• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O DROZI

Started by Mark, 15-12-2004, 14:54:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Treba li droga umetniku?!

Da, bez droge nema slobodne, kvalitetne, postmoderne umetnosti
2 (14.3%)
Ne, sve moze biti OK i bez droge!
8 (57.1%)
Bas me briga, nek se deca igraju...
4 (28.6%)

Total Members Voted: 14

Voting closed: 15-12-2004, 14:54:56

Mark

Da li umetnici koji su obilno koristili drogu tokom svog stvaralastva imaju pravo kada tvrde da im je droga znacajno pomogla i da je droga znacajno uticala na njihovo stvaralastvo?!?!

Ja mislim da su mogli stvarati i bez droge sa istim rezultatima...

Ipak, mozda je droga uticala kao sredstvo opustanja pred rad ili cak kao sredstvo koje je rusilo granice nametnute drustvenim moralom...

Kada se setim RAVE muzike - ja ne mogu da je izdvojim od konteksta droge!
Ili kada citam Irvina Velsa...

Sta Vi mislite?!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Truba

svakom njegovo
meni ne treba droga  :)
ali bih je legalizirao i ubirao porez  :twisted:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Martell

Quote from: "sgt. Mark E. Smith"

Dobra ti je asocijacija,jedno vreme sam se kretao po takvim klubovima,i  koristio sam ekstazi.Tamo je ogromna vecina ljudi na necemu,i muzika sa dosta basa im je organski potrebna.To po meni i jeste jedini smisao te muzike.Droga nikom nije potrebna...

Black Mamba

Quote from: "Martell"

Dobra ti je asocijacija,jedno vreme sam se kretao po takvim klubovima,i  koristio sam ekstazi.Tamo je ogromna vecina ljudi na necemu,i muzika sa dosta basa im je organski potrebna.To po meni i jeste jedini smisao te muzike.Droga nikom nije potrebna...

:!: you da man :!: .... hocu reci potpisujem

obozavam rave/psychedelic open-air festivals.... bas kako rece, ta muzika mi je organski potrebna.. a bass tu cini cuda obozavam travu i magic shrooms, ali ko vec uziva u svemu tome valjalo bi mudro iskoristiti, sto bi reko gospodin Alan Watts....

Psychedelic experience is only a glimpse of genuine mystical insight, but a glimpse which can be matured and deepened by the various ways of meditation in which drugs are no longer necessary or useful. When you get the message, hang up the phone. For psychedelic drugs are simply instruments, like microscopes, telescopes, and telephones. The biologist does not sit with eyes permanently glued to the microscope; he goes away and works on what he has seen

xjap

Bilja

Droga nije ta koja stvara kreativnost. Kreativnost, kao i mogucnosti umetnickog stvaralastva u nekome postoji ili ne postoji i nista zivo ne moze vestacki da stvori tu kreativnost. Daj neukom, netalentovanom i pre svega, za bilo koju umetnost NEZAINTERESOVANOM coveku droge i bice isto toliko los umetnik kao i bez nje.
Droga, medjutim, podstice coveka da pise/slika/stvara ono sto mu lezi u podsvesti, a sto se ne usudjuje ili ne ume, iz bilo kog razloga da sam iznese bez nekog ohrabrenja. Znaci, to stvaralastvo vec postoji u coveku, ali je droga ta koja moze da ga ohrabri, podstakne da se izrazi.
Medjutim, koliko u pocetku "pomaze", droga posle odmaze. Sjebe ti um, i u nekim slucajevima i telo, bez nje ne mozes nikako da funkcionises ni kao zivo bice, a kamoli kreativno ljudsko bice, totalno pucas. Posle izvesnog vremena uzimanja, ni pod drogom stvaranje bilo cega vise nije moguce, a umetnik je tako frustriran naglom "blokadom" da se obicno sjebe do kraja i cesto dolazi do samoubistva, a u nekim slucajevima se covek "ocisti" ali kao stvaralac i kreativac ipak manje-vise propada.
Znaci, droga je resenje samo ako ne nameravas dugo da zivis.
Bilja
----------------------------------------@

Mark

Pa droga je zlo u svakom slucaju. Ali cinjenica je da je imala ogromnu ulogu u svetu umetnosti.

Zanimljivo kako je recimo Lu Rid izgubio onu ostricu kada se skinuo sa droge... Doduse okrenuo se alkoholu sve do polovine 80-tih ali on od tada nije snimio ni jednu stvar tog nivoa...

Ali Nik Kejv je 'istinski procvetao' upravo kada se skinuo sa droge...
Ipak, period Birthday Party ima svojih kvaliteta. Ogromna stvar! Ali je zaista pitanje koliko je tu imala uloga droga a koliko kreativnost...

:)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Gwydion

Kinezi su to lepo resavali. Sve te drogose bi povesali uz puteve kao primer zdravoj omladini.

Mark

Quote from: "Gwydion"Kinezi su to lepo resavali. Sve te drogose bi povesali uz puteve kao primer zdravoj omladini.

Jeeeeeste...

:(

Ali oni imaju tu opijumsku tradiciju.
A i zaludjeni su ideologijom koja je takodje droga:

Dijalekticki materijalizam! (ulicni naziv - DM)
Kapital (ulicni naziv - Marks)
Teze o Fojerbahu (Ulicni naziv - T. A. F.)
...

:shock:
E NES NI TI U BECEJ!

Gwydion

So what? Da nemas slucajno i nesto protiv Slobe i Mire? Ne valja ti to mladicu.

Quote from: "Gwydion"Kinezi su to lepo resavali. Sve te drogose bi povesali uz puteve kao primer zdravoj omladini.

Jeeeeeste...

:(

Ali oni imaju tu opijumsku tradiciju.
A i zaludjeni su ideologijom koja je takodje droga:

Dijalekticki materijalizam! (ulicni naziv - DM)
Kapital (ulicni naziv - Marks)
Teze o Fojerbahu (Ulicni naziv - T. A. F.)
...

:shock:

Mark

:D

Sloba, Mira...
Indira!

Ha, ha, ha... secate li se FONAS-a ?!?!?!

E NES NI TI U BECEJ!

Gwydion

Meni je Indira radic jedna od omiljenih pevacica, tu negde uz Seku i staru Stoju. A sto se tice Slobe on je bar branio nase dostojanstvo. Zato imaj malo vise postovanja.

Quote from: "sgt. Mark E. Smith":D

Sloba, Mira...
Indira!

Ha, ha, ha... secate li se FONAS-a ?!?!?!

zakk

Quote from: "sgt. Mark E. Smith"Ali oni imaju tu opijumsku tradiciju.
e svašta. opijumska tradicija, tsk, tsk, tsk.
opijum kao narkotik su britanci uvalili kinezima u preiodu kad su im otimali teritorije ne bi li oslabili ekonomiju i carsku vlast u kini. kupovali su ga gde su god stigli, za kakve god pare (često od kineza) i punili kinu jeftinom drogom. i uspelo im je. toliko o opijumskoj tradiciji.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mark

Quote from: "zakk"
Quote from: "sgt. Mark E. Smith"Ali oni imaju tu opijumsku tradiciju.
e svašta. opijumska tradicija, tsk, tsk, tsk.
opijum kao narkotik su britanci uvalili kinezima u preiodu kad su im otimali teritorije ne bi li oslabili ekonomiju i carsku vlast u kini. kupovali su ga gde su god stigli, za kakve god pare (često od kineza) i punili kinu jeftinom drogom. i uspelo im je. toliko o opijumskoj tradiciji.

Kinezi:

Druze Zakk, tradicija kakva je - takva je ali je nasa!

E NES NI TI U BECEJ!