• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

kada su poceli da izlaze TPB-ovi?

Started by kurdi, 18-09-2004, 21:47:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kurdi

jel zna neko istoriju ovog formata?
kada su krenuli prvi, od kada se svest da ce citaoc verovatno citati ceo story arc u jednoj knjizi odrazava na pisanje i sl.
pade mi ovo na pamet sinoc - citam millerovog daredevila (visionaries vol. 2) i uzasno je smesno kako u prve dve strane svake epizode daredevil nadje priliku da isprica svoju istoriju, za svaki slucaj.
s druge strane mnogi pisci danas apsolutno ne pokusavaju citaocu (samo jedne) pojedinacne sveske da pruze bilo kakvu sansu za razumevanje.

MAGIC

kurdi

ima smisla, ali bilo bi lepo ako neko ima neku konkretnu pricicu, tipa kako je pocelo, s kojim stripom...

mozda nesto malo ranije, kapiram da su npr dark knight i watchmen dosta brzo izdati kao knjige... znaci ne posle '88 or so.
a ovaj daredevil je iz '82 i definitivno ne deluje kao da je pisan za buduci tpb, tako da to prilicno suzava interval.

nikada o ovome nisam ranije razmisljao, i tek citajuci ovog daredevila mi udarilo da nisu oduvek postojali, sto je verovatno ocigledno kad razmislis...

mada verovatno je i ranije bilo nekih antologija koje su izlazile mnogo posle originalnih stripova, ali takva izdanja ne bi uticala na pisce.

Djole

Počelo je sa Supermanom, krajem sedamdesetih. Osim što to nije baš TPB, neka kanadska izdavačka kuća je objavila The best of Superman, ili tako nešto. Veoma, veoma stidljivo se nastavilo kroz osamdesete (poneki X men, poneki Teen titans, poneki Swamp thing, poneki Batman), da bi DC krajem osamdesetih i početkom devedesetih shvatio da postoji tržište za tako nešto i počeo da gura sve što može u trejdove. Trend su prihvatili i svi ostali, osim Marvela, koji se sve do Queasadinog doba opirao tome.

E sad, da me ubijete nisam siguran odakle mi sve ove informacije, možda neki Wizard, a možda sam i nekada dokono googleovao...
"THAT is why they call me The Decorator."

torca

cini mi se da je prvi tpb origins of marvel comics, izdan 1974.

Boban

Kurdi verovatno misli na americke stripove, a to je moguce da je bila prva compilacija tipa "origins of marvel comics".

Zanimljiv je odnos prema stripovima koji se citaju u celini ili u nastavcima. Sve je zapravo stvar navike.
Kada sam bio sasvim mali izlazila je Panorama kod nas i u svakom broju 15-ak stripova na po dve strane, dakle, bilo je potrebno po pola godine da se jedan strip dočita do kraja. Zabavnik i Kekec su takođe izdavali stripove na po jednoj tabli po broju i to mi je izgledalo kao jedino moguce tada.
Onda se neko dosetio da sakupi to u albume, da l' je bila prvo Stripoteka Panorame ili kompletan strip u Zabavniku ne znam, ali vrlo brzo se to primilo medju citacima. I, sto je valjda logicno, najednom vise nismo mogli da citamo stvari u nastavcima.
Godinama kasnije, nabavio sam komplet Panorame (318 brojeva) i krenuo da citam stripove, te ubrzo uhvatio sebe kako me jedan strip povuce i onda izlistam sve brojeve do kraja tog stripa, pa se vratim na drugi i tako... jednostavno vise nisam u stanju da citam stvari koje nisu celina.

Ne znam kakva je buducnost pojedinacnih sveskica u americkom stripu, tesko je to prognozirati, ogromno je to trziste sa jezivom inercijom, ali imam osecaj da mnogi cekaju da se pojedinacne epizode skupe u TPB sto verovatno rezultira manjim tirazima pojedinacnih sveski i vecim tirazima trejdova; na kraju, godinama kasnije, sem za poremecene kolekcionare, jedini smisao i ima nabavljanje trejdova. Ko bi danas zeleo da stavi na policu 12 svescica Watchmena umesto objedinjenog izdanja?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Djole

Could be, ali ja još uvek mislim da su ameri tu ideju o skupljanju nekoliko brojeva u jedan i plasiranju u knjižare pokupili od kanađana.

To po strani, mali dodatak.

Glavnu ulogu u prepakivanju svezaka u trejdove imao je Gaimanov Sandman. Naime, primećeno je da se prvi trejd Sandmana, Doll's house, prodavao skoro dobro kao i sveske. Onda je i More than rubies odlično prošao. A kada je i Dream country odlično prošao, rešeno je da se svaki storyline ubuduće izdaje i kao trejd, te je ta praksa primenjena i na drugim stripovima.

Takođe, Worlds' end i Kindly ones su praktično prvi stripovi pisani za trejdove, a ne za mesečne sveske. Struktura ovog prvog dolazi do izražaja tek u trejdu, a dužinu Kindly ones, i njegov pacing, moguće je podneti tek u trejdu.
"THAT is why they call me The Decorator."