• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Jack Martin (Dennis Etchison) - Videodrome

Started by crippled_avenger, 15-02-2025, 04:31:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Dennis Etchison, cenjeni horor pisac ali i hroničar, tokom osamdesetih je intenzivno sarađivao sa Johnom Carpenterom na scenarijima ali i na novelizacijama filmova iz serijala HALLOWEEN.

Ipak, novelizacija filma VIDEODROME koji je napisao i režirao David Cronenberg predstavljala je poseban izazov jer je reč o filmu koji nudi prvo visok nivo literarnosti jer su sami likovi skloni razmeni teorijskih koncepata a još više je vizuelan jer prikazuje čovek silazak s uma u svet halucinacije i hebafrenije možda indukovane videom a možda i ne.

Dakle, VIDEODROME je u jednom svom segmentu vapio za novelizacijom a opet u jednom drugom je bio jako težak za nju jer proza definiše pojmove bitno drugačije nego film.

Etchison je ovaj prvi zadatak uradio bez hijackovanja filma. Nije pretvorio roman u postmodernu fascinaciju literarnim potencijalima VIDEODROMEa, što sam priželjkivao, ali jeste u dovoljnoj meri ispratio i akcentovao date elemente iz filma, ostavši negde u okvirima onoga što je Cronenberg ispisao. Kada je kasnije napisao svoj roman CONSUMED koji je dosta solidan, bio je po stilu blizak ovome. Dakle, Etchison je bio na liniji.

Kad je reč o halucinatornom delu, u njemu se Etchison snašao prevodeći gubitak razuma u Maxove koordinate, držeći se okvira nečeg što bih definisao kao halucinantni noir gde proza iako nije u Ich-formi dobija noir styling i onu raskoš body horrora i halucinacije koju nudi film.

Etchison je naravno tu morao da pokrije neke elemente koji su u filmu prolazili kao samopodrazumevajući ali to jeste cena noir fokusa na junaka i mogu reći da tu nije pojeftinio Cronenberga.

Etchison je "razumeo" film i preneo ga ali tim neophodnim "razumevanjem" svojstvenim prozi nije pojeftinio njegovu razularenost.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam