• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Walter Tevis - The KIng Is Dead

Started by crippled_avenger, 06-07-2025, 02:44:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

THE KING IS DEAD je knjiga u kojoj su sakupljene sve priče Waltera Tevisa. Za razliku od zbirke FAR FROM HOME koja je ipak fokusirana na fantastiku u najširem smislu, THE KING IS DEAD, sadrži tu zbirku i sve ostale priče i u tom pogledu bitno je napomenuti da zapravo ima samo jednu priču fantastike više.

I ta priča fantastike govori o izumu koji ne postoji u stvarnosti ali ne možemo govoriti u klasičnom smislu od SFu jer sam izum ima određeni uticaj samo na mikrozajednicu, i nije novum u klasičnom smislu, to jest to što tako nešto ne postoji u datom trenutku ne znači da je nemoguće da se proizvede.

Međutim, i kada se Tevis nalazi u realističkom prosedeu, opet je to visok nivo rukopisa i preciznosti izraza, u najboljem maniru američkih majstora kratke priče. Ono što je kod ove zbirke jedini problem jeste činjenica da ona sakuplja sve priče, i ima jedan niz recimo priča o pool hustlingu koje su veoma slične jedna drugoj. Kao što znamo, Tevis je pisao romane HUSTLER i COLOR OF MONEY, pa nije čudo da se tom temom bavio i u pričama koje su izlazile u raznim časopisima, ali kada su skupljene u jednoj zbirci (kako očigledno nisu mišljene da se čitaju) umeju da stvore utisak repetitivnosti.

Isto tako, kao autor bitnog "šahovskog" romana QUEEN'S GAMBIT po kom je nastala i čuvena Netflixova serija, roman ima i jednu šahovsku priču koja je zaista izvanredna, ali se stilski nadovezuje na ove o hustlingu što je evidentno bila Tevisova opsesivna tema.

Otud, THE KING IS DEAD kao zbirka svih priča deluje kao logičan izbor za kompletiste. Za one koje zanima samo fantastika, FAR FROM HOME je bolji izbor.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam