• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO SAM ODGLEDAO I (NE)PREPORUCUJEM:

Started by Mark, 06-11-2004, 11:53:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

eddie coyle

Pogledao sam The End of the Tour.

Film se bavi intervjuom koji je Foster Valas 96-te dao Lipskom iz Roling Stouna i u pitanju je jedna standardna Sandens/indi pricaonica koja dobija dimenzije neceg vaznog uglavnom sto znamo kako je Valas skoncao a ne zbog nekih filmskih kvaliteta. Na kraju taj intervju nije bio ni objavljen nego je Lipski, posle Valasovog samoubistva, iskopao kasetofon sa snimcima intervjua i onda to prebacio u knjigu na bazi koje je i snimljen ovaj film. Dzejson Sigel je solidan a Dzesi Ajzenberg, kao i uvek, ne moze biti nista drugo do Dzesi Ajzenberg.

Moze da se gleda ali nista specijalno.

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Dybuk

Bone Tomahawk Uzasno razvucen i suv. Film traje 132min, a tek u zadnjih pola sata vidimo nekakvu akciju. Sad, istini za volju ovo je prvenstveno vestern sa prilicno autenticnim vajbom i atmosferom, i jako uopstenom pricom: tamo gde su tipicno bili Indijanci sad su divljani i kanibalisti. Dakle: divljani upadnu u gradic, otmu neciju lepu suprugu, povredjenog skitnicu iz zatvorske celije i jednog šerifovog pomocnika. Krece potera i spasilacka misija.

Sto se tice glumacke postave, imamo makar 2 veterana: Kurt Rasel i oldtajmer Ricard Dzenkins pojacani (ili oslabljeni) hronicno neubedljivim Patrikom 'golden boy' Vilsonom. Sid Hejg i Dejvid Arket se na kratko pojavljuju u sporednim ulogama. Valja pomenuti i stanovitog Metju Foksa koga nesto hvale u ovoj ulozi a ja bas i nisam sigurna ko je to.

E sad kad sam pobrojala sve znane i neznane, jos malo generalnih utisaka. Film se dakako oslanja na dinamiku, te rasisticke posalice (troubek) medju junacima (clanovima spasilacke 'misije') ima dosta dijaloga ispresecanog humorom koji pomalo 'lomi' apatiju i pospanost u koju film neumitno uvlaci svojim ritmom, jednolicnim pejzazima te ispranom bojom. Imajuci u vidu da ovo nije samo vestern (sto bi objasnilo razvucenost i generalno nedogadjanje) vec i horor, scene sa kanibalima su vrlo oskudne, sve dok se film ne primakne na poslednjih pola sata. Poslednju trecinu filma otvara šokantna scena ubistva (čerečenja) jednog od uhvacenih belaca, te sad film poprima sledecu formulu: True Grit + Cannibal Holocaust= Bone Tomahawk. Uzgred, naslov je prilicno bukvalan jer zbilja vidimo tomahavk nacinjen od kosti (butne? nevamajnd).

Nemam srca ovome da dam prenisku ocenu, lomim se izmedju 5 i 6, gde ce potonja verovatno prevagnuti, jer ovo nije lose samo je nekako neupecatljivo i neinventivno (True Grit, CH, Hills Have Eyes) a ionako sam - cjenim - u manjini jer su pozitivne kritike dominantne. Za mene je ovo 'meh' sa par efektnih scena.

džin tonik

osim eksplicitno-neukusnih scena, cita se kao odlican film. 9/10 na nevidjeno, preporuka. :lol:

Dybuk

Haha, pa vecina ce se sloziti s tobom. :lol:

ridiculus

Ček', ček', na stranu Bone Tomahawk - nisam ga gledao - ali pojasni to za True Grit! Bone Tomahawk je neupečatljiv jer liči na njega, ili je on primer neupečatljivosti? (Zvuk oštrenja tomahavka...)
Dok ima smrti, ima i nade.

Dybuk

Da, neupecatljiv jer lici na TG, a ne jer je TG los, daleko od toga. Nadam se da je ovo tacan odgovor! :cry: (Whew?) Uzgred, slicnosti su na vizuelnom planu i pomalo karakterizaciji. Prica svakako ne.

Jos da kazem za BT, uz svu izgradnju atmosfere i karaktera (citavih sat i po! mozda i jace!) zavrsio se bas naglo i nedoreceno.

Quote from: ridiculus(Zvuk oštrenja tomahavka...)

Is it BONE tomahawk?

ridiculus

Quote from: Dybuk on 28-10-2015, 13:53:09
Da, neupecatljiv jer lici na TG, a ne jer je TG los, daleko od toga. Nadam se da je ovo tacan odgovor! :cry: (Whew?) Uzgred, slicnosti su na vizuelnom planu i pomalo karakterizaciji. Prica svakako ne.

Da, bio sam siguran da si to rekla, ali morao sam da pojasnim.  :lol:   True Grit je meni jedan od omiljenih filmova te godine (mislim na verziju Koena), i jedan od omiljenih vesterna uopšte. U stvari, mislim da se može reći da su Koeni ovde gotovo transparentni, i da su pustili Čarlsa Portisa da slobodno diše. Tako da, "biti nalik na True Grit" i nije neki nedostatak, po mom sudu.

Quote from: ridiculus(Zvuk oštrenja tomahavka...)

Is it BONE tomahawk?

Ako je to ono što plaši ljude, da. Ali na tebe očigledno nije delovalo.  :wink:

Dybuk

:) Bome, kanibali su zastrasujuci, videces ;)

ridiculus

Preporučiću nešto zato što ima slabu ocenu na IMDB-u, a sasvim nepravedno, zato što smatram da kvaliteti prevazilaze mane. S druge strane, Rotten Tomatoes još nema nijednu kritiku ovog filma, ali ne treba ni tu očekivati lovorike.

Radi se o Blunt Force Trauma.

Nije sve u ovom filmu sjajno. Počinje kao akcioni film, sa brzim rezovima, a u kasnijim delovima ima dosta kontemplacije. Taman kada očekujem dinamiku, neko dešavanje, on uspori. Ali, premisa je sjajna - ma koliko zvučala ludački, a možda i zbog toga  8) - i glumci su harizmatični. Evo, reći ću o čemu se radi. Ukratko. Postoji jedan ilegalni sport, u kojem dve osobe pucaju jedna na drugu, poput obračuna na Divljem Zapadu. Caka je u tome što obe osobe imaju zaštitni prsluk, ali to ih ne štiti od udarne sile, što daje naslov filmu.

Australijanac Ryan Kwantan je upečatljivo prisustvo na ekranu. Gledao sam ga još u True Blood, iako me je tamo njegov lik najviše iritirao (uz glavnu mušku ulogu), i pitao se kada ćemo ga gledati u nečem dobrom. I glavna glumica, Freida Pinto, je uživanje za oko.

Naravno, čitav film u rukama velikog režisera je mogao biti možda i remek-delo, ali i ovakav mi je bio interesantan. Daj šta daš.  Sniman je u Kolumbiji, i odvija se tamo. A i ova Carolina Gomez...  xrotaeye

Albedo 0

nemoguće, to je Krtina Rasel, jede onu seka persu Lebovskog za doručak!

a liči li bar na Ravenous?

Dybuk

Hmm, niđe veze, mada sam se nadala tako necemu. Drugi period i drugaciji junaci, dramski elementi (tj, vestern) dominantni ali nije kao Ravenous - koji je dosta bolji film. Ogroman jaz izmedju vestern i horor elemenata, ko da su sekirom* kidali. Nista nista nista --- fuck!

*pardon, tomahavkom :)

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 29-10-2015, 18:49:16
nemoguće, to je Krtina Rasel, jede onu seka persu Lebovskog za doručak!

Kogbern i jeste komičan lik koji pokaže muda u trenucima kada je to bitno, zato je Brižis dobar za takvu ulogu.

Raselov lik je nešto sasvim drugo...

EDIT: a Bone Tomahawk ima 88% na Rotan Tomatoes, od toga za "top critics" 10 pozitivnih od 10. Nije baš da zavisim od tih ocena (iako pratim odabrane kritičare), ali moram da primetim da je to ekstremno visoko za žanrovski film.

I onda se setim Prometeja... :cry:

Ghoul

Bone Tomahawk ima mlaku trojku od mene.

odlicni dijalozi, problematican scenario, uzasno losa rezija.
https://ljudska_splacina.com/

Dybuk

Quote from: ridiculusBone Tomahawk ima 88% na Rotan Tomatoes, od toga za "top critics" 10 pozitivnih od 10. Nije baš da zavisim od tih ocena (iako pratim odabrane kritičare), ali moram da primetim da je to ekstremno visoko za žanrovski film.

Pa verovatno zato sto nije *tipican* zanrovski film. Kriticari to vole.

ridiculus

Quote from: Dybuk on 30-10-2015, 12:58:15
Quote from: ridiculusBone Tomahawk ima 88% na Rotan Tomatoes, od toga za "top critics" 10 pozitivnih od 10. Nije baš da zavisim od tih ocena (iako pratim odabrane kritičare), ali moram da primetim da je to ekstremno visoko za žanrovski film.

Pa verovatno zato sto nije *tipican* zanrovski film. Kriticari to vole.

Mislim da većina ljudi to voli, jer je danas najtraženiji žanr iznenadi-me-ako-možeš. Ali valjda se i tu traže neki drugi kvaliteti, majku mu, osim različitosti zbog različitosti!  :wink:

Ako tako misliš, onda već unapred očekuj lovorike za In Memory, novi film Blaira Ericksona, ako/kada izađe.

Nego, pogledao The Last Witch Hunter u bioskopu. Tja... gledam iz žanra šta mogu, ali ovo je među slabijim predstavnicima. Ovaj film verovatno ne bi ni nastao da nije uspeha Fast & Furious, ali Vin Diesel je mnogo krut i neubedljiv u ovakvoj ulozi za moj ukus. Drugo, koreografija je nepostojeća.* Ima nekoliko dobrih elemenata (posebno vezanih za ženske uloge), ali ovo je u rangu Season of the Witch - s tim što je tu Cage čak možda i gori od Diesela u glavnoj ulozi - a svetlosnim godinama ispod Konstantina.

EDIT: * Tj, akcione scene se konfuzne i ne vidi se ko koga i šta...

Albedo 0

ridikuli, daj više pogledaj nešto da valja, nemam ovako od tebe nikakve koristi! 8-)

Vidiš kako Rosman ubaci Child of God, ti pogledaj Man from UNCLE ili Beasts of no nation, ko te ćerao da gledaš lovca na vještice, pa to se iz aviona vidjelo na posteru 8-)

Dybuk

Beasts of no Nation je okej. Sta znam, moze gore, moze bolje. Idris Elba je dobar. Kao i Agu, mali narator, ostalo onako.

Quote from: ridiculusIn Memory, novi film Blaira Ericksona, ako/kada izađe.

Nojs! Ali ne mogu da nadjem nikakav info. :(

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 01-11-2015, 14:34:33
ridikuli, daj više pogledaj nešto da valja, nemam ovako od tebe nikakve koristi! 8)

Vidiš kako Rosman ubaci Child of God, ti pogledaj Man from UNCLE ili Beasts of no nation, ko te ćerao da gledaš lovca na vještice, pa to se iz aviona vidjelo na posteru 8)

Bato, gledanje filmova nije jedini razlog odlaska u bioskop!  :wink:   Mada, ja sam u stvari hteo da gledam(o) Crimson Peak, ali se ispostavilo da su baš taj dan promenili raspored, a ostale projekcije tog filma su bile suviše rano ili suviše kasno za mene. Tako da je bila improvizacija... Svejedno, pogledao bih Lovca na veštice na kućnom ekranu kad se pojavi odgovarajuća verzija, bez obzira šta pretpostavljam o njemu, pošto je takav žanr.

Od filmova koje sam gledao u oktobru, Blunt Force Trauma je sasvim dobar. Najbolja uvodna scena ove godine, za sada. Z for Zachariah mi je sve upečatljiviji kako vreme od gledanja prolazi. Najbolja muška uloga ove godine, za sada. Ovo drugo što sam skoro gledao nije najsvežije (ili čak sveže uopšte), ali... Locke je odličan. I sve to sam prijavio ovde.

Čekamo Sicarija, Bato! I nemački film Victorija. (A za ljubitelje Spilberga, tu je i Br... ovaj, zaboravi.  :cry: ) Možda budu na nekom domaćem filmskom festivalu, pošto teško da će ići u normalnu distribuciju u bioskopima. Ja se nadam da ću ih pogledati ove godine...

Dybuk, što se tiče Blaira Ericksona, on je informacije o novom filmu dao u nekim intervjuima. Poslaću ti link(ove) kad ih nađem. Ali to me podseti da je Banshee Chapter bio prvi film zvanično izdat za Oculus Rift,  sistem virtuelne realnosti, i moja prva reakcija na tu vest je bila "What the f... ! Pa taj film je dovoljno strašan i bez totalne imerzije! Šta, hoće da ubiju nekog?!" Ali, naravno, film koji nije snimljen specijalnom tehnologijom ne može da se pokaže kao pravi predstavnik bukvalnog prenošenja gledaoca u filmski prostor i... mnogo buke ni oko čega.

Albedo 0

Quote from: ridiculus on 01-11-2015, 19:24:22
Bato, gledanje filmova nije jedini razlog odlaska u bioskop!  :wink:   

pobogu, zar nema nešto s Dženifer Eniston???

koji si ti manijak, ridikuli 8-)

ridiculus

Novo doba, Bato. Novo doba! Kakva crna Dženifer Eniston! Witch Hunter je loš, ali nije toliko loš.

Gledao sam onaj Hot Pursuit, prvih 30, 40 minuta i ugasio. Meni je takav pokušaj humora negledljiv, i, koliko god Sofija Vergara bila lepa, ne vredi.

Dybuk

Novo doba! Ima i neke žene te gledaju horore :?  8-)

Albedo 0

ridikuli, hoće dybuk da je vodiš u kino 8-)

Dybuk

xrofl

Njah, neka hvala, ne volim kinu.

džin tonik

"laze". ridiculus, ovo je jasan signal. ne brukaj sagitu!

Dybuk

džin tonik

xtwak odlazak u kino sa lijepom curom ridiculusu nije maltret!

Dybuk

Pa on lepo čovek otiš'o.

xtwak ne troluj Dybuka.

ridiculus

džin tonik

Dybuk

ridiculus

Dybuk

Nisu baš mali problem ali jesu najmanji, seconded! :D

Pusti ti njih ridiculus vidiš da su zaludni :lol:

džin tonik

ah, razumijem. sad mi konacno jasan jedan dozivljaj, onako, bg, kino, stojim u redu i svi nesto pjevuse 'odvest cu te na vjencanje...' :roll:
reko, sta je ovo, alkohol, lucidan san, maticar? bah. covjek uci dok je ziv... :roll:

Dybuk

Child of God Ekranizacija istoimenog romana Kormaka Mekartija kojeg nisam citala, ali kazu da je film veran knjizi.
Ovo je zapravo tesko preporuciti, ali moje muke s filmom bile su vise tehnicke nego ine prirode. Naime, nisam uspela da nadjem (tj moj plejer nije uspeo) pristojan prevod ili engl. titl, a za ovakav hilbili nakazni engleski mi je bio itekako potreban. Pratimo nekakvog inbred idiota koji je lud i vise zivotinja nego svesno bice. Zvacu ga 'Zverko' u daljem tekstu. Sa Zverkom nije moguce simpatisati mada na momente pokazuje nesto ljudskosti i njegov je zivot svakako tragican. Medjutim, ni njegovi sugradjani (fellow hillbillies) nisu bolji mada je njihov jezik lakse razumeti - artikulisaniji su i ne jure okolo cineci nepocinstva u meri u kojoj to ovo 'bozje dete' radi. Odbacen od svih, napusten i bez krova nad glavom Lester (Zverko) degradira u svakom smislu i oskudno obucen po studeni polako napreduje ka karijeri ubice i nekrofila. Naleteh na 'Ed Gein' poredjenje koje je ocigledno u jednoj sceni kad Zverko vec potpuno pomaman jurca sa svojom vernom puskom i puca na farmera koji je odrzao licitaciju za prodaju Zverkove ocevine.

Istovremeno, iako okolni zivalj i serif izopstavaju, proganjaju Zverka, oni ga i ne shvataju dovoljno ozbiljno - tek kao ludu - ova greska ce skupo kostati lokalnu omladinu.
Scott Haze kao Lester Ballard - naslovno bozje dete odradio je prilicno impresivan posao transformisuci se u ovog...hmm Rusi bi rekli jurodiva valjda, koji mumla, bali, urla i uopste ima vrlo malo ljudskih karakteristika. Ako izuzmemo ubistva i nekrofiliju. Neosvescenu, naravno.
Sto se tice samog filma primetna je upotreba rucne kamere te sve deluje realisticno. Iznad proseka, ali ne mogu reci da sam nesto uzivala, najvise zbog jezicke barijere i odbojnih likova.

Karl Rosman

Znao sam da ce ti se svideti!  :evil:

Quote from: Dybuk on 03-11-2015, 13:19:32
Iznad proseka, ali ne mogu reci da sam nesto uzivala, najvise zbog jezicke barijere i odbojnih likova.

Lester Ballard je izuzetno simpatican i veoma reprezentativan primerak ljudske rase.

Muka je samo sto svaka dalja beseda na ovu temu iziskuje spojlere. Recemo samo da film mozda ima svojih mana, ali i nepravedno malu ocenu na IMDB-u. Franko je prijatno iznenadio - cestitao bih mu na trudu i pre svega hrabrosti da ekranizuje ovaj roman.

"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Dybuk

QuoteLester Ballard je izuzetno simpatican i veoma reprezentativan primerak ljudske rase.
Raaaaajt xfrog

Steta sto ne mozemo u detalje ali zato mozemo da koristimo nevidljivo pismo :lol: Meni je ona scena obracuna sa plisanim igrackama jako emociona i indikativna kad se radi o njegovom mentalnom sklopu, iako ga nisam bas razumela dok govori :(

džin tonik

nisam odgledao, ali svidja mi se kritika, mogao bih se vec na nevidjeno identificirati sa glavnim likom... ovjerim.

Ukronija

Quote from: Dybuk on 03-11-2015, 13:19:32
i odbojnih likova.

Nije Zverko odbojan, on je, u suštini, jedini pravednik u tom društvu. Kazna za sve. Može i karma. Najviše bih empatisala sa njim, oni koji su ga takvim načinili, ostavili ga prepuštenom samom sebi (evo, ja već iz tvog opisa navijam za njega, saosećam sa njim, iako si naglasila da je to teško), su najobičniji smradovi i zaslužili su jednog Zverka. 

Dybuk

Quote from: Karl RosmanFranko je prijatno iznenadio - cestitao bih mu na trudu i pre svega hrabrosti da ekranizuje ovaj roman.

Franka ne volim od onog Spring Break forever bitcheeeees, ali sad se setih Kejvovog romana I Magarica ugleda Andjela (And the Ass Saw an Angel) i kad je rec o glavnom 'junaku' rezultat ne bi bio mnogo drugaciji, ali vizuelno bi morao biti mnogo bogatiji, kompleksniji svet, macabre likovi. Uuu to bi bilo dobro u rukama majstora....

@D, pa da, u sustini biramo manje zlo u iskvarenom drustvu.

džin tonik

moram malo revidirati svoj prvi utisak. iscitao jos neke kritike, taj lester je ipak prilicno mlak lik, ne bih se vise bas toliko identificirao. :roll:

Ukronija

Quote from: Dybuk on 03-11-2015, 14:39:24
@D, pa da, u sustini biramo manje zlo u iskvarenom drustvu.

Hej, Dy, ne bih ga ja tako tumačila, znaš. On u filmu ima ljudsko obličje, ali je u pitanju jednostavna kritika bezosećajnosti i pogrešnih postavki i vrednosti tog i takvog društva. Jedan Zverko je tu samo materijalizacija mača pravde, ono što su ti smradovi sami prizvali i napravili.

Karl Rosman

sad se setih Kejvovog romana I Magarica ugleda Andjela (And the Ass Saw an Angel) i kad je rec o glavnom 'junaku' rezultat ne bi bio mnogo drugaciji, ali vizuelno bi morao biti mnogo bogatiji, kompleksniji svet, macabre likovi. Uuu to bi bilo dobro u rukama majstora....

Meni je to palo na pamet posle 30min filma!  xcheers

Dybuk

Quote from: Karl Rosman on 03-11-2015, 14:49:14
sad se setih Kejvovog romana I Magarica ugleda Andjela (And the Ass Saw an Angel) i kad je rec o glavnom 'junaku' rezultat ne bi bio mnogo drugaciji, ali vizuelno bi morao biti mnogo bogatiji, kompleksniji svet, macabre likovi. Uuu to bi bilo dobro u rukama majstora....

Meni je to palo na pamet posle 30min filma!  xcheers
Vec dugo prizeljkujem da ga neko prenese na film. Neko sposoban xcheers

@D pa recimo da ipak nije mac pravde, recimo da nedela koje je pocinio daleko premasuju neku pravdu i karmu. Njegov je otac trazio i dobio ratnu penziju iako jedan od naratora rece da rat prakticno nije ni video. Lokalci su prodali zemlju i ostavili Zverka bez imovine - tacno, ali ono sto on cini je eros/tanatos, dakle ubistva motivisana libidom, ne osveta. Iako ne znamo (ili znamo ali ja propustih zbog zguba u prevodu) mnogo o lokalcima reklo bi se da jesu bezosecajni ali da nisu zasluzili bas takvu karmu. Ok, sto bi se reklo, as bad as each other, Zverkova patologija jeste trigerovana postupcima okoline.

Ukronija

Okej, napisaću duži prikaz, sad nemam vremena. Ipak, i taj libido je kreacija, ogledalo društva u kojem je taj Zverko odrastao. Ubistva motivisana libidom su samo prvi sloj filma. Kada zagrebeš malo dublje, tu su uzroci, posledice, sistem, vrednosti, emocije itd. Zverko je mnogo komplikovanija ličnost od delovanja isključivo iz libida, a njegova motivacija je društveno uslovljena. Nije Zverko glavni lik u toj priči, meštani su. U Z. samo transparentno i nepokriveno vidiš sve što se događa iza kulisa lažnog morala i nekakvih normi "normalnog" društva.

Ukronija

U suštini, ja uvek navijam za ovakve vrste otpadnika. Ne verujem u "gen zla". Zlo je uslovljeno. Ovakvi likovi samo u sebi skupljaju, upijaju sav smrad društva (i to, po pravilu, zato što su najosetljiviji, ponekad i najinteligentniji, najsenzitivniji) i onda taj smrad vraćaju tom društvu mnogo jačim intenzitetom (jer u pitanju i jesu intenzivne, energične, životne ličnosti, okrenute realizaciji erosa, ali, silom prilika, jer su tako naučili, kroz tanatos). Zato ti se čini da meštani to "nisu zaslužili".

Edit: postoji razlog zašto se zove "Child of God".

Dybuk

Lepo, cekam tvoju analizu. :) Jesi li citala knjigu?

Ja mnim da je libido drugi sloj, jer ga je sasvim slucajno otkrio nakon sto je njegov socijalni polozaj i odnos sa mestanima ustanovljen, pa mu se osladilo. Razumem ja sto on trazi drustvo nezivih stvorenja i preferira leseve, ali ne bih rekla da je preterano dubok jer je bice nagona, njime diriguje id on nema superego. To da ima emocije te da je na nivou deteta je jasno kroz njegove postupke i reakcije. Ipak, ja znam da mestani to nisu zasluzili jer je akcija (bar ono sto film prikazuje) nizeg intenziteta nego reakcija. Ne zaboravimo da je Zverko visestruki (serijski) ubica i nekrofil.

džin tonik

zavirio u film, narode, ovo je patolosko. ne podnosim taj oblik ludila ni u naznakama.
dokona d: jbt, brishi na sf, gdje si ti zalutala.  xtwak xremyb