nadam se da necemo predugo cekati.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #7 on: 27-11-2021, 01:10:27 »
tačno što reče Petronije, suludi skokovi i padovi u seriji, kao da je tih nekoliko scenarista pisalo scene odvojeno, pa jedan loše a drugi dobre, treći osrednje itd

mada ja ću morati iz početka da gledam, propuštao sam epizode, kraj još nisam pogledo...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Rade2

• 2
« Reply #8 on: 23-03-2022, 17:52:31 »
Crna Svadba me je podsetila na ovaj film https://www.imdb.com/title/tt0146675/. Oba ostvarenja imaju sličan narativ:
1.Demoni dolaze na Zemlju, obuzimaju ljudska tela u nameri da ostvare apsolutnu vlast.
2. Jedini koji može da im se suprotstavi je časni, traumatizovani policajac koji je izgubio člana porodice.
3.Njegov partner je skeptični, sarkastični komik-relif.
4. Tu je i tajno društvo sveštenika.