• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Brian Bolland sinoc

Started by ..., 25-09-2004, 16:59:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Sinoc smo se odvezli na Bollandovu press konferenciju. Malo sam kasljuckao ali svejedno, parkirali smo se i popeli na sprat, gde je Bolland pricao sa fanovima i ljudima iz organizacije. Ja sam  ga pitao da  se slikam sa njim, on je rekao moze, ali su mi se baterije pokvarile :( Onda sam ga pitao da mi nacrta jedan sporedni lik iz Sudije Dreda i on je rekao da moze ako imam fotku jer ga se ne seca :)

Posle nesto kasnjenja, stustili smo se u salu gde je pocela pres konferencija. Jedan od prvih bisera se ticao jedne naslovnice na kojoj go covek trci sa vukovima (profil) i tu je Brian rekao kako su mu naredili da 'delete one of his buttocks' i 'they didn't want his crack on his ass to be seen'. Nedugo posle toga je bila prikazana odbijena naslovnica za Tank Girl tipa beba kmeci a glavna junakinja vice 'Shut up!' i puca iz pistolja u kolica. Tipican britanski humor, al' 'ajde. Kada smo stigli do jedne ilustracije Wolverinea, ja sam podigao ruku i pitao kako mu se svidja ilustrator Wolverinea Leinil Francis Yu. On se izvinio i rekao da ne cita Vulverina i ja sam rekao 'Sorry, stupid question'. Brian je priznao da je citao X-men ali 70tih, dok ih je radio Neal Adams. Takodje je rekao da mu je omiljeni Grant Morrisonov rad Animal Man jer je uzimao smesne junake iz DC univerzuma i pravio dobre price, mada je dodao i da je kod Doom Patrola Grant pokazao svoju halucinogenu mastu. Posle sam izvadio stvar kada sam pomogao Brajenu  da se seti kako se zove junakinja Invisiblesa (Ragged Robin). Jos jedna diskusija je bila o japanskoj mangi. Brian je rekao da ne voli te ogromne oci i  puno whiz linija (za pokrete), medjutim ja sam ga pitao i na konferenciji i posle da li je video Crying Freeman i preporucio sam mu ga, jer su stranice detaljne a ne '10 minutes effort'. Tipovi su pitali pitanja tipa 'Volite li Image comics?',  'Volite li Hellboya?' ali  je i  sam Brian  priznao da, posto radi za DC comics, dobije kutiju  svih DC izdanja  jednom mesecno, onda vidi sta mu se svidi od crteza i to zadrzi a ostalo skloni i pomenuo je samo svog prijatelja Franka Millera kao dobrog crtaca.

E, da, jos jedno pitanje je bilo tipa koliko zaradjuje i da li radi kao nekad. On je rekao da radi manje nego ranije i da je na jednoj press konferenciji u Americi pricao sa kolegama koliko ko dobije i neko je rekao da je to sto oni rade price fixing i nelegalno. Priznao nam je da je za jednu naslovnicu dobio 2400$! Covece, uradis tri naslovnice mesecno i dobijes zaradu amerskog Ph.D.-ja  sa  elektrotehnike koji je  u srednjim godinama, tj ima  tri razradjena biznisa i predavanje na top univerzitetu.

Posle predavanja, Bolland je poceo da crta i potpisuje radove, a jedan tip ga je cak i namolio da mu nacrta nesto na majci i Brian Bolland ga je strpljivo slusao. Ja nisam imao ni svesku ni olovku pa sam otrcao u obliznju knjizaru, kupio belu svesku  i pozajmio hemijsku od sankerica i sacekao oko sat i po - sat i petnaest minuta. Brian je do tada crtao Dredove, Batmane, Jokere i brze portrete fanova a ja sam mu zatrazio Animal Mana za koga je radio naslovnice. On je prvo rekao nesto kao 'Uf, ne secam se, dobices Dreda', onda je poceo da crta i rekao 'Izgleda da izlazi Animal man ili nesto izmedju', na sta sam ja upitao je'l to njihovo dete a on je rekao mozda, zatim sam poceo da mu pricam kako ja imam Animal Mana na spanskom jer spanci prevode sve dobro, Morisonov Doom Patrol, Animal Mana itd. bez obzira na poreklo i rekao sam mu da bi mogao da ode u Buenos Aires jer tamo ima puno strip fanova. Iskoristio sam priliku da mu preporucim Crying Freemana jos jednom. Na kraju je tip potpisao crtez i ja sam mu se zahvalio sto je dosao kod nas uprkos svemu lose sto je televizija napricala o nama, a on je rekao da ne mozes da verujes svemu sto cujes na TV-u. To je bio kraj, srecan sam se vratio kuci a ljudi su me zaustavljali da vide sta je to Animal man. E, da, Brian je rekao da mu je bilo zanimljivo da za promenu nacrta nesto novo (svi su trazili Batmana i Judge Dredda). Zavrsio je moj rad oko 22:30 i ja sam, kao pravi fanboy, otisao kuci presrecan :)

Tip je definitivno neumoran za fanove, iako je srednjih godina, i izlazi u susret molbama koje su ponekad neumerene. Ne koristi nikakav stimulans, ni pivo ni kafu, vec samo Knjaza, i krajnje je spreman da izadje u susret svakome. Bravo za Bolanda i organizatore! Ua prevodilac!
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

WARLOCK

svaka cast Bolandu toliko je ucinio svima,pokazao se dobrodusnim,otiso sam presrecan kuci sa njegovim crtezom :!: Hehe nisam mogo verovati u toku razgovora na konferenciji ,jedan lik mu je doneo poklon lobanju koji je napravio i Boland stavio ga na sto okrenuo prema nama tako da bi svi videli sta je dobio :evil: