• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Volite li da vas bog kara?

Started by Ghoul, 30-09-2004, 15:26:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Loni

Sad smo otvorili mnooogo mnooooooogo digresija i tema...

1) Odnos Rusija vs EU je jedna sasvim druga tema.
Kao što si ti istakao zbog čega ti je bliža Rusija, tako i ja mogu da kažem zbog čega mi je bliža EU.
Zbog toga što EU države imaju demokratiju i ljudska prava na mnogo većem nivou, (U Rusiji je cenzus 7 %, nema poštenih izbora i lokalne funkcionere bira direktno Kremlj, a ne narod na izborima), zato što su u EU tajkuni ograničeniji, zato što je EU svuda oko nas, zato što više ceni individualizam u EU, a što se tiče 90-tih upravo mi je Rusija bila nedraga jer je podržavala (čuj podržavala, instalirala antievropske političare u SRB samo da bi smo se mi protiv zapada boril iza njene interese). Još od početka 90-tih znalo se da su ruski ljudi Sloba, Šešelj i Koštunica. Tokom 90-tih vladali su samo rusofili, a posle bombardovanja dogovoreno je da bude 50:50 (pola rusofili pola evropejci, odnosno DSS:DS u prvom sazivu sa odnosom 50:50).
Kod nas se uvek vodio hladni rat između evropejaca i rusofila.

Nemoj da misliš da je sve u bombarardovanju. Ima nečeg i u tome što je ,,neko drugi'' likvidirao Kralja Aleksandra i Dragu Mašin, baš kad su se okrenuli od Rusije (ka Austrougarskoj, ogorčeni što su Rusi u bugarsko-srpskom ratu stali na stranu Bugarske).
Pa ima nečeg i u tome što je ubijen Điniđić i to baš kad je Srbiju okrenuo ka zapadu.
(Ruska državna televizija istakla da je dobio zaslužen metak).

Kako je ko okretao Srbiju ka zapadu tako je dobijao metak.
(Od koga, baš se pitam)...

Na kraju krajeva to bombardovanje od strane zapada i nije bilo tek tako.
Postojali su neki uzroci, koji su doveli do njega.
Recimo etničko čišćenje na Kosovu, kojim se javno hvalio Šešelj.
citat VOJISLAV ŠEŠELJ: Kako je krenulo nijednog Albanca na Kosovu biti neće.
Nas su Sloba i Šešelj direktno namestili kao metu zbog jedne izrazito nehumanistine politike aparhejda prema kosovskim Albancima.
(Nijedan Albanac nije mogao da postane policajac na Kosovu.
Albanci nisu mogli da se upišu na fakultete u Beogradu i Novom Sadu, a da paradoks bude veći za njih nije bilo mesta ni u Prištini jer su naši čuvali mesta  na tom najlakšem univerzitetu takođe za naše).
Nikad se Srbija nije ponašala prema njima kao prema ravnopravnim građanima (bar od dolaska Slobe). Došlo je do vleikog sukoba, u kome su Albanci birali stranu - zapad, dok smo mi zahvaljujući Slobi i Šešelju izabrali Rusiju.
E pa u tom slučaju zašto bi zapad i bio na našoj strani?
Dakle nije sve tako crno belo.
Iz tvoje perspektive Rusija je bolja, iz moje perspektiva Rusija nam je upravo ubijala prozapadne vođe i nameštale one, kojima će jedini biti cilj da celu ovu državu gurnu u rat protiv zapada zbog njenih interesa, a na našui štetu.

No to je druga tema i o tome ćemo na drugom topiku...

O RATU U BIH

Mislim da ste par vas tvrdeći da to nije bio verski rat kontradiktorni.
Rat možda jeste počeo zbog teritorijalnih pretenzija, ali pre teritorijalnih pretenzija morali su da se stvore IDENTITETI.
Ne možeš da kreneš u rat dok prvo ne definišeš šta si ti.
A kako su stvoreni bošnjački, srpski i hrvatski identitet?
Pomoću religija logično jer je jezik isti.
Dakle druge razlike nema. Čak ni istorijske jer je Bosna srednjevekovna država sa tradicijom i koliko toliko kompaktnom teritorijom.

Isti scenario preti današnjoj Nigeriji, sever je muslimanki, jug hrišćanski i sad bi i jedni i drugi da se teritorijalno prošire. Pa da, ali šta da prošire? Seme kao identitete (koji su im nametnuti).

Umesto religioznih identiteta bilo bi bolje da svako ima individualistički identitet. Umesto doslovnog prihvatanja onoga što kažu poglavari nek svako malo misli svojom glavom o tome šta je moralno, šta nije i kako je nastao svet i šta će se desiti s nama posle smrti.

Harvester ovde izreče teoriju da je rat u BiH nastao jer je to nekome sa strane odgovralo.
Hej, takve teorije slušam već 15 godina. To je onaj sistem - UVEK NAM JE NEKO DRUGI KRIV.
No to je naivna teorija.
Pa mogu ja da želim koliko god hoću da se ti pobiješ sa svojim rođenim bratom, ali vi ćete se pobiti samo ako ste budale.
Ako ste ok, potpuno je nezavisno šta će ko sa strane da želi.
Te teorije o drugim krivcima su naivne i jako prevaziđene.
Čak i da su drugi bacali koske razdora, naši su krivi ŠTO SU SE UPECALI!

Teorija o stranoj krivici najbolje je oličena u narodnoj pesmi:
- Nisam kriiiivaaa.
Komšije su krive.
Komšije su krive.
Što nas dvoje zavadiše Mileeee!

RAT U AVGANISTANU je takav da krivicu snose verski fanatici s obe strane.
S jedne su talibani, s druge strane režim Džordža Buša, koji je poznat po tome da potcenjuje ateiste.
Ateisti su koliko znam u velikom meri glasali za Obamu, koji bi se rado isčupao iz ratova i gleda da to prođe najmanje opasno.

Za Saudisjku Arabiju se slažem. Grozno je bezmalo koliko i Avganistan, ali eto. Upala im je sekira u med jer od njih zavisi da li će Amerikanci voziti kola ili ići peške.

Ako naftu ima Rusija, koja neće Amerima da da ništa,
pa Venecuela, koja neće Amerima da da ništa,
pa Irak, koji nije hteo za vreme Huseina Amerima da da ništa,
pa Norveška, koja svu naftu daje Evropi,
šta onda ostaje Amerima?

Il ida se ušlihtaju tok Saudijskoj Arabiji, koja im je jedina preostala od naftaša, da prećute kršenje ljudskih prava u njoj ili da se pomire sa sudbinom da će jahati konje i voziti bicikle.

U takvoj situciji svako od nas bi verovatn ona mestu Amerikanaca uradio isto.
Tužno, nepravedno, ali nema drugog rešenja.
Ode li im i Saudijska Arabija na strani alterglobalistički sila, kraj svake vožnje u SAD u roku od godinu dana.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Loni

Quote from: Eriops on 03-04-2010, 10:44:21

Vođe navijača sigurno nisu reprezenti, niti oni mogu da određuju ko je Srbin, a ko ne. Što se tiče Obraza, ta grupa teško da broji i stotinak članova, tako da ni oni nisu reprezent nečega.

E da ne zaboravim ovo da prokomentarišem.
Tačno je da navijači, Obrazaši,1389-aši itd. nisu crkvenjaci, ali to ne znači da je crkva potpuno nevina.
Ključno pitanje je ZAŠTO IH NE OSUDI?

Zašto SPC nije osudila fašistički Obraz kada je jasno da pozivaju na nasilje?
Zašto crkva ne osudi ispade navijača s parolama ,,Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji''.

Ako se neki đak javno hvali da ima dobrog razrednog, koga sledi, a tuče sve žive, valjda je red da se taj razredni oglasi povodom toga, da javno opomene učenika i kaže: - Ne u moje ime. Nećeš se pozivati na mene i propagirati nasilje.

E to se od naše crkve nije čulo.
(Ušli su u kolo s ,,đavolom'' jer ih đavolčići iz raznoraznih pokreta reklamiraju)
Pre ćemo čuti od crkvenjaka osudu NVO projekta ,,Sigurna ženska kuća'' (ah taj feminizam i javno iznošenje muževljevih batina, nije u skladu s našom tradicijom) nego što ćeš ga videti da osudi antialbansko, antihrvatsko, antibošnjačko, antievropsko, antigej, antifeminističko i antibrankicastanković divljanje.

Nešto je trulo u SPC-u, kao uostalom i kod katolika i muslimana.

Ghoul

Milosh

Quote from: Harvester on 03-04-2010, 18:55:17
Jao, jao, jao...

Hm, da li je ovo svojevrsni odgovor na pitanje u naslovu ovog topika? ;)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

džin tonik

Quote from: Lomljavina on 03-04-2010, 17:27:07...
Kako je ko okretao Srbiju ka zapadu tako je dobijao metak.
(Od koga, baš se pitam)...

lomljavina, moj duboki naklon. za sve napisano, iako sam posebno istaknuo samo gornju recenicu.
sjecam se kad sam gledao/slusao djindjica na turneji po njemackoj i tocno se "osjetilo" da je covjek iskren i dobronamjeran. ne ono sto sam inace navikao slusati iz srbije, prica jedno, djela deseto.
i ponadao sam se da ce taj ludo hrabar covjek opstati i rijesiti nas sve skupa ovog stoljetnog zla.
pokoj mu dusi.

Tex Murphy

In a nutshell, šta smo naučili od Lomljavine:
1) Rusi su organizovali politička ubistva po Srbiji
2) NATO agresija je bila opravdana
3) Jedini način da se na ovim prostorima uspostavi nacionalni identitet je preko religije.
4) Obama bi da se izvuče iz ratova.

Sjedi, jedan.

Što se tiče rata u BiH, tek tu si se izlupao ko Maksim po diviziji, ali stvarno nemam namjeru da previše rastežem priču u tom smjeru. Al evo, zoskić ti se duboko klanja, enjoy it.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Ghoul on 03-04-2010, 19:13:48
Quote from: Harvester on 03-04-2010, 18:55:17Jao, jao, jao...

evo kuda vodi tvoja religija, harv!
u fašizam i cenzuru!
imidžšek je upravo cenzurisao tj. uklonio MIKELANĐELA samo zato što se na slici nazirao penis.

ne d'o azatot da ta nakaradna životoporičuća nekrofilna judejska religija ikada zaista vlada našim životima (mada to već, donekle, ali ne totalno - čini)!
:x

Джон Рейнольдс

Oduševljava me što se građanisti slobodno koriste svojim teorijama zavere, ujedno se sa prezirom odnoseći onima koje im nisu po volji, to jest ne uklapaju se i njihovo "viđenje". Mada moram da istaknem da su Lomljavini postovi pismeni, nehisterični i uglavnom neuvredljivi, što je osveženje kad su ovakve priče u pitanju, te nameravam da mu odgovorim. Poslednja dva dana ne znam gde mi je glava, ali pokušaću da nađem vremena. Neke stvari se mogu izneti u par reči kao da su sušta istina, ali iznošenje kontraargumenta zahteva više vremena. Avaj, tako mu je to.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 03-04-2010, 22:26:40
Quote from: Ghoul on 03-04-2010, 19:13:48
Quote from: Harvester on 03-04-2010, 18:55:17Jao, jao, jao...

evo kuda vodi tvoja religija, harv!
u fašizam i cenzuru!
imidžšek je upravo cenzurisao tj. uklonio MIKELANĐELA samo zato što se na slici nazirao penis.

ne d'o azatot da ta nakaradna životoporičuća nekrofilna judejska religija ikada zaista vlada našim životima (mada to već, donekle, ali ne totalno - čini)!
:x

Mikelanđelo je bio pedofil. He had it coming :evil:
Genetski četnik

džin tonik

hoces reci da je bio blizak vodecim ljudima religija?

Tex Murphy

Quote from: John Reynolds on 03-04-2010, 22:28:32
Mada moram da istaknem da su Lomljavini postovi pismeni, nehisterični i uglavnom neuvredljivi

To je istina, ali ne treba biti previše strog, čovjek je nov i još se nije navikao na način funkcionisanja foruma :evil:
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Josipovitch Broznjev on 03-04-2010, 23:24:11
hoces reci da je bio blizak vodecim ljudima religija?

Ne. oću da kažem da je bio blizak dječacima.
Genetski četnik

džin tonik

ah to, pa to je u njegovo vrijeme bilo normalno u svim slojevima drustva. ne kao danas, samo za one gore, za glavne popove, vodece fasiste, samoupravljajuce drugove i kontroverzne biznismene.

Eriops

Pa ja sam iskreno zadivljen postom Lomljavine. Znači Rusi i Venecuela su krivi, što Ameri žmire na feudalni režim Saudi Arabije ? Neće da im daju svoju naftu ? Bezobraznog li naroda i država. Sad mi je jasno zašto siroti Ameri ratuju, bio sam ubeđen da to čine iz dobrote. :)
O Kosovu, šta si napričao, kao da je sa seminara Nataše Kandić, siroti Albanci i zli, divljački Srbi.. jel ti stvarno veruješ u to da u vladama ne Amerike, nego bilo koje svetske sile, sede neke humane čikice koje se jako potresaju zločinima nad nekom etničkom skupinom, Albancima, Srbima, nebitno, i na osnovu toga pokreću intervencije ? Ja uopšte ne mogu da poverujem da bilo koja punoletna i odrasla osoba veruje u to- to je jednako kao da veruješ u postojanje jednoroga.
Saznali smo i novu teoriju zavere. Rusi su ubili Đinđića, sve u saradnji sa Vojom, Veljom i drugim silama tame i zla. Ko bi drugi. Dodao bih da postoji pravosnažna presuda za to ubistvo, ne sećam se da su igde pomenuti Rusi.

džin tonik

tihi, a sto tebi smeta na suverenoj demokratskoj srbiji? cega se bojis?

Eriops

Ništa mi ne smeta na ,, suverenoj, demokratskoj Srbiji '' . No, Srbija nije suverena, kao ni Hrvatska. Bosna je protektorat, a Srbija i Hrvatska poluprotektorat Zapada.
Smeta mi upravo što nije suverena.

Loni

Pazi Eriops, ne kažem da su Rusi i Venecuelanci krivi što Ameri moraju da budu dobri sa Saudi Arabijom, ali je činjenica da SAD ima vrlo malo izbora kad je nafta u pitanju.
  Ko ima naftu? Venecuela, Libija, Bolivija, Irak, Kuvajt, Bahrein, Norveška, Saudi Arabija, Iran, Emirati, Azerbejdžan, Nigerija, Indonezija, Kazahstan, Turkmenistan i TO JE SVE NARODE što se tiče velikih količina.
  Nešto malo imaju i Kanada i Britanija.

Ko ima gasa najviše? Rusija, Iran, Kazahstan i Turkmenistan. 

Znamo da je politika veština mogućeg.
  Amerika ima 309 miliona ljudi, od toga 100 miliona poseduje automobil. Vožnja je postala tako sastavni deo američkog života, da ni gradski prevozi u mnogim gradovima gotovo da ne postoje.
  (Jedino sekta Manoniti ih ne koristi).

Ako prva Gadafijeva Libija kaže - Ne damo vama za inat,
pa to isto kaže Čavesova venecuela, pa Putin/Medvedova Rusija, pa Kazahstan i Turkmenistan, koji su pod ruskom kontrolom i rade sve kako im Rusija kaže, onda ne peostaje mnogo izbora.

Norvežani svoju naftu daju EU i tu se sve iskoristi, za Amere izbor je jedini: Ili da se ušlihtaš Sadusijkoj Arabiji pa da ti građani voze kola ili da li budeš principijelan, pa da kažeš zbogom prevozu. Odosmo svi u manonite.
  Pa kad 1000 dece u danu u SAD bude umrlo jer nisu imali prevoz do hitne pomoći padneš s vlasti, da bi došao neko, ko će da problem reši tako što će ponovo da uspostavi odnose sa Saudijskom Arabijom.

Politika je veština mogućeg. To je za sad moguće.

I nemoj me terati iz krajnosti u krajnost. Ne mislim da su Srbi divlji, onakvi il' ovakvi. I sam pripadam tom narodu, a da u SAD sede neke dobre i humane čikice. Znam ja dobro realnost.
  Takođe ti priznajem da meni SAD nije omiljena država.
  USA je previše religiozna da bi bila po mom ukusu. Tamo je samo 5 % ateista.
  Stoga su mi omiljene su mi one zapadne zemlje, koje su više građanske i liberalne u odnosu na SAD. To su pre svega Francuska a zatim Kanada, Australija, Britanija, Novi Zeland, Švedska, Španija, Danska...

Ipak ono što moram da priznam da sve ono što se danas zoive zapad ima samo jednog jakog mužjaka - jelena predvodnika, a to je SAD.
  SAD je jelen, koji čuva leđa svima.
  FRA, ŠPA, KAN, BRIT, NEM, ITA i AUS su 7 košuta - ženki (koje su više po mom ukusu)
  a sve ostale države zapada su samo nemoćna lanad, mladunčad.

Ma koliko ja voleo Francusku i Kanadu, moram da priznam da im samo SAD čuva leđa kao mužjak predvodnik.
  Samo SAD vojno može da porazi nuklearne sile kao što su Iran, Severna Koreja, Kina, Rusija...
  Bez jelena, nema ni celog krda, a bez SAD pada ceo zapad.
  Da nema SAD kao protivteže, ko bi zaustavio SSSR?
  Ko bi zaplašio neke islamske fundamentaliste da ne krenu u širenje svojih granica na Evropu?
  Da li bi i sam fašizam iz 20. veka bio zaustavljen?
  Fašistička Nemačka je najviše poražena od Rusa, ali od koga je poražen fašistički Japan?

Kanada (čak 19 % ateista) i Australija (22 %) su miroljubivije i više mi prijaju, ali šta ću kad su slabe kao i sve druge zapadne zemlje.
  Ako hoćeš nešto jako, demokratsko i civilizovano, onda daj bar da podržimo Evropsku Uniju.

A što bismo kritikovali američko-saudijsko prijateljstvo, a prećutali rusko prijateljstvo sa Kinom, sa Iranom?
   Ko stalno sprečava sankcije Iranu?
   Koje dve velike sile održavaju režim u Severnoj Koreji? Kina i Rusija.
   Kina kao koloniju drži Mjanmar, jednu vojnu diktaturu, koja je osporila pobedu na izborima jednoj nobelovki i stavila je u zatvor. Kina i Rusija nisu digli glas protiv takvog Mjanmara.

Kad uporedimo GLOBO Južnu Koreju i ANTIGLOBO Severnu Koreju u tehnici, standardu, demokratiji i ljudskim pravima to izgleda kao sedmi krug pakla prema pristojnom životu?
  Hajde da poredimo savremeni GLOBO Japan i ANTIGLOBO Vijetnam.
  Ove dve zemlje su slične veličine i imaju sličan broj stanovnika, a gde je jedna, a gde druga zemlja?
  Japan širom sveta poznat po tehnici, animama, sportu, kulturi, turizmu, filmovima...
  Vijetnam po siromaštvu, a oni su eto pobedili Amere.

Naravno da Rusija direktno nije ubila ni kralja ni Đinđića, ali to jesu uradile tajne grupe, koje su radile u interesu Rusije.
  Poruka je uvek ista: - Srbi, pazite šta radite. Probate li da se otrgnete od naše kontrole i priklonite zapadu, to vas čeka... 

http://www.naslovi.net/2008-02-23/blic/ruska-drzavna-televizija-podrzala-ubistvo-djindjica/581504

Uzgred pomenuo si s potcenjivanjem PRESS, KURIR, TREĆE OKO...
  Hej pa ko drži te časopisi?
  Rusofili ponovo.

Evropejci drže Blic, Danas i Nin.
  Rusofili drže Večernje novosti, Kurir, Press, Pravdu i Pečat.

U hladnoratvoskoj Srbiji tačno se zna šta je čije.

,,Treće oko'' je list u okviru kompanije ,,Večernje Novosti''.
   Pogledaj nov broj ,,Oka''. Koji je naslov - AMERIKA ĆE STRADATI U ZEMLJOTRESU.
  A pre nekog vremena naslovna je bila: SVETA RUSIJA...
  E po tome se vidi koji časopis je čiji.
  Pa sad ti biraj nivo.

mac

Quote from: Lomljavina on 04-04-2010, 01:03:50Pa kad 1000 dece u danu u SAD bude umrlo jer nisu imali prevoz do hitne pomoći padneš s vlasti, da bi došao neko, ko će da problem reši tako što će ponovo da uspostavi odnose sa Saudijskom Arabijom.

Hajmo za početak da uskladimo cene goriva, da svima bude isto. A ne da se njihova deca leče na račun moje dece.

Loni

Cene goriva određuju oni, koji ga prodaju zar ne?

Upravo je Rusija uvela sistem različitog vrednovanja.
Kad su joj kolonija (Belorusija) plaćaš jeftinije, kad si polukolonija (Ukrajina) plaćaš skuplje, a kad si Nemačka plaćaš punu cenu.

Eriops

Lomljavina, ja nisam protiv saradnje s EU. Pa zemlje koje su ratovale stotinama godina, sada sarađuju. Moramo i mi. Samo razdvajam korist, od osećaja. Ljudi moraju da rade, idu na posao, a veliki broj njih ne voli, ili je barem ravnodušan prema svom šefu, direktoru itd. Tako i to što radimo sa EU, ne znači da ih moramo voleti.
Delimično se slažem s tobom, za Kanadu i zemlje Skandinavije- oni su svakako bolji deo Zapada. Ono gde se razilazimo je uloga Amerike. To da je ona jelen koji ih štiti.. od koga ih štiti ? Ja stvarno ne mogu zamisliti da bi sad Putin krenuo tenkovima za Berlin ili Pariz, zašto bi to radio ? Nemačka i Italija sve više imaju partnerski odnos sa Rusijom.
Što se tiče tih panislamskih pretnji- upravo obrnuto, za taj ekstremizam najviše je i odgovorna politika SAD prema Palestini, Iraku, Afganistanu. Ne možeš sejati smrt po svetu, okupirati tuđe države, i očekivati da kući na miru grickaš čips i ideš u samoposlugu. To je moglo nekad, više ne može.
Ja ne vidim da Islam kreće u pohod na Zapad. Vidim obrnutu sliku, da su američki vojnici stigli skoro do Rusije, Kine i Indije, tu su u Afganistanu, Pakistanu, Centralnoj Aziji, rado bi i u Iran. Potpirili su onu budalu Sakašvilija, da izazove Rusiju, da vide dokle mogu ići. Ko je tu osvajač ? Ja bi pre reko SAD, nego Islam.
Šta si hteo reći s Vijetnamom ? Da, siromašni su, ali su slobodni. SAD se umešao u građanski rat, nisu Vijetnamci išli ubijati u Ameriku. Pa pola Amerike je protestovalo zbog tog rata, nećeš sad valjda ti da ga pravdaš ?

Blic nije ništa bolji od Kurira- tu su negde.

Da se vratim na temu- te države koje si pomenuo nisu slabe, one imaju jake ekonomije, a čuvanje SAD im ne treba, jer ih niko ne napada niti ugrožava. Uostalom vidi žalopojke američkih NATO generala, kako sve manje zemalja hoće da šalje topovsko meso u Afganistan. Evropljani neće da ratuju na tuđem pragu. Još mogu stiskati ove banana države, poput Hrvatske ili Litve, ili Srbije kad uđe u to društvo, da šalju vojnike.. dok ne počnu stizati kovčezi, a onda neće više ni ,, Nova Evropa '' slati vojnike.

akhnaton

Quote from: Lomljavina on 04-04-2010, 01:28:30

Kad su joj kolonija (Belorusija) plaćaš jeftinije, kad si polukolonija (Ukrajina) plaćaš skuplje, a kad si Nemačka plaćaš punu cenu.
Nemačka plaća punu cenu jer mora da se iskupi za operaciju Barbarosa.  :idea:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

mac

Quote from: Lomljavina on 04-04-2010, 01:28:30

Ne pričaj napamet, proveri prvo fakta koja ti serviraju. Odakle ti uopšte informacija da Ukrajinci plaćaju skuplje? Naprotiv, oni su do prošle godine plaćali jeftinije, ali onda se posvađali s Rusima, pa sad plaćaju ekonomsku cenu. Pogledaj sledeći link i pronađi Ukrajinu. Videćeš da su SAD odmah do nje, a oba pri dnu liste. Uporedi cene s ostatkom sveta.

http://www.hybridsuv.com/news/world-gas-prices

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

akhnaton

Quote from: Harvester on 03-04-2010, 22:19:27
In a nutshell, šta smo naučili od Lomljavine:
1) Rusi su organizovali politička ubistva po Srbiji
2) NATO agresija je bila opravdana
3) Jedini način da se na ovim prostorima uspostavi nacionalni identitet je preko religije.
4) Obama bi da se izvuče iz ratova.

Sjedi, jedan.

Što se tiče rata u BiH, tek tu si se izlupao ko Maksim po diviziji, ali stvarno nemam namjeru da previše rastežem priču u tom smjeru. Al evo, zoskić ti se duboko klanja, enjoy it.
Da raščlanim malo gore citirane tvrdnje:

1. Ne samo Rusi, i Amerikanci naručuju politička ubistva!!! u Srbiji. :twisted:

2. Možda jeste, možda nije.  :evil:

3. A nije li? Jer definicija srbin=pravoslavac (gde ovo pravoslavac ima malo veze sa hrišćanstvom i pravoslavljem) nije nacionalno definisanje preko religije? :roll:

4.A što bi se izvlačio, rat je biznis, tata svih biznisa.  :evil:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Loni

Eriops, pogledaj ove dve azijsko - pacifičke mape:

Mapa 1

Mapa 2

Ono šta je odmah primetljivo na njima je da su neke uslovno rečeno BELAČKE zemlje (Rusija, Australija i Novi Zeland) veštački tu.

Imamo azijatske narode vrlo koncentrisane - Kinezi ( 1 333 miliona)
i Indonežani (231 milion)

S njima na granici su ruski Sibir (samo 20 miliona ljudi)
i Australija (svega 22 miliona)

I Kinezi i Indonežani znaju da su belci došli tik do njih na jedan veštački, kolonijalistički način.
(Rusija okupirala Sibir i marginalizovala Tatare, Jakute Burjate, Tunguze i Sahalince, a Australija marginalizovala domoroce)
I Kinezi i Indonežani se stiskaju sve više dok su ,,belački'' predeli polupusti. Znamo koliko stanovnika imaju Peking i Džakarta sa okolinama, koliko ljudi živi u jednom stanu, a s druge strane Sibir, Australija i Novi Zeland predstavljaju pustare, koje neće da prime svakog već čuvaju mesto za doseljavanje emancipovanih Evropljana i pretežno belaca (AUS i NZ).
Zašto Kinezi i Indonežani ne napadnu, ne pređu granice (ili ono malo mora) i reše problem svoje prenaseljenosti?

1) Zato što je Rusija jaka nuklearna sila
i pod
2) Zato što Australija i Novi Zeland imaju LEĐA.

Iza Australije i Novog Zelanda stoje Britanija, SAD i ostatak zapada.
Upravo je SAD sa ostatkom zapada nametnuo, posle drugog svetskog rata, princip nemenjanja grenica (osim u retkim slučajevima), i princip da zemlja suvereno može da bira koga će primiti kao doseljenika kog ne itd.

Zamislimo šta bi se desilo s Australijom da nema leđa?
Indonezija bi vodila politiku da od 230 miliona (s daljom tendencijom rasta), bar ovi preko 200-og miliona pređu nešto južnije.
Severni deo AUS je kišovit, a opet topao i pogodan za život (poljoprivreda i ribolov), Indonežanskoj sirotinji ne bi ništa falilo. Na kršenje njihovih prava od strane bele većine, Indonežani bi odgovorili silom.
Kina bi dala prećutnu saglasnost jer joj odgovara pakt s južnom braćom (Vi Indonežani polako osvojite AUS mi ćemo po istom principu Sibir), a 2 milijarde muslimana i otvorenu jer Indonezija je najveća muslimanska država.
Za dve decenije postali bi većina u AUS. Proglasili bi ukidanje postojeće države i njeno prisajedinjenje Indoneziji.
Ne bi ih savest grizla ni 5 minuta. Rekli bi: - Šta je belci, nazad u Evropu! Ovo ste ionako samo privremeno osvojili. Baj baj) THE END

To bi se vrlo realno dogodilo na duže staze da Australija nema leđa.
Košuti AUS i lanetu N.Zelandu SAD dakle jeste jelen zaštitnik.

2) Kad nije bilo jakih SAD, da li su Češka, Mađarska, Rumunija ili baltičke zemlje smele da igraju suprotno od onog što Rusija kaže?
Mađari su imali antisovjetske demonstracije. Česi takođe. Ruski tenkovi došli su u Budimpeštu i Prag i ,,objasnili im neke stvari''.
Kraj priče s nejakim kolonijama.

Rusija je držala 14 zemalja u okviru SSSR-a
i još 10 u okviru Varšavskog pakta (da je bilo po njihovom za par decenija i to bi postao jedinstven SSSR),
a sa Kinom Rusi su održavali režime na Kubi, S.Koreji, Vijetnamu itd.

Jedino jačanjem SAD i formiranjem EU, uz pomoć Gorbačova, koji je ruskog igrača Čaušeskua i još neke pustio niz vodu radi kredita, Česi, Rumuni, Mađari i Poljaci, smenjuju proruske nametnute režime, a baltičke zemlje vraćaju nezavisnost.

Dakle i toj lanadi SAD je tata jelen zaštitnik.
(Ima i drugih mužjaka zaštitnika, ali oni ni daju slobodnu volju u izboru vlasti)

A da ne govorimo o tom što su komunisti imali istočnu Nemačku (da nema SAD osvojili bi celu) pa su bili jaki u Španiji, Italiji i Francuskoj (a da nema SAD kao protivteže i ove bi zemlje ubrzo postale komunističke i nedemokratske). Za poraz komunizma u čitavom svetu najzaslužnija je upravo Amerika. Da nje nije bilo, vrlo verovatno da bi cela planeta bila crkvena. Demokratija i višestranački izbori bila bi posmatrani kao anomalija, oterana na smetlište istorije.  

3) Japan i Južna Koreja retke su demokratske i prozapadne države u istočnoj Aziji.

Pogledajmo mapu...

Imamo jako moćnu i ogromnu Kinu.
Imamo kineske kolonije oko nje, takođe komunističke i jednopartijske. To su Severna Koreja, Vijetnam i Laos.
Plus Mongolija i Mjanmar (bivša Burma), koji su takođe trenutno prokineski i neformalno komunistički s tim što imaju formalne (nameštene) višestranačke izbore.
Plus Nepal, gde su prokineski komunisti vrlo jaki.

U tom kraju imamo dva izuzetka: Južnu Koreju i Japan, koji predstavljaju demokratska opoziciju okolini.
Da li misliš da bi nejaki Japan i J.Koreja opstali tamo da nemaju LEĐA?

Nema šanse!
Pa sama Južna Koreja i postoji jer su se Amerikanci umešali u korejski rat i s obzirom da su na bojnom polju do samog kraja snage bile izjadnačene, komunisti dobiše pola, demokrate drugu polovinu Koreje.
U Vijetnamu su Ameri izgubili potpuno. Zato više nema Južnoj Vijetnama.

Južna Koreja samo zbog mešanja zapada i postoji, a danas su ispred severnjaka stotinama godina. Imaju razvijenu tehniku, demokratiju, standard, kulturu, film...
Šta to ima Severna Koreja osim gladi, straha i mraka?

Evo mape Severne i Južne Koreje noću.
U celoj Severnoj samo prestonica ima struju posle 20 časova.
I sad mi reci da su S.Koreja i Vijetnam slobodni i da im je bolje
od J.Koreje i Japana?

Da l je bolje biti u krdu gde je mužjak zaptitnik Kina il' onom, gde tu ulogu drži SAD (ili nekom trećem islamskom, gde se najviše pitaju Iran i Avganistan)?

4) Turska.
Kod stanovništva je odnos 50:50.
Jedan deo Turaka je prodesničarski i proislamski orijentisan. Da se oni pitaju sve žene bi nosile burke, a zemlja bila teokratska kao susedni Iran.
Jedino tako Alah bi ih nagradio procvatom i dženetom.
Druga polovina (sledbenici Ataturka) uviđa prednost sekularizma, demokratije i ljudskih prava zato što slede zapad. Putuju u EU ili u SAD i vide prednosti tamošnjeg sistema.
U Turskoj danas, sekularizam je vrlo ugrožen.
Tako je svake desete godine otprilike.
Na svakim drugim izborima najviše osvoje islamisti i to skoro uvek. Pokušavaju da proture nešto teokratsko, a po pravilu u Istanbulu dođe do demonstracija sekularista. Onda se umeša vojska, koja pripada NATO paktu i ograniči proteokratsku vlast. Ona po ustavu na to ima pravo.
Jedino ta NATO vojska (a NATO je organizacija u kojoj je USA najjača) smanjuje moć turskog režima, ukoliko krene pogrešnhim putem i održava sekularnost i prozapadnu orijentaciju zemlje.
Bez toga Turska bi mogla vrlo lako da se pretvori u današnji Iran.

Iz navedenih primera, proizilazi da SAD jeste zaštitnik svim ostalim zemljama zapada jer su sve ostale države, vojnički slabe i krhke.
Bez SAD došlo bi do urušavanja čitavog zapada kao kule od karata ako ne za godunu, a sigurno za koju deceniju.  
Pitanje je da li bi bilo Australije, Kanade, Zapadne Evrope (ovakve, kakvu je znamo). O Turskoj, Japanu i Južnoj Koreji da i ne govorimo.
Zna se ko ih štiti i ko im demokratije održava.
To ostatak zapada dobro zna.

Eriops

Pa kad zna, što im sve ređe šalju vojnike. Meni se čini da bi se dobar deo zemalja hteo iščupati iz tog čeličnog zagrljaja Amerike. Moraš imati u vidu da Amerika pedesetih i šezdesetih, kada je zaista bila simbol slobode, nije isto što i Amerika danas, koju mrzi skoro ceo svet, pa i oni koji s njom sarađuju, jer se pretvorila u svetskog policajca.
A policija nikad nije bila omiljena, nigde  :).
Pričaš totalno kontradiktorne stvari. Prvo kažeš da je Amerika odbranila svet od komunizma, a zatim da bi bez nje cela planeta bila crkvena ?? Par postova ranije si napomenuo da je Amerika preterano religiozna ?? Zbunjuješ.
Kina će najverovatnije biti buduća super sila br.1, svidelo se to tebi ili ne. Ima najviše potencijala, ljudskih, ekonomskih, i s njom je svakako korisno imati dobre odnose.
Turska je više nacionalno orijentisana, nego verski. Veći su ti Muslimani sad u Bosni, nego u Turskoj.

Današnji svet je drugačiji nego ranije. Sukoba u Evropi neće biti, jer niko nije lud da pokreće nuklearni rat. Rusija nema ni dovoljno stanovništva, sve i da osvoji Evropu, da je drži. A plus što bi bila uništena, kao i ostale zemlje. Takođe, ne vidim da je ijedna evropska zemlja raspoložena za rat s Rusijom, i sve više se čuju glasovi o saradnji, pa su i SAD morale ublažiti politiku prema Rusiji. Ljudima je dosta hladnog rata, i pretnji nuklearnim uništenjem.

Druga pretnja koju navodiš, islamska, takođe nije tačna. NATO i SAD su izvršile agresiju na muslimanski svet, a ne obratno. Jesu javno priznali da su lagali u vezi rata u Iraku, jesu priznali da nema oružja za masovno uništenje ?
Ne zaboravi da su oni godinama finansirali i obučavali Talibane i Bin Ladena, da su to tad bili ,, dobri momci '' dok su se borili protiv Rusa, a sad su odjednom postali ,, teroristi''. Nimalo me ne bi začudilo da Ameri i te kako imaju veze sa teroristima iz Čečenije, u najmanju ruku mislim da preko svojih prijatelja iz S.Arabije, znaju svaki njihov korak.
Pogledaj Srbiju, Srbija ima odlične odnose sa velikim brojem muslimanskih država, sa Egiptom, Alžirom, Libijom, itd, veliki broj njih nije priznao Kosovo, priznale su samo one koje su pod kapom SAD.
Za mene lično, najveća pretnja miru i svetskoj stabilnosti su upravo SAD- njihove korporacije i vojna industrija koji pokreću i izazivaju ratove širom sveta. Od drugog svetskog rata pa do sad, SAD su učestvovale u preko stotinu vojnih intervencija, ratova, pučeva i državnih udara. Podsetiću te da su podržavale neke od najreakcionarnijih svetskih režima, recimo učestvovali su u finansiranju i obučavanju odreda smrti u Salvadoru, pomogli su Pinočeu da dođe na vlast u Čileu, itd.

scallop

Što bi rekli braća Hrvati: Svako bulji iz sopstvene bulje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tesha Teshanovic

Quote from: Josipovitch Broznjev on 03-04-2010, 23:29:56
ah to, pa to je u njegovo vrijeme bilo normalno u svim slojevima drustva. ne kao danas, samo za one gore, za glavne popove, vodece fasiste, samoupravljajuce drugove i kontroverzne biznismene.

neznam po meni je fasista neko ko apoliticki nastrojene ljude naziva nacistima a da pritom se lozi na debelog nacistu canka.tvoji ortaci sa palestinskim marama su gori od najgorih popova i kontraverznih biznismena.oni su paraziti

Kler_Vojant

kontraverznih. ehehe, vintage tesa...

Loni

Nigde nisam rekao da bi bez SAD cela planeta bila crkvena.
No bez SAD i njenih saveznika, na čelu sa Francuskom, koja je izumela laičku državu, bilo bi teško postaviti sekularnost kao opšte planetarnu pozitivnu tekovinu.

Sama Amerika je sekularna država. Verounauka ne postoji ni u jednoj državnoj školi, međutim to u praksi ne znači mnogo jer SAD ima mnogo privatnih škola, koje mogu biti verske.
Te škole su najjeftinije, a samim tim imaju i najviše učenika.

Najbolji stejt što se obrazovanja tiče je Masačusets, koga zovu i Univerzitetskom državom. Veličine je Vojvodine, a samo jedan grad (Boston) je je grad u pravom smislu reči. Skoro svi ostali su samo univerzitetski centri.
Na jednom od poslednjih mesta je Tenesi, u kome maltene postoje samo privatne škole, od kojih su većina crkvene i nastava u njima je jako niskog kvaliteta.

Ove dve izrazit krajnosti govore da danas nema jedinstvene Amerike ni po ideji ni po simbolima ni po sistemu vrednosti.
Za razliku od Kanade, za koju se zna da je cela modernistička, SA je podeljena na dva dela. Sever i Pacifik kao da gaje imidž ,,Seksi grada'' i ,,Vil i Grejs'' serije i glasaju za Demokrate.

Jug i planinske unutrašnje ,,rančerske'' države su konzervativne. Kao da nisu izašle iz ,,Male kuće u preriji''. Glasa se za Republikance. Pre svakog obroka iskazuju se molitve zahvalnosti. Crkve su vrlo jake, naročito Southern Baptist, koja broji 19 miliona vernika. Tu su još i COJC Mormoni (Church of Jesus Christ) , koji čine većinu u Juti.

Nego, pitanje za tebe - Ako ti već smeta agresija Amerike i njeno mešanje u probleme drugih (da ne ulazimo sad gde je to mešanje dobro, gde nije), da li primećuješ da upravo tu ratnu opciju propagiraju američki hrišćani. Buš jednom prilikom reče da vodi krstaški rat. S druge strane, čini se da su ateisti (7 %) tamo mahom pacifisti.

Što se tiče Avganistana i Iraka, to je jedna potpuno nova tema, a ja sam specifičan po tome što imam potpuno različito mišljenje o jednom i drugom ratu. Irački ne požavam, avganistanski da.

Jedan od razloga što ga podržavam je što su u Avganistanu, tokom vladavine talibana veoma kršena ljudska prava.
Uzgred Amerikanci su odavno priznali da je velika greška što su svuda bili protiv komunističkog SSSR-a i što su u njemu videli najvećeg bauka.
No zabluda je da su podržavali fundamentaliste. Kad je Homeini došao na vlast u Iranu, Amerika jeste odahnula što Iran nije psotao komunistički, ali je odmah prekinula sve odnose sa novim Iranom.

O Avganistanu najviše ćeš saznati ako pročitaš odličan roman ,,Knjižar iz Kabula''.
- Žene nisu imale pravo na školovanje, na skidanje pred muškarcem, koji im njen muž (samim tim ni pred doktorom, pa su bivale osuđivane na smrt zbog trivijalnih bolesti). Islamska policija tukla je bičem prolaznika, koji ne zna da citira neki deo kurana. Žene, za koje se smatra da su preljubnice bile bi kamenovane. Nekad i do smrti. Koga uhvate da je gej bio bi spaljen. Kome nađu ijednu knjigu, koja pripada nekoj drugoj religiji, ,,nagrađivali'' bi s 5 godina robije.
U Avganistanu je bila zabranjna sva muzika osim džamijske, kao i vizuelne umetnosti. uzgred Avganistanci se jesu spremali za veliki rat na svetskom nivou, što javno i obelodanjuju.
A najgore od svega bilo je ubijanje momaka i devojka, koji ne bi pristali na ugovoren brak.
Kad se negde ovako krše prava, onda ih treba napasti radi spašavanja hiljade žrtava, a i da se takva civilizacija ne bi proširila i pojela ostatak. U protivnom priznali bismo da su GRANICE važnije od ljudskih prava i svega, a one ne smeju da budu toliko važne.
Kad komšija hoće da ubije svoju ženu i decu imš pravo da upadneš na njegov posed i da ih spasiš jer su ljudska prava iznad na skali vrednosti u odnosu na granice.

Avganistanski rat specifičan je i zbog izuzetno malog broja civilnih žrtava zato što se talibani kriju isključivo po planinama.
Broj oštećenih zgrada i pobijenih civila tamo je procentualno minoran.
(S petomilionskim Bagdadom to ne može biti slučaj jer Sadamovci se ne kriju po pećinama već zauzimaju visoke funkcije).
S druge strane tim ratom postignuto je mnogo. Danas su ljudska prava tamo bolja, a žena ima čak i u skupštini.

Rat u Iraku je nešto drugo. On je vođen kao preventiva. Kao sprečavanja namera da za 10 godina, ova, tada najjača islamska država postane ogromna sila i ujedini vojno ceo islamski svet pod svoju kapu.
Vođen je i zbog nafte verovatno.
Zato ga ne opravdavam jer upravo njima mnogi muslimani širom sveta su radikalizovani.

Rusija je druge strane takođe bombardovala vrlo žestoko čečenski grad Grozni, koji je završio u ruševinama, a predve godine nisu napadnute samo Abhazija i J.Osetija (koje i nisu na teritoriji Rusije) već i čisto gruzijski krajevi (grad Poti, koridor k Tbilisiju itd).

No najbitnije je da mi odgovoriš na pitanje kako objašnjavaš da su upravo američki hrišćani zagovarači ratnih opcija, što nije slučaj sa američkim ateistima, prema kojima je Buš ispoljavao otvoren prezir.

Savajat Erp

Btw, јеси написао да ће цела планета бити црквена, али мислим да је очигледно да си хтео рећи црвена....ех, шта ради једно уметнуто слово... :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Eriops

Pa ja se Lomljavina, potpuno slažem s tobom što se tiče kritike talibanskog režima i njihovog ponižavajućeg odnosa prema ženama. Međutim, zaboravljaš da je dugi niz godina upravo Amerika obučavala i finansirala talibane, tako da je malo licemerno da sad priča o ljudskim pravima. Ne osećam nikakvu simpatiju prema talibanima, ali mislim da su Ameri tamo iz nekih drugih razloga- strateški prostor, blizina Pakistana, Indije, Rusije, Kine, proizvodnja i promet droge, i mnogo toga drugog, što možemo samo naslućivati.

Za Irak nisi u pravu. Tek Irak nije bio nikakva pretnja Zapadu. Možda ne znaš, Ameri i Britanci su prodavali oružje Sadamu, i podržavali ga u ratu sa Iranom. Okrenuli su se protiv njega, kada im je uskratio kuvajtsku naftu. Sadam je bio svetovni diktator, koji je mario za religiju onoliko koliko je znao da mora. Nikad nije bio u dobrim odnosima sa Al Kaidom, i uopšte radikalnim islamistima, čak obrnuto, ovi su ga zvali nevernikom.
O tome su i Amerikanci govorili.

Što se tiče Rusije, Grozni je u sastavu Rusije, Čečenija nije samostalna država. Rusija je vodila operacije na svojoj teritoriji, protiv terorista koji su upadali i u druge regije ( Ingušetija, Dagestan ), a nisu bili hiljadama km daleko u Afganistanu.
Što se tiče Gruzije, ona je prekršila sporazum, krenula u napad,  pobila neke ruske vojnike između ostalih. Žao mi je što su najviše stradali nevini ljudi, ali njihov predsednik je dozvolio da mu narod bude topovsko meso u probnom balonu prema Rusiji. Kad buva ujede medveda, realno je da će je medved prilepiti šapom za patos. To se desilo Gruziji, a to mogu zahvaliti svom ,, mudrom '' vođi.
A ako već Zapad daje za pravo nezavisnosti Kosova, zašto to isto pravo ne bi imala Abhazija, Osetija, Baskija, Kurdistan, Korzika.. ?

Jesu to neki podaci na osnovu ispitivanja podrške iračkom i afganistanskom ratu, il ih ti izvlačiš iz izbornih rezultata, i slobodnije tumačiš ?

Ghoul

Savajat Erp

Quote from: Eriops on 05-04-2010, 19:03:54
A ako već Zapad daje za pravo nezavisnosti Kosova, zašto to isto pravo ne bi imala Abhazija, Osetija, Baskija, Kurdistan, Korzika.. ?

По тој логици зашто онда исто право не би имала и Чеченија? ;)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Джон Рейнольдс

Tihi, veoma je loše i potencijalno štetno poređenje Kosova sa Abhazijom i Južnom Osetijom. Ne čudi mene što Lomljava to ne zna, jer se tu provlači ime za koje važi tabu na građanističkim forumima odakle i crpi podatke za najveći deo gore iznesenog. Paralela je adekvtna sa Republikom Srpskom Krajinom.

Abhazija je u SSSR ušla kao država i tek ju je Staljin, Gruzin, pripojio Gruziji kao neku vrstu autonomne pokrajine. Južna Osetija je vojno osvojena od strane gruzinskih menjševika, koji su potom poraženi, ali je Staljina, Gruzina, bolelo uvo da svoju otadžbinu naknadno rasparčava, pa je Gruzija ostala sa teritorijama koje joj nikada nisu pripadale i gde Gruzini i nisu bili većinsko stanovništvo.

Baš kao i u RSK, posle raspada velike države, ostalo je stanovništvo koje se nije osećalo delom otcepljene teritorije i jasno je zašto su težili svojoj matičnoj državi. Otuda i ratovi i drago mi je da je taj problem konačno na pravedan način rešen. Da je ova naša vlast pametna, priznala bi Abhaziju i Južnu Osetiju. U celoj ovoj paraleli jedino je manjkava linija Gruzija - Hrvatska, pošto Gruzija ima svoju dugu istoriju, nezavisnost, državotvornost, čak i karakteristično pismo, za razliku od Hrvata koji imaju nekakve mutne vladare u izmaglici vremena koje je priznavao samo papa, a prva država im je faktički bila NDH.

O smehotresnim teorijama zavere i Rusima koji ubijaju sve prozapadno malo kasnije.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Loni

Quote from: Savajat Erp on 05-04-2010, 18:16:28
Btw, јеси написао да ће цела планета бити црквена, али мислим да је очигледно да си хтео рећи црвена....ех, шта ради једно уметнуто слово... :)

Jao tačno!
:-) Eto šta nepažnja uradi. Mislio sam crvena. Napisao crkvena.

Znam da je SAD svuda, ali baš svuda navijala protiv SSSR-a u 20.veku.
Čak je navijala i za talibane. Ipak zvanična Amerika ih nije naoružavala.
Neke grupe u SAD jesu.
Jednostavno strah od preovladanja komunizma na planeti bio je prevelik.
Ameri su računali da je možda bolje da se komunisti zaustave na granicama Irana i Avganistana, pa makar u tim zemljama zavladali islamisti, nego da komunizam osvoji i njih, čime stiče nezaustavljivu prednost.

Na duže staze ova procena ispostavila se kao loša jer je komunizam ipak pao zbog lošeg standarda i zato jer je urušio samog sebe. S druge strane islamisti su nekim čudom opstali.

Što se tiče toga ko bi sve mogao da dobije status nezavisne države, to je vrlo problematično i to je jedna priča bez kraja.
Tih krajeva u svetu ima jako mnogo.

Gruzija je zahvaljujući Staljinu, koji je bio Gruzin prisajedinila Abhaziju i Južnu Osetiju (Osetini su PERSIJSKO PLEMENE. To su Iranci, koji su odvojeni od matice i nemaju ništa zajedničko s Rusima, osim što se Rusija nametnula kao zaštitnik i što im je tokom predhodnih decenija nametnula ćirilicu i ruski jezik).

Ali isto tako je i Rusija osvojila predele, u kojima ne žive etno Rusi - slavjani. Takvih republika je čak 14-15 (Čečenija, Dagestan, Tatarstan, Ignušerija, Karačajevo-Čerkezija, Saha (Jakutija), Baškortistan, Burjatija, kalmikija itd.

Neki narodi SSSR-a su imali privilegiju da dobiju status republike u okviru SSSR, a neke samo status autonomne republike u okviru druge republike.

Sama Abhazija je ipak imala nekih 25 % Gruzina, koje su Abhazi proterali.

Inače što se tiče toga ko bi mogao imati status nezavisne države ne treba preterivati ni s tim da je Kosovo zaslužno srpsko.
Kosovo ipak nije bilo srpsko od 1389. do 1912.
Po nekim pokazateljima već 1936, Srbi postaju manjina na Kosovu.
Drugim rečima u novijoj istoriji samo 22 godine je Kosovo zaista bilo srpsko.

Meni je u svakom slučaju mnogo bitnije da živim u zemlji koja će biti funkcionalna i prosperitetna, da imam posao sa pristojnom platom, da se nađu lekovi za neke bolesti, da se nađe u narednih 2000-3000 godina rezervna planeta za čovečanstvo itd. nego to da li će moja država (Ili jednog dana samo stejt u okviru EU) biti 100 km duža na jugu ili 100 km kraća.
Da je veličina teritorije toliko bitan faktor za sreću, građani Malte, Monaka, Luksemburga, Andore ili Barbadosa trebali bi da izvrše kolektivna samoubistva.

Ipak ne treba preterivati s teorijom da je

Ygg

Quote from: Lomljavina on 06-04-2010, 00:47:07
Ipak ne treba preterivati s teorijom da je

Zanimljiva teorija!  :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ghoul

na vreme je shvatio da ne treba preterivati s njom! :)

Tex Murphy

Genetski četnik

džin tonik

lomljavina and the holy grail :!:

Loni

:-)
Shvatio sam ja to odavno, al' ispipavam teren.
Na nekim sajtovima čim staviš komentar da te je za status Kosova briga kol'ko i za izvoz tapeta u Etiopiju, dobiješ nešto, što bi krunisana kraljica među prorocima otprilike nazvala - posrednom energetskom kofom hladne negativne energije.

scallop

Meni nekako nije jasno kakve veze ima pitanje hoće li vas Bog karati i da li to volite sa svetskim i domaćim dilemama. A, opet, šta je - tu je.

Prepričaću vam jednu epizodu TV serije "Nighthawk" od pre, ko zna koliko pre. Voditelj noćnog radija je bivši policajac i tu i tamo mu se zalomi da se upetlja u neki policijski problem. Dogodi se da pomoć zatraže prijatelji Italijani koje progone prijatelji Kinezi u prijateljskom San Francisku. Da ne dužim, ispostavi se da su u delu grada, koji smatraju tradicionalno svojim, potisnuti od kosookih pridošlica i da treba da nestane poslednja tradicionalna italijanska kafana. I ne reši ništa. Italijani su imali ekspanziju u tom gradu tridesetih godina prošlog veka, Kinezi - osamdesetih. I to je tako.

Naš prijatelj Lomljavina je proučio sva druga stanja u svetu, servira nam ih, ali ima svoju dioptriju. Znam da je teško gledati kroz tuđe cvikere, ali treba pokušati. Čitanje je, u suprotnom, izlišno. Dovoljno je verovati. Onda te, jednog Sudnjeg dana, Bog kara i pitaš se - zašto? Ustvari, karaš sam sebe za sve što si uradio ili nisi uradio, rekao ili nisi rekao, lažeš sam sebe i znaš da je to slaba uteha, jer uvek postoji posledica. Svejedno da li će te karati i neki Bog.

Dakle, malo u Abhaza malo u Gruzina, malo u Šiptara malo u Srbina, malo u Crnca malo u Belca. Saldo je uvek količina tolerancije. Ako ne možeš duboko u Bronks, ako ne možeš u Evropu, ako ne možeš na jug preko Đeneral Jankovića, ako ne smeš da pišeš ćirilicom, ako ne možeš preko granice na 47-oj paraleli u Koreji, ako... onda tu nešto opako nije u redu. Svejedno je da li je napisano crveno ili crkveno.

Eriops

Ah, tipična teorija, Lomljavina. Koga briga za granice, u ujedinjenom svetskom blagostanju, poznatom kao globalizam ?
Ako je tako, zašto su Englezi ratovali hiljadama kilometara daleko od svoje funkcionalne i prosperitetne otadžbine, za tamo neke Foklande ? Zašto su Španci iskrcali specijalce na afričku obalu, kad je marokanski policajac pobo zastavu na stenu koja je pod španskim suverenitetom ? Zašto se Hrvati natežu dve godine sa Slovenijom , oko 5 km mora, a imaju hiljade kilometara morske obale ?
O Kosovu, istoriju ponovo u šake. U tom periodu nije bilo ni albansko. Država Albanija je nastala tek posle balkanskih ratova, i to dogovorom velikih sila.
Ako ćemo o Rusiji i osvajanjima, Ameri su takođe silom otimali teritorije, što od domicilnog stanovništva, koje sada uživa blagodeti rezervata, što od recimo, Meksika.

No, vratimo se centralnoj temi.
Lomljavina dobre strane Amerike pripisuje ateistima, a imperijalističku i nasilnu spoljnu politiku, isključivo vernicima. Ja bi voleo videti te podatke, jesu izvršena neka istraživanja, koja su pokazala da su vernici generalno agresivniji od ateista ?

scallop

Tu bih bio sklon stavu Lomljavine. Deklarisani ateisti u SAD imaju svoju muku tako da izbegavaju petljanje u politiku. Ne bi im vredelo ni da se petljaju jer nikad ne bi bili izabrani. Problem je što se nedeklarisani ateisti deklarišu kao vernici, tako se lakše domognu položaja. Ništa čudno, jer će i ovdašnji voditi računa da se ne zamere crkvi. Ne zbog crkve već zbog glasača. Kod nas je, nekim čudom, prelazak u kapitalizam bio i povratak pravoslavlju. Pun mi je torbak mojih partijskih sekretara koji danas znaju sve svece lično.

Ghoul

Quote from: scallop on 06-04-2010, 14:11:44Pun mi je torbak mojih partijskih sekretara koji danas znaju sve svece lično.

al zato u crkvi kažu: 'fala, pope, doručkovao sam!'

Eriops

Samo je velika razlika u broju formalno deklarisanih vernika, i onih koji zaista žive po hrišćanskim pravilima, idu u crkvu, drže do običaja, itd. Tu je ogromna razlika. Mislim da u Srbiji ni deset posto populacije ne otpada na istinske vernike. Tako da mislim da je priča o velikoj religioznosti društva, debelo napuvana.

Ygg

Quote from: Eriops on 06-04-2010, 15:08:16
Samo je velika razlika u broju formalno deklarisanih vernika, i onih koji zaista žive po hrišćanskim pravilima, idu u crkvu, drže do običaja, itd. Tu je ogromna razlika. Mislim da u Srbiji ni deset posto populacije ne otpada na istinske vernike. Tako da mislim da je priča o velikoj religioznosti društva, debelo napuvana.

Naravno da nisu problem ti pravi vjernici. Pravi vjernici, ma koje vjere bili, nikad ne bi bili za rat, niti za bilo kakav drugi oblik nasilja ili agresije. Nije problem u vjeri, već u crkvi, koja vjeru koristi kao instrument za lakše upravljanje narodom i raspirivanje mržnje prema pripadnicima drugih naroda/nacija/religija.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Alexdelarge

znaci umisljeni vernici su ti koji vode verske ratove?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.