• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Amerika - izbori 2024

Started by mac, 18-03-2024, 02:07:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aco Popara Zver

aha, jeste, kao 300.000 što je Bošnjaka poginulo ubosni do 1993.

Rusi nigdje ne jurišaju, samo tepaju artiljerijom, rizik je minimalan, dozvole Ukroidiotima da im upadnu na teritoriju i misle da su nešto uradili narkomani, i onda ih dodatno potepaju bombama

idu pedalj po pedalj, samo izdaleka prosipaju po Ukrajincima, i trava poslije ne raste

gine 30-40 dnevno, mogu ovako do 2026. što za Ukrajince ne mogu reći, oni su već izgubili rat, sad još da Zapad potroši svoje zarđalo oružje i sve je gotovo
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truba

To je tako jednostavno
ima Kijev ima jedna vlada i jedan predsjednik
izvolite 2.armijo na svijetu skinite vladu sklonite predsjednika

al stvarno vi srbi...fenomenalani ste ... svaki poraz i raspad sistema pretvarate u pobjedu
meni nije jasno kako to
kako ne vidite da je poraz Poraz
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Petronije

Ma mi Srbi i Rusi smo najveća govna i treba nas pobiti da ne postojimo, jel da Komi?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Kako ne vidite da Komi plače što je Tramp dobio i teši samog sebe?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Dybuk

Oduvek mi je bila neobična kognitivna disonanca Srba, koji se u ovom ratu identifikuju sa (moćnijim) agresorom. Jezikom mladih Amerikanaca, "Like..."?

Truba

Veliki problem sa srbima, a vidimo i sa rusima... je taj što barbari ne postuju medjunarodno pravo...
to se vidjelo 1992.... celi bre svet priznao bih i hrvatsku jedino oni i dan danas neke imaginarne granice velike srbije crtaju
i nije samo problem sto popuse sve ratove i izgube vlastitu teritoriju pride
nego jos istrajavaju na tom pogresnom putu prkoseci svim zakonima logike i razuma

i hrvati su htjeli pola bosne ako ne moze cijelu... i ja bih zelio banovinu hrvatsku iz 1938
ali ne može...
onaj kojeg najviše mrzite Tuđman je gledao kako su hrvati opkoljeni ili  unisteni u brojnim hrvatskim enklavama 1993 pa se nije usudjivao slati neku vecu vojsku
a kad su mu zaprijetili potpisao je 1994 sporazum s alijom
osim sto je odmah priznao granice lik je i pristao pod medjunarodnim pritiskom raditi sto odgovara većini

s druge strane imamo ludake koji ni  nakon 70-ak dana izravnog bombardiranja nikako da shvate, a prije toga je bila traktorijada iz hrvatske i nekih 20% bosne a bila bi i 100% traktorijada da nije zaustavljeno
eh sad... nakon 3 godine rata i propasti u kojem je svaki dokumentirani napad na tenk dronom ili artiljeriom snimljen i pobrojani ranjeni i leševi

levat dodje i kaže 20 30 ih gine
pa toliko je rusa u miru ginulo u regularnoj vojsci od 1991 od nesreća samoubojstava radijacije ubojstava i silovanja koje su dokumentiranje u njihovoj vojsci

a sto se pobjede trumpa tiče nek vam dajbuk objasni kako sam ja ultimativni trumpista
ali jer vjerujem da ce izmajmunisati mir
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Quote from: Petronije on 12-11-2024, 12:56:24
Ma mi Srbi i Rusi smo najveća govna i treba nas pobiti da ne postojimo, jel da Komi?

Trebaš shvatiti da ni kao rusi niste vojnici i da se 3 dana do kijeva i 14 dana do lisabona pretvorilo
u 3 godine do livade poslije bahmuta i 140 milijuna rusa do poljske granice

i ono malo jada što ste pobijedili u ratovima je zahvaljujući zapadnim saveznicima
baš kao i rusi

kad nema zapadnog oružja...3 godine se putuje do kijeva

Dybuk

Quoteali jer vjerujem da ce izmajmunisati mir

Eo trči.

Truba

za njegova mandata bilo je 0 ratova
svi su ratovi pokrenuti za vrijeme bidena obame tojest demokrata
znamo ko se radovao silovanju Gadafijegov leša = žena kilari
i vas su pohodili svojim vatrenim cevima za vrijeme demokrata ali čini se da 70 dana rata nije dovoljno usijane glave da ohladi
mi smo imali 1000+rata i molimo za mir svaki dan
vjerojatno vi niste imali srbe na protivnickoj strani pa ne znate sta je držanje u okruženju desetina gradova i sela
vasa patnja bude 3 dana koliko traje vožnja traktora od knina do beograda
patnja hrvata u središnjoj bosni bila je 365 dana nisu se predavala u okruženju
isto ko bosnjaci u goraždu
jedino srbi na znak pucnjave i probijanja linija fataju stampedo
ko u Kursku Rusiji haha
kaže ruski vojnik obećali su nam nećemo biti na bojištu pa su nas poslali u Kursk

Truman

Quote from: Dybuk on 12-11-2024, 13:25:29
Oduvek mi je bila neobična kognitivna disonanca Srba, koji se u ovom ratu identifikuju sa (moćnijim) agresorom. Jezikom mladih Amerikanaca, "Like..."?

My thinking. Bukvalno mi je neprijatno koliko ljudi u mom okruženju podržavaju Rusiju, i kako nalaze izgovor za njenu agresiju ("ma ti Ukrajinci su još gori, tako im i treba"). A onda dođoše američki izbori i ti isti Srbi podržavaju Trumpa. Nažalost, od moje ekipe sa faksa, preko kolega sa posla do random ljudi. Tužno i žalosno na šta liči srpski mentalitet.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Quote from: Truba on 12-11-2024, 14:59:36
za njegova mandata bilo je 0 ratova
svi su ratovi pokrenuti za vrijeme bidena obame tojest demokrata
znamo ko se radovao silovanju Gadafijegov leša = žena kilari
i vas su pohodili svojim vatrenim cevima za vrijeme demokrata ali čini se da 70 dana rata nije dovoljno usijane glave da ohladi
mi smo imali 1000+rata i molimo za mir svaki dan
vjerojatno vi niste imali srbe na protivnickoj strani pa ne znate sta je držanje u okruženju desetina gradova i sela
vasa patnja bude 3 dana koliko traje vožnja traktora od knina do beograda
patnja hrvata u središnjoj bosni bila je 365 dana nisu se predavala u okruženju
isto ko bosnjaci u goraždu
jedino srbi na znak pucnjave i probijanja linija fataju stampedo
ko u Kursku Rusiji haha
kaže ruski vojnik obećali su nam nećemo biti na bojištu pa su nas poslali u Kursk

Ratova uvek ima u svetu, Trumpu su bile naklonjene okolnosti.
Kao da smo zaboravili Bushovu destrukciju, a on je bio republikanac. Šteta što si pao na trumpoidnu propagandu i jiš se pozivaš na događaje iz 90-ih. Nešto si ozbiljno pobrkao lončiće. ;)

Dybuk

Quote from: Truman on 12-11-2024, 15:01:09

My thinking. Bukvalno mi je neprijatno koliko ljudi u mom okruženju podržavaju Rusiju, i kako nalaze izgovor za njenu agresiju ("ma ti Ukrajinci su još gori, tako im i treba"). A onda dođoše američki izbori i ti isti Srbi podržavaju Trumpa. Nažalost, od moje ekipe sa faksa, preko kolega sa posla do random ljudi. Tužno i žalosno na šta liči srpski mentalitet.
A ONDA su ti isti ljudi za Palestinu a protiv Izraela. Make it make sense.

Truman

Quote from: Dybuk on 12-11-2024, 15:09:14
Quote from: Truman on 12-11-2024, 15:01:09

A ONDA su ti isti ljudi za Palestinu a protiv Izraela. Make it make sense.

Da, čudna dinamika.

Inače, Trump bi da se zaustave ratovi al na sledeći način:
- Da Rusija aneksira deo Ukrajine
- Da Izrael aneksira deo Palestine

Drugim rečima, da u oba slučaja agresor pobedi. Nadamo se da do toga neće doći.

Truba

problem je taj što se demokratama gleda kroz prste a trumpu se nameće nekakav minoriti report...budući grijesi i votabautizam
nudio je 50 milijardi palestincima oni odbili
nudio je i srbima lovu odbili
on se susreo s kimom
ponudit će on nešto svima da sve bude ok
biznismen je
nema da misli na idući mandat
povlačenje rusa na početne položaje iza urala
ili totalno unitšenje rusije

pa lik je jednu tursku običnim tvitom sjebo financijski za vijek vjekova
vidjet ćemo što mađionicar priprema

Truman

Trubo, stvarno si naivan kad mu pridaješ te sposobnosti ali zapravo bi bilo dobro da si u pravu. Živi bili pa videli.

klem

rusija nije agresor nego brani svoje interese
izrael je agresor

Truman

Quote from: klem on 12-11-2024, 15:41:27
rusija nije agresor nego brani svoje interese
izrael je agresor

I Izrael brani svoje interese onda.

Tex Murphy

Пффффффффф, агресор... шта то уопште значи? Јел може неко да дефинише ту ријеч?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Petronije

Quote from: Tex Murphy on 12-11-2024, 16:01:59
Agresori su Srbija, Rusija i Palestina, sve ostale zemlje na svetu nisu.

Arm the Homeless

Dybuk

To nije logika koju smo Truman i ja opservirali, ali jeste pozicija američke spoljne politike.  :mrgreen:

I, za one koji ne znaju šta je agresija (čudno za muškarce), to što si napisao, Petronije, je tehnički tačno. Minus generalizacija o ostatku sveta.

Jer, uopšte ne pratim ove ratove, ali znam kako su počeli.
A vi?

Doslednost logike, gospodo, ne zvona i praporci.

Truman

Zašto li mi se čini da se Putin i Netanyahu raduju što je Trump naredni predsednik...

klem

dybuk podržava izrael koji ubija milione dece

Dybuk

Znate šta, ja ovu smrdljivu pacovsku trolčinu gore ignorišem, ali ako se iko zapitao zašto žene i nekonfliktni ljudi beže sa ovog mesta, eto vam odgovora.

Jer ih smrdljive trolčine poput klema uhode i troluju po svim topicima.

klem

nikog nisam uvredio - eto šta žene rade, malo ih kritikuješ a one polude

klem

a ona mene naziva pogrdnim rečima

Meho Krljic

Pazi, dosta toga što ti kažeš je mizogino - tiapa "nije bilo baš puno žena slikara" - pa onda valjda nije neočekivano da dobiješ žestok odgovor.

klem

Quote from: Meho Krljic on 12-11-2024, 19:07:17
Pazi, dosta toga što ti kažeš je mizogino - tiapa "nije bilo baš puno žena slikara" - pa onda valjda nije neočekivano da dobiješ žestok odgovor.

pa to nije mizoginija, to je činjenica.

Meho Krljic

To što si sad rekao je klasična mizoginija. Kao što bi klasičan rasizam bilo reći "činjenica je da u afroameričkoj zajednici imaš veći procenat muškaraca u zatvoru". Dakle, činjenica nije ideološki neutralna jer obe činjenice (manje slikarki, više afroameričkih muškaraca u zatvoru) imaju istoriju represije nad zajednicama na koje se odnose, i kada se iznosi kao ideološki neutralna, to je izrečeno sa agendom koja je uperena protiv tih zajednica.

džin tonik

Nova imenovanja Trumpa: Rubio državni tajnik, Noem ministrica domovinske sigurnosti

QuoteDonald Trump nastavlja s imenovanjima u buduću administraciju SAD-a. Politico javlja kako prema njihovim izvorima Trump za državnog tajnika planira postaviti Marca Rubia. Na čelno mjesto Domovinske sigurnosti zasjest će guvernerka Južne Dakote Kristi Noem.

Kako piše Politico, republikanac sa Floride donijet će tradicionalniji pogled na vanjsku politiku SAD-a. Ima izrazito čvrst i nepokolebljiv stav prema neprijateljima Amerike. Također, ono što će pozdraviti zemlje Europe, zagovara čvršće povezivanje unutar NATO saveza.

Izbor Trumpa za državnog tajnika je sin kubanskih imigranata

Rubio (53) se istaknuo u Odboru za vanjske odnose oštro kritizirajući Obaminu i Bidenovu administracija koja je imala blagu politiku prema autoritarnim zemljama Latinske Amerike, poput Nikaragve, Kube i Venezuele.

Također se rano istaknuo kao glasni kritičar strategija obojice predsjednika na Bliskom istoku i u Aziji. Zalaže se za agresivniji odgovor prema suparnicima poput Kine, Irana i militantnih skupina kao što su Islamska država i Al Kaida. Veliki je podupiratelj Izraela i zalaže se za uništenje Hamasa.

Rubio je veliki zagovornik snažnog financiranja obrane i povremeno je podržavao ideju da američka vojna intervencija treba biti opcija u nekim međunarodnim krizama. No, posebice u posljednjih nekoliko godina, dok se Republikanska stranka mijenjala pod Trumpovim utjecajem, izrazio je veću skepsu prema upotrebi sile.

U travnju je glasao protiv dodatnog paketa financiranja za potporu Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, tvrdeći da, iako podržava pomoć svim trima zemljama, nedjelovanje po pitanju južne granice SAD-a s Meksikom predstavlja "zakonodavnu ucjenu".

Ako Rubio postane glavni američki diplomat, napetosti s Havanom vjerojatno će naglo porasti. Rubio, sin kubanskih imigranata, već je dugo oštar kritičar napora Obamine i Bidenove administracije da pruže ruku mira kubanskoj vladi i uspostave nove ekonomske i diplomatske veze s otokom.

Također se zalagao za oštrije sankcije i mjere protiv prijatelja Havane u Latinskoj Americi. Riječ je o vladama Nikaragve i Venezuele. Tvrdi kako bi Washington trebao zauzeti čvršći stav protiv kršenja ljudskih prava u toj regiji.

Noem odbila uvesti obavezno nošenje maske u pandemiji

Noem, nekoć smatrana potencijalnom potpredsjedničkom kandidatkinjom Donalda Trumpa, trenutno služi drugi četverogodišnji mandat na čelu Južne Dakote. Novi mandat osovjila je 2022. godine. Na nacionalnoj razini postala je poznata nakon što je u svojoj saveznoj državi odbila uvesti obavezno nošenje maske tijekom pandemije koronavirusa.

Sada će voditi Ministarstvo domovinske sigurnosti koje je zaduženo za pitanja poput zaštite granice, imigracije, odgovora države na katastrofe i obavještajne zajednice. Tako se pridružila jakom timu za zaštitu južne granice koji još čine Stephen Miller i Tom Homan.

"Američki narod zna kako trošiti svoj novac. Ukidajući državnu rasipnost i usmjeravajući savezni proračun na osnovne funkcije vlade, predsjednik Trump će se znati nositi s dugom i pokrenuti gospodarski rast. To je ono što smo napravili u Južnoj Dakoti!", komentirala je za Fox News.

Poznata je po konzervativnim stavovima, osobito u pitanjima vezanim uz poreze, vladinu regulaciju i prava na oružje.

Truba

Onda svaki napad na smrdiju je branjenje interesa
Interes je da smrbija bude nemocna jer onda ne napada susede

Truba

Quote from: Meho Krljic on 12-11-2024, 19:20:43
To što si sad rekao je klasična mizoginija. Kao što bi klasičan rasizam bilo reći "činjenica je da u afroameričkoj zajednici imaš veći procenat muškaraca u zatvoru". Dakle, činjenica nije ideološki neutralna jer obe činjenice (manje slikarki, više afroameričkih muškaraca u zatvoru) imaju istoriju represije nad zajednicama na koje se odnose, i kada se iznosi kao ideološki neutralna, to je izrečeno sa agendom koja je uperena protiv tih zajednica.
Ako 13% pucanstva daje 20% zatvorenika
Prblem je u njima

Truba

Evo sad sam pitao Geminija
Ipak ih je 30%

Meho Krljic

Onaj stari Sendmen

Ma nije problem u klemu ili Trubi, već što neke žene radije glasaju za autorativnog muškarca poput Trampa nego za alfa ženku Kamalu. Valjda ih radi biologija umesto da su društveno svesne.

Propade i feminizam zbog mangupkinja u sopstvenim redovima!!

Dybuk

Onaj stari Sendmen

A ti si zato unikatna. Ne samo kao žensko na sajtu, već i po tom preozbiljnom shvatanju sebe.

Stvarno nejasno kako nisi pokupila krpe i otisla gde će te više ceniti.

Oh, wait!!

klem

dybuk je sad zamenila ulogu D.

klem

pa ti sad nešto izmišljaš što smo mi krivi muškarci što nije bilo žena slikarica, one su više volele da poziraju i da se provode po kafeima i klubovima, eto imaš primer emili dikinson koja je posvetila život pesništvu i sada je jedan od najboljih pesnika

Dybuk

Dosadni ste, ista priča 10 godina koliko sam članica.

Mogli biste da se vratite na temu.

Onaj stari Sendmen

Femiskinje su me povredile jer misle da će dobiti rak ako im svršim u pičku.  :cry:

klem

mene su žene razočarale jer se nijedna nije zainteresovala za moju zbirku priča, a i nemam neki libido da sad jurim ženskinje

Tex Murphy

Quote from: klem on 12-11-2024, 20:41:58
dybuk je sad zamenila ulogu D.

Ма јок, не може то да се пореди. Истина је да су им идеологије објема потпуно наопаке, али то им је једина сличност. Д. никад није бјежала од квалитетне макљаже, чак ни против бројно много надмоћнијег противника.
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Petronije on 12-11-2024, 17:20:15
Quote from: Tex Murphy on 12-11-2024, 16:01:59
Agresori su Srbija, Rusija i Palestina, sve ostale zemlje na svetu nisu.

Србија, Русија, Палестина и амерички републиканци.
Genetski četnik

Meho Krljic

Quote from: klem on 12-11-2024, 20:45:17

pa ti sad nešto izmišljaš što smo mi krivi muškarci što nije bilo žena slikarica, one su više volele da poziraju i da se provode po kafeima i klubovima, eto imaš primer emili dikinson koja je posvetila život pesništvu i sada je jedan od najboljih pesnika

Pa krivi smo, naravno, jer im nismo priznali jednako pravo na obrazovanje, imovinu, slobodu odlučivanja.

klem

Quote from: Meho Krljic on 12-11-2024, 22:08:05
Quote from: klem on 12-11-2024, 20:45:17

Pa krivi smo, naravno, jer im nismo priznali jednako pravo na obrazovanje, imovinu, slobodu odlučivanja.

žene ne moraju da rade već su 'domaćice' samo sede kući i gledaju tv serije dok im se muževi muče na poslu

mac

To "žene domaćice" više ni u Americi ne funkcioniše. Ako nisi bogat moraš da radiš, oba supruga. A možda ti treba i dodatni posao.

Truba

Quote from: Meho Krljic on 12-11-2024, 20:17:53
Eo ga još jedan.  :lol:

Vise fatanja knjige
Manje fatanja pistolja i droge

Onaj stari Sendmen

Quote from: mac on 12-11-2024, 22:25:07
To "žene domaćice" više ni u Americi ne funkcioniše. Ako nisi bogat moraš da radiš, oba supruga. A možda ti treba i dodatni posao.

Ne funkcioniše ni porodica ni obrazovni sistem i društvo ide ka potpunom ukidanju oba. Što je logično, jer javne škole su počele zbog kapitalista, kad im je bila potrebna obrazovana radna snaga u fabrikama. Sad im to više ne treba. Moderni čovek troši novac na Apple, a u Apple fabrici rade roboti.

Jednostavno je, kapitalizam je uzročnik svih problema koje imamo, a feminizam samo rešenje tog sistema kako preko korisnih idiotkinja što više smanjiti nepotrebnu populaciju u idućoj generaciji. Feminiskinje su instruisano telo na radnom zadatku, a ne uzrok problema. Šta su vam feminiskinje krive za bilo šta? Pa one su nesposobne da osvoje vlast i preuzmu sistem još otkad su žene dobile pravo glasa, dakle bukvalno nesposobne za bilo šta, sem da budu instrument u rukama sistema.

Budite sretni što je to tako i uživajte, jer su se te depopulacije u prethodnim generacijama radile ratovima.

Meho Krljic

Quote from: Truba on 13-11-2024, 00:59:40
Quote from: Meho Krljic on 12-11-2024, 20:17:53
Eo ga još jedan.  :lol:

Vise fatanja knjige
Manje fatanja pistolja i droge

Nikad imao pištolj, nikad konzumirao opijate, upravo objavio prikaz knjige na potforumu koji se bavi filmskom teorijom, a knjiga se bavi traumom u postjugoslovenskom filmu i vrlo je zanimljiva. Ako imaš još neki zahtev, DAJ!!!!!!!

Meho Krljic