• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Walter Tevis - Far From Home

Started by crippled_avenger, 22-06-2025, 03:25:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

FAR FROM HOME je zbirka priča Waltera Tevisa koja je objavljena početkom osamdesetih i čini je izbor njegovih najboljih priča.

Pored romana, Tevis je bio poznat po pričama, i u ovoj izvanrednoj zbircim, imamo priliku da pročitamo neke koje se mogu podeliti na dva segmenta - priče iz domena fantastike u širem smislu i klasičniju naučnu fantastiku u kojoj ne samo novumi, već i nauka kao praksa i proces imaju svoju ulogu.

Tevisove priče su provokativne, izuzetno ispripovedane, oslonjene na izgrađen rukopis i ako imamo u vidu da su nastajale u rasponu od tridesetak godina, veoma su moderne, i one od kojih se to očekuje i one za koje bi se predviđao neki staromodniji rukopis.

Tevis nije jedini pisac koji se podjednako snalazi i u fomi kratke priče i romana, isto tako nije jedini koji u pričama isprobava ideje koje će kasnije razraditi u romanima, tako da je u ovim pričama skriveno dosta motiva iz njegovih kapitalnih proza, ali i unutar njih postoje neke zamisli kojima se pisac vraća. U tom pogledu nekada se čini da je objavljujući priče o časopisima, Tevis potcenio mogućnost da će nekada izaći zbirka i da će se dve razrade istog motiva (iako nije reč o autoplagijatu, ili ponavljanju stricto sensu) čitati u istoj knjizi.

To ne proizvodi utisak dvoličnosti već mnogo više prebacuje pažnju čitaoca na rukopis samog Tevisa.

U svakom slučaju, ovo je zbirka koju ne treba propustiti. Prepuna je izvanredne proze i uzbudljivih zamisli koje nekad govore o budućnosti koja se nije desila ali ne gube na validnosti.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam