• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

...spomenik mili budaku...

Started by peckerwood, 12-08-2004, 09:08:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sta vi mislite o podizanju spomenika Mili Budaku?

[1] ...DA... hrvatima treba dati amin za podizanje spomenika...
2 (25%)
[2] ...NE... podizanje spomenika je zlocin... i ponizavanje zrtava ustastva...
6 (75%)

Total Members Voted: 7

Voting closed: 16-09-2005, 09:08:18

peckerwood

...ja licno smatram i odobravam da hrvati podignu spomenik Mili Budaku... valjda sam spomenik dovoljno govori o tome ko su hrvati? ...ja bi im dozvolio da podignu spomenike i anti pavelicu... i adolfu hitleru... da se ZNA ko su i sta hrvati zastupaju...  :x

...dzutur hekme antifasismus schuchurli...  :idea:

Quote from: "Kurir"Hrvati dižu spomenik ustaši, a Srbija ćuti. Tako razmišljaju Srbi u Hrvatskoj i Srbiji, koje je Kurir zamolio da prokomentarišu nameru da se Mili Budaku u njegovom rodnom mestu podigne spomenik
BEOGRAD - Sramota! Hrvati dižu spomenik ustaši, a Srbija ćuti. Tako razmišljaju Srbi i u Hrvatskoj i u Srbiji, koje je Kurir zamolio da prokomentarišu nameru Hrvata da podignu spomenik Mili Budaku, ministru ustaške NDH i tvorcu čuvene "krilatice" "Srbe na vrbe" i "teorije" da trećinu Srba treba proterati iz Hrvatske, trećinu pokrstiti, a trećinu ubiti". Podizanje spomenika u Svetom Roku, rodnom mestu ustaškog ideologa, sagovornici Kurira smatraju kao jasnu poruku svim Srbima, onima u Hrvatskoj, ali i onima koji tamo žele da se vrate, da nisu poželjni i da im se "ne piše dobro ako dođu".

Bogdan Rkman, predsednik Izvršnog odbora Srpske demokratske samostalne stranke u Hrvatskoj, kaže za Kurir da inicijativa za podizanje spomenika Budaku potiče od desničarskih krugova u Hrvatskoj, koji su trenutno izuzetno politički jaki. Lider hrvatske desnice Ante Đapić, kaže naš sagovornik, oblepio je celu Hrvatsku plakatima protiv aktuelne vlasti, tako da je vrlo moguće da i spomenik Budaku ima istu svrhu.

- Hrvatski zvaničnici još nisu reagovali. Mislim da se neće založiti da taj spomenik ugleda svetlost dana, jer bi to bilo kontraproduktivno pošto je Hrvatska u predvorju Evropske unije. Postoji velika simbolika i poruka koja je upućena Srbima podizanjem tog spomenika, a to je da se ne vraćaju u Hrvatsku ili da se isele iz nje. Vlada Hrvatske može da osujeti plan da Budak dobije spomenik time što će reći da, na primer, nema građevinsku dozvolu ili nešto slično - ističe naš sagovornik.

Rkman dodaje da bi Državna zajednica Srbija i Crna Gora trebalo da reaguje, i to na svetskom nivou: kod svih međunarodnih antifašističkih organizacija.

- Potpuno je jasno da je taj spomenik negde u Hrvatskoj mali problem za Vladu Srbije. Međutim, ukoliko bi reagovala na bilo koji način, dala bi odličnu poruku Srbima u Hrvatskoj. Odličan je osećaj kada matična zemlja stane iza svojih građana, ma gde živeli - zaključuje on.

Sličnog mišljenja je i Rade Čubrilo, bivši poslanik u bivšoj Skupštini Republike Srpske Krajine. On za Kurir navodi da je podizanje spomenika ratnom zločincu Budaku, u stvari, veličanje ustaških vođa i Hrvatskoj. A to je, kaže on, jasna poruka Srbima koji žele da se vrate u Hrvatskoj.

- "Povampireni" Budak je samo jedan od načina da se zastraše Srbi i osujeti njihov povratak na svoja ognjišta. Vlasti u Srbiji moraju da reaguju na to! Eto šta smo dobili za izvinjenje Marovića Hrvatima - spomenik ratnom zločincu koji je bio protiv Srba i svega što je srpsko - kategoričan je Čubrilo.

Željko Vasiljević, sekretar Ratnih vojnih invalida Srbije, kratko je prokomentarisao za Kurir inicijativu Hrvata i ponašanje srpske vlade:
- Svi pamtimo kako je naša država "odlično" reagovala na inicijativu da se u Srbiji podigne spomenik palim borcima na hrvatskom ratištu: nije dopustila! Šta sada da pričamo? Umesto da je peticija protiv spomenika Budaku na stolovima svih relevantnih organizacija u EU, mi raspravljamo preko novina treba li reagovati ili ne - kaže naš sagovornik.

Štrbac: Svi da dignu glas!

- Trebalo bi ceo antifašistički svet da digne glas protiv podizanja spomenika Budaku, posebno sada kada Hrvatska treba da uđe u Evropsku uniju. Podizanjem spomenika Hrvati samo pokazuju pravo lice. Isuviše je velika simbolika da se Budaku diže spomenik u trenutku kada zvanične hrvatske vlasti zovu Srbe da se vrate na ognjišta. To sve ide u prilog Tuđmanovoj priči o demografski čistoj Hrvatskoj - kaže za Kurir Savo Štrbac, predsednik "Veritasa", centra za ispitivanje ratnih zločina.

R. BAJČIĆ

taurus-jor

Whaddafuck?
Oni mogu da dizu spomenik kome 'oche u svojoj drzavi. Druga je stvar kako Budaka dozivljavamo mi, a kako oni. Jedino me zanima hoche li se povodom ove "senzacije" oglasiti hrvatski Helsinski odbor za ljudska prava. Ne zbog vredjanja Srba, nego zbog fakta da je Budak bio ustasha, tj. fashista. Naime, pozivanje na antifashizam u Hrvatskoj je u modi - zbog "euroatlantskih integracija".
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Truba

za vašu informaciju u Brčkom je bio spomenik Draži
a prenijeli su ga radikali iz Vukovara
dosta ulica u RS ima ime po četničkim pokretima i vojvodama...

apsolutno sve spomenike i imena ulica poraženih vojski iz 2. sv. rata treba skinuti i izbrisati
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

peckerwood

Quote from: "komi"apsolutno sve spomenike i imena ulica poraženih vojski iz 2. sv. rata treba skinuti i izbrisati

...ko li je porazeni... a ko pobednik... da mi je znati?  :wink:

kaka

Quote from: "_peckerwood_"
Quote from: "komi"apsolutno sve spomenike i imena ulica poraženih vojski iz 2. sv. rata treba skinuti i izbrisati

...ko li je porazeni... a ko pobednik... da mi je znati?  :wink:

vrana vrani oci ne vadi..isto sranje samo drugo pakovanje.. :lol: