• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prima noctis

Started by Melita, 04-11-2004, 11:36:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melita

Šta znate o starom običaju prima noctis i kakav je vaš stav po tom pitanju? Da li je tu reč samo o zadovoljstvu gospodara i feudalaca ili se radi o naporu za poboljšanje kvaliteta podanika, kmetova? Ja sam u prošlom životu bila pohotni grof koji se bavio proizvodnjom kmetova.
ne potpisujem ništa

Truba

samo potreba za penetracijom
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Quote from: "Melita"Ja sam u prošlom životu bila pohotni grof koji se bavio proizvodnjom kmetova.

El to znači da si sada impotentni kmet koji ubija grofove?
My trees...They have withered and died just like me.

Melita

Quote from: "Lurd"
Quote from: "Melita"Ja sam u prošlom životu bila pohotni grof koji se bavio proizvodnjom kmetova.

El to znači da si sada impotentni kmet koji ubija grofove?

Ne, sada studiram.
ne potpisujem ništa

Melita

Zamislite da recimo američki ambasador "overava" članove naše Vlade ili skupštine. Prima amerikanis!
ne potpisujem ništa

Tex Murphy

Šta je do đavola prima noctis?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Melita

Quote from: "Invisible_Man"Šta je do đavola prima noctis?

Recimo, hoćeš da se ženiš, ali zakon nalaže da recimo predsednik opštine ima pravo prve bračne noći sa tvojom verenicom. To su nekada radili feudalci. Svaki je imao barem po 50-toro vanbračne dece po pravu prvenstva isprobavanja buduće kmetove supruge. Veoma star običaj, mada su ga mestimično praktikovale lokalne komunističke strukture u SSSR-u.
ne potpisujem ništa

Paramecijum

Taj obicaj je bio i kod Turaka, a kao protivobicaj kod Srba i vecinom Crnogoraca uvedeno pravilo da devojku koju udaju i koja treba da ide na "overu" kod nekog velikasa, nekoliko dana pre toga svi redom krešu u kući da bi eventualno dete ipak bilo "domaće"...

uostalom, sta se krije u pozadini price "Kraljevic i prosjak"?

Tex Murphy

:?  :?  :?  :cry:  :cry:  :cry:
Ignorance is bliss...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!