Author Topic: Potera za starom pričom  (Read 626 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Potera za starom pričom
« on: 06-09-2022, 09:40:41 »

Prenosim pitanje starijeg fana:

Postovani gosp. Zarko, eto mene ponovo vam se obracam sa nadom da mi mozda mozete pomoci. Davne 1963-66. sam u casopisu "Ilustrovana Politika" (tada je jos bio u cno-beloj-sivoj boji stampan) kratku SF-novelu, niti se secam autora a naslova jos manje - no prica je nezaboravna: na dalekoj svemirskoj stanici u orbiti najudaljenije planete naseg suncevog sistema vrse proveru pojedinaca-pilota povratnika izvidjaca iz udaljenih sazvezdja. Proveru vrsi debeli, zdepasti coveculjak koji se tu i lakse krece zbog smanjene gravitacije. Provera se vrsi u sali koja ima polusfernu kupolu za krov i koja se u slucaju nuzde moze otvoriti prema otvorenom svemiru i eliminisati zarazenog pilota koji je tokom provere vezan rukama i nogama za visoki lezaj-astal. Ispitana osoba je indukovana u duboki san dok taj debeljuca sedi pokraj njega i tokom sanjanja ispitanika je - ima tu jedinstvenu sposaobnost da "uroni" u san ispitanika. Prilikom jedne od seansi se nasao u snu gde pilot-povratnik iz daleke planete sanja kako roni ka piramidi podvodnoj i tu se kroz citav labirint hodnika nasao u nekoj maloj centralnoj sali u samom srcu te piramide i tu dolazi do velikog panela prekrivenog zavesom koji kad smakne - proizilazi da je to u stvari ogledalo i u tom trenutku debeli zdepasti "spijun snova" ugleda SVOJE vlastito lice i u tom momentu se budi i nalazi sebe privezanog na stolu za ispitivanje videvsi svoje zdepasto telo kako zurno promice kroz hermeticki izlaz iz sale za testiranje i cuje svoj piskutavi glas kako vice: "BRZO,TO JE ULJEZ,OTVORITE TAVANICU!". Izuzetna novelica koju ni nakon 60 godina ne mogu zaboraviti. Da li mi mozete pomoci-mozda postoji i original na engleskom jeziku ili tako nesto, ili u nekom od Siriusa ili Kosmoplova. Hvala u napred, pozdrav

Bibliografija nema puno unosa za ilustrovanu

https://znaksagite.com/sfbiblio/index.php?cmd=q&ord=datum&page=0&autor=&naslov=&izdanje=ilustrovana&datum=

Opis priče me jako vuče na Filipa Dika (snovi, zamena identiteta) ali nije ovaj Impostor (koji je i filmovan?!)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Re: Potera za starom pričom
« Reply #1 on: 06-09-2022, 10:23:14 »
И мени је Impostor прво пао на памет...
Ја ову причу вероватно нисам читао, била би ми позната...
Илустровану политику немамо у бази сређену.
Mica

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Re: Potera za starom pričom
« Reply #2 on: 06-09-2022, 12:20:58 »
Ilustrovana pretpostavljam da postoji u arhivi NBS, tako da ako ima neko dokon evo gu projekat za zimu
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.