• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SEQUELISATION

Started by Mark, 21-11-2004, 18:17:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Za Cega su Sequeli?! Gledano globalno!

Nastavci razradjuju temu i u glavnom su pozitivna stvar
3 (42.9%)
Nastavcima se krpi budzetska rupa iz prvog dela
2 (28.6%)
Nastavci parazitiraju i tu su da nerviraju fanove originala
2 (28.6%)

Total Members Voted: 5

Voting closed: 21-11-2004, 18:17:10

Mark

Ovaj tema me je zainteresovala poodavno ali ajde da je stavim i ovde jer je na netu malo o ovome receno, u smislu da Ja nisam naisao na ovu raspravu.
Revoltiran sam pojavom da je (odavno) postalo obavezno odraditi sequel, nastavak, drugi deo; a od skorije i uvod tj. prequel.
Mislim da je to jedna od stvari koja ozbiljno rusi integritet svakog filma jer implicitno istice njegovu nezavrsenost, nesavrsenost, nedorecenost, manjkavost...
Neki filmovi otvaraju mogucnost za sequel kada se radnja kako-tako zavrsi i onda u zadnjem kadru BANG! i sve sto sam video u prethodnih sat i po pada u vodu i za 10-15 meseci imacemo nastavak...
Licno mi se mnogo vise svidja jedan ceo, lep zaokruzen film. Cak i serije vise volim kada su svaka sama za sebe (dve, tru u lancu u vrh glave) nego kada steknes celu sliku tek kada odgledas svih 100+ epizoda (nakon kojih je "Truth" jos uvek "Out there").
Ova je pojava kako mi se cini najzastupljenija u hororu i SF zanru. A nekako je i postalo normalno da se od sequela (posto je veoma malo njih nadmasilo original) nista bitno ne ocekuje. Neki sequeli cak ruse ugled originala.
So on...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Milosh

Nastavci koji su potpuna remek-dela: Dawn of the Dead i New Nightmare.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Pa, postoje i nastavci koji zajedno s originalom čine neku zaokruženu cjelinu i lijepo se uklapaju, kao npr. Predkazanje 2 i 3 (mada nijedan od njih nije ni do koljena prvom dijelu).

A kad smo već kod nastavaka koji su remek-djela... Urlikanje 2?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

U principu, kad sam ozbiljan ljubitelj filma, prezirem nastavke (osim časnih izuzetaka, kao što su npr. nastavci Otimača izgubljenog kovčega). No međutim, kako sam mnogo češće tip koji obožava da pogleda cheesy horor s lošom glumom, blood & guts, T&A i sl., svaki nastavak Petka trinaestog je dobrodošao, kao i bilo kojeg drugog horor serijala.
Genetski četnik

taurus-jor

Nastavci ne moraju pod obavezno nervirati fanove originala, ali se snimaju prevashodno zato da bi se na njegovom uspehu obrnula još koja para.
Opcija pod brojem dva mi je potpuno nezamisliva.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Inače, na ovom forumu smo dosta pričali o nastavcima, pa pogledaj ranije topike. Mislim da ima jedan koji je posvećen toj temi.

Mark

He, he, he...
Znam da se neke teme (kao mozda ova) ponavljaju ali meni je bilo zanimljivo ovako...
Juce sam nesto bio depresivan pa su mi padali na pamet neki nastavci koji na zalost nikad nisu ugledali svetlost dana:

Friday the 13th part XII : "Dirty dozen"

Titanic II  :  "Underwater love"

Titanic O (The Prequel) : "Just building the fucking thing!"

Children Of The Corn vs  Demons : "Tug-Of-War"

Ash vs Jason vs Freddy vs Pinhead vs Chucky vs Leprehaun vs Hanibal Lecter vs Leatherface : "Free for all"

Deliverance II : "Love In those Hills that had eyes"  (rated X)

Dawn of the Era of the Dead (Political documentary feat. Michael Moore)

so on...

Cheesy Huh?

:)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Genetski četnik

Mark

Nesto sam cackao po netu i nasao nekoliko zanimljivih glasanja za sequele i sl.

The top ten sequels of all time were:

1. Godfather II  (*mmmmda...Slazem se...)

2. Star Wars: The Empire Strikes Back (*Gay... so gay!)

3. Lord of the Rings: The two towers (*Gay... so gay it makes me puke)

4. Aliens (*mmmmmda...ovo je OK)

5. X-Men 2  (*ovo je pansy takodje.... looks puff to me!)

6. Terminator 2: Judgement Day (*slazem se, ovo je sasvim na mestu)

7. Toy Story (Whattafuck!?!)

8. Batman Returns (*Gay... SM gay)

9. Back to the Future Part II (*Only SM)

10. Dawn of the Dead (ANI)  (*mmmmmda...Ovo Da, svakako da!)

Sve * pisao M.  E. Smith (a i nadalje)

A ovo je sa nekog foruma:

I traced back to the musical, The Broadway Melody (1929) which probably spawned the sequel madness.  :)  But Beau Geste (1926) has two sequels - Beau Sabreur (1928) and remake Beau Geste (1939).  :)  Then there was The Wedding March (1928) and followed by The Honeymoon (1928).  :)  Boy! I'm confused.

And Flash Gordon (1936) started a couple of sequels that inspired George Lucas.  :)

Ja se sa ovim slazem. Tek sa SF-om je sequel dobio pravi smisao, smak, sta li...

Pominju se i :

Ghostbusters 2  (*Staaaaa?!)
Friday the 13th Part II  (* mmmmda!)
Rocky II  (* Ovo ne znam....nekako mi je sve jedno nakon prvog remek-dela)

A onda - Najgori sequeli:

Helloween  3 (* Ne, ne, ne...)
F13 8 (* Ne znam)
Hellowen 5 (*Ne znam)
Supermen 4 (*Da)
Alien resurection (*Ne)
Robocop 3 (*DA)
Terminator 3 (*Da)
Scream 2 (*Oh, God - Da)
Hanibal (*Ne!!!)
Omen 3 (*Ne znam)
The Fly 2 (*Meh...)
Exorcist 2 (*Ne znam)
Poltergeist 2 ali i 3 (*Ne znam)
Pet semetary 2 (*Ne, ne i ne!!!)
Urban Legends: The Final Cut (*meh...)
...

so on!
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Nisam siguran u kolikoj mjeri se Two Towers može smatrati NASTAVKOM. A Omen 3 definitivno ne spada među najgore nastavke. Najgori nastavak u istoriji filma jeste Urlikanje 2, a odmah potom slijedi Urlikanje 6.
Genetski četnik

WARLOCK

Shark attack 1,2,3 najgori nastavci pocev od prvog :x .

taurus-jor

Osnovna pitanja u materiji analize nastavaka:
1) Da li se traži nastavak koji je bolji od originala?
2) S kakvim originalom poredimo nastavak? Sa remek-delom, ili sa nečim prosečnim, anonimnim?
3) Da li drugačije obavezno znači bolje ili lošije?
4) Koliko su nastavci samosvojni kao celine?

Dve kule nisu nastavak. Ako snimiš ogroman film, pa ga podeliš na tri dela, onda su u pitanju segmenti jednog filma, a ne nastavci. Potpuno je druga stvar kad imaš jedan originalni film, pa mu naknadno prikačiš još dva.

Meni se prvi Kum i dalje više sviđa od drugog, mada ne sporim da je u pitanju vrlo uspešan i kvalitetan film. Da li bih pohvatao konce bez poznavanja prvog filma, posebna je priča.

Imperija mi je značajno bolji film od Nove nade, mada deluje kao drugi čin nećeg mnogo šireg. Za razliku od Dve kule, ovo jeste nastavak, jer Star Wars trilogija nije snimljena odjednom. Povrh svega, radila su tri režisera, sa različitim stilovima i ambicijama.  

Alien i Aliens se teško mogu upoređivati, jer su vrlo različiti, a Aliens je namerno pravljen kao samosvojan film. Može se gledati bez originala. U tom smislu, najbolji nastavak koji sam gledao, ali teško da mi je bolji od Aliena.

Terminator 2. Ako je prihvatljiji za šire mase, ne znači obavezno da je bolji. Opet, to mi je jedan od dražih nastavaka uopšte.

X-Men 2. Više mi se sviđa od keca, ali ni jedan ni drugi nisu izuzetni filmovi.

Batman Returns. Prvog Batmana ne volim, pa mi je ovaj film svakako bolji. Ali, nikada nisam svršavao na njega.

Back To The Future 2. Probaj ovaj film da gledaš bez poznavanja provg filma, pa ćeš videti koliko će ti se dopasti. Sa druge strane, kec je lepršaviji i šarmantniji.

Dawn Of The Dead. Ovo se ne mora pod obavezno smatrati nastavkom. Film stoji za sebe, a i prilično je drugačiji od Night Of The Living Dead. Ne dele ni iste likove! Najvažnije je da Dawn proširuje viziju originala, i ne dolazi u konflikt sa njom.

Meni lično najbolji nastavak nekog klasičnog filma jeste Drumski ratnik. Fino se može gledati bez Maksa, i ne mora se s njim upoređivati.

Čemu rasprava o kvalitetu nastavaka Petka 13-tog? "Original" je neoriginalan i u najboljem slučaju prosečan film, dok su nastavci čisto ponavljanje - sa izuzetkom uvođenja Džejsona kao negativca. Ni za jedan ne mogu reći da je dobar. Po kvalitetu značajno odskače samo Jason X. A koji je to nastavak? Poslednji.

Scream 2 pati od iste boljke kao Back To The Future 2, samo što je za sebe mnogo zanimljiviji. To je nastavak koji se bavi nastavcima, pa ima svrhu postojanja, bez obzira što sam pati od ključnih boljki sikvelizacije.

Kunac

Problem sa nastavcima je u tome sto se uglavnom snimaju na brzinu i u nameri da se profitira na popularnosti originalnog filma.
Mene nervira kada posle sjajnog prvog dela izbace nastavak koji mu nije ni do kolena i cija je jedina svrha postojanja da izvuce pare iz dzepova fanova. Setite se samo filma CANDYMAN 2! DNO DNA!

Nastavci jesu obicno inferiorni ali i to ne mora biti pravilo... BRIDE of CHUCKY je recimo mnogo bolji od prva  tri dela!

E sada, sto se LOTR-a tice TJ je pravilno procenio> i ja smatram smatram da se radi o JEDNOM filmu podeljenom na 3 dela  a ne o originalau i dva nastavka. Isto vazi i za MATRIX 1 i 2. Kill Bill Vol.1 i 2... To je sada trend...

Inace retko koji serijal uspeva da posle treceg dela odrzi kvalitet... Dolazi do prezasicenja i ponavljanja. Zato treba ubacivati nove elemente koji ce osveziti serijal (a la Chucky) ali i to je veliki reskir... Fanovi neretko odbacuju nove koncepcije...
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

FT13TH je izuzetno devirativan ali imajuci u vidu da nijedan deo iz serijala ne volim nesto previse *mada su mi vecinom zabavni* nije mi smetalo da se konstantno stancuju novi nastavci...
JX je i po meni najbolji deo, mada volim i dvojku i sedmicu...
Osmica i devetka su KATASTROFA, toliko su losi da su negledljivi...

SCREAM... Prvi deo je sjajan popcorn flick...
Scream 2... meni se dopao! Ima previse ekspozicije i bilo bi sjajno da se neke scene na pocetku izbace jer su nepotrebne i lose odglumljene ali ima tu i finih stvari.

taurus-jor

Matrix... to shto si rekao moze da se kaze za drugi i trechi film, zato shto su oni snimljeni istovremeno. Tako bar bracha/sestre W kazu, a nama ostaje da se ceshemo po glavi s obzirom na drasticne koncepcijske razlike u pomenuta dva segmenta.

Da je trend - stvarno je trend. Neko se "pametno" setio da TV serije preseli u bioskop, pa sada filmadzije mlate pare k'o nikad. Uskoro che filmovi poceti da lice na spanske serije...

Lurd

Quote from: "doktor Kunac"Inace retko koji serijal uspeva da posle treceg dela odrzi kvalitet... Dolazi do prezasicenja i ponavljanja.

Strava. U. Ulici. Brestova.

Meni je jedino dvojka bila bezveznjikava, ali davno sam gledao pa moram da obnovima znanje. Svi su dobri, ali kec, trojka i sedmica su mi najbolji i najozbiljniji.

Kao klincu mi je Rambo 2 bio bolji i zanimljiviji od keca, a Predator 2 mi je carski film.

Za onu priču o nastavcima, mislim da se Imperija takodje ne može posmatrati kao nastavak.
My trees...They have withered and died just like me.

Kunac

Da, da... zbunio sam se... Naravno da sam mislio na MATRIX II i III a ne na MATRIX I i II...

Sto se preseljivaje serijala u bioskop tice to je ultra retro trend> dvadeseti i tridesetih serijali su vladali mrakom bioskopskih sala! @Perils of Pauline@ npr... Gledoaci  su isli svake nedelje da pogledaju novo poglavlje...

NoES... Prvi i sedmi deo su NAJJACi. Trojka mi je bila omiljena kad sam bio klinac a i sad volim da je pogledam zbog Pat Arket(i) i mladog Fisburna...
Ostali delovi su slabiji ali jos uvek gledljivi.

FvJ je takodje sasvim zadovoljavajuci, imajuci sve u vidu...

Morticia

Lurd, ne mogu da verujem da nisi pomenuo Conana?  :roll:
Mislim, i on ima dva dela.
You're dead, son. Get yourself buried.

Mark

Tu su i pitanja:
Da li originalni "cast & crew" imaju neke veze sa sequelom?
Da li se sequel radi zato sto fransiza jos uvek donosi lovu?!
Pitam se ja...

Nego...
Juce sam pogledao Matrix na pinku po X put i i dalje smatram da je ovaj film neverovatno ostecen sa ona dva nastavka...

Takodje, vidim da hvalite New Nightmare... Meni se taj film ne svidja, nekako mi izgleda ko TV film, jeftin, tako da - iako je zanimljiva zamisao ulozena - slabo je ispalo!
E NES NI TI U BECEJ!

WARLOCK

Pumpkinhead 1 omiljen mnogim fanovima,drugi je ipak nesto gledljiv zbog osvetoljubivog monstera
the Puppet master od prvog do sedmog-full moon produkcije je popularan ali je sve loshiji,najbolji prvi i treci onaj u 2 svetskom ratu tu ima dosta gor efekata da puknete od smeha kad lutka sa glavom busilice kad sjebe jednog.
Ajkula 1 najbolji spilbergov remek delo i treci mi je bio super u bioskopu sa naocarem 3dimenzije,da se uplasite kad vam pukne ajkula u paramcad ispred vas,posle na videu mi je bio slabiji.
Return of the living dead 2 mi je ipak bio najzabavniji bolji od prvog.treci je ipak dobar.

taurus-jor

Quote from: "Lurd"Za onu priču o nastavcima, mislim da se Imperija takodje ne može posmatrati kao nastavak.

Lurde, care! Divno što se ne slažeš! Ovo je tako zanimljiva tema za dobru, sjajnu, staromodnu debatu, da prosto ne mogu odoleti. A nedavno sam obnovio gradivo, zahvaljujući Star Wars Trilogy DVD setu. :!:

Imperija jeste nastavak, tvrdi Jor, i evo njegovih argumenata.

1) Ne radi se o segmentu velikog, odjednom snimljenog filma koji je fizički podeljen na tri dela kako publika ne bi šest sati skapavala u bioskopu. Lukas pojma nije imao da će njegov NEZAVISNI film, koji je bio potpuno drugačiji od svega što se u sedamdesetim snimalo, postati blokbaster. Nastavci? Da, ali jednog lepog dana, ako film ostvari dovoljnu zaradu, a pre toga slavno ne propadne. Zato originalni Star Wars u prvoj godini prikazivanja nije imao istu uvodnu špicu! Nije bilo podnaslova: Episode IV - A New Hope (za dokaz videti dvoiposatni dokumentarac u DVD setu Star Wars Trilogy), nego su odmah posle Star Wars logoa kretala žuta slova. Lukas je podnaslov dopisao za ponovnu premijeru, 1978. godine (da, da, i ranije je voleo da šminka svoje filmove), kada je shvatio da je zaradio više no što je mogao da zamisli u najluđim snovima.
Kao i u slučaju prvog Matrixa, jeste postojao neki koncept šire priče - i to samo za tri filma - ali mnogi detalji nisu bili osmišljeni. Npr. Lukas je tek mnogo kasnije došao na ideju da su Luk i Lea brat i sestra, što je i razlog princezinog (sa ove distance politički nekorektnog) flertovanja malo s Lukom, malo s Hanom (ta strategija se nastavljala i u Imperiji, za šta je dokaz izbačena scena gde Lea vrlo ljubavnički cmače Luka u postelji, na Hotu, BEZ prisutva Hana Soloa!). Kao što sam već rekao, nisu postojale ni pare da se priča snimi odjednom. Zato je, za svaki slučaj, napravljena samodovoljna celina. Ima početak ima radnju ima kraj. Fellowship Of The Ring to nema. Kao i knjiga, hladnokrvno je presečen na cliffhanger mestu, koji jasno poručuje: nastavak u sledećem broju.
Gde je cliffhanger u originalnom Star Wars?
U Imperiji, doduše, postoji, cliffhanger, ali Imperija i Džedaj bitno su različiti filmovi. To je, uostalom, rez od kojeg serijal u kreativnom smislu kreće naniže.  

2) Nova nada, Imperija i Džedaj su stilski, pa i žanrovski, različiti filmovi. Kad kažem žanr, ne govorim o osnovi - spejs operi - nego o nečem drugom. Prvi film je jasno i glasno bajka, sa kartonskim ali funkcionalnim tipovima. Drugi film je drama, sa likovima od krvi i mesa. Treći, vrlo šizofreni film, vratio se s jedne strane na karton i koncepciju originala - Zvezda smrti i napad na nju, pobunjenička flota/baza na rubu uništenja, kantina sa čudovištima - a sa druge strane, kada su u pitanju Luk i Vejder, nastavio zrelom i mračnom linijom Imperije. Lorens Kazdan je potpisao scenario za Imperiju i Džedaja, ali u potonjem kao da je kartonske delove, sve sa Evoksima, pisao Lukas, a zrele - Kazdan. Dakle, različitost u pristupima, što u Lord of the Rings ne postoji.    

U Star Wars dokumentarcu izričito se naglašava da Lukasa, kao režisera, nisu zanimali likovi. Mark Hamil se žalilo da je osnovna Lukasova ideja u radu sa glumcima bila "uradi to brže" ("a kada ne znaš šta da radiš, on ti kaže: 'pa, sve piše u scenariju'). Keri Fišer i Harison Ford su se, pak, žalili na gazdine "rečenice koje lepo deluju na papiru, ali se teško izgovaraju". U Imperiji, sa Irvinom Keršnerom koji je za Lukasa bio autoritet (bivši profesor), sve je bilo drugačije, a i scenario nije radio Lukas. U Povratku džedaja, gde je Lukas preuzeo kontrolu, Ričard Markan je bio obična marioneta - režiser po formi, koji izvršava naloge stalno prosutnog Lukasa.  U slučaju Lord Of The Rings, bili su isti scenarista, isti režiser, a menjala se samo fotografija.  

3) Imperiju kudikamo možeš pratiti bez Star Wars, jer, tu su ona divna skrolujuća slova koja ti prepričaju šta je bilo u prošlosti. A The Two Towers? Šta? Ko su ovi? Gde jure? Kud su to krenuli? Prsten? Koji prsten? Da pogledam prethodni film? Aw, fuck!!! Džedaja, opet zbog slova, možeš pratiti bez Imperije do izvesne mere. Return Of The King - teško.

Tačno se vidi da je LoTR filmsku trilogiju nadahnjivao isti duh i da su snimani back-to-back. U originalnoj Star Wars trilogiji to uopšte nije slučaj.

Matrix 2 i 3 su snimani zajedno, ali KAO da nisu. Ali, to je već neka druga priča, kojoj je posvećen čitav jedan topic, i to jaaaako dugačak.

Mark

Super...

Nego, zelim da Vam svima preporucim jednu kolumnu na koju sam naisao u POLITICI.
Pise je neki Goran Gocic i naziva se "Iz Mog Ugla" i ide samo petkom. Kolumna se bavi filmom (i kulturom) u nekom popularnom i zanimljivom fazonu...
Pa, rekoh ako Vam slucajno padne u ruke (citaj - cale ili deda mi je penzioner) - pogledajte...

PS
Tauruse i Lurde, previse sam mlad da bih sa Vama isao u bitku, ali mogu da Vam porucim...
E NES NI TI U BECEJ!

Lurd

Quote from: "Mark E. Smith"Nego, zelim da Vam svima preporucim jednu kolumnu na koju sam naisao u POLITICI.
Pise je neki Goran Gocic

Tužna su vremena došla ako treba Gorana Gocića da čitamo jer nema drugih. Dobro, bolje i Gocić nego Lakić.

Jore, odgovor sledi kada budem imao vremena.

taurus-jor

Mark

Quote from: "Lurd"
Quote from: "Mark E. Smith"Nego, zelim da Vam svima preporucim jednu kolumnu na koju sam naisao u POLITICI.
Pise je neki Goran Gocic

Tužna su vremena došla ako treba Gorana Gocića da čitamo jer nema drugih. Dobro, bolje i Gocić nego Lakić.

Jore, odgovor sledi kada budem imao vremena.

Sta, jel' taj covek nesto proskribovan?
Ja ga ne znam...
Zanimljivo pise, to je sve.
A ko je taj Lakic?!

:oops:
E NES NI TI U BECEJ!

Lurd

Quote from: "Mark E. Smith"Sta, jel' taj covek nesto proskribovan?
Ja ga ne znam...
Zanimljivo pise, to je sve.
A ko je taj Lakic?!

:oops:

Pa, ono. U normalnoj zemlji bi bio "proskribovan" kao mudroser, ljuitelj iranskih filmova koje niko ne gleda i jedan bezveznjaković. To mu, medjutim, ovde dodje kao plus, u zemlji gde je Dubravka Lakić bila vodeći kritičar tzv. "uglednog" lista.

Dobro, ne znam šta sada piše i ne bih da budem nepravedan prema čoveku, ali on se nikada nije ozbiljno shvatao.

Mark

E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Okej, ovde očigledno vlada mišljenje da je serijal Nightmare on Elm Street značajno bolji od Petka trinaestog. Ne vidim razloga za tako nešto. Svi dijelovi Petka 13. su jednako loši (osim devetog, koji je sto miliona puta gori, mada još ne znam da li je to dobro ili loše), dok Elm Street ima izvanredan prvi dio, vrlo lijep sedmi, i to su otprilike jedini dijelovi gdje je Fredi respektabilna ličnost. U ostalim dijelovima čovjek je čista smijurija - konstantno se iz nekog razloga smije svojim iritantnim evil laughom, prosipa neke cheesy one-linere i na kraju krajeva redovno dobija batine. Doduše, mislim da je bio još jedan solidan dio, onaj što je režirao Reni Harlin, zaboravio sam koji je po redu, mada mi je neko na ovom forumu to već rekao prije. Gdje sam stao? Ah, da! Daklem, Džejson je kroz sve nastavke u kojima se pojavljuje (osim Jason X) bar donekle respektabilan - hoda polako, smireno, ne drži polusatne govore kad nekog treba da smakne, in fact NE PRIČA UOPŠTE, ima simpatičnu masku, itd. Kakav crni Fredi, Fredi je umišljeni iskompleksirani smrad. Zaboravio sam da spomenem zašto Džejson nije respektabilan u Jason X. E pa zato što dobije batine od one proklete žene kiborga. Ne pamtim kad sam se toliko iznervirao zbog nekog filma (ako ne računamo LotR 3, Čokoladu i Plezentvil). Mislim, gaduro jedna, ko si ti da mlatiš i ponižavaš našeg Džejsona???
Genetski četnik

Mark

Mislim da se mozemo sloziti da je DEAD BY DAWN najbolji sequel u Horor zanru!!!!!

Mozemo li se sloziti?

:twisted:
E NES NI TI U BECEJ!

Kunac

Quote from: "sgt. Mark E. Smith"Mislim da se mozemo sloziti da je DEAD BY DAWN najbolji sequel u Horor zanru!!!!!

Mozemo li se sloziti?

:twisted:

DBD? Hmmm... Pa, sad... To je vise rimejk nego nastavak...
Uostalom, Dawn of the Dead je bolji...

taurus-jor

Pored tako moćnih i osobenih dela kao što su Dawn Of The Dead, Aliens i Wes Craven's New Nightmare, ne moram da posežem za Evil Dead 2. A i priznajem da sam uvek više voleo prvi i treći film.

Spider Jerusalem

Quote from: "Harvester"Okej, ovde očigledno vlada mišljenje da je serijal Nightmare on Elm Street značajno bolji od Petka trinaestog. Ne vidim razloga za tako nešto. Svi dijelovi Petka 13. su jednako loši (osim devetog, koji je sto miliona puta gori, mada još ne znam da li je to dobro ili loše), dok Elm Street ima izvanredan prvi dio, vrlo lijep sedmi, i to su otprilike jedini dijelovi gdje je Fredi respektabilna ličnost. U ostalim dijelovima čovjek je čista smijurija - konstantno se iz nekog razloga smije svojim iritantnim evil laughom, prosipa neke cheesy one-linere i na kraju krajeva redovno dobija batine. Doduše, mislim da je bio još jedan solidan dio, onaj što je režirao Reni Harlin, zaboravio sam koji je po redu, mada mi je neko na ovom forumu to već rekao prije. Gdje sam stao? Ah, da! Daklem, Džejson je kroz sve nastavke u kojima se pojavljuje (osim Jason X) bar donekle respektabilan - hoda polako, smireno, ne drži polusatne govore kad nekog treba da smakne, in fact NE PRIČA UOPŠTE, ima simpatičnu masku, itd. Kakav crni Fredi, Fredi je umišljeni iskompleksirani smrad. Zaboravio sam da spomenem zašto Džejson nije respektabilan u Jason X. E pa zato što dobije batine od one proklete žene kiborga. Ne pamtim kad sam se toliko iznervirao zbog nekog filma (ako ne računamo LotR 3, Čokoladu i Plezentvil). Mislim, gaduro jedna, ko si ti da mlatiš i ponižavaš našeg Džejsona???

Kakve sad ili ikad ima veze tvoj psycho-worship sa iole relevantnim sagledavanjem kvaliteta nekog serijala?

I otkud ti ideja da je Džejson predstavljen kao respektabilan? Je l' ti mozak davno umro, Harvestere, ili si samo malo nepovezan poslednjih dana?

Džejson respektabilan. Fredi iskompleksirana smejurija. Je l' ima ovde nekog čiji je mozak našao neku utičnicu ili ljudi ovde zombije gotive zato što se toliko identifikuju sa njima?

Ili je to Harvi samo pokušavao da napravi šalu, a ja se primio?

Mark

Aliens...
Odlican film!

Dawn of the dead
Jos bolji!

Ali rasprava ko je  "bolji"  izmedju Fraddyja i Jasona je bezveze. Obojica su cool! Obojica su ikone!

Weeeeeeeeeeeeeeeeeee  Haaaaaaaaaaaaaawwwwwwwwwwwwww

:)
E NES NI TI U BECEJ!

WARLOCK

za koga biste glasali da se pojavi Pinhead ili Majk Majers u Fredy vs Jason 2 o tome se jos pregovara..Ipak mi dobro dodje Pinhead da razbije obojicu :evil:  sad nema vise raprave ko je jaci :evil:

Mark

Oh...

Pa bilo je u planu da u zadnjoj sceni  "FvsJ"  u paklu gde su Fredi i Dzejson i momentu kada krenu jedan na drugog - izlecu lanci koji ih obojicu vezuju i  polako ulazi Pinhed i pita "What seems to be the problem?!" - ja bih bio odusevljen i to bi spasilo film mozda...

Inace ja sam generalno protiv toga ali da se pojavi Pinhead bio bi previse COOL za obojicu suparnika...onako opusten, omnipotentan, ...ali on nije sam cenobajt tako da sam pomalo u konfuziji...

Majkl Majers je popio batine od mnogo slabijih protivnika pa nema svrhe...

Znam da bih i tada navijao za JASONA!

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaasssson
Jaaaaaaaaaasssssssoooooooon
Jaaaaaaaaaaassssssssssoooooon
Wheeeeeeeeeeee  Haaaaaaaaaaaaaw!

so on...
E NES NI TI U BECEJ!

Tex Murphy

Quote from: "Spider Jerusalem"
Quote from: "Harvester"Okej, ovde očigledno vlada mišljenje da je serijal Nightmare on Elm Street značajno bolji od Petka trinaestog. Ne vidim razloga za tako nešto. Svi dijelovi Petka 13. su jednako loši (osim devetog, koji je sto miliona puta gori, mada još ne znam da li je to dobro ili loše), dok Elm Street ima izvanredan prvi dio, vrlo lijep sedmi, i to su otprilike jedini dijelovi gdje je Fredi respektabilna ličnost. U ostalim dijelovima čovjek je čista smijurija - konstantno se iz nekog razloga smije svojim iritantnim evil laughom, prosipa neke cheesy one-linere i na kraju krajeva redovno dobija batine. Doduše, mislim da je bio još jedan solidan dio, onaj što je režirao Reni Harlin, zaboravio sam koji je po redu, mada mi je neko na ovom forumu to već rekao prije. Gdje sam stao? Ah, da! Daklem, Džejson je kroz sve nastavke u kojima se pojavljuje (osim Jason X) bar donekle respektabilan - hoda polako, smireno, ne drži polusatne govore kad nekog treba da smakne, in fact NE PRIČA UOPŠTE, ima simpatičnu masku, itd. Kakav crni Fredi, Fredi je umišljeni iskompleksirani smrad. Zaboravio sam da spomenem zašto Džejson nije respektabilan u Jason X. E pa zato što dobije batine od one proklete žene kiborga. Ne pamtim kad sam se toliko iznervirao zbog nekog filma (ako ne računamo LotR 3, Čokoladu i Plezentvil). Mislim, gaduro jedna, ko si ti da mlatiš i ponižavaš našeg Džejsona???

Kakve sad ili ikad ima veze tvoj psycho-worship sa iole relevantnim sagledavanjem kvaliteta nekog serijala?

I otkud ti ideja da je Džejson predstavljen kao respektabilan? Je l' ti mozak davno umro, Harvestere, ili si samo malo nepovezan poslednjih dana?

Džejson respektabilan. Fredi iskompleksirana smejurija. Je l' ima ovde nekog čiji je mozak našao neku utičnicu ili ljudi ovde zombije gotive zato što se toliko identifikuju sa njima?

Ili je to Harvi samo pokušavao da napravi šalu, a ja se primio?

Za Džejsona nisam ni rekao da je respektabilan, rekao sam da je bar donekle respektabilan, a razlika između to dvoje je ogromna. A zašto ti toliko voliš Fredija?
Genetski četnik

Plissken

E ljudi, i Jason I Freddy su seka-perse u poredjenju sa Leatherfaceom! Od ukupno hiljadu nastavaka koliko ih ima u Fredi i Jason serijalima, tu vrede samo dva filma, a to su prvi i sedmi (mozda i najbolji) Elm street. Sve ostalo je sranje! Recimo, sa nastavcima TCM-a, sve su zasrali. Treba zabraniti te glupe nastavka, a narocito sparivanje bezveznih likova iz maloumnih filmova.....
Can't argue with a confident man.

Kunac

Quote from: "Plissken"E ljudi, i Jason I Freddy su seka-perse u poredjenju sa Leatherfaceom! Od ukupno hiljadu nastavaka koliko ih ima u Fredi i Jason serijalima, tu vrede samo dva filma, a to su prvi i sedmi (mozda i najbolji) Elm street. Sve ostalo je sranje! Recimo, sa nastavcima TCM-a, sve su zasrali. Treba zabraniti te glupe nastavka, a narocito sparivanje bezveznih likova iz maloumnih filmova.....

Loši nastavci mogu biti zabavni. I sparivanje može biti zabavno.
Daleko od toga da je Fvj bio dobar film ali je imao određeni popcorn šmek koji se ne može poreći.
Uostalom,sranje  je subjektivna kategorija...

Mark

Mislim da je momenat dobar kao i svaki drugi da Vas pitam :

ZASTO SEDMI NIGHTMARE ('New Nightmare' 1994) SMATRATE NAJBOLJIM (ili jednim od boljih)?!

Meni je taj film medju losijima u serijalu.
New Nightmare ima taj  "TV film" smek, jel' dobio bioskopsku distribuciju uopste?!
Inace premisa je odlicna, i iz nje je MOGAO proizaci najbolji film u serijalu, ali je ideja ocajno iskoriscena, ili bar ja mogu da zamislim bolji film iz nje...
A i taj Krejven je zaista precenjen jer su mu najbolji radovi - prvi radovi, sto je i najvece prokletstvo za svakog umetnika...

Dakle?
E NES NI TI U BECEJ!

taurus-jor

Drazesno.

Pre davanja ovakvih izjava, treba malo konsultovati fakte.
Mark, podji na Google, pa izlistaj Krejvenove filmove. Za njegove klasicne radove smatraju se Last House On The Left, The Hills Have Eyes, A Nightmare On Elm Street, Serpent And The Rainbow, Wes Craven's New Nightmare i Scream. A Nightmare spada medju ubedljivo najuticajnije, najoriginalnije i najbolje horore osamdesetih. Scream je bash onaj film koji je zasluzan za veliki povratak zanra u devedesetim godinama. Utvrdi redne brojeve tih ostvarenja u njegovoj filmografiji, pa da pricamo.

Meni su najbolji Hills Have Eyes, A Nightmare On Elm Street i Scream. A svaki od shest gore navedenih filmova bolji je od bilo kog filma u serijalu Petak 13-ti. I prvih deset filmova Dzona Karpentera (kojem su - tvrdi vechina - prva tri najbolja) nepojmljivo je bolje od bilo kog filma u serijalu Petak 13-ti.

Wes Craven's New Nightmare - koji NIJE klasicni nastavak, ni u serijalu ni uopshte - ima sve ono shto nastavci u serijalu nemaju. Otklon od originala. Subverzivnost. Originalnost. Ni traga od konzervativnog hvatanja za "formulu".

Ono shto ti ocekujesh od nekog filma ne mora se obavezno podudarati s njegovom realnom vrednoschu. Rukovodjenje ocekivanjima odlican je nacin da je omashish.

Ja nisam nishta ocekivao od New Nightmare. Pustio sam da me vodi.

Mark

"NO! NO! NNNOOOO! NO! NNNNNNOOOOOOOO!! NNOOO! NO!!! NOOOOOOOOO!!"

"Scream" dobar film?!?!

PS
Pa sta sam ja rekao - Last.., Hills.., Nightmare... zar to nisu "prvi" radovi?
E NES NI TI U BECEJ!

taurus-jor

Između 1972. godine (Last House) i A Nightmare (1984) proteklo je dooosta godina. A i Krejvenovih filmova.
IMDB, sinko. Što bih ja to radio umesto tebe?

A Nightmare je bolji od Hills. I značajno je bolji i originalniji od Last House.

Scream je dobar film. Šta se čudiš? Em je natak'o na k :roll:  :roll:  :roll: c ceo Petak 13-ti serijal i sve nastavke sopstvenog A Nightmare, em je inteligentan, zloban i duhovit. A vala ima dobar twist. Ne voliš trilere, Mark?

Mark

"I'we come to peace" sa Vasim stavom ka F13

Ali, mislim da je jos vise vremena proslo izmedju 1984 i 2004

Ljubav ka "Screamu" je nesto toliko "diskvalifikujuce" (ako je to rec) da je ne mogu da zamislim horor fana koji bi se onako, pun sebe, dobrovoljno, hrabro, isprsio i glasno i jasno iskazao takvu vrstu emocije...
Ne, o tome se ne raspravlja...

To je kao incest, ili bracno zlostavljanje...Horor fanovi su sa  "Screamom" zlostavljani i sludjivani i bio je potreban ceo "fuss" oko BWP-a, RINGU-a, TCM rimejka, Cabin fevera...da bi smo svi polako zaboravili na, sto ne reci - Krejvenov zlocin feat. Courtney Cox-Arquette...
E NES NI TI U BECEJ!

Milosh

Quote from: "sgt. Mark E. Smith""I'we come to peace" sa Vasim stavom ka F13

Ali, mislim da je jos vise vremena proslo izmedju 1984 i 2004

Ljubav ka "Screamu" je nesto toliko "diskvalifikujuce" (ako je to rec) da je ne mogu da zamislim horor fana koji bi se onako, pun sebe, dobrovoljno, hrabro, isprsio i glasno i jasno iskazao takvu vrstu emocije...
Ne, o tome se ne raspravlja...

To je kao incest, ili bracno zlostavljanje...Horor fanovi su sa  "Screamom" zlostavljani i sludjivani i bio je potreban ceo "fuss" oko BWP-a, RINGU-a, TCM rimejka, Cabin fevera...da bi smo svi polako zaboravili na, sto ne reci - Krejvenov zlocin feat. Courtney Cox-Arquette...

Evo ja.  8)

Mislim da je ovde rec o pukim predrasudama i jednom ogranicenom vidjenju toga sta zanr horora jeste i/ili treba da bude. "Scream" kada se pojavio je direktno uticao na oporavak horor zanra, to je fakat, cinjenica, i tu nema rasprave. Dalje, ja smatram da je "Scream" sam za sebe odlican film, ponesto od toga sam protnuo kroz kritiku filma "Club Dread", a nesto pomenuo i na predavanju o serijalu "Friday the 13th.". Ne sporim da "Scream" jeste direktno uticao i na stvaranje brojnih klonova i uspostavljanje neoslashera koji nas je terorisao punih pet godina dok se konacno kao (pod)zanr nije samourusio. Posle toga uspostavljeni su novi trendovi. "Blair Witch" nije uspeo da uspostavi trend iako su se sporadicno pojavljivali i pojavljuju se i dalje filmovi u slicnom maniru (vidi "Open Water"). S druge strane imali smo mini talas povratka u osamdesete, ali ovaj put. srecom, ne vise kroz slasher. Najbolji film nastao na tom talasu je po meni "Wrong Turn". Najnoviji trend koji traje je besomucno rimejkovanje Japanaca prema cemu i nemam neki stav. Inace, mozda i najbolji filmovi iz proteklih par godina se tesko mogu ugurati u bilo koji od ovih trendova, a tu pre svega mislim (i ovo je jedan sasvim subjektivan izbor) na filmove kao sto su: "May", "Frailty", "Session 9", Shaun of the Dead", "Bubba Ho-tep" itd.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

taurus-jor

Možemo li kriviti Karpentera za nastanak nedotupavnog serijala koji se "nadovezao" na njegov film, ili za nastajanje mad-slasher podžanra, po kojem su mnogi, na žalost, ocenjivali čitav horor žanr?
Isto tako, možemo li Krejvenov "Vrisak" kriviti za neo-slashere?

Mark, sve je podložno raspravi. Čak i ukusi. Jedino što je rasprava o njima bespredmetna.

Potpuno mi je nejasno kakve veze ima mržnja pojedinca prema određenom glumcu-glumici (npr. Courtney Cox) sa kvalitetom filma u kojem on-ona glumi? To su babe i žabe. To nema veze sa filmom, nego sa posmatračem.

Isto važi za odnos kvaliteta filma i očekivanja pojedinca od njega.

Lurd

E, ljudi, pričajte šta hoćete, ali meni je treći deo Noći strava film.

taurus-jor

Zato ga nisam pomenuo među lošim nastavcima Halloween.
Ima propusta, ali se bar usudio da ne liči na ostale.

WARLOCK

taj treci ja bio zabavan treshy :evil: ali uopste ne spada u ovaj serijal izbacio bi treci spojio bi sa ostalima tako valja!

Kunac

SCREAM je sjajan film! Nije bez mana, daleko od toga, ali svakako jedan od najboljih & najuticajnijih horora devedesetih.
Plus, Courtney Cox ne podnosim, ali mi je u Krejvenovom filmu baš "legla".

S2 i S3 su već druga priča...

Tex Murphy

Evo i mene da džampujem na bendvegon i kažem kako sam fan prvog Vriska (drugi je bio podnošljiv, treći je prc).
Još nešto: Upravo sam pogledao Kuću 3 poslije dužeg vremena i mogu da konstatujem da je Maks Džinki CAR! Što nema nikakve veze sa ovom temom, doduše.
Genetski četnik