• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Volja sinovljeva

Started by Truman, 08-12-2024, 00:04:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

https://www.imdb.com/title/tt7130698/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_1_nm_0_in_0_q_Volja%2520sinovljeva
Film koji svakako zaslužuje posebnu temu. Koliko je meni poznato, reč je o prvom srpskom postapokaliptičnom filmu! Počinje naracijom pokojnog Lauševića uz grafički prikaz koji daje lepu epsku notu verovatno po ugledu na mnoga strana ostvarenja. Zatim vidimo scenu opustošene zemlje gde dva "misteriozna stranca" s mukom po jakom (nuklearnom?) vetru ulaze u straćaru. I tu priča kreće...jedan pod maskom sa guslama (!) pripoveda šta se dogodilo u Gradu, a drugi je klinac koji ga drži za ruku. Otprilike kao SF postapokalptični Filip Višnjić i neki mladi junoša. Likovi koji slušaju njegovo guslanje su naravno stereotipni, ali ono što se nalazi unutar priče zaista zavređuje pažnju. Imamo različita plemena od kojih svako ima specifičnu karakteristiku. Imamo grad koji je dobro čuvan (i jako mi se sviđa kako su ga prikazali, prava olupina na nivou najuspelijih primera sa Zapada). Prva trećina filma se većim delom odvija van grada gde postoji jedan mač (k'o ekskalibur) koji bira Posebnog da ga nosi i koristi i upotrebljava kad zatreba. Sve već viđeno, ali lepo upakovano. Taj posebni je Igor Benčina koji se dosta dobro snašao, uključujući i borbene scene. Manja zamerka je da u tim scenama CGI nije najumešnije iskorišćen tako da oduzima uverljivost. Ali sam Benčina bi slobodno mogao glumiti i samuraja u nekoj stranoj produkciji.A u gradu k'o u gradu...borba za presto. Tu značajnu ulogu ima Sergej Trifunović, ali neću otkrivati detalje. Ima i dosta sporednih likova, a lepuškasta Isidora Simijonović kao glavni ženski lik daje notu kakvu treba da daje. Tu je i još jedan ženski lik Marije koji drži pažnju. Pitam se da li su autori imali na umu rat u Bosni jer tu vidimo neke elemente (tri plemena u gradu, građanski rat, pucanje iz automatske puške sa visine...) no možda je bolje po tome ne čačkati previše.
S vremena na vreme kad je potrebno reditelj nas umešno vraća u krčmu odakle je priča počela i time obogaćuje naraciju, a priči daje epsku dimenziju.

Ovaj film ima dosta detalja, scena borbi itd. i zaista bih rekao da ima kvalitet da postane antologijski. Dva i po sata je ispunjeno raznovrsnim scenama i u pustari i u gradu i vreme brzo proleti. Čestitke reditelju Ćeraniću na hrabrosti i nadam se da ćemo viđati još filmova sličnog profila u srpskoj kinematografiji.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Truman

Takođe mi jedna stvar u filmu nije jasna, ali moguće da to naprosto nisam zapazio ili sam zaboravio objašnjenje. Ako je neko pogledao ili ako pogleda da popričamo o tome.

Scordisk

Isuse Hriste i majko mila, bože me sakloni i sačuvaj, ya allah, ya allah, dajte mi varikinu da je sipam u očnu duplju jer ne mogu poverovati kakvoj su perverziji moje oči sada svedočile

Drugar moj, a posledično i ja, ovaj film hajpujemo već godinama, jer baš volimo postapokalipsu i sav taj trop, a ubacivanje te domaće epike je baš imalo potencijala. Pa i ako ne verujem da je danas Srbima moguće da snime pristojan film, odnosno, to je baš prava retkost, i dalje je u meni postojala nada da će 20% filma biti krindž, 50% onako, i 30% neke priproste zajebancije, to bi bilo sasvim super, ja bih srećan izašao s projekcije. I na jedan zaista blistav trenutak, na samom početku, kada slepi guslar ulazi u postapokaliptičnu kafanu, sve je delovalo kao da će nas možda i zaprepastiti i oduvati.

Međutim, ne. Nije nam se dalo.

Ne znam odakle bih počeo da pričam šta sve ne valja s ovim filmom, ali hajde da napomenem ono što hje očigledno: ovaj film nema uopšte priču. to jest, nema uopšte uverljive likove sa uverljivim motivacijama, ne postoji razlog zašto se išta dešava od navedenog, a i kada se dešava, dešava se eto tako, radi dešavanja. Za početak, glavni lik ide u Grad po svoju sestru, što je valjda ok, ali ubrzo shvatijmo da je njegova sestra u gradu socijalno integrisana, u kontaktu sa vlastodršcima i da joj ništa ne fali. Isidora se pojavljuje tu čisto da glavni lik ima u šta da umoči usput, to je njen celokupni razvoj lika. Neki bitni antagonisti se iznenada pojavljuju i iznenada umiru, bez ikakvih objašnjenja. Glavni lik čuvenu sablju nalazi sasvim slučajno, tek onako, do tada smo i zaboravili na nju, a i ostaje nejasno zašto je ta jebena sablja uopšte bitna (jer je zacelo nebitna u celom filmu, samo kul izgleda). Sergej kao glavni negativac glumi sergeja, ali to je ok, samo mi nije jasno odakle mu materinski instinkt na pola filma. Da ne spominjem one sukcesije vladara koje se odvijaju bez ikakvih frka i problema za jedno totalitarno društvo, kralj je mrtav, živio kralj i to je to. Moglo bi ovako do preksutra, ali me deprimira samo i kad pomislim koliko je to budalaština smotano u klupko i proglašeno za narativ.

Režija i sve ostalo kurcu ne vredi. Scene borbe su neuverljive i dosadne. kada neki popišani napadnu kulu, odbrana odluči da se razračuna sa njima tako što iz kule izađe i onda popije po pički. vrate se u kulu i krenu da ih tuku mitraljezima, mislim, šta koj kurac,  niđe veze nema, dakle, što ih nisu odma potukli mitraljezima kad ih već imaju? toga je film prepun. Pored toga, uglavnom je beskrupulozno pokradeno gomile motiva iz mad maxa, pulp fictiona i čega god su mogli da se dograbe, a da uopšte nije uklopljeno lepo u priču (koje ni nema).

Scenario je nebulozan, pa je i gluma idiotska. Uglavnom se kopiraju ameri: da dijalog zvuči kao nešto što dva normalna ljudska bića nikadan e bi rekla, ali rečeno mrkim izrazom lica i kroz neko režanje. S tim na umu, ja ne znam da li je ovo prvi film u srbiji snimljen gde ne da nema neke fore ili duhovitosti, nego je film sasvim seriozno OZBILJAN i čak nema ni pokušaja da nešto bude smešno (mada sam se ja dosta smejao, da ne bih plakao)

Ako treba nešto dobro da kažem, to je onda da smo (opet) imali priliku da vidimo dojku isidore simijonović i da sve to skupa zapravo lepo izgleda (kostimografija, scenografija, isidorina guza i tako to). Čak i benčina ima njušku koja se dobro uklapa u taj seting i mogao je biti dobro iskorišćen.

Za kraj, ono što me je nateralo na razmišljanje, jeste antropološki aspekat ovog filma, odnosno, šta on govori o nama i našoj kulturi danas. Nije bilo teško doći do odgovora, jer se sve lepo preslikava: besmisleno i bezidejno baleganje kroz močvaru besmisla, bez ideologije, bez priče i bez ideje, površinski našminkano nekim (loše) pokradenim američkim krpicama i mahanjem ranim folkornim i nacionalnim elementima bez ikakvog dubinskog razumevanja tih elemenata, a sve to bogato i izdašno plaćeno od strane telekoma koji sada pere poslednje pare pre expa.

Nadam se da ću uskoro da ovaj film zaboravim

Truman

Scordisk, slažem se u određenoj meri za motivaciju likova. Recimo lik sestre glavnog junaka je sklepan da "drži vodu dok majstori odu". Ali sve u svemu nije priča toliko gora od mnogih zapadnih postapokaliptičnih filmova. Nemojmo od njih praviti neku duboku mudrost, kada je isto tako reč o večinom sklepanim radnjama sa ciljem da se proda akcija. I Sergej jeste uvek Sergej ali to radi okej i nije mi nimalo neobično da ima fiks kao i mnogi drugi vladari da ostavi potomstvo. Sve u svemu, neke zamerke stoje, ali ne preterujmo...

Scordisk

pa nisam ja očekivao šeksiprovski zaplet, ali da barem ima uvod, razradu i zaključak i da ima nekog vrlo okvirnog smisla, to jesam očekivao. mislim, nemam neka visoka očekivanja od postapokalipse i tu stvarno možeš svašta da nalupaš, ali pogledaj prvi zaplet, kada glavni lik "upoznaje" anđeliju:

kidnapuju ga seljani da bude prosac da dovede mladu, ništa mu ne kažu šta će da rade i zbog čega, dovezu se na "svadbu", tamo se dešava ono nebulozno testiranje prosaca udarcem u glavu, onda ovi tipovi pobiju sve živo (za šta im benčina uopšte nije bio potreban na prvom mestu, mogli su i nekog svog da stave). benčina nokautira mladu, strpa je u kombi, otmu je, ona se proibudi i šta? udara benčinu i onda se svi kao smeju. u postapokaliptuičnom setingu mladoj očigledno nije ništa palo na pamet u kakvo je sranje zapala, jok, svi se kao cerekaju, ni pomisli da nasilno grupno silovanje ili štagod bih ja pomislio da me neko nepoznat strpa u kombi. onda stignu nazad u selo i kao mlada sad ne valja, "podmetnuta je", ništa, ajde, idemo dalje, uopšte nije bilo razloga da se sve to radi. a i ko "podmeće mladu" i za čije babe zdravlje. osim, naravno, da imamo ženskog lika o kojem apsolutno ništa više nećemo saznati do kraja filma, a nije ni bitno, zaista. i onda tako sve redom, dva i po sata

Truman

Meni je ta pomalo sumanuta priča o mladi i junošama koji dobijaju udarce toljagom zapravo bila jako simpatična i dala je neki poseban atipičan pečat filmu. Da mlada nije baš ta za koju se predstavlja bilo mi je jasno kad su joj ubili "brata", a ona ni suzu nije pustila. No ne mogu da se setim dalje tačno obrazloženja, kako je ona tamo uopšte završila. Možda su je prvo ti koji su je držali kidnapovali pa se radovala kad su je ovi drugi "oslobodili". No činjenica je da njima u tom plemenu koje je dohvatilo glavnog junaka zapravo treba žena. I onda ta žena naravno svojim atributima daje dalji pečat filmu.

Scordisk

ne možeš da se setiš obrazloženja jer obrazloženja nema, sve je potpuno besmisleno i daje pečat filmu, pečat potpunog besmisla

dark horse

Auuu, sad sam zažalio što nisam odgledao ovo smeće u ona tri dana koja "bejah" u Srbiji, zvuči baš kao uber-smeće...  :) :cry:
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truman

Eh sad...ne veruj u sve što pročitaš na sagiti!

Petronije

Od nekoliko proverenih izvora sam dobio info da je film teško đubre. Više verujem svima na internetu i uživo nego Trumanu, jedinoj osobi koja ga hvali, pogotovo što se u 99% slučajeva ne slažem sa njim, ne samo u vezi filmova već generalno. Šteta, trejler je delovao relativno obećavajuće.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dark horse

Da ne grešimo dušu, nije samo Truman, ima još ljudi kojima se film svideo, neki moji fb prijatelji su bog zna kako obeležili premijeru filma, Miloš Milaković je izbacio šaljiv klip podrške i sl. Doduse, sve su to mlađi likovi.

mac

Možda upravo rade na svom autorskom delu, pa se međusobno poštuju...

Truman

Čitao sam i par pozitivnih rivjuova koji su relativno naklonjeni filmu. Ali da je film teško đubre to nikada ne bih smeo da kažem bez obzira na zamerke.

mac

Što ne smeš, kakve bi bile posledice po tebe?

dark horse

Quote from: mac on 08-12-2024, 22:50:45
Možda upravo rade na svom autorskom delu, pa se međusobno poštuju...

Možda autor ima veliku patku, pa ne žele da se zamere...

Meho Krljic

Meni je ovaj film iz aviona delovao kao apsolutno najgore đubre koje majka Srbija može da porodi pa nisam nešto iznenađen većinski lošim reakcijama. Uopšte, svaki domaći film koji u naslovu prisvojni pridev stavlja iza imenice može da ide pravo u kontejner što se mene tiče.

Ono što me jedino zanima je koliku količinu erotičnog muževnog stoicizma emituje Igor Benčina jer je to naravno jedini razlog što ću ovo, jednom kad dođe na striming/ pojavi se pirat na kraju gledati.

dark horse

Da, reklo bi se da mahom mlađa ženska bića imaju velika očekivanja od ovog filma, što je meni bilo nerazumljivo, pa sam ga skipovao, bez obzira na blisku mi tematiku.

mac

Gledam spisak svih srpskih filmova. Šta ćemo s ovim naslovima: Tango Argentino, Bulevar revolucije, Slatko od snova, Dupe od mramora, Bure baruta, Država mrtvih, Konji vrani, Princ od papira, ZONA MRTVIH, Igra u tami, Jesen samuraja, Biser Bojane, USPON EDERLEZIJA, Zaspanka za vojnike, Heroji radničke klase, Heroj ulice, Heroji Halijarda, Sunce mamino...

Meho, imaš li ti uopšte nekakve primere s kojim možemo da radimo ovde? Ili su to sve bili studentski i petparački filmovi?

Truman

I Meho je rob predrasuda. :(

Meho Krljic

Quote from: mac on 09-12-2024, 12:39:41
Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 08:38:20
Uopšte, svaki domaći film koji u naslovu prisvojni pridev stavlja iza imenice može da ide pravo u kontejner što se mene tiče.

Ja znam samo Zonu Zamfirovu, i za taj film rekao bih da ga malo pretera...

Taj se prihvata jer je u pitanju naziv romana koji je izašao u vreme kada je takvo izražavanje bilo uobičajenije. Ali DANAS mi ta vrsta "vraćanja srpskim korenima" izrazito ide na jaja.

Quote from: Truman on 09-12-2024, 12:40:05
I Meho je rob predrasuda. :(

Ne bih rekao "rob", više da sa njima imam uzajamno plodan odnos.

Truman

Jedino vraćanje korenima je u ovom filmu vezano za gusle i to je urađeno sa stilom. Sve ostalo je moderno. A sam naslov volja sinovljeva deluje nekako moćnije od običnijih izbora.

mac

Greškom sam prebrisao stari post umesto da napravim novi. Ovo je bio stari post koji ne mogu više da ispravim:

Quote from: mac on 09-12-2024, 12:39:41
Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 08:38:20
Uopšte, svaki domaći film koji u naslovu prisvojni pridev stavlja iza imenice može da ide pravo u kontejner što se mene tiče.

Ja znam samo Zonu Zamfirovu, i za taj film rekao bih da ga malo pretera...

A sad ponavljam ono što greškom piše i gore:

Gledam spisak svih srpskih filmova. Šta ćemo s ovim naslovima: Tango Argentino, Bulevar revolucije, Slatko od snova, Dupe od mramora, Bure baruta, Država mrtvih, Konji vrani, Princ od papira, ZONA MRTVIH, Igra u tami, Jesen samuraja, Biser Bojane, USPON EDERLEZIJA, Zaspanka za vojnike, Heroji radničke klase, Heroj ulice, Heroji Halijarda, Sunce mamino...

