• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković - "Kula" (Bookmate, 2020)

Started by crippled_avenger, 15-11-2023, 00:33:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

KULA je specifičan format romana jer je reč o Bookmate izdanju koje se objavljuje u nastavcima. Istini za volju, mnogi klasici su takođe štampani na takav način, ali za ovaj rukopis nije stradalo drvo i u njemu ima nečeg neobaveznog, nedorađenog, površnog pa i po obimu vrlo svedenog.

Kao što postoje filmovi za bioskope i filmovi za striming, tako su i Bookmate izdanja koja izlaze u delovima na internetu nekako jednostavnije proizvedena u pogledu rukopisa, razrade i kako rekoh obima. Štaviše, čini mi se da je obim verovatno i diktiran nekim statistikama koje Bookmate sam definiše, poglavlja recimo imaju jednaku dužinu itd.

Elem, šta je da je, KULA je ipak nekakav roman, a najavljena je kao horor. U izvesnom smislu ta najava je nepravedna jer su elementi strave u ovom romanu slabo i nemaštovito izvedeni i u krajnjoj liniji deluju kao višak, jedan nametnuti sloj koji zapravo nema nikakav fundamentalni značaj.

Isto važi i za kriminalca kao treće teme ljubavnog trougla. Dok je sam trougao možda i potreban priči, to da je lik kriminalac i da je jako opasan nije neophodno jer zapravo taj element nikada ne zaigra. Jedino što je zapravo prisutno u ovom romanu jeste studija karaktera glavnog junaka koji je alkoholičar, i njegova ljubavna priča sa razvratnom verskom ekstremistkinjom. I to je ono što je zapravo zanimljivo i jedino što funkcioniše.

Stoga, KULA je pre svega ljubavni roman, i da se na to malo više fokusirala bila bi mnogo bolji roman, a ove viškove horora i krimi hronike bi nekako ostavila sa strane.

Naravno, niko ne brani horor romanu da bude ljubavna priča, pa i u nekoj žanrovskoj raspodeli i ljubavni roman. Međutim, to ima smisla ako su strava i ljubavni odnos spregnuti, međusobno zavisni i podjednako maštoviti.

U KULI ništa od toga nije slučaj. Onaj ko bude tražio horor, osetiće se prevareno, ali opet sa Stojiljkovićem je mogao da prođe i mnogo gore.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Izitpajn

Ima li to urednika ili je samo riječ o platformi za self-publishing?

crippled_avenger

Bookmate nije platofrma za self publishing. Zapravo, tu izdavači imaju svoje knjige i plaća se pretplata pre svega da bi se to čitalo. Ovi Bookmate Originals su u stvari neki sadržaj koji služi da privuče čitaoce sa drugih platformi, a koliko vidim ovde je to pod pokroviteljstvom Lagune jer su mahom njihovi pisci autori Originalsa. Tako da mi deluje da je to sve sem self-publishing. E sad, konkretan urednik da li postoji ili to radi Laguna za njih, to već ne znam.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam