• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Glas protiv piraterije!!!!

Started by E.T., 16-12-2002, 01:59:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

E.T.

Prepisano za Strip vesti 196
http://www.zmcomics.co.yu/svesti/arhiva/sv-196.htm

LJUBAV UBIJA

Svi mi, verujem, volimo strip. Kao što neko reče da su najveći zločini popločani dobrim namerama, tako možemo reći i da nekad ljubav prema stripu može biti štetna za strip.

Najavljuju se, na jednom web sajtu, novi pirati Torgala i Astera Blistoka i to u dinamičnom ritmu. Neki ljubitelji stripa kažu: To, bićete brži od Stripoteke! Ne mogu više da verujem u ljubav prema stripu ljudi koji po svaku cenu, vrlo loše, odštampaju nekog Torgala, ali zato mogu da verujem u iskrenu ljubav onih koji to jedva čekaju da kupe. Dali u svojoj želji da dođu do omiljenog stripa na ovakav način - po bilo koju cenu - oni malko i štete stripu?

Fanovi će za sitne pare dobiti i sitan kvalitet, manje će kupovati Stripoteku ili neku drugu ediciju iako će to tamo biti bolje skenirano, odštampano i prevedeno. Nije tu reč samo o Marketprintu, najavljivan je i Maus svojevremeno, ranije objavljeni Kalvin i Hobs i dan danas stvaraju utisak da nema legalnog izdanja iako se pojavilo, ima još poprilično primera. Da se vratim kupcima. Da li oni pokušavaju da vide koliko je novca (stotine i hiljade u deviznim apoenima) trebalo da se uloži u kopirajt, kvalitetnu pripremu i štampu, koliko je dažbina trebalo da se plati državi, koja treba da štiti tog izdavača kao i kupca. Da li u tom svetlu može da oceni ponosni rad pirata koji zna samo da izračuna koliko će novca uzeti bez poreza i ikakvog plaćanja dažbina i kopirajta - čitaj, bez poštovanja prema autorskom radu i kupcu.

Kad se već ulaže u strip nek se ulaže u domaća ili legalna strana izdanja. Nije teško raditi pošteno. Radeći ediciju Drugi pogled sam to uvideo, čak i kad platiš i poštuješ autore možeš izdavati stripove. Može se, samo ako se stvarno to želi.

Ako ne cenite domaći strip - a verujte mnogo odličnih materijala trune po fijokama i mnogi bi fanzinaši voleli da im neko drugi radi izdanja - i ako ne želite da budete dobročinitelj domaćeg stripa, nemojte ulaziti u programe drugih, poštenih izdavača. Radite, ovo niko nije čuo ni pročitao, ono što ti izdavači ne rade ili ne mogu. Sendmena niko od zvaničnih izdavača neće raditi i niko neće slati finansijsku policiju u knjižare zbog tog naslova. Ima i drugih sličnih naslova. Nemojte pljuvati po izdavačkim programima Marketprinta ili Systemcomicsa, a hvaliti se kako ćete brže štampati stripove koje su oni već kupili.

Nije ovo sada pisano zato što radim u jednoj od spomenutih izdavačkih kuća, već zbog toga što bezobrazluk, ako se nastavi, može da se proširi i na domaće autore. Ono što danas nemamo pojaviće se sutra, štampaće neko pirate Ket Klou, Bete, Tehnoočeva ili Točka... jer novac je novac, koga god prodali.

Djole

Quote from: "E.T."Fanovi će za sitne pare dobiti i sitan kvalitet, manje će kupovati Stripoteku ili neku drugu ediciju iako će to tamo biti bolje skenirano, odštampano i prevedeno.

Tja, o ostalim argumentima moze da se razgovara, ali ovo bas i nije neki. Kvalitet piratskih Torgala i Blistoka je u stampi i kvalitetu papira bolji nego kod Stripoteke (mada, zaista, mozda nije prikladno smanjivati sve na B5).
"THAT is why they call me The Decorator."

djnd

I ja sam u principu protiv piraterije ali da nije pirata neki stripovi (eg Maus,Betmen)nikad ne bi ugledali svetlost dana u Srbiji.Piratizovanje serijala koje Stripoteka vec objavljuje ili ima nameru da objavi (a njen izdavacki spektar je jako uzak :(( ) stvarno nije ok.Ipak ti ljudi ulazu neku kintu u to i treba ih ispostovati.Neke manje komercijalne ili poznate serijale na nasem trzistu svakako treba piratizovati jer nema drugog nacina za njihovu prezentaciju ovde.

markos

Dobro, s djndom se donekle slazem, ali nije mi jasno kako su to po vama pirati bolji od Stripoteke po stampi? Papir ok, to stoji, ali brate svi ti Thorgali, Manare i Moebijusi izgledaju ko govno, tisak je uzasan, ili priprema za tisak svejedno. Vidi se da je boju skidao netko tko o tome nema pojma. Da mi ih daju dzabe ne bi to uzeo.

Odrijana

Ljudi, budimo ozbiljni.
Ima pirata i pirata i PIRATA...
Apsolutno pet najbolje odstampanih stripova u poslednjih deset godina u Srbiji su piratski: CRNO I BIJELO, npr... CRNE MISLI i da ne nabrajamo dalje, posto vidim da me ovde nemilice brisu zbog reklamiranja piraterije.

Dalje, u prvom tekstu ima nekoliko netacnosti. npr. ljudi koji vode Systemcomics koji se ovde velica kao legalna firma, su isti oni koji stoje iza najvecih skrnavljenja stripova u domenu piraterije poslednjih nekoliko godina: Dzeremaja npr. i da ne nabrajamo ostale.

Dalje, Calvin i Hobs koji je sada legalan, izdaje ga ISTA firma koja ga je do juce piratizovala.

Mebiusov serijal Edena je zaista ispod svakog kriterijuma i Nisliju koji ga radi trebalo bi dotuci kamenovanjem zbog skrnavljenja. O Asterixu da ne pricam.

Ali i medju legalnim izdavacima sa placenim pravima ima uzasnih propusta. Necu pljuvati po Marketprintu jer toga kod njih ima dosta (od ispustenih stranica pojedinih stripova do lose skidanih boja, jer i oni piratizuju takodje) vec o izdavacu Korta Maltezea koji je uz veliku pompu i ogromna ulozena sredstva stampa Korta u boji ali ne sa originala nego su valjda sami skenirali, tako je lose ispalo... crna boja je mutna i vidi se da nije sa dobijenih filmova vec "domaca radinost".

Djole

Quote from: "markos"Dobro, s djndom se donekle slazem, ali nije mi jasno kako su to po vama pirati bolji od Stripoteke po stampi? Papir ok, to stoji, ali brate svi ti Thorgali, Manare i Moebijusi izgledaju ko govno, tisak je uzasan, ili priprema za tisak svejedno. Vidi se da je boju skidao netko tko o tome nema pojma. Da mi ih daju dzabe ne bi to uzeo.

Ma daj, ni u Stripoteci boja nije skidana kako treba, barem ne svuda. Ni stampa nije neka, i to nije samo zbog kvaliteta papira, evo u zadnjem Akiri na znacajno boljem papiru imas na str. 15 tri uglavnom crna panela, koja bas i nisu toliko crna...
Mislim, don't get me wrong, nek gura Stripoteka, po pitanju npr. prevoda su zaista konzistentniji (a i ko ce se medju piratima snaci sa onim Muskijima i Maskijima), ali neka ne velicaju svoju stampu...

Djole

Quote from: "djnd"I ja sam u principu protiv piraterije ali da nije pirata neki stripovi (eg Maus,Betmen)nikad ne bi ugledali svetlost dana u Srbiji.

Zar nije "Maus" potpuno legalno objavio B 92?

Herr

Sto ti :x sa tim. Cija su prava ugrozena ima sud i advokate. Pa u BGD je jedan od najvecih video pirata bio gradski sekretar za kulturu. Ako ti se ne svidja izdane ti ga pazari u originalu ako ti je toliko stalo do svakog kvadrata. Strip koji mora da ima svaki dobro odstampani detalj i nije neki strip vec foliraza.

markos

Quote from: "Herr"Ako ti se ne svidja izdane ti ga pazari u originalu ako ti je toliko stalo do svakog kvadrata. Strip koji mora da ima svaki dobro odstampani detalj i nije neki strip vec foliraza.

Da nije tuzno, bilo bi smijesno.

DušMan

Quote from: "djole"
Quote from: "djnd"I ja sam u principu protiv piraterije ali da nije pirata neki stripovi (eg Maus,Betmen)nikad ne bi ugledali svetlost dana u Srbiji.

Zar nije "Maus" potpuno legalno objavio B 92?

Istina! Djnd, malko si se zajebao! Eh, ti vojnici...  :wink:
Inace 2. i zavrsni deo Mausa izlazi u januaru! Cisto da se zna!  8)
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

magic

ma ja sam za pirate,jebe mi se...da nije njih u zadnjih 10 godina niceg ne bi ni bilo,i sam bi stampao stripove da imam mogucnosti,o kakvim sve pedercinama i folirantima u javnosti se ne prica i niko ih ne dira a sada se ovde napadaju pirati,ko da je pitanje da pirati zaradjuju neke velike sume novca i ostecuju drzavu,....pih....
i sta se prica kao neko ce da osteti strip?koji strip?pa stripova u srbiji i nema uopste

SANdMAN

odgovrno tvrdim da nije bilo pirata u srbiji bi se zaboravilo na strip u proteklih 10 godina. stavise, piratska izdanja su uspela da nadoknade propuste u skolskom obrazovanju prosecnog srpskog stripovskog fana (silna moebijusova izdanja, naprimer).

po meni marketprintovo pismo je pomalo cinicno jer su se setili tih piratskih izdanja torgala i aster blistoka tek kad su uveliko duplirali vecinu epizoda koje su pirati uredno izdavali u najgorim uslovima ekonomske blokade, sankcija i krajnje narodske bede. slobodan sam da kazem da su se u marketprintu setili piratskih epizoda tek kad im je sada lose krenulo sto je verovatno izazvano nekim drugim, opstim ekonomskim faktorima nevezano za pirate. u vreme kad je stripoteka pocela pocela sa izlazenjem pirati su bili isped nje bar deset epizoda i ako su tada nasli razloga da me kao citaoca smaraju reprinnom tih epizoda na vecem formatu ali sa losijim kvalitetom stampe stvarno ne vidim problem da pronadju isti razlog 6-7 epizoda ovog astera koliko jos i postoji...

Na pirateriju treba staviti tacku•
Problem je jedino sto tako velika tacka ne postoji•

magic

jeste treba staviti tacku i na stripove pa da uopste ne izlaze..jebiga tako je ...
vazno je da u pristini pocinje izlaziti alan ford,marti misterija i spajdermen,dok se u srbiji od izdavackih kuca niko nemoze nakaniti da pokusa nesto ozbiljno da urade..

Djole

Samo mi nije jasno zasto su se svi uhvatili za Torgala i Blistoka?! _Pa koliko stripova mesecno izadje u svetu? Pa zar tu nema dovoljno posla i za pirate i za "legalne"? Umesto toga, imamo Blistoka u 2 do 3 izdanja (pirati, Stripoteka, domaci albumi, hrvatski albumi...)... cisti waste of paper, o parama da ne govorimo.

magic

e tu se slazem ,djole sa tobom 110 posto,ocigledno je i da pirati imaju nedostatak maste... :cry:

Night Flier

Ko su ti jadnicici
sto pirate pljuju?
Neka lepo dodju
po jedan sut u bulju!

Pirati su nas odrzali,
braco.
Jednostavnije je poverovati nego shvatiti.
Jednostavnije je razočarati se nego pojmiti.

Djole

Quote from: "DARK HOUSE"Pet godina niko nista nije izdavao, samo "pirati"... logicno je bilo da se nastave zapoceti i poznati serijali, da se isprave propusti predratnih izdavackih poduhvata (kao sto je izdavanje "Indijanskog leta" bez 30 stranica)... dakle, ne optuzujte pirate da su preuzeli posao "legalnim" izdavacima, vec usmerite svoj bes na neinventivne (mada je adekvatnija rec "neznalice") koji se krenuli da se mesaju u dobro uhodan posao.

Tja, sto se mastovitosti tice, mrtva trka izmedju pirata i Marketprinta, pirati ce jos malo da krenu da objavljuju Manarine crteze iz obdenista, a Marketprint Hermanove... i naravno, Blistoka u tri izdanja.
Mislim, krenulo se kod pirata i sa eksperimentisanjem, bio je tu i "Dominion" (sto se stalo sa mangama?), "Year One" je odlican potez, donekle i "Sin City" (mada u dva broja?! bezveze!), Marvelovi "essentialsi" samo cekaju da ih neko piratizuje, ako nista drugo, "Silver Surfer" bi sigurno imao odlicnu prodju, eto, neko se setio da je i Gaston nekada bio popularan i prilicno lose ga odradio... ima sta da se radi... ali se stalo.
A uhodan posao? Ako si time mislio na trziste, pa ono je kod nas minorno, ali stabilno da stabilnije ne moze biti. Hocu da kazem, postoji sigurno od 300 do 500 ljudi koji ce kupiti ama bas sve sto izadje od stripova (po pristupacnoj trocifrenoj ceni, naravno), bez obzira na to sta je, jer je ponuda tako mala da bi bilo smesno jos dodatno je smanjivati pravljenjem izbora. Dakle, bez obzira da li je novo izdanje Blistok, Manara ili Ghost in the shell, ja cu ga kupiti, i ne samo ja. To bi moglo da se iskoristi za eksperimentisanje.

Quote from: "DARK HOUSE"
Sem u jednom slucaju, nikada nisam radio ono za sta je neko vec kupio prava.

Ponekad treba piratizacijom kazniti i onog ko ima prava ali ih ne koristi. Pogledaj samo sta je Horus radio sa raznim Bonelijevim stripovima. Nista. I samo zbog toga da se odustane od piratizacije Dylan Doga? Bio bi greh.

Herr

QuotePonekad treba piratizacijom kazniti i onog ko ima prava ali ih ne koristi. Pogledaj samo sta je Horus radio sa raznim Bonelijevim stripovima. Nista. I samo zbog toga da se odustane od piratizacije Dylan Doga? Bio bi greh.

Yap. Tko ne misli da pirati nekog ne stete grdno se vara. Sevap je to. Kaplje tu fina lova. Eto Dark se javlja sa Tahitija :evil:  nije bas da sece sebi usi.

Opet o tome neka cesu glavu izdavaci i vlasnici ne neka svesna politicki korektna ekipa matorih Titinih pionira potrosaca stripova.

300 do 500 stabilnih kupaca je nesto od cega svaki izdavac moze da zivi ako ne divlja sa troskovima. Sad nece bas kupiti vilu na Bulevaru Mira.[/quote]

DušMan

Za Dylana, Zagora, Mister Noa i Martija prava drzi Vannini, koji od februara (valjda) ponovo krece sa izdavanjem.
Sta se pirata (uopsteno) tice sa moje strane gledista podrzavam ih, jer dobijam stripove i filmove koje bih inace mogao samo da sanjam!

ALL WE ARE SAYING IS GIVE PIRATS A CHANSE!  :!:

Djole

Quote from: "DusMan"Za Dylana, Zagora, Mister Noa i Martija prava drzi Vannini,

Ma naravno, naravno, sada ih drze, ali bio je onaj period kada je Horus izbacivao jednog DDa godisnje...
A uzgred, nisam siguran da Vannini drzi prava i za specijalce, gigante, maxije, almanahe i tako to...

Quote from: "DusMan"
koji od februara (valjda) ponovo krece sa izdavanjem.

Jel se zna nesto vise o tome? Opet ce krenuti sa obicnim brojevima?
Mnogo bi im pametnije bilo da krenu da forsiraju ono sto je u Italiji Collezione SuperBook, epizode DDa koje nisu izlazile ni kod nas ni kod hrvata...

DušMan

QuoteMa naravno, naravno, sada ih drze, ali bio je onaj period kada je Horus izbacivao jednog DDa godisnje...
A uzgred, nisam siguran da Vannini drzi prava i za specijalce, gigante, maxije, almanahe i tako to...
Bio je taj period... Bio pa prosao na srecu! :D
Koliko ja znam specijalci su ti kao i obicni brojevi... Znaci ako imaju prava za npr. Dylana onda imaju prava i za specijalce. Cena jednog broja (za izdavaca) je tolika i tolika, a specijalaca duplo, pa ih zato valjda domaci izdavaci nisu tako cesto (citaj: uopste) objavljivali. Zadnji specijalci izdati su od strane Dnevnika u zlatna vremena, ali kad se pogleda od tad ovde niko ni nije redovno izdavao Bonellia! :cry:
QuoteJel se zna nesto vise o tome? Opet ce krenuti sa obicnim brojevima?
Mnogo bi im pametnije bilo da krenu da forsiraju ono sto je u Italiji Collezione SuperBook, epizode DDa koje nisu izlazile ni kod nas ni kod hrvata...
Da, da... krecu (ako krenu) tamo gde su stali.
Haha, tesko da bi mogli da izdaju Collezione SuperBook!    :!:
Jer da bi to uradili, trebalo bi da bude istog kvaliteta (hardcover, plastificirane korice...), a s obzirom da znamo kakav je bio kvalitet Vanninia u prvih 7 brojeva, sumnjam da bi mogli to da urade!
A tu je naravno i cena! Siguran sam da bi cena toga bila barem 5 EURA, tj. 300 dinara! A to bi bila propast, jer osim nekoliko nas manijaka niko to ne bi kupio. Onda ovo malo klinaca sto jos cita stripove nece imati sta da radi, jer im je sigurno pomenuta cen prevelika za JEDAN STRIP!
Ali dobro, Vannini bi trebao da objavi jos ovih 10-ak epizoda preskocenih kod Hrvata!

Djole

Quote from: "DusMan"Cena jednog broja (za izdavaca) je tolika i tolika, a specijalaca duplo, pa ih zato valjda domaci izdavaci nisu tako cesto (citaj: uopste) objavljivali. Zadnji specijalci izdati su od strane Dnevnika u zlatna vremena, ali kad se pogleda od tad ovde niko ni nije redovno izdavao Bonellia! :cry:

Pa ne bas, prvi broj DDa koji je Slobodna Dalmacija objavila je "Totentanz" iz DD Gigante broj 1. Zasto su samo jedan deo tog giganta objavili, nije mi jasno... ali mi nije jasno ni zasto su ispreskakali one silne epizode... ko ce ga znati...

Quote from: "DusMan"Da, da... krecu (ako krenu) tamo gde su stali.

A sto su uopste stali? Mislim, objavili su da je sredjen izdavacki plan za 2002., da ce biti specijalaca i sve to i nestali... :x

Haha, tesko da bi mogli da izdaju Collezione SuperBook!    :!:
Jer da bi to uradili, trebalo bi da bude istog kvaliteta (hardcover, plastificirane korice...), a s obzirom da znamo kakav je bio kvalitet Vanninia u prvih 7 brojeva, sumnjam da bi mogli to da urade!
A tu je naravno i cena! Siguran sam da bi cena toga bila barem 5 EURA, tj. 300 dinara! A to bi bila propast, jer osim nekoliko nas manijaka niko to ne bi kupio. Onda ovo malo klinaca sto jos cita stripove nece imati sta da radi, jer im je sigurno pomenuta cen prevelika za JEDAN STRIP!
Ali dobro, Vannini bi trebao da objavi jos ovih 10-ak epizoda preskocenih kod Hrvata!

Nisam siguran da SAF ili Boneli inisistiraju da kvalitet stampe i opreme licenciranih izdanja bude jedank stampi i opremi originala... No, cak i da je tako, 300 dinara jednom u tri meseca (bese na toliko izlazi SuperBook?) je prihvatljivo, a posto te epizode nisu objavljivane nigde u ex YU, siguran sam da bi 1000 komada otislo kao od sale. Strip na kisocima je ocigledno mrtav, i da neko ko krece od nule pokusava da ga ozivi je pokusaj samoubistva, zato bi DDa trebalo staviti u tvrd povez i pustiti ga u knjizare, gde strip jos uvek zivi.
I dalje, ako Boneli ne insistira na kvalitetu izdanja, onda lepo gurnes SupeBook za 300 dinara, a u medjuvremenu prodajes Zagora na nekom toalet papiru za 50 dinara i od toga zivis. Kad se stvari uhodaju, lepo bacis i Mister Noa na toalet papir,a recimo Dampyra u normalnoj opremi, i siris delatnost. Ovako, sa 4 izdanja u standardnoj opremi, od kojih se jedino DD i Zagor kako tako prodaju, to je gubljenje zivaca...

taurus-jor

O pirateriji ima divan topic na istom ovom sajtu. Savetujem E.T.-u da ga dobro prouci. Onda mozda shvati da ne zivi u Francuskoj, nego u Srbiji.

Moral u ovoj prici ne pomaze. Jednostavno ne pomaze.

Izmedju kvalitetnog i SKUPOG albuma i jeftinih piratskih izdanja, obican potrosac bira ovo drugo. Zacaran krug, ali to mu dodje to.

Prvi album Astera Blistoka kosta astronomskih 550 dinara.

Prva cetiri albuma Astera Blistoka - doduse u crno-beloj tehnici - kostaju, u zajednickom izdanju, manje od 400 dinara. Izbor je vas.

E.T, ja ne gledam kroz oci proizvodjaca. Gledam kroz oci KUPCA. Sto ne znaci da sam odusevljen kvalitetom piratskih izdanja. Originalna izdanja nude kvalitet, ali nude i CENU. Mogu da budem ljubitelj stripa kakav god hocu, ali moja (prosecna) PRIMANJA odredjuju obim onoga sto mogu da kupim.

Problem je sto takva primanja ima ogroman broj ljudi u zemlji. Na tom mestu padaju sve price tipa:

Quote from: "E.T."Da se vratim kupcima. Da li oni pokušavaju da vide koliko je novca (stotine i hiljade u deviznim apoenima) trebalo da se uloži u kopirajt, kvalitetnu pripremu i štampu, koliko je dažbina trebalo da se plati državi, koja treba da štiti tog izdavača kao i kupca. Da li u tom svetlu može da oceni ponosni rad pirata koji zna samo da izračuna koliko će novca uzeti bez poreza i ikakvog plaćanja dažbina i kopirajta - čitaj, bez poštovanja prema autorskom radu i kupcu.

Ova prica moze da prodje u Francuskoj. Ova prica moze da prodje u Evropskoj uniji. U Srbiji - to je puki elitizam.

Prvo nam treba KRITICNA MASA onih koji ce moci da bez mnogo razmisljanja kupuju licencna izdanja, uz to i pravna drzava, pa onda mozemo da razgovaramo u fazonu "da li kupci pokusavaju da vide". Sta kupci? Ko ovde i za sta pita kupce? Imamo li uopste mentalitet ljudi u razvijenim zemljama?

Da li se u ovoj zemlji ikada dogodila gradjanska revolucija, pa da govorimo o gradjanskoj svesti, sto je, opet, osnova da se kao kupci/potrosaci brinemo o postovanju izdavackih i autorskih prava, njihovim troskovima i sl.

Prica o placanju poreza povezana je sa svim recenim, plus sa pravicnoscu poreskog sistema. U Hrvatskoj je "reformska" primena odredjenih vrsta i stopa poreza gotovo u potpunosti unistila domace izdavastvo. Kakvo je stanje na ovim prostorima? Da li je bolje? Koliko je podsticajno da sadasnji pirati osnuju firme i krenu sa legalnim objavljivanjem? Gde pirati caruju, tu nesto gadno ne valja sa sistemom.

Da pokrecem pricu o izdavackoj mrezi? Mogucnosti da stripovi stignu do sela, gde su se nekada tamanili?

Sa tvoje strane sam, E.T. U meri u kojoj si realan.

Inace, da li je iko primetio da Stripoteku vode isti ljudi koji su je vodili pre 20 godina? Voleo bih da vidim drugacije stripove u njoj, ali konzervativni izbor, prisutan u Stripoteci, umnogome je ogranicen ukusom izdavaca. Koliko ima repriza po strip albumima? Koj' ce nam moj Bernard Prins, milioniti put? Bilo bi postenije da su objavili spisak svih albuma sa tim junakom i brojeve edicija gde su epizode objavljivane, nego sto su se upustili u bacanje papira. KOLIKO JE DRUGIH, NEOBJAVLJENIH STVARI MOGLO DA SE PREDSTAVI DOMACIM CITAOCIMA?

Citaoci Stripoteke iz zlatnog doba (1986-1987) sigurno se secaju pisama Darka Macana i drugih ljudi, koji su se bunili zbog istih stvari zbog kojih se bunim ja.

KOLIKO smo toga porpustili za ovih deset godina? I pre toga?

A Marketprint - Komancu i Bernarda Prinsa.

Pravi pionirski potez im je Akira, koja se jedva vidi na kioscima. Treba nam malo vise pionirskih poteza, a Marketprintu malo bolja prodajna strategija. Lako je obrusiti se na pirate.

Pirati su, opet, zivi ljudi. Gledaju sta ce da prodaju. Manara ide kao alva. I kratki rezovi. Zna se zasto. Gaston, Aster Blistok takodje. Bluberi takodje.

Svaka cast onima koji su se upustili u piratisanje Mebijusa i grafickih romana. Pokazali su ukus i osecaj za savremenost - bez obzira na moj krajnje afirmativni stav prema klasicima poput Astera i Bluberija.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

stinky

Dobro priča taurus-jor. Potrošači prije svega traže povoljnu (jeftinu) cijenu. Ko se je u stanju okupirati kvalitetom izdanja? Nekolicina, a oni neće namiriti proizvođača. Dakle, treba što više prodati, a ujedno maksimalno smanjiti troškove proizvodnje. I to je to.
Nemam ništa protiv pirata. Dapače... Meni je važnije da mi bude dostupno čim više stripova, pa makar bilo lošije urađeni, nego da mogu doći do jednog, super kvalitetno urađenog.

SANdMAN

nema razloga za strepnju, collezione superbook je samo mesecno reprint izdanje dilana doga za kolekcionare u tvrdom povezu. na svaka tri broja collezione superbook objavljuju jedan reprint dylana doga speciale, jedan reprint almanacco del paura i jedan reprint albo gigante (verovatno ce vremenom ubaciti i maxi kao cetvrtu ediciju). ako nasi krenu redovno da objavljuju sve te tri edicije bas nista u superbooku necete propustiti...

licno sam za to da se dilan (i samo dilan, ne drugi bonelijevi stripovi) pocne objavljivati u luksuznijim izdanjima manjeg tiraza i prodavati samo u knjizarama po beogradu i drugim vecim gradovima. prodaja dilana doga u srbiji uglavnom je i vezana samo za beograd i licno sam se osvedocio da se iz provincije izdavacu vrati gotovo citav tiraz. bonelijeva izdanja je uopste tesko prodavati kod nas jer razliciti stripovi dobro idu u razlicitim delovima srbije...

Djole

Quote from: "SANdMAN"nema razloga za strepnju, collezione superbook je samo mesecno reprint izdanje dilana doga za kolekcionare u tvrdom povezu. na svaka tri broja collezione superbook objavljuju jedan reprint dylana doga speciale, jedan reprint almanacco del paura i jedan reprint albo gigante (verovatno ce vremenom ubaciti i maxi kao cetvrtu ediciju). ako nasi krenu redovno da objavljuju sve te tri edicije bas nista u superbooku necete propustiti...

Prvo, Collezione SuperBook ne reprintuje bas bukvalno epizode iz specijalaca, almanaha i giganata, posto neki Giganti imaju i po 240 strana, a SuperBook ima 132, tako da ih pakuju malo drugacijim redosledom. I dalje, u SuperBooku imas i razne epizode koje nikada nisu izasle kod Bonelija, vec su u promotivne ili neke druge svrhe bile po novinama, kolekcijama, flajerima...
Drugo, SuperBook je mnogo pogodniji za objavljivanje, jer kupci ne moraju da se navikavaju na stalnu promenu cene i formata koji bi isli uz izdavanje Maxija, almanaha i Giganata posebno (da ne govorimo sto u Alamanacco della paura osim stripova imas sva "uzasna" desavanja za jednu godinu (horor knjige, film, igrice...), tako da bi bilo bezveze da neko krene da prevodi krajnje zastarele informacije iz Almanaha za recimo 1991. godinu). I jos pride, uz specijalce je ranije isao strip Gruco na 16 strana, kao dodatan broj, a nesto bi me cudilo kada bi domaci izdavaci i to stampali (cak ni Dnevnik u srecna vremena nije dodavao razne encikloepdije strave, misterija, ili sta je vec islo sa specijalcima kao posebne knjizice). Bolje jedan SuperBook na tri meseca nego tri razlicita izdanja jednom godisnje.

Quote from: "SANdMAN"
licno sam za to da se dilan (i samo dilan, ne drugi bonelijevi stripovi) pocne objavljivati u luksuznijim izdanjima manjeg tiraza i prodavati samo u knjizarama po beogradu i drugim vecim gradovima. prodaja dilana doga u srbiji uglavnom je i vezana samo za beograd i licno sam se osvedocio da se iz provincije izdavacu vrati gotovo citav tiraz. bonelijeva izdanja je uopste tesko prodavati kod nas jer razliciti stripovi dobro idu u razlicitim delovima srbije...

Apsolutno se slazem. BGDu DD na kvalitetnom papiru u knjizarama, ostalima Zagor na toalet papiru i u kioscima.

SANdMAN

mislim da gresis. pre nekog vremena sam temeljno pretumbao sve te spiskove, pocev bas od tih kratkih reklamnih epizoda koje su izlazile kojekude, po casopisima, kao prilog uz video igre, tarot karte, sta god, kao i spiskove epizoda almanaha, specijala i giganata i nisam primetio da ista fali u odnosu na superbook. stavise, stekao sam suprotan utisak, da superbooku fale neke stvari. ni prelazak na univezalni format od 132 (kao dnevnikovom pioniru  :lol: ) ne uliva preterano poverenje. tri razlicita izdanja na razlicitom broju strana, sa razlicitim brojem epizoda razlicitih velicina i oni ce to uvek smestiti na 132? nekako slutim da tu pre makaze rade nego sto se strane ili stripovi docrtavaju...  :?:

za ostalo vidim da se slazemo, sem sto mislim da je i logicnije i lepse da ti giganti idu bas kao giganti, u A4 formatu, za koji ih je saudeli crtao a ne kao superbook...