Meho, imaš li ti uopšte nekakve primere s kojim možemo da radimo ovde? Ili su to sve bili studentski i petparački filmovi?

Meho Krljic

Pa nabrojao si isključivo smeće. QED!

Ederlezi rajzing naravno ne računamo pošto bi korektan prevod naravno bio "Ederlezi se uspinje/ uzdiže".

Takođe, moram da ukažem da "Princ od papira" ne spada u ovu kategoriju. Mislim, film je sigurno smeće - ne znam nisam gledao - ali ovde nemamo posla sa prisvojnim pridevom. "Od papira" ovde govori od kakvog je materijala princ (i, dodaćemo odmah, NE OD NEKOG SOLIDNOG), dakle, ne postoji pridev, a imenica se koristi u gradivnom smislu. Isto važi za Slatko od snova, i Dupe od mramora. GRADIVNE IMENICE. Ne prisvojni pridevi.

A onda slično, ni Heroji radničke klase, ni Heroj ulice ni Heroji Halijarda ni Biser Bojane ni Bulevar Revolucije ne koriste prisvojne prideve, svuda su u pitanju imenice. Razumem da je zavodljivo pomisliti da se radi o istoj stvari jer se prisvojni pridevi izvode iz imenica, ALI NIJE ISTO. Ovo NISU pridevi, kao što to nije ni "Jesen samuraja". "Jesen samurajeva" bi bilo ono gde bih se narogušio i krenuo da prevrćem očima. Ili Bulevar revolucijin. Ili Heroji Halijardovi. Ili Biser Bojanin.  Nadam se da je distinkcija jasna.

Zonu mrtvih nisam gledao, ali ni Milan - a koji je to režirao - ne tvrdi da je to neki sjajan film, no, ni ovde nemamo prisvojni pridev nego opet imenicu koja se koristi da označi ne pripadnost nego to ko zonu, jelte, naseljava. Tipa "šuma jelena", "poljana zečeva". Dakle ne "poljana zečija" ili "šuma jelenska" a što bi bila kvalifikacija za kontejner. Videti isto i pod "država mrtvih". Dakle, to je razlika kao između "država Srba" gde je informacija o tome ko državu naseljava i "država srpska" koja tvrdi da Srbi poseduju državu. (Mada ovde TEHNIČKI nemamo na delu prisvojni već opisni pridev ali se konotativno dobija ovo o čemu pričam.)

Tango Argentino, naravno nećemo ni razmatrati jer ovo nije srpski jezik.

Konji vrani, CLEARLY koriste OPISNI pridev a ne prisvojni.

Zaspanka za vojnike, naravno, po automatizmu ide u kontejner već jer koristi reč "zaspanka" iako ni ovde ne da nemamo prisvojni pridev nego su vojnici neko kome je namenjena "zaspanka"* a ne neko ko je poseduje ili na bilo koji način kvalifikuje.

* očigledno nekakva fetišističke praksa spenkinga da vojnici lepše spavaju.

Sunce mamino je dobar primer I TREBA ODMAH DA IDE U KONTEJNER. 

Quote from: Truman on 09-12-2024, 13:11:23
Jedino vraćanje korenima je u ovom filmu vezano za gusle i to je urađeno sa stilom. Sve ostalo je moderno. A sam naslov volja sinovljeva deluje nekako moćnije od običnijih izbora.

Da me ne shvate pogrešno, ja nemam ništa apriori protiv vraćanja korenima, samo protiv te malograđanske aproprijacije "tradicije" u kojoj su imenica plus prisvojni pridev iza nje kao nekakav simbol "stare" i "dobre" srpske tradicije. JESU KUR MOJ.

tomat

Uh, dosta brzo smo došli od kvaliteta za antologijski film do neverovatnog đubreta :(
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Mislim da je Truman samo bio zasenjen Benčininom strahovitom muževnošću. Seriously, ko je IKADA očekivao da film kome su bez zezanja dali naslov "Volja sinovljeva" bude na bilo koji način podnošljiv, kamoli, kao "dobar"?

Edit: vidim da sam gore napisao "uzajamno plodan odnos" a što ne znači ništa. Dakle, uzajamno plodonosan ili plodotvoran odnos!!!!!!!!!!!!!!

Truman

Meho, divim se tvojoj gramatičkoj potkovanosti i volji da prokomentarišeše i analiziraš svaki naslov. Mislim da bi te Filološki fakultet dočekao širokih ruku.

tomat, najbolje da sam pogledaš pa proceni. Možda sam preterao jer me je povuklo to što je reč o prvom srpskom postapokaliptičnom filmu.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 13:46:02
Mislim da je Truman samo bio zasenjen Benčininom strahovitom muževnošću. Seriously, ko je IKADA očekivao da film kome su bez zezanja dali naslov "Volja sinovljeva" bude na bilo koji način podnošljiv, kamoli, kao "dobar"?

Da, dopao mi se, priznajem. Kako bi ti rekao - man crush. Voleo bih da ga vidim i ubuduće u tako kvalitetnim (muževnim) ulogama. Nadam se da će biti prilike, odnosno da će se i ubuduće snimati ovakva ostvarenja.

Meho Krljic

Quote from: Truman on 09-12-2024, 13:48:30
Meho, divim se tvojoj gramatičkoj potkovanosti i volji da prokomentarišeše i analiziraš svaki naslov. Mislim da bi te Filološki fakultet dočekao širokih ruku.

Pa, sad, ne znam, onomad kad sam ga upisivao tražili su da platim školarinu MENI TO NIJE BAŠ NEKI ZNAK DOBRODOŠLICE. Posle kad sam ga, posle jednog semestra slušanja, ispisivao, nisu rekli ništa ali im se u očima videlo ono "putuj, igumane, ne brini za manastir, s tim što ti nisi nikakav iguman a OVO JE MANASTIR ZNANJA SELJAČINO."

I, pazi, imamo sreće da mi je koleginica na bolovanju jer da je ovde, prvo bih pre pisanja svega ovoga konsultovao nju, a ona je diplomirani filolog (između ostalog) i ima doktorat iz lingvistike tako da bi verovatno bilo jedno sedamdeset puta više teksta i forum bi implodirao.

tomat

tomat, najbolje da sam pogledaš pa proceni. Možda sam preterao jer me je povuklo to što je reč o prvom srpskom postapokaliptičnom filmu.

najverovatnije hoću, al ne verujem da ću da investiram u bioskopsku kartu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Quote from: Truman on 09-12-2024, 13:51:05
Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 13:46:02

Da, dopao mi se, priznajem. Kako bi ti rekao - man crush. Voleo bih da ga vidim i ubuduće u tako kvalitetnim (muževnim) ulogama. Nadam se da će biti prilike, odnosno da će se i ubuduće snimati ovakva ostvarenja.

Verovatno nisi gledao Grupu, koja nije SJAJNA serija (ali nije ni najgora na svetu) i u njoj on pleni tim, jelte, antiherojskim martirskim stoicizmom, a onda isto to samo još jače i bolje ima i u Zlatnom dečku. Ko na njega ne razvije man crush, taj je potpuna beskurica ili, verovatnije, laže.

mac

Meho, pitanje je bilo imaš li primer takvih filmova. Da li je moguće da su te samo Sunce mamino i Volja sinovljeva narajcali do neizdrža? Ne mogu dva filma da čine trend.

Meho Krljic

Da budemo fer, mislim da bi me naslov "Sunce mame" još više iznervirao.  :lol:

I to što ja trend možda pre anticipiram nego što ga prepoznajem kao živ, aktuelan i stalno ponavljajući nije razlog da se opustimo. Ako propustimo jednu "Volju sinovljevu" - a prihvatio bih čak i "Sinovljeva volja" jer sam POPUSTLJIV I MEKA SRCA - sutra ćemo dobijati abominacije poput "Tajna majčina", "Greh ćerkin", "Tragedija očeva" i slično. Ne treba da čekamo da se požar razgori pre nego što krenemo da gasimo vatru!!!!!!!!!

mac

E vala treba sad napraviti sve ove filmove koji pritom hronološki povezuju dva postojeća.

Father Jape

Ja ću sada pejstovati sa Fejsbuka reakciju ovdašnjeg Džejka Čejmbersa:

Дакле, пар речи о Вољи Синовљевој, ћирилицом, како доликује.
Не постоји ништа снимљено код нас, у нашој продукцији, никада, а да је на оваквом нивоу урађено. Никад. Ко зна, ко не зна, већ пет година сарађујем с дистрибутером Art Vista - титлујем филмове за немачко говорно подручје, углавном, и Igor Gordic ће потврдити, стално кукам на једно те исто - како тако увек дође филм, видиш да има добру замисао, добру причу, добре ликове, а некако имаш два сата филма без приче, без дешавања стварних, картонске ликове, картонску глуму и све оно што стандардно иде већ деценијама уз наше филмове. Како не дође неко и не сними НАШ филм а да личи на оно холивудско што обасипамо парама у биоскопу толико?
И ево, дође. Када су људи на фб кренули да масовно деле трејлер, видео сам само сличицу - наслов филма, на оном специфичном ћириличном фонту, помислио "ма ово је нешто побожно, не занима ме" и нисам ни кликнуо. И онда на премијери Мегдана видим трејлер и није ми јасно шта гледам. Мед Мекс, Игре Глади, Дина... на Карабурми. И Сергеј Трифуновић као неки самурај. Дооообро. Заинтересован сам.
И онда ме ухвати хајп, који нико никад не може да испуни... и ово га и премаши.
Елем, нећу ништа да спојлујем.
Продукцијски, ово је тридесет копаља изнад свега што код нас може да се гледа - без било какве увреде за било које креативце.
Сценарио - структура приче, презентација приче у смислу којим редоследом се шта одвија и где је који обрт и што уопште има обрта и што није само праволинијска прича и то је то - бомбона. Да не говорим о епским размерама приче и комплексности и количини племена (ово није спојлер, помиње се у трејлеру) која се барем помињу, ако не и виде одмах.
Режија - режисер није ветеран, а гледао сам и радио сам филмове режисера ветерана којима глумци сасвим јасно раде шта желе и нема никакве снажне руке режисера, или тако младих режисера код којих видиш пресрећни су што раде с тим и тим глумцем па су га пустили да глуми Нишлију с београдским акцентом. Овде тога нема ни у назнакама. Види се јасна режисерска рука, јасан тон, види се да је сваки глумац који изговара и једну једину реч добио јасне инструкције шта и како треба. Савршено.
Фотографија - пре до бра. Посебно кадрирање не само акционих сцена него свега какво код нас нисмо до сад могли да видимо - као да нико никад не гледа стране филмове на које се сви ложимо и који зарађују брдо пара. Композиција ликова у кадру, широки снимци околиша, крупни кадрови, све врло, врло јасно изабрано, одређено, колорисано до перфекције.
Монтажа која иде паралелно уз фотографију.
Музика која све то прати.
НАПОКОН ДОБАР МИКС ЗВУКА! И то посебно урађен микс синоћ за Сава центар, јер да се разумемо - Сава центар НИЈЕ биоскоп, ма колико волимо да правимо премијере тамо. Звук је увек био канта. Синоћ само што се појавио лого Телекома Србија, било ми је јасно да ово није уобичајено искуство Сава центра. Посебно још кад је Лаушевић кренуо с нарацијом.
Кад смо код Лаушевића - глумци. Његова нарација је, за разлику од претходних које знам код нас, мање онако декларативна, а више стварно органско приповедање. И сви глумци (сем једне коју нећемо истаћи) су одлични, све на месту. Добро де, Сергеј глуми Сергеја, као што увек и бива, али ова улога то тражи. Синоћ кад смо ишли кући, буквално смо се смејали цитирајући неке његове реплике из филма. Браћа Бенчина и Исидора Симијоновић су напросто невероватни, свако за себе.
Тако да ево не знам, још не могу да се опасуљим шта смо то синоћ гледали и зашто није сваки филм овакав и да смо у Холивуду, ово би већ имало најављен наставак и спин-оф серије о апокалипси која је довела до стања у филму, о појединим племенима, стрип серијал или графички роман итд... али добро, можда и то доживимо једног дана.
P. S. Милош Биковић КИДА у филму 😎
P. P. S. Имао сам у току филма неколико пута флешеве у фазону "Чек јбт, ово је домаћи филм!"
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Prepadoh se da će sad FatherJape da se oglasi glasom struke i razobliči me  :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Enivej, Džejku nije za verovati PA TO SE ODAVNO ZNA. Ali ga je slatko čitati makar ovako indirektno.

Truman

Father Jape, konačno da dobijem saborca!!
Nisam ni prepoznao Bikovića doko nisam proguglao šta glumi. Lepo su mu izmenili glas, na svu sreću ne liči na sebe.

I meni se svidela fotografija, posebno prikaz grada. E sad, scenario bi mogao biti malo bolji u smislu koji je već negde gore naveden. Motivi likova nisu dovoljno ubedljivi. Ali dobro, ipak je to domaći film.

tomat, moje mišljenje je da ovakve domaće filmove treba podržati kupovinom karte.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 13:51:54

Pa, sad, ne znam, onomad kad sam ga upisivao tražili su da platim školarinu MENI TO NIJE BAŠ NEKI ZNAK DOBRODOŠLICE. Posle kad sam ga, posle jednog semestra slušanja, ispisivao, nisu rekli ništa ali im se u očima videlo ono "putuj, igumane, ne brini za manastir, s tim što ti nisi nikakav iguman a OVO JE MANASTIR ZNANJA SELJAČINO."

Meho, to što Filološki nije prepoznao tvoj dar je njihov problem a ne tvoj! Nemaju pojma šta su izgubili.

Hvala na preporuci za Zlatnog dečka, gledaće se.

Usput, da li je neko gledao Lihvara od Ćeranića?

Meho Krljic

Samo da napomenem da sam Zlatnog dečka gledao u formi filma, ne serije. Serija je verovatno nepodnošljiva, a film je sasvim podnošljiv.

Ali da li bi bio podnošljiv da se zove Dečko zlatov? VEROVATNO NE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Truman

Ne gledam domaće serije koje su nastale na osnovu filmova. To je čista komercijala i gubljenje vremena.

milan

Quote from: Meho Krljic on 09-12-2024, 13:43:14

Zonu mrtvih nisam gledao, ali ni Milan - a koji je to režirao - ne tvrdi da je to neki sjajan film, no, ni ovde nemamo prisvojni pridev nego opet imenicu koja se koristi da označi ne pripadnost nego to ko zonu, jelte, naseljava.

Meho, doslo je vreme. GLEDAJ ZONU MRTVIH.

Meho Krljic

Tvoja želja je, Milane, za mene uvek bila zapovest.

Jel' ima to na nekom krštenom striming servisu ili da se poslužim ripom na Dailymotionu?

milan

Nema nigde legalno kod nas.

mac

A be, tvoj je film. Stavi ga na Google drive...

Meho Krljic

Ne, ne, pogledaću ga ja ovako, A sad kad sam gledao Nedelju dobio sam želju da pogledam i Volju Sinovljevu.  :?

Father Jape

Marko Stojiljković veli:
Guslarski post-apokaliptični western / samurajski film. Deluje šašavo, ali je, uz nemalo mana, ipak uspelo kao film.

https://radio.hrt.hr/slusaonica/filmoskop?epizoda=202501041300
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.