• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

bang rajan- tajlandski spektakel

Started by sigismundus, 04-09-2004, 11:23:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

nema učenika u tajlandu, ko nije upoznat sa legendom o bang rajanu. to je ime sela, a produkcija tailand 2001, režiser jitmikul thanit. o glumcina neču, jer za nikoga nikad čuo. to je prava legenda o seoskim bojevnicima iz davne 1765 godine, kada je burma napala tailand i deo njene 100.000 vojske za pet dana zaustavljen je kod jednog jedinog sela. gdje su oružje pokupili svi, muškarci, žene i djeca. one velike mačeve od metar i više i ne samo da su se branili nego i gerilačkim upadima tukli na prvi pogled nepobedivu armiju. velika je to saga, izvanredno snimljena. po nekima je to mješavima bitke za alamo i sedam samuraja, i verujte, nisu daleko od istine. taj sam film pogledao več tako deset puta, i uvek novao na novo mu se vračam. izvanredne scene, izvanredan patos, gluma na kvadrat, u toj krvavoju sagi prepletaju se ljubavne priče ljudi, koji znaju da nemaju budučnosti. koliko je toga unutra. ja bih taj film usporedio sa musom, samo da je mnogo krvaviji, nekako mi se čini, da mu je taj film najbliskiji u okviru onih kojih poznajem. i kako su tek zgodne tajlandke. uh. nezaboravne scene borbi, kada seljaci jurišaju sa onim volovima sa velikim rogovima na slonove. grozna scena, kada tupim čekičima ubijaju jednog velikog ratnika, kao zauzvrat poniženju, koje su seljani naneli močnoj vojski. kakva suprotnost prizorima iz muse ili saulabija, gje močni ratnik sačeka, da se njegov smrtno ranjeni protivnik digne, da primi mač i tek onda ga usmrti. časna smrt. dostojna velikog vojnika. ili kako dvoje ljubavnika puže smrtno ranjeni jedno prema drugim, da se bar za trenutak pred smrt dotaknu prstima. ni to jim nije sudjeno, kao fatu iz Killera od J. Wooja. Kakav je samo poslednji juriš seoskog vodje, koji sav preboden strelama stiže do samog poveljnika burmanskih snaga. i da nema vojnika sa puškama, ubio bi ga. prikazane su njihove vojne taktike, sakrivanje pod vodom, da se namami močniji protivnik, i da se ga napadne kad ništa ne očekiva. velika filmska epopeja. kad naletim na ovakve bisere, nije mi žao, da tako uludo trčim za azijatskim filmovima. evro američka produkcija mi nešto takvo nikad ne bi mogla dati.

ljudi, najtoplije preporučujem.
sigismundus
onaj, koji sniva tudje snove

Pajke

Neverovatno da takvi filmovi prolaze mimo nasih ociju. Zato sam i rekao da nema boljeg coveka od tebe da nam skrene paznju na one najbolje jer milina je citati ove opise, prosto nema sanse da covek ne potrazi film.

Ljudi, zar vas ni malo nije zaintrigirao opis? Vidim da ste se na Heroja polalili a na ovo nista!? Meni ovo dodje kao jedna zesca verzija 7 samuraja.

phuzzy

Heh, postoji li način da se do tako nečega dođe u Beogradu?

Pajke

Ja ga zasad nisam video nigde sto ne mora znaciti da ga nece biti. :)

Rommel

Quote from: "Pajke"Neverovatno da takvi filmovi prolaze mimo nasih ociju. Zato sam i rekao da nema boljeg coveka od tebe da nam skrene paznju na one najbolje jer milina je citati ove opise, prosto nema sanse da covek ne potrazi film.

da sa sigijem je takav gušt - izvuče nešto iz rukava (nešto za što nikad nisi čuo) i samo sa smješkom kaže ovo bi ti se moglo svidjeti...i najgore je što stari lisac uvijek ima pravo!!!!!!!
:lol:

marlowe

da, ovo stvarno zvuci super. smatram da bi bilo najbolje da sigi napise jedan spisak od 10 filmova po zanrovima.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Lurd

Quote from: "marlowe"smatram da bi bilo najbolje da sigi napise jedan spisak od 200 filmova po zanrovima.

Potpuno se slažem.
My trees...They have withered and died just like me.

sigismundus

ma ljudi, pretjeraste. ni u snu nisam toliko pametan, ni eruditivan, da bi mogao napraviti takav spisak. i malo mi se cini, da nema pravog smisla pricati o filmovima, kojih ne mozete gledati. i zbog toga je razprava o heroju bila duza, jer se moglo o necemu pricati.
no, pokusacu kad tad ipak nesto blenuti o kojem manje poznatom filmu. a znate i sami, koliko sam los sa klasikom.

budite mi dobro

sigismundus

Black Mamba

vidis ti to.. em pametan, em veoooma skroman... hmmm 8)

pa kad tako kazes onda... che da vidimo i taj bang bang rajan xjap

Ghoul

Fina trojka taj bang rajan. Previše konvencionalno za moj ukus, ali vredi gledanja.
https://ljudska_splacina.com/

sigismundus

fina trojka?
i to za film koji čak nije horor?
eh, Ghoul, pa to mi skoro zvuči ko preporuka.
baš fino.

Ghoul

Daj, Sigi, valjda si na topiku o filmovima zapazio da ja ponekad ne samo što odgledam poneki ne-horor, nego ga čak (zamisli!) i visoko ocenim.

U Bangu mi je najviše smetalo to promovisanje čopora: state-sanctioned, tribe-sanctioned, oficijelna ali time znatno mitologizovana verzija, slično Šotrinom BOJU NA KOSOVU (samo što je Bang nešto bolje napravljen, i sa nešto malo ubedljivijim spektaklom i bitkama – iako mu u jednakoj meri fali prava dramaturgija, i nekako mi je suviše proizvoljno epizodičan).
Preporuka u svakom slučaju, ali uz oprez.
https://ljudska_splacina.com/

sigismundus