• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Litijum u Srbiji

Started by Meho Krljic, 26-07-2024, 11:46:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

UŽIVO Probijanje novog dna: Albanci dali podršku protestu u Beogradu; Moskva upozorila na državni udar

QuoteDanas se u Beogradu organizuje protest protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar" kompanije "Rio Tinto".

Zbog održavanja protesta Terazije su zatvorene za saobraćaj...

Na terazijama se okupilo približno 800 građana, a među okupljenima se mogu videti pevač Topalko i Aleksandar Jovanović Ćuta.

(...)

njah.

Meho Krljic

Ovde se državni udar ipak dešava isuviše često da bi iko obratio pažnju...

džin tonik

meni djeluje da je stvar kompromitirana. kao i neki prijasnji protesti kad se ljude odvelo na kakve mostove (gdje ne mogu uciniti ozbiljnu stetu) i ostavilo da im dosadi.
cim toliko hodaju, sve uz los protok informacija.
hodanje je najbolja protuprotestna mjera ili priprema za rasulo. malo se zbuni i iscrpi narod, usput podijeli i dislocira, pa se sve otupi i raspadne.

Truman

Ogroman broj ljudi na protestima, veći deo smo blejali kod Palate Albanija pa šetnja do mostarske petlje. Beograđani su položili prvi test, ali radikalizacija tek sledi.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Kako ja to vidim, Vučić je do sada pametno odigrao, anticipirajući jaku reakciju građana. Dakle, prvo je sklonio Rio Tinto sa agende, sačekao da prođu izbori, ekspresno sve vratio u, jelte, brzu traku, ali ne toliko brzu da će to kao, sad početi. Nego taman da prvi talas narodnog nezadvovoljstva i protesta bude u fazi kad se ništa ne radi na terenu i kada to objektivno ne može da ugrozi ikakav stvarni rad. Dok dođe vreme u kome izlazak mase ljudi na lokaciju na kojoj može da se spreči nešto konkretno bude realna opasnost, verovatno računa da će dovoljno njih potkupiti, dovoljno zastrašiti a da će se i dovoljno njih smoriti da više neće biti problem da se to hendluje. Utoliko, mislim da je on ovo sve pametno isplanirao i  sebi kod kolektivnog zapada isposlovao još nekoliko godina bezrezervne podrške.

Ono što ostaje pitanje za građane je svakako šta tačno šta raditi i kako najbolje iskoristiti u ovom momentu postojeću energiju bunta  u naredne, recimo dve godine. Mislim da je neka tačka sa koje se MORA krenuti u bilo kakvu diskusiju ova: litijum ne može da ostane u zemlji. Mislim da se to prosto ne može dogoditi jer se radi o strateškoj sirovini i istorija nam pokazuje da su države bogate sirovinama na ovaj ili onaj način privoljene da se te sirovine eksploatišu. Bliski istok i Afrika kao jasni i očigledni primeri neokolonizacije, Južna Amerika (Venecuela pogotovo) kao primer da  se protiv kolonizacije boriš praktično diktaturom itd. Svakako, mi smo u Evropi, ali bilo smo i u Evropi 1999. godine i videli prvu međunarodnu vojnu intervenciju na tom kontinentu posle Drugog svetskog rata baš na našoj teritoriji. Hoću da kažem, ovako ili onako, Litijum će se kopati i mislim da je cela premisa protesta, "Nećeš kopati", pogrešna i nerealistična. Ovde čak i ne uzimam u obzir moje lično uverenje da je kontrastiranje nekakve poljopriivrede i, ne znam, eko-turizma teškoj industriji, partikularno rudarsko-prerađivačkoj, jedna detinjasta iluzija i da to ne postoji u istoriji kao put u društvo razvijenih država. (I ovde odmah da dodam da u ideološkom smislu mene apsolutno boli kurac za to da Srbija bude "razvijena" po parametrima kapitalističke ideologije, bio bih savršeno srećan da smo "nerazvijeno" društvo poljoprivrednika i umetnika, jelte, kao u nekoj anarhističkoj utopiji.)

Dakle, mislim da se u ozbiljnu diskusiju mora krenuti sa premisom "biće kopanja" i da se onda na sto stavi koje su moguće a koje realne opcije, čak i pre nego što procenimo da li nam kopanje kao društvu donosi neto dobitak ili ne (u najprostijem smislu, da li više ljudi možemo da nahranimo i izlečimo ako eksploatišemo litijum nego što će se razboleti i osiromašiti ako to radimo). I ovde mora da se gleda i kako će to izgledati ako eksploataciju predvodi zapadni, jelte, blok, kome je Rio Tinto simbol, verzus toga kako bi to izgledalo ako prevagnu Kinezi (koji mogu biti iza dobrog dela organizacija koje trenutno viču Rio Tinto marš iz Srbije), a sve to u različitim scenarijima u smislu toga ko je na vlasti. Znamo iz trenutnog iskustva da je aktuelna režimska garnitura korumpirana i nesposobna da obezbedi ikakve standarde u zdravstvenom i ekološkom smislu, ali onda je pitanje: kako je smeniti (znajući da ima podršku zapada, Rusije itd.) i čime je zameniti a da imamo kakvu-takvu garanciju da će naredna biti nespremna da žrtvuje zdravlje građana bez obzira na pritiske kao i da će i životnu sredinu očuvati u maksimalno mogućoj meri bez obzira koliko to poskupljuje eksploataciju rudnog bogatstva i time usporava, jelte, napredak...

Možda to deluje pesimistično, slažem se, ali ja ne umem da zamislim scenario u kome litijum ostaje ispod zemlje i svi nastavljamo kao da se ništa nije desilo. Jedino ako  prekosutra jave da su rešili hladnu fuziju i da je energija kao pitanje opstanka ljudske rase skinuta sa dnevnog reda.

Meho Krljic

A, evo, ko hoće da prati kako dalje teku blokade i hapšenja, ima:

https://n1info.rs/vesti/live-stream-blokade-protiv-litijuma-zeleznica-prenos/

Plus, neka budala se kolima malo uvezla u demonstrante:

https://n1info.rs/vesti/automobilom-se-zaleteo-u-demonstrante-na-autoputu-jednom-decku-povredjena-noga/

Koliko shvatam, Vučić će u jedanaest da se pojavi da objasni, da bi narod razumeo.

Onaj stari Sendmen

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

tvoji, meho, stavovi i argumentacija djeluju bizarno ili botovski, jer ne izlazis iz stvarnog problema koji pritisce srbiju (i) pri ovom pitanju: megalomanija.

ne, ne mora se kopati, ali, primjer, dok hrvati i slovenci zele svoj mir, ugodan zivot, cuvaju sta imaju, sto postaje sve vrijednije u prenapucene planete, trude se da ih sto vise gluposti zaobidje, srbija i dalje pati od megalomanije. i dovlaci apsolutno sve koga i cega se svi klone ako bas ne moraju: ruse, amerikance, kineze, arape, turke, afrikance, svabe, svjetske sile, bande, kartele, itd.

pa se zato "mora" i kopati, pa se "mora" imati i expo, sve sa leteci taksi, "mora" se svasta, a po obicaju ce sve zavrsiti u jednom ogromnom kolapsu i rasulu. jer kad sve to navuces, sve svjetske bande, sile, interese, tad se i sva njihova sranja i sukobi prelome na tvojim ledjima. nikad neces moci sve uskladiti. uglavnom, megalomanija, zelis plesati sa najvecim bitangama, dovlacis ih, i to je razlog zasto "moras" kopati i moliti se da je u skladu sa svima, jer, ako slucajno nije, jalovina ce "slucajno" i procuriti gdje ne treba kad jedni drugima krenu podmetati noge u tvoj kraj i zavicaj.

Meho Krljic

Ja sam mislio da je jasno da se "mora" odnosi na geopolitičku važnost litijuma a ne na nekakav srpski mentalitet.

džin tonik

pa da, kazem, i tu grijesis. ne mora se zbog "geopoliticke vaznosti", vec jer si megalomanski dovukao sve svjetske sile i nesile u svoje dvoriste. zato se "mora".

mac

Da nije u pitanju kompanija sa istorijom lošeg odnosa prema okolini, nehajnog stava prema lokalnim zakonima, i prema ljudima, iskorišćavanja korupcionih elemenata u državi, onda kopanje litijuma ne bi bilo problem.

Možda su se oni "promenili" u međuvremenu, ali i dalje postoje rudarske kompanije bez takve istorije. Što bi ugrožavali naše rezerve pitke vode bez potrebe..

Meho Krljic

Ma Zosko halucinira nešto, al dobro, nije zloban kako ume da bude.  :lol:

Enivej, kome je još do protesta, trenutno je u toku protest ispred vlade Srbije jer su uhapšeni aktivisti osuđeni na 40 i 30 dana zatvora. Naravno, vlada će da kaže da oni nemaju uticaja na rad suda itd.

mac

Opa, vlast je počela da hapsi zbog narušavanja reda.. To ranije nije bilo, koliko se sećam.

Meho Krljic

Da, sad malo više pritežu. Mislim, nije što hapse već što se odmah sudi i šalje u zatvor. Pogotovo što je ovde narušavanje reda bilo minimalno.

džin tonik

Nastavljaju se prosvjedi u Srbiji: Uhićeni ekološki aktivisti, Vučić se obratio naciji

Quote(...)

Zašto prosvjedi?

Prosvjedi u Srbiji došli su nakon što je Beograd 19. srpnja s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama. Protive se rudarenju litija.

Ako se implementira projekt Jadar, multinacionalne kompanije Rio Tinto, vrijedan 2,4 milijarde dolara, mogao bi pokriti 90 % trenutačnih potreba Europe za litijem, a Rio Tinto učini jednim od vodećih svjetskih proizvođača tog minerala, ključne komponenta u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

Srbijanski dužnosnici tvrde da bi rudnik litija potaknuo gospodarstvo i donio znatan rast BDP-a, ali ekološki aktivisti tvrde da bi ta cijena bila previsoka u usporedbi s nemjerljivim štetama za okoliš i lokalnu zajednicu u poljoprivredno razvijenom području Jadar na zapadu zemlje.

ali zanimljivo, bilo da dodju uz price o odabranim rasama, nacijama, pederima ili trospolcima, cemu vec, bilo da lobira nedic ili meho, uvijek se nekako konacno sve svede na sirovine i dobre prometnice za transport. :cry:

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2024, 21:22:36
Da, sad malo više pritežu. Mislim, nije što hapse već što se odmah sudi i šalje u zatvor. Pogotovo što je ovde narušavanje reda bilo minimalno.

Štaviše, osuda je za drsko i bezobzirno ponašanje:

Trojica mladića optuženi su za drsko i bezobzirno ponašanje, koje se ogleda u tome što su Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem, ispred novinarke Informera.

A onda hapse i po drugim gradovima:
Uhapšen advokat Branko Ivković: U policiji označen kao jedan od organizatora blokade u Valjevu

Truman

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2024, 16:26:50
Ja sam mislio da je jasno da se "mora" odnosi na geopolitičku važnost litijuma a ne na nekakav srpski mentalitet.

Ne bih se složio da je tvoja premisa "biće kopanja" bitna, još ako uzmemo u obzir da se priča o savremenijim tehnologijama bez litijuma mislim da te stvari nisu zacrtane u kamenu. Drugim rečima, ne mora da se kopa litijum u Srbiji. Takođe, niko ne može da spreči fizičku silu stotina hiljada ljudi koji to neće dopustiti.

mac

Ima litijuma i na drugim mestima, ali ne može svako da ga se dočepa. Možda Nemci nemaju pristup tom drugom litijumu.

Truman

Quote from: mac on 12-08-2024, 01:30:25
Ima litijuma i na drugim mestima, ali ne može svako da ga se dočepa. Možda Nemci nemaju pristup tom drugom litijumu.

A možda Nemci krene da vade litijum i u sopstvenoj zemlji u narednoj deceniji. Vreme će pokazati.

mac

Ekonomski gledano bolje je da rudariš tamo gde je jeftiije, a još bolje je da ne rudariš ti, nego neko drugi za tebe.

Strateški gledano bolje je da čuvaš svoje rezerve, i da ne ugrožavaš druge svoje resurse (pijaću vodu, zdravlje stanovnika, što se sve opet svodi na ekonomiju).

Politički gledano bolje je da ne iritiraš svoje biračko telo. Mogu da ti se osvete na sledećim izborima. Bolje iritiraj tuđe birače.

džin tonik

Anderhuber: Litijum je strateški najvažniji materijal u energetskoj tranziciji

eto, sve objasnio strucnjak, osim zasto smatrati strucnima idiote koji su u dvadesetak godina iz vrha u treci svijet pretvorili svoju zemlju. sad ce kao usreciti srbe, jer vrlo su sposobni i nadasve bistri u glava, mnogo vrijede njihove procjene. a osim ekspertize imaju i integriteta, ne bi ni prevarili...

džin tonik

ah da, zaboravio sam visoke standarde.
nesto nevjerojatno, ispod osamsto trilijuna tona jalovista stavit ce plasticnu foliju deblju od milimetra, milimetar i po cak. to nema nigdje na svijetu, to samo svabo moze izmisliti, taj standard, nesto nevjerojatno. a postoji i rezervni plan kako odrzati zivot i poljoprivredu u slucaju zla, tako da nema brige: na deponiju uvijek se moze naseliti afganistance da posade mak, pri cemu bi cak dobili i bonus, pravu vjeru i sarenilo.

Meho Krljic

Evo da se vidi zbog čega tri čoveka robijaju, osuđeni po hitnom postupku, odmah sprovedeni na odsluženje:

https://x.com/MilosKrstic2211/status/1822906906517618921https://x.com/MilosKrstic2211/status/1822906906517618921

Dakle, ženi niko nije pretio, niko nije stavio prst na nju (dok nije sama krenula na njih, pa i onda niko je nije ugrozio). Doslovno politički zatvorenici.

Meho Krljic

Sinoć su uhapsili trojicu iz Kreni-Promeni jer su tokom dočeka sportista ispred skupštine grada razvili transparent "Nećeš kopati". Štaviše, uhapšeni su kad su sklonili transparent i otišli sa skupa pa im neko oteo transparent...

Pušteni su iz pritvora ali naravno da zbog ovakvih stvari ne treba da se hapsi i da je ovo čista, jelte, instrumentalizacija sile u cilju zastrašivanja bla bla bla, čak i ako verujete u to da je Savo M. duboki Vučićev bot:

https://nova.rs/vesti/drustvo/aktivisti-kreni-promeni-koji-su-privedeni-tokom-doceka-sportista-pusteni-na-slobodu/

Truman

Što više Vučić hapsi veće su šanse da se narod dozove u pamet i da shvati sa kim ima posla. Tako da te njihove operacije mogu da deluju samo kontraproduktivno.

Meho Krljic

Pazi, ima sad cela ta konspirasi priča da su sve ovo u stvari Vučićevi saveznici - za Kreni-Promeni i Sava se to već dugo priča a za Nikolu Ristića aka Pričača sad idu te neke slike sa Vesićem, plus da je član saveta za mlade od prošle godine i da to sugeriše saradnju sa režimom bla bla bla. Kako god da se okrene, imamo zloupotrebu pravosuđa u političke svrhe i to treba, jelte, pamtiti i sankcionisati kad dođe vreme...

Palmer

Ne postoje teorije zavere postoje moguće teorije.

Ako Vlast i opozicija nisu u dilu zašto onda niko od to dvoje navedenih neće da se bavi GUP-om npr? Samo tako male grupe tipa Jadar, Borani se pitaju itd su za ti da se stopira izdavanje izdavanje građ. dozvola i izvrši revizija gde je tu opozicija? Samo da minira jer tu je lova..

I slušajte malo Milana Milenkovića sipa istinu u oči.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 13-08-2024, 15:13:40
Pazi, ima sad cela ta konspirasi priča da su sve ovo u stvari Vučićevi saveznici - za Kreni-Promeni i Sava se to već dugo priča a za Nikolu Ristića aka Pričača sad idu te neke slike sa Vesićem, plus da je član saveta za mlade od prošle godine i da to sugeriše saradnju sa režimom bla bla bla. Kako god da se okrene, imamo zloupotrebu pravosuđa u političke svrhe i to treba, jelte, pamtiti i sankcionisati kad dođe vreme...

Ne mislim da su svi isti tako da ću da preskočim te teorije iako naravno uvek postoji mogućnost da tu ima neke istine, odnosno barem za neke aktiviste.
No, mirnije spavam verujući da su Savo, Marinika i ostali na pravoj strani.

Meho Krljic

Enivej, ljudi su pušteni, a što je prilog više tezi koliko je pravosuuđe ovde instrumentalizovano i za sprdnju.

Aktivisti uhapšeni posle protesta protiv litijuma izašli iz zatvora

džin tonik

Truman

Truman

Truman

- Stotine miliona evra ulaze u ovu državu preko lobi grupa a cilj je da da promene kritičku svest u našoj zemlji i da se bore protiv ovog režima
https://www.blic.rs/vesti/politika/nizu-se-reakcije-nakon-otkrica-blica-vucevic-dacic-tabakovic-eu-i-sad-dali-podrsku/vheyxbz

Gospođa guvernerka sama priznala da je Vučićeva vlast režimska.  xrofl

Meho Krljic

Zbog ovog dosta metodično napisanog teksta čoveku stižu pretnje smrću u poslednjih par dana. Autor je inače naučni saradnik pri Institutu ekonomskih nauka:

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/otvoreno-pismo-rio-tinto/

I, dobro, ne kažem da može da se razume u sve o čemu piše podjednako, ali ima dobru analizu porasta investicija u rudarstvo u Srbiji u poslednjoj deceniji a koja nije rezultirala srazmernim uvećanjem društvenog proizvoda. Takođe vrlo lepo ukazuje na to da smo mi najmanje efikasni u upotrebi domaćih resursa od svih zemalja bivše Jugoslavije, da nam resursna produktivnost opada umesto da raste i da naravno iz toga zaista sledi da rizikujemo da se transformišemo u rudarsku koloniju sa velikim zagađenjem i nevelikim ekonomskim benefitima. Takođe veli da ni po koju cenu ne bismo smeli da presudan deo svoje privrede vežemo samo za litijum jer bi nas to fatalno ranilo u slučaju fluktuacije njegove cene itd. A što naravno znamo ali valja uvek podsećati.

mac

Slično se onomad desilo sa aluminijumom. Kada su ga otkrili nisu znali kako da ga jeftino izoluju i bio je skuplji od zlata. Onda se neko dosetio jeftinog rešenja i sad je jefitniji od bakra.

Meho Krljic

Inženjer iz prvog posta na ovom topiku analizira naučni rad iz istog tog posta i tvrdi da je metodološki nesolidan, kao i da pokazuje suprotno od onog što se tvrdi, odnosno da je zagađenje manje od zakonom propisanih vrednosti:

Rio Tinto debata: Analiza studije objavljene na Scientific Reports

Truman

mac

Nije problem u kopanju, nego u procesiranju.

Truman

Quote from: mac on 16-08-2024, 19:03:03
Nije problem u kopanju, nego u procesiranju.

Ima smisla, takav je i jedan od komentara. Problem je u vađenju litijuma iz rude.

Meho Krljic

Da vratimo problem korak unazad:

Problem je u tome da je teško poverovati da će Srbija sa korumpiranom vlašću ikako i pokušati a kamoli uspeti da natera kompaniju koja kopa i prerađuje da se drži ikakvih a kamoili najviših ekoloških standarda. Plus, naravno, da, ako dobit za Srbiju bude jedino u vidu rudne rente i par stotina/ hiljada radnih mesta, to onda nije strateški projekat a useravamo dobar komad zemlje zbog toga.

džin tonik

sazmimo, geneza:

europska komisija povisuje carine na uvoz kineskih e-automobila.

zbog toga njemacka delegacija u panici ekspresno putuje u kinu ne bi li ova odustala od kaznjavanja njemacke auto-industrije koja mnogo izvozi u kinu. nijemcima su niske carine na uvoz iz kine beznacajne (iako mnogi neupuceni kineze dozivljavaju kao konkurenciju nijemcima), a visoke carine cak kontraproduktivne. njima je najvazniji izvoz na kinesko trziste, te su uzalud u komisije pokusavali zaustaviti podizanje carina i zastitu domaceg trzista. jer se plase da ce kinezi udariti kontru po njihovom izvozu u kinu.

po povratku, ocigledno se dogovorivsi nesto sa kinezima, odlaze na visokoj razini u srbiju na "proslavu i pecacenje suradnje oko minerali".

svodi se na sljedece:
kopa se u srbiji, te se sirovinama opskrbljuje njemacka auto industrija, kao i kineski pogon u madjarskoj. sirovinama koje se djelomicno rudare u srbiji, a djelomicno svercaju preko srbije. znaci dolaze iz kine, te se deklariraju kao srpske i odlaze u madjarsku u kineski pogon ili u njemacke pogone, kako koje. u to ime kinezi odustaju od visokih nameta na njemacke automobile.

tesko da necete kopati, navukli ste veliku napast za vrat jer zelite igrati u svjetskoj ligi, biti neki "faktor". lijepo se tu prelamaju njemacko-kineski dogovori preko vas i mozete biti sretni ako se u pricu ne uplete jos tko.

a zastita okolisa? haha.

Meho Krljic

Što bi mladi na internetu rekli: "based".

Hoću reći, ima u ovome verovatno poprilično tačnih i bitnih opservacija. Iz dosadašnjeg iskustva znamo koliko Vučić voli da nudi nešto pto nije njegovo da bi bio podržan od strane Nemačkih vlasti.

džin tonik

brzina kojom se je ovo odvilo nekako me navodi na pomisao da vucic tu nije ni imao rijec. izgleda kao da samo izvrsava naloge, u prvom redu kineske. bilo je tih nekih mic po mic vracanja price oko litijuma, ali to nije ista prica. to nije ista pozadina. islo se mic po mic vracati pricu o litijumu zbog rio tinta, zbog kakvih ustekanih para, a onda je stvar iznenada dobro dosla kinezima i nijemcima pri aktualnom problemu oko carina, da pokriju neki dogovor, vjerojatno oko sverca kao kompenzacije za poteze komisije, pa su to uzeli pod svoje.

ako su svi sretni s tim, mogli bi imati klasicno zagadjenje koje ide uz rudarenje te vrste, ako ne, mogao bi netko treci i sabotirati, poslati poruku kroz ekolosku katastrofu. prica kao sa plinovodom, sjevernim tokom.

Truman

Najveći vlasnik akcija Rio Tinta je Kina.

džin tonik

konacna kontekstualizacija:

radi se o uobicajenom njemackom izigravanju europske komisije ili europske zajednice. kao kad su se lijepo izravno pokusali nakaciti na ruski plin. njemacka organizacija, ruski plin i europsko roblje. sad pokusavaju izigrati pravila koja uvodi komisija da zastiti eu ekonomiju, ponavljaju slicnu pricu sa kinom.

formalno kritiziraju autokracije, klimave demokracije, diktature, dok realno ulaze u kolo s njima i izvlace korist za sebe. koliko god srbija imala cega, to je sve sitno u globalnim razmjerama. srbija dobija znacaj tek u prici o pokrivanju sverca kineskih sirovina u eu. kad se nesto kinesko dovuce ispod ruke, te se u srbiji moze deklarirati kao da je iz europske proizvodnje.

hoce li to ovaj put ostatak europe samo gledati ili ce i reagirati, to je pitanje koje ce odluciti o razini zagadjenja u srbiji.