SANdMAN

btw, i ti dodaci specijala Grucho objavljeni su kao superbook, u dva toma. dnevnik je u dva od svoja cetiri specijala ubacio kao prilog enciklopedije o kojima govoris ali i njih uz nedgovarajuc specijal kako je to islo u italiji...

Djole

Quote from: "SANdMAN"mislim da gresis.

Ne gresim. Uporedi listu standardnih DD specijalaca (giganata, maxija...) sa SuperBookom i videces da ima nekoliko "racconti brevi" (kako na UBCiju zovu epizode koje nije izdao Boneli) u SuperBooku, npr. "Gnut" i "La 'cosa'" u broju 3 ili "L'orrore" u broju 9.

stavise, stekao sam suprotan utisak, da superbooku fale neke stvari. ni prelazak na univezalni format od 132 (kao dnevnikovom pioniru  :lol: ) ne uliva preterano poverenje. tri razlicita izdanja na razlicitom broju strana, sa razlicitim brojem epizoda razlicitih velicina i oni ce to uvek smestiti na 132? nekako slutim da tu pre makaze rade nego sto se strane ili stripovi docrtavaju...  :?:

Mozda samo cekaju da im se uglavi pravi broj strana da bi izdali neke stvari, a mozda si u pravu. No, ako nam je to jedina sansa da vidimo neke epizode, daj sta das.
Mada, broj strana u SB je promenljiv, oni gde su isli DD&MM imaju po 160 strana.

za ostalo vidim da se slazemo, sem sto mislim da je i logicnije i lepse da ti giganti idu bas kao giganti, u A4 formatu, za koji ih je saudeli crtao a ne kao superbook...

Naravno da bih i ja vise voleo da Gigant ide u A4, jer to veoma lepo izgleda i sasvim je drugi feeling, ali samo hocu da budem praktican,a jedan format-jedna cena bi bili primereniji nasem trzistu.
I dalje, kad bi sve islo u originalnom izdanju, ostao bi problem kako objaviti "racconti brevi" i price iz Almanacco della paura.

Quote from: "SANdMAN"btw, i ti dodaci specijala Grucho objavljeni su kao superbook, u dva toma. dnevnik je u dva od svoja cetiri specijala ubacio kao prilog enciklopedije o kojima govoris ali i njih uz nedgovarajuc specijal kako je to islo u italiji...

Znam da je Grucho isao u SuperBook,  zato mi se ta ideja vise dopada nego odvojeni serijali. A sto se Dnevnika tice, jesu objavljivali enciklopedije uzasa i misterija, ali Zagorovu i Mister Noovu enciklopediju avanture, ili Markovu enciklopediju cega-vec-bese? A i to su krenuli kasnije u "Specijal Zlatnoj Seriji", u prva dva broja specijalaca DDa i MMa nema ni pomene od toga...

DušMan

A sto su uopste stali? Mislim, objavili su da je sredjen izdavacki plan za 2002., da ce biti specijalaca i sve to i nestali... :x

Koliko sam ja upoznat sa tim, zbog lose organizacije... Tu sam pricu ja cuo tako da ako su lagali mene i ja lazem vas! :lol:

Nisam siguran da SAF ili Boneli inisistiraju da kvalitet stampe i opreme licenciranih izdanja bude jedank stampi i opremi originala... No, cak i da je tako, 300 dinara jednom u tri meseca (bese na toliko izlazi SuperBook?) je prihvatljivo, a posto te epizode nisu objavljivane nigde u ex YU, siguran sam da bi 1000 komada otislo kao od sale. Strip na kisocima je ocigledno mrtav, i da neko ko krece od nule pokusava da ga ozivi je pokusaj samoubistva, zato bi DDa trebalo staviti u tvrd povez i pustiti ga u knjizare, gde strip jos uvek zivi.
I dalje, ako Boneli ne insistira na kvalitetu izdanja, onda lepo gurnes SupeBook za 300 dinara, a u medjuvremenu prodajes Zagora na nekom toalet papiru za 50 dinara i od toga zivis. Kad se stvari uhodaju, lepo bacis i Mister Noa na toalet papir,a recimo Dampyra u normalnoj opremi, i siris delatnost. Ovako, sa 4 izdanja u standardnoj opremi, od kojih se jedino DD i Zagor kako tako prodaju, to je gubljenje zivaca...
OK, voleo bih ja da to neko uradi i sigurno bih kupovao, samo je problem sto niko nije toliko lud!
Zagor moze na toalet papir, jer ce verovatno "Ludens" sve to izdati, a kad smo vec kod novih junaka meni bi najbolje leg'o Magico Vento! :wink:

DARK HOUSE, sta je bilo sa Vertigom? Najavio si ga sigurno za decembar, a mesec je vec pri kraju... :roll: :)

Herr

DH priznajemo samo table sa Frankenovim potpisom i prevodom.

Mislite da je M.Maricu osamdesetih bilo lako da skupi kintu i da obavi ceo zametan posao placanja i narucivanja stripova direktno iz Francuske i Belgije iz cemera Balkanske provincije ili Pirocanac da ih obidje po Parizu a sad imas knjizare gde samo udjes i izvrnes lovu. Glupo je od pirata ocekivati da jure maksimalni kvalitet i da postuju neka umetnicka prava autora kad ga vec zavrcu za honorar.

Strip se slabije prodaje jer nece pirati da izvrnu lovu za reklamu.

Djole

Quote from: "DusMan"OK, voleo bih ja da to neko uradi i sigurno bih kupovao, samo je problem sto niko nije toliko lud!

Ma ne treba biti lud, samo treba dovoljno kinte... 1000 komada bi islo bez problema u ex YU, siguran sam...

Quote from: "DusMan"a kad smo vec kod novih junaka meni bi najbolje leg'o Magico Vento! :wink:

Moze i on, eno markos se nesto trudio sa tim , ne znam sta ce na kraju da ispadne, ali i Dampyr nije los,a onako na prvi pogled mi se dopala i Gea... samo da neko ne objavi Chiaverottijevog Brendona! :P

DušMan

Quote from: "djole"Ma ne treba biti lud, samo treba dovoljno kinte... 1000 komada bi islo bez problema u ex YU, siguran sam...
Ne znam da li bi se isplatilo placati prava i onda odstampati 1000 komada... Ponavljam svoju izjavu da nema nekoga ko bi to uradio!

Quote from: "djole"Moze i on, eno markos se nesto trudio sa tim , ne znam sta ce na kraju da ispadne, ali i Dampyr nije los,a onako na prvi pogled mi se dopala i Gea... samo da neko ne objavi Chiaverottijevog Brendona! :P
Verovatno nista od MV-a. Ispostavilo se da je to skuplji projekat nego sto se na pocetku mislilo...  :x

Djole

Quote from: "DusMan"Ne znam da li bi se isplatilo placati prava i onda odstampati 1000 komada...
Tja, koliki je tiraz imao Vannini, ili Ludens, ili SD? Stripoteka valjda ide u 800 komada...

Quote from: "DusMan"Ponavljam svoju izjavu da nema nekoga ko bi to uradio!
Tu si, na zalost, verovatno u pravu.

Quote from: "DusMan"Verovatno nista od MV-a. Ispostavilo se da je to skuplji projekat nego sto se na pocetku mislilo...  :x

:cry:

DušMan

Quote from: "djole"Tja, koliki je tiraz imao Vannini, ili Ludens, ili SD? Stripoteka valjda ide u 800 komada...
Pa, znam da je Marko hteo da stampa MV-a u nekih 1000 primeraka koji bi se prodavali samo po knjizarama i iz prve ruke, znaci bez kiosaka. A Vannini, Ludens i SD su isli po kioscima, tako da verujem da je tiraz bio veci. Vannini je jos prodavao i u CG, i republici srpskoj na kioscima. A SD i Ludens su isto slali u BiH i Sloveniju na kioske.

Quote from: "djole"Tu si, na zalost, verovatno u pravu.
Nazalost! :(

Odrijana

Ajde da vas prosvetlim malo oko tih proslogodisnjih DilanDogova i ostalih posto mi je vec muka od svih nagadjanja koje vidim ovde.
Stvar je u sustini vrlo jednostavna.
Vaninijeva izdanja su isla u tirazima 8000 i 10000 komada. Natan Hold u 8, a ostali u 10 iljada... nerealna procena, po meni.
Zvanicno.
Ali treba da znate kako se to radi ovde.
Italijani finansiraju stampu i sve troskove.
Ljudi koji su zaduzeni da odrade sve to ovde, kao sto kod Srba uvek i biva pomisle da nisu dovoljno placeni i naprave dodatne aranzmane sa stamparijama da se odradi 1-2000 vise koje ne bi prijavili Italijanima a koje bi pustili u paralelnu prodaju.
Naravno, ni stamparija nije mutava, pa odstampaju dodatnih 3000 komada preko svih dogovorenih tiraza i preko svojih veza ih munu na kioske... i onda nastane opsta zabava.

1. Cela stvar prvo kosta Italijane mnogo vise nego sto bi trebalo da kosta, jer placaju 15000 a misle da  placaju 10000.
2. Ljudi angazovani da sve nadziru i odrade u YU su jedva sposobni za taj posao (pogledajte samo koliko ima gresaka na samo na koricama).
3. Prihod mnogo manji od ocekivanog uprkos solidnoj prodaji, jer stamparija prvo gura svoje 3000, a momci svoju 'iljadu i dok stignu na red primerci za Italijane, trziste gotovo da je namireno.

Djole

:shock: Fuck! :P
Pa gde su ljudi nasli od stripa da se grebu?!! Ajd razumem da su neki porno casopisi pa da ima kinte, ali ovde em je malo para, em jos da se neko ugradjuje...
Ma beda, i ne zasluzujemo da neko nesto objavljuje...  :x

Herr

Ti mora da si glasao za Zorana :(

SANdMAN

Quote from: "DARK HOUSE"1. Cela stvar prvo kosta Italijane mnogo vise nego sto bi trebalo da kosta, jer placaju 15000 a misle da  placaju 10000.
2. Ljudi angazovani da sve nadziru i odrade u YU su jedva sposobni za taj posao (pogledajte samo koliko ima gresaka na samo na koricama).
3. Prihod mnogo manji od ocekivanog uprkos solidnoj prodaji, jer stamparija prvo gura svoje 3000, a momci svoju 'iljadu i dok stignu na red primerci za Italijane, trziste gotovo da je namireno.

taj koji je uspeo da sucker italijane in all this pravi je genije. sad su mi malo jasnije glasine da ce se od februara svi tirazi stampati u italiji...

markos

Quote from: "djole"Moze i on, eno markos se nesto trudio sa tim , ne znam sta ce na kraju da ispadne, ali i Dampyr nije los,a onako na prvi pogled mi se dopala i Gea... samo da neko ne objavi Chiaverottijevog Brendona! :P
Verovatno nista od MV-a. Ispostavilo se da je to skuplji projekat nego sto se na pocetku mislilo...  :x

Dobro, sanse jos uvijek postoje i nisu nerelane, ali jos je to daleko od realizacije nazalost. No dobro, strpljen-spasen. Vazno da to na kraju bude izgledalo kako treba i da se ipak pojavi, a da li ce to biti sada ili za 6 mjeseci, svejedno.

DušMan

Quote from: "DARK HOUSE"Ajde da vas prosvetlim malo oko tih proslogodisnjih DilanDogova i ostalih posto mi je vec muka od svih nagadjanja koje vidim ovde.
Stvar je u sustini vrlo jednostavna.
Vaninijeva izdanja su isla u tirazima 8000 i 10000 komada. Natan Hold u 8, a ostali u 10 iljada... nerealna procena, po meni.
Zvanicno.
Ali treba da znate kako se to radi ovde.
Italijani finansiraju stampu i sve troskove.
Ljudi koji su zaduzeni da odrade sve to ovde, kao sto kod Srba uvek i biva pomisle da nisu dovoljno placeni i naprave dodatne aranzmane sa stamparijama da se odradi 1-2000 vise koje ne bi prijavili Italijanima a koje bi pustili u paralelnu prodaju.
Naravno, ni stamparija nije mutava, pa odstampaju dodatnih 3000 komada preko svih dogovorenih tiraza i preko svojih veza ih munu na kioske... i onda nastane opsta zabava.

1. Cela stvar prvo kosta Italijane mnogo vise nego sto bi trebalo da kosta, jer placaju 15000 a misle da  placaju 10000.
Heh, i meni je bio dojadio ovaj dijalog izmedju nas dvojice koji nemamo preterano veliko znanje sa ovim (bez uvrede Djole)!
Za tu pricu da je stamparija uzimala par hiljada komada, zna se...
A sad je pitanje da ako pocnu da se stampaju u Italiji, da li ce opet isti ljudi obavljati posao sa dizajnom, tj. da li cemo opet imati izazazove i slicne gluposti! I da li ce se opet strip raspadati posle jednog citanja?

I DARK HOUSE, MOLIM TE GUKNI STA CE BITI SA OVIM VERTIGOM! HOCE LI BAREM U 2003. IZACI?

DušMan

Quote from: "markos"Dobro, sanse jos uvijek postoje i nisu nerelane, ali jos je to daleko od realizacije nazalost. No dobro, strpljen-spasen. Vazno da to na kraju bude izgledalo kako treba i da se ipak pojavi, a da li ce to biti sada ili za 6 mjeseci, svejedno.

OK, znaci nije propalo!:shock:  Pa tako kazi!Znam kad si mi uzivo pricao da si bas bio zagrejan za celu stvar! A kasnije na forumu si samo rekao da se nema para... Lepo kazi bice u toku iduce godine, pa barem mozemo da se nadamo! Nada umire poslednja!   :D

Djole

Quote from: "DusMan"Heh, i meni je bio dojadio ovaj dijalog izmedju nas dvojice koji nemamo preterano veliko znanje sa ovim (bez uvrede Djole)!

Tja, posle onog sto je DH rekao, siguran sam da bi nas dvojica koji nemamo pojma o tome bolje odradili taj posao nego ovi iz Vanninija koji su imali pojma...
Nema pravde, nema, nema... :(

XIII

Ma bez obzira na sve mislim da je glavni problem da bi neki izdavac opstao u pitanju distribucija.
Stoji da je su za sada vanini i marketprint bili najbolji sto se tice distribucije van Beograda (pogotovu Vanini) jer si mogao naci njihova izdanja skoro na svim kioscima.
E sad pitanje je koju kolicinu stripova oni distribuiraju i kako. I danas mi se desava da recimo u Nisu ukoliko ne kupis akiru ili stripoteku prvog dana kad se pojavi sutradan ih nema skoro ni na jednoj trafici, verovatno sto distribuiraju samo par komada, a sa druge strane ima i dosta privatnih trafika koje verovatno rade po principu boljeg procenta pa uopste i ne drze slicna izdanja.

Neznam samo kako oni gledaju prodju svojih izdanja u nekom gradu, jer mozda jeste dobra prodaja ovih izdanja u sirem centru grada, ali neznam kako stoje stvari na periferiji i u okolnim mestima jer verovatno i ona spadaju pod Nis kada izdavaci sagledavaju kako im idu izdanja u nekom gradu (ako uopste neko i vodi racuna o tome

A piratska izdanja osim u Beogradu nisam ni video izuzev torgala koji je prodavao jedan tip i to po ceni od 300din i drugih izdanja znak sagite koje je verovatno narucio u manjoj kolicini pa gleda da ima neku zaradu,
a ja to mogu da uzmem kad dodjem u beograd.

sta kazes dusmane :cry:  :cry:  :wink:

SANdMAN

Quote from: "XIII"A piratska izdanja osim u Beogradu nisam ni video izuzev torgala koji je prodavao jedan tip i to po ceni od 300din i drugih izdanja znak sagite koje je verovatno narucio u manjoj kolicini pa gleda da ima neku zaradu,
a ja to mogu da uzmem kad dodjem u beograd.

ja sam na pirate nailazio dok sam bio u kraljevu na sluzenju vojnog roka (doduse po usrano visokim cenama i usrani naslovi tipa kolornog dzeremaje crno-belog ali prosto je neverovatno kakvi naslovi ti postaju privlacni kad kriziras usled nedostatka informacija, zanimljivih sadrzaja, zivota uopste) pa mi prosto zvuci neverovatno da se takve stvari mogu naci u takvoj selendri a ne mogu u jednom nisu....  :lol:

Djole

Quote from: "SANdMAN"prosto zvuci neverovatno da se takve stvari mogu naci u takvoj selendri a ne mogu u jednom nisu....  

Povodom ovoga, samo da kazem da i u rodnom mi Zajecaru, vukojebini nevidjenih razmera, postoji radnja gde mogu da se nabave domaci pirati, poneki SD ili Ludens, a svake prestupne godine i USA tradeovi. Cene su, naravno,"popularne"...

DušMan

Quote from: "XIII"A piratska izdanja osim u Beogradu nisam ni video izuzev torgala koji je prodavao jedan tip i to po ceni od 300din i drugih izdanja znak sagite koje je verovatno narucio u manjoj kolicini pa gleda da ima neku zaradu, a ja to mogu da uzmem kad dodjem u beograd.

sta kazes dusmane :cry:  :cry:  :wink:
Hehe, konacno da i ti dojdes u "veliki grad"!  8)
Hoce li biti nesto od toga? Trentuno mi kolekcija cd-ova nije tu, al' cu se postarati da mi se vrati do tvog dolaska!
I ne boj mi se... Ima ovde pirata kol'ko ti dusa iste i to jos po umerenim cenama! :D  :lol:  :lol:  :lol:

djnd

Quote from: "DusMan"Istina! Djnd, malko si se zajebao! Eh, ti vojnici...  :wink:
Inace 2. i zavrsni deo Mausa izlazi u januaru! Cisto da se zna!  8)

Jeste, jeste B92.Inace iako je izasao jos pre nekoliko meseci ja Mausa tek danas imam u rukama.Btw DusMane, da li si kopirao onaj Dokov CD od Going-Goinga?

Poslednji specijalac (bio je posle i Ciko u drakulinom dvorcu ali on ni u italiji nije imao dodatak) koji je Dnevnik izdao MM  "Ultimatum" je imao kompletan dodatak (sem covera).Bio je dosao novi-stari disha i resio da malo uozbilji izdavacku politiku ali gone with the (hyper) inflation...  :cry:  :x

DušMan

Ma ja sam taj disk dobio jos kad od Doka... Sto ne rece da ti treba? Mogao sam ti ga jos na sajmu dati...
Nema veze, javi mi se na mail!  :lol: