ZNAK SAGITE PORTAL • ČUDNA KNJIŽARA • BIBLIOGRAFIJA
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Postovani gosp. Zarko, eto mene ponovo vam se obracam sa nadom da mi mozda mozete pomoci. Davne 1963-66. sam u casopisu "Ilustrovana Politika" (tada je jos bio u cno-beloj-sivoj boji stampan) kratku SF-novelu, niti se secam autora a naslova jos manje - no prica je nezaboravna: na dalekoj svemirskoj stanici u orbiti najudaljenije planete naseg suncevog sistema vrse proveru pojedinaca-pilota povratnika izvidjaca iz udaljenih sazvezdja. Proveru vrsi debeli, zdepasti coveculjak koji se tu i lakse krece zbog smanjene gravitacije. Provera se vrsi u sali koja ima polusfernu kupolu za krov i koja se u slucaju nuzde moze otvoriti prema otvorenom svemiru i eliminisati zarazenog pilota koji je tokom provere vezan rukama i nogama za visoki lezaj-astal. Ispitana osoba je indukovana u duboki san dok taj debeljuca sedi pokraj njega i tokom sanjanja ispitanika je - ima tu jedinstvenu sposaobnost da "uroni" u san ispitanika. Prilikom jedne od seansi se nasao u snu gde pilot-povratnik iz daleke planete sanja kako roni ka piramidi podvodnoj i tu se kroz citav labirint hodnika nasao u nekoj maloj centralnoj sali u samom srcu te piramide i tu dolazi do velikog panela prekrivenog zavesom koji kad smakne - proizilazi da je to u stvari ogledalo i u tom trenutku debeli zdepasti "spijun snova" ugleda SVOJE vlastito lice i u tom momentu se budi i nalazi sebe privezanog na stolu za ispitivanje videvsi svoje zdepasto telo kako zurno promice kroz hermeticki izlaz iz sale za testiranje i cuje svoj piskutavi glas kako vice: "BRZO,TO JE ULJEZ,OTVORITE TAVANICU!". Izuzetna novelica koju ni nakon 60 godina ne mogu zaboraviti. Da li mi mozete pomoci-mozda postoji i original na engleskom jeziku ili tako nesto, ili u nekom od Siriusa ili Kosmoplova. Hvala u napred, pozdrav