• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre koje su upravo izašle

Started by Calavera, 02-06-2022, 12:13:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Petronije on 04-03-2026, 20:20:19Imam ga negde u katalogu, steam ili epic, možda sam ga čak nekad i upalio ali nije me privukao. Sećam se najave za keca, bio je ozbiljan hajp, ali nije se nešto proslavio.

Verovatno nisi dovoljno dugo igrao da ti se svidi.

Koncept je sjajan, makar na početku, moguće da useru igru kasnije: ovo je igra gde nisi mesija, gde nisi neko bitan ko će izmeniti svet. Počinješ kao običan seljo, koji ne zna ništa, ne zna čak ni da čita, mučiš se u svakoj borbi, u bilo čemu, akcenat je na hiper realizmu. Da ne pominjemo da je sve u Game of Thrones fazonu vrlo mračnog i mučnog srednjeg veka, gde je u jednom trenutku idilična seoska slika, u sledećem masakr leševi svuda. Bukvalno genijalan RGP. Za sada. :lol:

Mene je zainteresovao jer su bili dovoljno drski da tvrde da im je Clair Obscur: Expedition 33 nepravedno uzeo RGP kategoriju, kao igra godine. I nije da za sada nemaju jake argumente, iako drugi deo, koji je sporan, još nisam ni počeo!! Meni dovoljno!

P.S.
Uzmi brate na PS5. Ko će igrati bilo šta sa mišem!! Smrt!!! Kontroler je zakon!!

Prvi deo kad je na popustu imaš ga za oko $10, verovatno će ga uskoro baciti i na PS Plus.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Onaj stari Sendmen

Opasan kompliment:

Is KCD as hard as Dark Souls?
Ain't no way you're beating anyone in Kingdom Come like that. They are so totally different, but Dark Souls is definitely easier, and easier to master, since it's so timing based. Kingdom Come makes you work hard to get better, both in game and as a player.17 Feb 2018

Inače, došao sam do dela koji baš nervira, trening gađanja lukom i strelom. Moguće i da ću da odustanem, koliko je bangavo...

Meho Krljic

Dakle, danas izlazi Crimson Desert, jedna od nahjapovanijih igara ove godine. Radi je južnokorejski Pearl Abyss, ljudi koji su poslednjih desetak godina dosta dobro živeli od MMORPG igre Black Desert Online. Njihovo prezentiranje Crimson Desert kroz trejlere i druge neinteraktivne forme je uspelo da im isposluje jako mnogo interesovanja, pa je poslednjih nekoliko nedelja bilo i dosta straha da ova igra naprosto NE MOŽE da u stvarnosti izgleda onako kao u video materijalu. Digital Foundry ju je testirao i rekao da zapravo može i da čak i na konzolama to relativno glatko radi.

E, sad, druga stvar je da je Crimson Desert neka vrsta amalgama SVIH najpopularnijih ARPG igara poslednjih godina, od Elden Ring, preko Tears of the Kingdom pa do, šta ja znam, Skyrim, dakle da je ovo igra sa ludačkim brojem sistema i kontrolama koje onda čovek ne može sve ni da popamti jer ih ima jako mnogo za razne situacije u kojima ćete se zaticati. Borba je kao u character action igrama, a onda postoji crafting, kupovanje nekretnina, kroćenje konja, jahanje zmajeva...

I, uh, to da su Pearl Abyss onda dosta jako insistirali da se igra recenzira samo na PC-ju kao i da se prikazi ne smeju objavljivati do 24 sata pred izlazak igre jeste bilo zabrinjavajuće.

Prikazi su sada izašli i, oni koje sam ja pročitao ili video kažu da je igra... velika, ali u suštini osrednja, dakle, sa previše sistema a premalo dobre i pametne interakcije među njima (to ja interpretirasm i sažimam), pričom koja nije zanimljiva i likovima koji su generički. I konsenzus je da ovo naprosto nije u istoj klasi sa Elden Ring, ili TOTK ili Skyrim. I onda je čak i berza reagovala i deonice Pearl Abyss su se strmoglavile.  What a time to be alive...

Enivej, koga interesuje, evo Kotakuovog raundapa prikaza:

https://kotaku.com/crimson-desert-metacritic-scores-review-roundup-2000680110

Onaj stari Sendmen

A  i skor 78 na Metracriticu je pomogao da se akcije strmoglave.

Ah well, ne može baš svaki RPG biti CO: Expedition 33 ili makar KCD!!

Meho Krljic

Vampire Crawlers je izašao, cena je zaista fer i radi ko sat na Steam Decku. Tako, da, kome se igra jedan ne SUVIŠE kompleksan roguelite deckbuilder a sa dosta smislenim vezama sa Vampire Survivors, ovo može da kupi na svim platformama.

O demu za igru sam pisao ovde pre nekoliko nedelja:

https://cvecezla.wordpress.com/2026/03/03/video-igre-steam-next-fest-februar-2026-pregled-demoa/

Meho Krljic

Saros još nije izašao - tehnički izlazi narednog Četvrtka - ali ga pominjem na ovom topiku jer su prikazi krenuli da izlaze i, oh, deluje kao smislen apgrejd u odnosu na Returnal u mehaničkom pogledu i dizajnu kampanje, sa manje interesantnom i efektnom narativnom strukturom. A sa čim svakako mogu da živim. Meni je Returnal bio impresivan ali TEŽAK i imam utisak da Saros adresira mnoge od elemenata sa kojima sam se rvao u toj igri.

Igra trenutno ima 91 na OpenCriticu i 88 na Metacriticu, što je vrlo jak skor.

Evo prikaz Rika Lejna, kao i uvek, pametno i pitko napisan a informativan:

https://www.eurogamer.net/saros-review

Evo i izuzetno pozitivnog prikaza Ričarda Vejklinga:

https://www.gamespot.com/reviews/saros-review-return-stronger/1900-6418485/

Kao i izuzetno pozitivnog prikaza Ravija Sinhe:

https://gamingbolt.com/saros-review-haunt-me-in-all-of-your-ways

Oba potonja kritičara naglašavaju da je igra vidno unapređena u odnosu na Returnal na svaki način što je možda samo deo "review guidea" koji su dobili od Sonyja ali se nadam da je to uglavnom tačno, ne zato što je Returnal bio loš - nije - nego jer me loži ideja igre koja unapređuje već vrlo jaku formulu.

Hoću da kažem - ovo mi deluje kao apsolutni Day 1 za mene.

Meho Krljic

Ovaj Titanium Court sam kupio još pretprošle nedelje čim sam pročitao prikaz na Kotakuu a posle je došao i intrigantan tekst/ intervju sa autorom na istom sajtu, ali naravno da je veliko pitanje kad će doći na red za igranje. No, evo Donlanovog prikaza koji je toliko ekscentričan (kako bi prikazao jednu ekscentričnu igru) da tek negde u devetom pasusu uopšte pominje nešto što prepoznajemo kao mehaniku igranja. Sam autor igru opisuje kao "match-3 tower defense for people who like to read" pa dodaje poređenje sa Obra Dinnom: "an insurance adventure in minimal color" i to sve zvuči jako zanimljivo. Evo i ovaj tekst sa Kotakua kao trešnja na vrhu torte:

I Love Titanium Court, Which Is Why I Will Never Play It Again

Meho Krljic

Ne znam da li iko prati karambol oko igre Mixtape koja je upravo izašla, dobila masivnu količinu IZVANREDNIH kritika, a onda je narod po internetu razvlači da je golo govno, da nije čak ni walking sim, nego maltene čist animirani film sa povremenim miniigrama koje nisu ni zanimjive ni bitne za igru.

Odmah da kažem da Mixtape nisam planirao da igram, jer je ovo ogra o odrastanju u devedesetima sa grupicom tinejdžera koji prolaze kroz gorkoslatka formativna iskustva, sa, jelte, licenciranim saundtrakom i sa distinktnim odsustvom nekakvog ozbiljnijeg "igranja", dakle, čist "story game" u kome mene story vrlo malo interesuje. Ali kada sam video količinu napada da je igra užasna, da nije ni pravi indi naslov i da postoji samo zato što se dopada šefici Anapurna Interactive, Megan Ellison a čiji je otac šesta najbogatija osoba na svetu (dakle, Larry Ellison, osnivač Oraclea), pa da ni kao priča nije dobra, onda sam se zainteresovao. Naravno, neću da platim 17 Evra iz radoznalosti (uglavnom jer ih nemam), ali mislimda ću ovo jednom morati da overim čisto jer je na neki način momenat u istoriji video igara u kome razlika izmeđđu onog što govori kritika i onoga što govori veoma bučna manjina igrača skoro da je na istorijskom maksimumu.

Ko ima dvadeset i šest minuta na raspolaganju može da pogleda Mugov osvrt:

https://www.youtube.com/watch?v=L7Wmorj6E0Q

Petronije

Nisam ispratio, ali tvoj post mi je dovoljan da formiram mišljenje.  :lol:
Arm the Homeless

Calavera

Quote from: Meho Krljic on Yesterday at 18:16:27Ne znam da li iko prati karambol oko igre Mixtape koja je upravo izašla, dobila masivnu količinu IZVANREDNIH kritika, a onda je narod po internetu razvlači da je golo govno, da nije čak ni walking sim, nego maltene čist animirani film sa povremenim miniigrama koje nisu ni zanimjive ni bitne za igru.

Odmah da kažem da Mixtape nisam planirao da igram, jer je ovo ogra o odrastanju u devedesetima sa grupicom tinejdžera koji prolaze kroz gorkoslatka formativna iskustva, sa, jelte, licenciranim saundtrakom i sa distinktnim odsustvom nekakvog ozbiljnijeg "igranja", dakle, čist "story game" u kome mene story vrlo malo interesuje. Ali kada sam video količinu napada da je igra užasna, da nije ni pravi indi naslov i da postoji samo zato što se dopada šefici Anapurna Interactive, Megan Ellison a čiji je otac šesta najbogatija osoba na svetu (dakle, Larry Ellison, osnivač Oraclea), pa da ni kao priča nije dobra, onda sam se zainteresovao. Naravno, neću da platim 17 Evra iz radoznalosti (uglavnom jer ih nemam), ali mislimda ću ovo jednom morati da overim čisto jer je na neki način momenat u istoriji video igara u kome razlika izmeđđu onog što govori kritika i onoga što govori veoma bučna manjina igrača skoro da je na istorijskom maksimumu.

Ko ima dvadeset i šest minuta na raspolaganju može da pogleda Mugov osvrt:

https://www.youtube.com/watch?v=L7Wmorj6E0Q

ja sam rekao sebi da ovo neću igrati ako ne izvuče bar 95 na opencriticu, a onda jeste dobila UPRAVO toliko (u međuvremenu je pala na 87, no šta sad) a uz to je i na game passu i traje svega tri sata, i eto...

istina je da kao igra nije nešto, što je i normalno s obzirom da je u pitanju walking simulator. ima tu malo magičnog realizma a la edit finch da izvadi stvar, a ima i nekih stvarno kreativnih miniigara koje vredi videti odigrati, ali većina igre je ipak šetanje po sobama i kliktanje na predmete. ima tu, avaj, i par akcionih scena koje se mogu preći bez kliktanja na bilo šta, pa je pošteno reći da su prigovori na gejmplej opravdani.

no, mixtape svejedno zavređuje moju preporuku jer 1) je ZAISTA duhovito napisan, što je i dalje ozbiljna retkost u igrama 2) je nadahnuto režiran (ozbiljno, uporedite ovo s bilo kojim life is strangeom) 3) ima karakter. to zadnje je verovatno i razlog za toliki kuršlus, vrlo je lako izvaditi iz konteksta neki deo igre i sprdati se s njim s obzirom da je igra nepatvoreno iskrena, a danas su svi navikli da im igre i filmovi koje konzumiraju budu zaštićeni s 15 nivoa ironije.

tebi mehmete ne znam da li bi se svidelo jer je ton zaista mladalački nadrkan, ali s obzirom da je mnogo kratko, kapiram da bi mogao da se žrtvuješ :lol: mene malo podseća na scotta pilgrima, pa ako ti nešto znači?