Ipak, jedno mi u, tvom zadnjem pisanju, nije jasno: od kad je to 'demokratija', u svoj svojoj apstraktnosti tog pojma - 'zlo'??
Zar fasizam ili komunizam nisu totalitarni antipodi demokratiji, njena negacija?
Ja bih prije, iako se aspekti istog mogu naci i u komunistickim sistemima i u fasizmu (potonjem je to, naprotiv, osnova), prije kao 'zlo', bilo kojeg drustva, naveo npr. - nacionalizam. Bas ono sto i cini esenciju bilo kojeg cetnickog pokreta od '41. do danas.
Dakle, sta ti vidis kao alternativu od strane tebe pomenutim 'zlima'?
Nije oduvek. Znaci ono sto je demokratija u atinskom polisu, sto se i danas uzima kao definicija, je potpuno razlicito od ove nakaradne manifestacije neoliberalnog kapitalizma kao drustvenog (ne ekonomskog) uredjenja.
Nista ova danasnja demokratija nje razlicita, od komunizma i fasizma, po svojim posledicama, sem sto se drugacije deklarise, i daje sire okvire za formiranje drustvene slike, kao pravednijeg drustva. Daje otvoren prostor za opravadnje svake odluke kao drustvene volje, koje sprovodi manjina, koja sa svoje strane nema nikakvu odgovornost za svoje postupke.
Nacionalizam je tekovina civilizacije. Naravano nacionalizam kada doje u spregu sa necim kao sto je fasizam, komunizam ili neoliberalizam (demokratija), daja katastrofalne posledice. Medjutim, sam za sebe pokazuje razlicitost naroda i upravo na tim razlikama se javljaju neka vazna dostignuca (arapski brojevi recimo). Dakle, treba razluciti noacionalizam i nacionalizam u sluzbi male grupe exploatatora (komunista, fasista, demokrata).
I naravno najvaznije, sta je alternativa?
Tesko da danasnjem coveku to moze tek tako da se predstavi, ili da se valjano obrazlozi. Prvo uvesti stabilnu vlast, koja ce narodu - naciji biti nesto oko cega se okupljaju. Znaci, ne svake 4 godine, neko novi da izmislja dugorocne ciljeve. Sad, mnogi bi se pobunili kad bi rekao da to bude kralj, ali ne mora nuzno vec nesto sto je jedinstveno (kao amerikancima Amerika, britancima kraljica i sl.). Ostatak moze da ostane (drzavna uprava koja se menja, ali mora da radi prema zajednickom cilju).
Drugo posvetiti se mladjim narastajima i vaspitanju, kroz skolu, i druge oblike angazovanja, a ne kroz televiziju i usadtiti im neke moralne principe, kao sto je covekoljublje, iskrenost, pa onda nece biti toliko onih losih stvai koje proizilaze iz nedostatka.