• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

King of the Ants

Started by Ghoul, 14-12-2004, 17:13:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

najnoviji film stjuarta gordona od mene ima jaku trojku. to je ekvivalent vrlo dobrog filma, ali ipak, nekako sam razočaran - očekivao sam više.

u godini u kojoj će 2 revenge flicka da zauzmu prvo i drugo mesto moje top liste možda je ipak bilo previše očekivati od jednog gordona da priđe tako blizu tarantinu i čanvuk parku.
film je iznenađujuće jednostavan i linearan, a svaka mogućnost komplikacije ili inventivnosti regulisana je sa par pažljivo situiranih deus ex machina.
film pokazuje naznake jakih potencijala u pojedinim momentima (recimo u sceni u kojoj jedan od onih ružnih, debelih boldvina ubeđuje gl. junaka da se upusti u izvesnu 'amoralnu' akciju), ali ih brzo zaboravlja, napušta, i ne čini bogzna šta od njih.
ključna poenta - kako naizgled ok momak postaje plaćeni ubica - nikako nije obrazložena niti razvijena, a slično prolazi i njegova transformacija u krvoločnog osvetnika, jednom kad ga poslodavci zajebu.
jedino mi nije jasno da li je gordon uzeo banalan roman osvete i oplemenio ga svojim neodoljivim exploatatorskim momentima sexa i ultranasilja, ili je predložak bio genijalna analiza osvete od koje su u gordonovim b-movie-flick rukama ostali samo nepovezani parčići.
u svakom slučaju, da nije gorenavedenih revenge-flickova koji su me razmazili pokazavši kakvi se masterpisovi mogu praviti na tu temu, i moja ocena bi možda bila MALO veća. ovako, ovo je pristojan, gledljiv, vrrrlo dobar, ali ni po čemu izuzetan film.
zapravo, najzabavniji je po tome što se radi o krimi-trileru koji sve vreme oscilira na granici horora (a nju zapravo nekoliko puta i prelazi, naročito u završnici, gde je osveta izvedena ne u duhu akcionog, već pre horor filma).

svakako preporučujem onima koji mogu da gledaju mnogo brutalnog nasilja bez zaklanjanja očiju (lowry, I'm looking at YOU!), ali ne očekujte ništa blisko remek delu.
u kontextu gordonove filmografije, ovo bi mu bio 3. najbolji film (posle reanimatora i dagona).
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

nikako da se oglasim u povodu ovog filma. odlican je film. izuzetan low budget sa uspelom minimalistickom koncepcijom. kretanje ivicom akcionog filma i horora upravo pokazuje snazan eighties uticaj koji se moze namirisati u ovom filmu...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam