• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Hero

Started by arya, 01-09-2004, 07:14:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arya

Ovde (S.A.D.) je kineski film heroj izasao u petak.  Koliko cujem taj film je bio u kini pre godinu/dve tako da ako ste vec imali diskusiju, izvinjavam se sto kasnim.

U svakom slucaju, film je odlican, preporucujem svakome da pogleda.  
Interesuje me kako ljudi interpretiraju kraj filma?  Ovde sam diskutovao bas sa nekim kinezima i oni tvrde da izmedju sebe nisu mogli da se sloze sta u stvari predstavlja kraj filma?  Takodje, odluka koju glavni likovi filma donose na kraju filma je u najmanju ruku zbunjujuca, pogotovo za ljude sa balkana...

zakk

mislis sto nisu mislili na sopstvenu guzicu? da, ume to da naidje na nerazumevanje, svuda, ne samo na balkanu. ljudi su polozili zivote za ideale. za mir. rade sta je potrebno da se to ostvari.  kraj je fantastican. kamo srece da je i kruz tako zavrsio u 'poslednjem samuraju'.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Black Mamba

jao, i ja jedva cekam da ga pogledam.. ne mogu sve da postignem :( bem ti poso.... ali u petak... :!:

Lurd

Јао, Манбо, ти ћеш да ОДЛЕПИШ на филм. Сав је тако шарен, трипозан, елегантан...
My trees...They have withered and died just like me.

Black Mamba

Quote from: "Lurd"Јао, Манбо, ти ћеш да ОДЛЕПИШ на филм. Сав је тако шарен, трипозан, елегантан...

:lol: dobro ajde saren i tripozan, ali elegantan?? :D

arya

Ok...znaci razumem ja ideju, ajde da pustimo kretena da vlada a mi cemo mirno da zivimo...ipak je ovo "nasa zemlja".  Ali (kako kinzi kazu) taj kralj je prvi koji je ujedinio kinu i bio je kao vladar ogroman tiranin Njegova dinastija je trajala samo 30-40 godina.

Prema tome, opet se postavlja pitanje, sta je bolje?  Ubiti govnara ili prepustiti kretenu da zavlada celom zemljom?  Posto je u pitanju kina koja ima mnogo ljudi i teritorija, mislim da je logika iz filma sasvim OK.  U isto vreme mislim da ta ista logika ne funkcionise na manjem prostoru kao sto je ovaj nas-Srbija.

Plavi Skaut

I mene je iznenadilo sto taj film tamo toliko kasni, kada sam stigla u LA upravo je bila premijera. Citala sam malo kritike i ono sto pise LA Tames (jedino sam njih citala) je da je to America`s #1 movie.

Htjela sam da odem da pogledam Mean Creek (film o kojem se mnogo pise) ali nisam stigla, je li neko gledao od vas koji zivite u USA?
The Four Winds

Morticia

Da li je neko gledao produzenu verziju Heroja?
Vredi li sta?
Zna li neko?
Meni stize film tek za nedelju-dve...
You're dead, son. Get yourself buried.

iNCUBUs

Gledao sam ga u bioskopu i film traje okruglo 90 minuta koliko se sećam.
Posle gledanja sam imao osećaj da sam proveo bar 3 sata gledajući ga.

Nije bio dosadan ali to je bio jedini feeling posle filma Č=
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

zakk

Quote from: "arya"Ok...znaci razumem ja ideju, ajde da pustimo kretena da vlada a mi cemo mirno da zivimo...ipak je ovo "nasa zemlja".  Ali (kako kinzi kazu) taj kralj je prvi koji je ujedinio kinu i bio je kao vladar ogroman tiranin Njegova dinastija je trajala samo 30-40 godina.

Prema tome, opet se postavlja pitanje, sta je bolje?  Ubiti govnara ili prepustiti kretenu da zavlada celom zemljom?  Posto je u pitanju kina koja ima mnogo ljudi i teritorija, mislim da je logika iz filma sasvim OK.
quin i nije imao dinastiju, tj. njegovom smrcu su zatrti.
posle njega, carstvo je ostalo jedinstveno, sto je kao posledicu imalo konstantan uspon kinsekog carstva sve do dolaska kolonista. pisali ljudi o njemu dobro ili ne, covek je uveo zakon, administraciju, jedinstveno pismo, sisiteme mera, gradio puteve i skole, takoreci stvorio je kinesku naciju. jeste bilo his way or the highway, al eto  :evil: .

Quote from: "Arya"U isto vreme mislim da ta ista logika ne funkcionise na manjem prostoru kao sto je ovaj nas-Srbija.

pa ovde samo diktatura moze da ispravi stvari.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

živewi wadikawi!

wed, wad i discipwina!
https://ljudska_splacina.com/

sigismundus

jeste, par reci o heroju

meni se film izuzetno svidja. gledao sam ga tako nekako 20 puta. nabavio sam ga pre vise od godinu dana. jednom sam isao i u kino, da ga vidim u kompletnoj filmskoj sirini.
sto se mene tice, smatram taj film deo trilogije, koja je pocela sa Touch of Zen, nastavila se sa crouching tiger, hidden dragon i kulminirala sa herojem. ne vjerujem, da je taj film moguce nadgraditi. zasto deo trilogije, jer se istom filmskom poetikom bavi istim razdobljem u dalnjoj, starodavnoj kini. a da odmah odgovorim na osnovno pitanje. zasto takav zavrsetak? stvar je u sustini veoma jednostavna. aziatska ljudstva preopterecena su misljom, da je smiselno i pravilno zrtvovanje  mnostva ljudi, gdje ni milion ljudi nije neka posebna brojka, da se zaustavi medjugradjanski rat i krvoprolice. ista je tema radjena u filmu Emperor and assassin, a ugledajte se na djingis kana, koji je isto silom ujedinio svoj narod. kod aziata je to pravilo, a istina je, kako je neko primetio, da jih ima manje, ne bi se tako lisavali stotine i stotine hiljada ljudi.
a emperator kina, o kome je zapravo cijeli film rec, nije bio blag covek. istina, sve je pocelo idejom u sjedinjenju kine, koju je i priveo kraju. samo je u to vreme postao grozan covek. kad je osvojio kraljevinu zao, ljudi su sami bacali svoju decu u provalije i ubijali jih. jer uznali sta jih ceka. agresori su djecu zive zakopovali i time sprecavali, da se ikad digne pobuna protiv njih zbog osvete. kao sto je ubio vlastitu decu, da mu ne bi ikad htela zauzeti tron. bio je to lukav i pametan kralj, koji je ipak ostvario svoj san. a mrzeli su ga svi. Chem Daoming, koji igra ulogu imperatora kina izkusan je akter i nadaleko poznat u kini.
sta da kazemo o drugim igracima. jet li, šaolinski tigar, koje je decenije odusevljajo gledaoce, pa on je trenutacno najfantasticniji borac, kojeg znamo u filmskom svetu. svi poznajemo zhang ziyi, pa igrala je u crouching tiger, hidden dragon, pa onda i u musi. nezaboravnoj musi. djevojka je jednostavno super. pa onda imamo meggie cheung i tony leunga. zvezde azijskih filmova. skupa su recimo igrali u filmu spremna za ljubav rezisera wong kar waija (2000) i koliko je filmova leung snimio ne mogu ni nabrajati. znaci ovde su samo prevejani akteri, a reziser zhang yimon takodje nije nov. snimio je on ju dou(1990), pa podigni crveno svetilku(1991), Qiu Ju ide na sud(1992) u kojima je igrala njegoa dugogodisnja partnerica  gong li, pa onda su drame Nijedan manje(1999) i povratak kuci(2001) primio odobravanje publike i punu podrsku kritike, tako da je mogao ubediti studio miramar, da je sposoban napraviti taj jedinstveni spektakel.

odmah sledi par reci o filmu.
onaj, koji sniva tudje snove

sigismundus

jeste, a sad samo par reci o filmu.
u mnogocemu je to rasomonski film, po uzoru kurosawe. nezaboravna prica o tome sta je istina, koliko istina ima, koja je prava. ili pak sve.
Heroj je istorijski spektakel, pasa za oci, remek djelo kostumografije, koji je i u principu bio pravljen za zapadno trziste. reziserov epski i melodramski talent dao je tom spektaklu borilnih vjestina, tom dapace zanrovskom filmu, izuzetnu estetiku. snimci su iznimno koreografirani in računarsko sredjeni, da se borcma ne treba obazirati cak ni na silu gravitacije. film heroj je u svakom slucaju barvit, dinamicen senzualan spektakel, koji ima puno toga, da kaze. Uzgred, Jet li je ispricao, da je plakao, kad je procitao scenarij. jeste to je film, prepun estetike, elegancije, tehnicke perfekcije, koja je radjena sa klinicnom detajliranoscu. a ja sam najvise fasciniran sistematskom upotrebom boja. rasomonsko preplitanje triju istina, ispricanih iz triju razlicitih ugla, podkrepljuju boje. upotrebljavanje boja, u cjelini, recimo crvene, bele, zelene, plave. svaka boja ispoveda svoju pricu. tako da je estetika filma neodvojiva od same filmske price. prakticki svaki, i najmanji vizuelni detajl, potpomaze scenarij, i tako film predstavlja pravu simfoniju, glasbe, giba, barv i prvoklasne eksotike.

film po mom ukusu.

Lurd

Sigi, ti si melem za umorne forumske umove. Teraj sebe, bre, da dolaziš!

Tex Murphy

Bogme, sad sam dobio želju da opet gledam ovaj film. Moram da nabavim DivX.
Sjećam se da sam bio oduševljen vizuelnom stranom (pogotovo onom scenom borbe uz kovitlanje lišća koje na kraju postane crveno), ali priča me je donekle bacila u rebus. Prvo nisam uspio da pohvatam ko je tu kome ko i ko se s kim maklja (sva ona kineska imena nekako zvuče isto), pa onda i one bizarne scene tipa kad padaju strijele po ljudima a oni 'ladno čitaju knjige i sl. Odma' se vidi da ovo nije neki idiotizam tipa Van Helsinga, tako da bih volio da ga pogledam opet.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Black Mamba

vaistinu vala, sigismundus, svaka ti se dala :lol:

salim se ja malo :) ali posle ovog tvog malog ali slatkog review-a kontam da chu na film zaista da ОДЛЕПИМ :lol: 8)

arya

jos jedno pitanje.  Ko je na kraju bio heroj?  

Jel Li? Borken Sword ili Flying Snow?  ili su svi bili heroji (svako na svoj nacin)?

sigismundus

uh, hvala na povoljnom odazivu

jest scena, kad se dve zene bore i kad se na kraju, kad je moon na samrti i lisce u inace crvenoj sceni oboji u boju krvi, meni je nezaboravna.
a najjači prizor jeste, kad flying snow odluci, da svog voljenog broken sworda povede kuci, time sto se i sama proburazi macem, koji je imao u telu. zbilja velicanstveno.
a ko je heroj. pa, nameless, jet li, naravno. on je taj, koji je na kraju odvrgnuo svu svoju mrznju u zamenu za viziju mira, koji mu je imperator kina ponudio. mada ce jos biti ratova i mnostvo zrtava. i imperator naravno zna, da ga mora dat ubit, jer to je zakon njegovog imperija. placene ubice i svaki pokusaj napada na imperatora kaznjava se smrcu. i drukcije ne moze biti. jer bi se porusio red stvari. a kako mu tezko to pada! i vidi se, da ga vojnici sami moraju natjerati na izvrsenje. a onda namelesa, bezimenog preuzimajo i casno pokopaju sa svim pocastima. kao heroja. jer je to i bio. jer i imperator priznaje, da on sam nema hrabrosti, da umre za ideale, kako su to spremni uraditi ljudi, koji ga smeraju ubit.

sigismundus

da komentiram jos onu scenu sa strelama, koje padaju na ucenike i ucitelja, a oni mirno dalje prave kaligrafiju.
stvar je u tome, da se radi u potpunosti. o savrsenstvu. posto je to SF forum, da posudim nesto od Clarka. Nine Billion Names of God. Kad se napisu sva imena, onda je postignuto savrsenstvo. postigne se novi kvalitet. koji potpuno prekriva i nadgradjuje stari. zato i zvezde pocnu izcezavati na kraju price.
a sustina civilizacije u kraljestvu zao, kako kaze ucitelj, takodje je savrsenstvu. onaj, ko ga dostigne, strele ne mogu ga pogoditi. zato se ni ucitelj ni broken sword, koji mirno pise 21. verziju reci sword, uopste ne obazira na strele, jer zna da ga ne mogu pogoditi. obicne strele pripadaju nekom drugom, nizem nivoju. a razlog, da flying snow i nameless ipak odbacuju strele sa krova, je u tome, jer treba spasiti one ucenike, koji još nisu dostigli savrsenstvo.
no, bar tako ja vidim taj film.

Pajke

Sigi, mogao bi da otvoris neki topic sa jos po nekim opisom tebi omiljenih dalekoistocnih filmova. Mogao bi nesto da napises o Musi koji si ovlas spomenuo. Ja ga nisam gledao, imam ga na losem divX-u pa mi se ne da ni zapocinjati. Potrazicu neku kvalitetniju kopiju a do tada bi, ako ti se da, da napises koji redak i uputis nas u film.

Inace, Hero je prava vizuelna poezija od filma.

Tex Murphy

sigismunduse, hvala za razjašnjenje one scene

Pajke, ja sam ne tako davno gledao Musu u kinu. To je valjda nezavisni film, režiser ga je snimio s grupom rođaka/prijatelja, dakle budžet je mnogo manji nego kod Heroja, što se donekle primjećuje u nedostatku specijalnih efekata. Doduše, ovde nema elemenata fantazije, u pitanju je čisti istorijski film. Meni je bio donekle težak za praćenje, slično kao i Heroj, na nekim mjestima je razvučen, ali ako se dobro sjećam scene borbe imaju sjajnu koreografiju, tako da ga u svakom slučaju vrijedi gledati bar jednom. Toliko od mene, a sigi će vjerovatno ubrzo da me dopuni / ispravi ako sam šta zeznuo.
Genetski četnik

sigismundus

dobro, ako vas zbilja interesiraju azijski filmovi, postirat cu ponekad koje misljenje
i musu naravno.
za pocetak evo bang rajan, nad kojim sam prosto odusevljen. prepostirao sam ga sa hrvatskog filmskog foruma. a cim nadjem vremena, bice jos.

Plavi Skaut

Quote from: "sigismundus"znamo u filmskom svetu. svi poznajemo zhang ziyi, pa igrala je u crouching tiger, hidden dragon, pa onda i u musi. nezaboravnoj musi. djevojka je jednostavno super.

Ja obozavam i ovaj film, i tigera i zhang ziyi, jos da preporucim jedan njen film a to je iz malo kasnijeg perioda Kine iz one komunisticke, film je oda odanosti, strpljenju i ljubavi sa fenomenalnom glumom, rezijom i fotografijom a film je preveden kao The Road Home.

Ovaj topik zasluzuje da mu se okaci jedna ovakva fotografija, cista poezija.

The Four Winds

Black Mamba

jao.... film je zaista genijalan!!

evo procitah jos jednom sigismundusove postove i zaista ne bih imala sta da dodam.... boje su zaista fantasticne!! :) i borbe... sila gravitacije, jebo mater otkinula sam...i kostimografija total and utter rulez.... jebote.. ovo moram da imam na dvdu.... ovo chu da gledam jos... i jos.....

i zaista, Hero je prava vizuelna poezija od filma

potpisujem!

totalno genijalno :) ...

Broken Sword aka Tony Leung Chiu Wai mi se posebno prilepio za srce...

Plavi Skaut

Pogledala sam Ang-Lijev novi film, treci dio bajke (ko zna koliko dijelova ima) Haus Off Flying Daggers. Moja je sreca da uzivam toliko u scenama borbi pa makar one bile animirane. Fotografija je opet po ko zna koji put genijalna, izbor boja, jesen, zima, pahuljice, zeleno..ali sama gluma je  :( ..kao da su se glumci umorili da ponavljaju stalno istu ulogu :cry:, prica isto tako vec vidjeno..fascinantno je bacanje nozeva koji lete kao bumerang, bacis ga obavi svoje :evil: i vrati se ponovo na svoje mjesto..obozavam kada stvari slusaju naredbe bez pogovora :wink: ..

Scena plesa na pocetku filma je genijalna(zhang ziyi i jos neki shaolin) to jos dosada nisam vidjela, film vrijedi gledati zbog te scene...necu vise da ne pravim spojler ali to preporucujem kao dozu za svaki dan...MAJSTORSKI URADJENO!!! do zadnjeg detalja.
The Four Winds

Black Mamba

tako kazes dakle :!: ... ja to moram da nadzem koliko danas-sutra pa che da vidimo onda..  xjap

a bas sam htela da postavim neki topik tipa preporucujem/preporucite film, kad eto...

Spider Jerusalem

kakav pis kineske propagande. je l' ja sad treba da ih volim? da zaboravim na tibet?

johnson bronson

supplies!

Plavi Skaut

Quote from: "Black Mamba"a bas sam htela da postavim neki topik tipa preporucujem/preporucite film, kad eto...

Jos jedan film, gledala sam ga ovih dana, ruski "Vozvrashcheniye", toplo preporucujem, remek djelo!*****
The Four Winds

Plavi Skaut

Quote from: "Spider Jerusalem"je l' ja sad treba da ih volim? da zaboravim na tibet?

Odluci sam 8)
The Four Winds

iNCUBUs

Quote from: "Spider Jerusalem"kakav pis kineske propagande. je l' ja sad treba da ih volim? da zaboravim na tibet?

A šta, postoji razlog zbog koga si intimno vezan za Tibet? Kao, strašno te pogadja to što Kina radi Tibetu :)

Tex Murphy

Čudno. Ja mislio da je Spajder Jevrej, kad ono budista.
Genetski četnik

corto

Quote from: "Plavi Skaut"Pogledala sam Ang-Lijev novi film, treci dio bajke (ko zna koliko dijelova ima) Haus Off Flying Daggers.
Da ne dodje do zabune, Hero i House of Flying Daggers rezirao je Zhang Yimou.

Ghoul

Quote from: "corto"
Quote from: "Plavi Skaut"Pogledala sam Ang-Lijev novi film, treci dio bajke (ko zna koliko dijelova ima) Haus Off Flying Daggers.

ma svi su ti azijati isti: li-mi, ang-pang, rama-lama-pickakojama, koga je briga...
https://ljudska_splacina.com/

Plavi Skaut

Quote from: "corto"

Iznogud, izvinjavam se za sirenje dezinformacije. :roll:
The Four Winds

Black Mamba

nedavno sam pronasla jos jedan divan film vrlo slican Heroju i Kuci letecih Bodeza, mada nije tako svez kao ovi [2000], ipak ga vrlo preporucujem: Wo Hu Cang Long aka Crouching Tiger, Hidden Dragon

Ziyi Zhang je definitivno fantasticna glumica! i svakako cu potraziti jos neki film gde ona glumi

Lurd

Manbo, iz koje pećine si ti izašla posle višegodišnje izolacije?  :D

Pa Tiger, Dragon je bio planetarni megahit koji direktno izazvao lavinu interesovanja za kineske istorijske i akcione filmove. Ne samo to, nego je i kod nas bio neverovatno popularan.

Black Mamba

jebiga Lurde, ali mene do Heroja nisu toliko interesovali kineski [istorijski i sl.] filmovi, tako da.. ne bih to bas nazvala pecinskom visegodisnjom izolacijom :?:

iNCUBUs

Quote from: "Black Mamba"jebiga Lurde, ali mene do Heroja nisu toliko interesovali kineski [istorijski i sl.] filmovi, tako da.. ne bih to bas nazvala pecinskom visegodisnjom izolacijom :?:

u slučaju navedenog filma, to se može nazvati tako