• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NEXT BIG THING IN HORROR? WOLF CREEK

Started by Ghoul, 14-01-2005, 05:49:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

dugo me neki rivju nije OVOLIKO potpalio, kao ovaj dole, za film o kome se već neko vreme šuška po netu kao o Next Big Thing in HORROR:

I noticed that the internet went berserk last week with news about the purchase of Wolf Creek by Dimension -- Dimension bought the distribution rights for slightly less than $4 million.-. I was actually fortunate enough to go to a preview screening a couple of weeks ago and I can tell you that the hype this thing is generating is well and truly deserved.
It's hard to describe how important this film will be in terms of redefining the cultural image that Australian cinema has perpetrated over the last twenty years. The idea that the outback is populated with loveable, quirky characters like the ones in Crocodile Dundee, Muriel's Wedding and Priscilla, will now have to contend with the stomach-churning, run-for-your-life, NEVER-travel-alone terror of Wolf Creek. In the 70's Australia set off a little turbo-charged piece of anarchy called Mad Max that was unlike anything else we'd ever seen. I don't believe in comparisons, but if Max is the seminal Aussie action movie, then Wolf Creek is the best horror/thriller this country has ever produced.
The story, based on fact but not a re-creation, centres around three friends who are travelling across the outback. They are having the trip of their lives, partying and laughing as they blaze their way across the countryside. Their destination is Wolf Creek, the site of a meteor crater and several unexplained UFO sightings. When they get there, their car mysteriously breaks down. Stranded in the middle of nowhere, things are looking pretty grim until a stranger arrives to offer them help.
Anyone who has ever seen a horror movie doesn't need to be told where this is going, but the truly remarkable thing about Wolf Creek is how it gets there. This is high-brow adult horror at it's best and unlike other recent low-budget horror films like Open Water or even Blair Witch, it doesn't use any gimmicks. It is just masterful filmmaking. It's not a slasher film either. Time is taken to develop each character so that when the shit inevitably hits the fan, you have an emotional investment in them. You want to see them survive, not because you know they are the heroes of the film, but because you like them.
But be warned: the violence in this film is hardcore. I'm not talking about just the gore either. As the killer, John Jarrett is a walking, talking nightmare that completely owns the screen. The delight he takes in torturing his victims, his inhumanity, it all adds up to one of the most compelling bad guys in recent memory. I've never sat in an audience that has reacted like this one did when the carnage started. People were literally squirming in their seats and I even saw some walk out during the most intense scene. I really don't want to give away too much, suffice to say it is one of the most gruesome killings I have ever witnessed and yet it still manages to give a cheeky nod in the direction, of all things, Crocodile Dundee. Don't ask. It'll make sense when you see it.
The other three leads Cassandra Magrath, Kestie Morassi and Nathan Phillips are the emotional anchors that keep this film grounded in reality, making it all the more heartbreaking. Stardom beckons for these three young actors. But the real revelation is writer, director and producer Greg McLean. His fingerprints are all over this film and he doesn't waste a shot. The Australian landscape has never looked so beautiful and yet so ominous. If the reaction by the people at Dimension is anything to go by we may just be witnessing the birth of the new great filmmaker.
https://ljudska_splacina.com/

marduk

Quote from: "Ghoul"dugo me neki rivju nije OVOLIKO potpalio...

Još od HAUTE TENSION?

Ghoul

otprilike.
a i zvuči kao slična vrsta filma.
kuriozitet – masovni ubica koji je inspirisao WOLF CREEK je neki hrvat, ivan milat.
gnjeh-gnjeh-eh...

uglavnom, meni je ovo već up there sa LAND OF THE DEAD kao 'most anticipated'...

Milosh

Ovo sve zvuci jako dobro, ali mi i dalje ne da mira to sto Dimension film radi distribuciju za USA. Dobro, mi ovde nema sta da se brinemo, zahvaljujuci piratima cemo pogledati ovo u integralnoj verziji garant, ali sta ce od filma ostati za publiku tamo preko veliko je pitanje. Dimension je ionako poznat po tome da i filmove koje sami produciraju tretiraju kao poslednji otpad, i da su neke potencijalno vrlo zanimljive naslove prakticno otpisali i pre pocetka distribucije, a kad je rec o stranim filmovima na koje kupuju prava tu je sitacija tek grozna. Tako npr. film "Nameless" Jaume Balaguera jos uvek ceka da bude prikazan u USA (mi ga gledali pre skoro 5 godina), a njegov najnoviji film "Darkness" je prikazan nedavno posle dve godine cekanja i to u isecenoj PG-13 verziji. Plasim se samo da slicna sudbina ne zadesi i "Wolf Creek", to ne bi bilo lepo. Ali od Weinsteina se svasta moze ocekivati, pa i to da se ovime iskupe za razna zlodela u proslosti. Kako god, bar mi u Srbiji necemo imati ovakvoh problema, a ja jedva cekam da se film pojavi, pa ako bude na nivou "Haute Tension" bicu prezadovoljan.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Kunac

Da, zvuci zanimljivo.
Ali, nisam bas 100% uveren na osnovu jednog rivjua da nas ocekuje novo horor remek-delo.

LotD je i dalje No 1 na mojoj listi...
"zombi je mali žuti cvet"

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Mark

-This is writer/director Greg McLean's feature film debut.
- Dimension bought the distribution rights for slightly less than $4 million.
- Budgeted at $1 million.
- Loosely based around true events in Australia between 1989 and 1992.

A few back-packing friends make way across an Australian highway only to break down at a place called " Wolf Creek", which is a seemingly isolated area. They feel helpless until a nice stranger offers his assistantance, which is a good thing until his true intentions are revealed.

I sta je ovde 'big thing' ?!

Dok ne vidim...

:wink:
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Ghoul

mark, tebi baš sve treba crtati?
počeću da verujem da si stvarno sardžent – 'razmišljaš' ko vojnik, ili barem pajkan!

how 'bout THIS:

Quote from: "Ghoul"Anyone who has ever seen a horror movie doesn't need to be told where this is going, but the truly remarkable thing about Wolf Creek is how it gets there.

:roll:

Kunac

Dobro, dobro, ukapirali smo... Film jede malu decu za dorucak...
Samo da na kraju ne bude TV thriller of the week. Slicice imaju taj vajb.

Kunac

As an attendee of this year's Sundance Film Festival, I got tickets to see an Australian film called "Wolf Creek." I went into this film with no prior knowledge, or hype, just knowing that it had been picked up for distribution by Dimension Films. What followed was 98 minutes of what I honestly think was one of the best and freshest horror films in recent memory.

The film begins by introducing you to the film's three central characters, two girls and a guy, portrayed by John Jarratt, Cassandra Magrath, and Kestie Morassi. With the two girls being from the U.K. and John Jarratt's character haling from Sydney. We see the protagonists at a party, on the beach, and buying a car. They decide to go on road trip through the Australian outback to a place called Wolf Creek. Once they reach their destination, things start to go awry when their watches stop and their car won't start. But this is no "Blair Witch Project", the course of events from here only become more realistic and horrifying. Much to their delight, the three travelers are aided by a man from the outback who offers to tow them to somewhere where they can get their car fixed. To go on any further with details would be a crime of spoiling the film, but what does follow is a frightening tale, based off of true stories, of abduction in the Australian outback.

I'll admit, about an hour into this film, I was a little skeptical. I always try to appreciate a slow build up but I did not have a clue where this one was going, and this was a trend that followed throughout the whole film. From the plotline to the violence, I thought "Wolf Creek" was as unpredictable and as cliché-defying as they come. I've heard comparisons of this film to the original "Texas Chainsaw Massacre", "Open Water", and "Blair Witch Project" and while all of these are notable comparisons, "Wolf Creek" definitely creates its own existence. Realism is a trait that all of these films have in common, some more than others, but you really feel like what occurs in "Wolf Creek" could happen to you on your next road trip.

As for the technical aspects of the film, the cinematography and sound are top notch. The film was shot on a high definition digital camera and then transferred to 35mm but I could have sworn throughout the entire film that it was shot on 35mm, with its crisp picture and color. The incredible long shots of the Australian outback and creepy close ups by Cinematographer Will Gibson are reason enough to see this film. The sound in this film is also noteworthy as its brash, loud sounds really aid the eeriness and uncomfortably in many scenes.

The film is absolutely fantastic, from its shocking realism to its original plotline, to its great acting performances, especially from the chilling antagonist. Unfortunately, no film is perfect, and there are a few elements that could be considered to be plotholes. Fortunately, a great part of seeing a film at Sundance is getting to see the director and cast do a Q & A session following the film. Director Greg Mclean had a great sarcastic yet confident attitude about the film, his first full-length feature. When asked about these plotholes, he simply responded "it's a shitty horror flick, think what you want of them." Many audience members were so disturbed by the film that they were asking him "what the fuck is wrong with you?" and "what is your mental history?" Mclean, however, appeared to be a very sane man who had an interest in horror films, "The Shining", being his favorite, and took great interest in the true stories that the film was based off of. He explained that the film was basically a composite of two or three absolutely true stories that took place in the outback and details all the way down to the killings, were based off of these cases (sidenote: these were referred to as the "Backpacker Murders" committed along the Hume Highway by Ivan Milat between 1989 and 1992)

Overall, "Wolf Creek" was a film that re-instilled faith in me that horror can still be terrifying and original. At a time when it feels like the horror genre consists of nothing but PG-13 haunted house movies, this was a much appreciated breath of fresh air. Both shocking and scarily realistic, "Wolf Creek" is bound to be on the of the best horror releases of 2005.

Reviewed by: Zak Zeman

Milosh

Evo jos jedne kritike, relativno pozitivne: http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=20902

btw Ja i dalje imam osecaj da ce najbolji horor ove godine 2005. biti britanski THE DESCENT, ali videcemo...

Ghoul

Quote from: "Milosh"Evo jos jedne kritike, relativno pozitivne: http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=20902

btw Ja i dalje imam osecaj da ce najbolji horor ove godine 2005. biti britanski THE DESCENT, ali videcemo...

Ima još bolji rivju na fangorijinom sajtu.

Što se descenta tiče, već je stigao divx – uskoro ćemo čuti više o njemu... ( ja sam skeptičan prema verovatnoći da descent bude jači od creeka, ali... će vidimo)

Ghoul

A kad smo već kod očekivanja – THE DARK looks my kind of creepy!

Tex Murphy

Quote from: "Milosh"Evo jos jedne kritike, relativno pozitivne: http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=20902

Jel to čudo režira režiser Dog Soldiersa?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

WARLOCK

descent sam video na ulici kod piratera ima ih svugde! :D

marduk

Quote from: "WARLOCK"descent sam video na ulici kod piratera ima ih svugde! :D

Jel uzo neko taj The Descent? Drug rece da ima nekakvu loshu kopiju, bioksop ili sl. Nije doso DVDrip?

marduk

Izgleda da je [konacno?] Vukov Potok izaso na DVDu... Jel se dochepao neko divxa/ skinuo s neta itsl???

Milosh

Black Mamba

pogledala sam Wolf Creek i uopste ne znam sta da mislim o filmu... [tja, imal sta gore od nemanja bilo kakvog misljenja/stava o filmu].... ali ako je porediti ga sa Haute Tension, meni se mnoooogo vise dopao u odnosu na Wolf Creek, sto ne znaci da mislim da W.C. los.. zapravo sve je odlicno odradjeno, ali filmu ipak nesto fali.... neobica[je]n je, ima neobic[aje]nu dinamiku i radnju..... mozda me zato ostavio zbunjenu i neutralnog misljenja...

hmm...... eto toliko...//

Milosh

Wolf Creek

BY ROGER EBERT / December 23, 2005

I had a hard time watching "Wolf Creek." It is a film with one clear purpose: To establish the commercial credentials of its director by showing his skill at depicting the brutal tracking, torture and mutilation of screaming young women. When the killer severs the spine of one of his victims and calls her "a head on a stick," I wanted to walk out of the theater and keep on walking.

It has an 82 percent "fresh" reading over at the Tomatometer. "Bound to give even the most seasoned thriller seeker nightmares" (Hollywood Reporter). "Will have Wes Craven bowing his head in shame" (Clint Morris). "Must be giving Australia's Outback tourism industry a bad case of heartburn" (Laura Clifford). "Vicious torrent of bloodletting. What more can we want?" (Harvey Karten). One critic who didn't like it was Matthew Leyland of the BBC: "The film's preference for female suffering gives it a misogynist undertow that's even more unsettling than the gore."

A "misogynist" is someone who hates women. I'm explaining that because most people who hate women don't know the word. I went to the Rotten Tomatoes roundup of critics not for tips for my own review, but hoping that someone somewhere simply said, "Made me want to vomit and cry at the same time."

I like horror films. Horror movies, even extreme ones, function primarily by scaring us or intriguing us. Consider "Three ... Extremes" recently. "Wolf Creek" is more like the guy at the carnival sideshow who bites off chicken heads. No fun for us, no fun for the guy, no fun for the chicken. In the case of this film, it's fun for the guy.

I know, I know, my job as a critic is to praise the director for showing low budget filmmaking skills and creating a tense atmosphere and evoking emptiness and menace in the outback, blah, blah. But in telling a story like this, the better he is, the worse the experience. Perhaps his job as a director is to make a movie I can sit through without dismay. To laugh through the movie, as midnight audiences are sometimes invited to do, is to suggest you are dehumanized, unevolved or a slackwit. To read blase speculation about the movie's effect on tourism makes me want to scream like Jerry Lewis: Wake up, lady!

There is a line and this movie crosses it. I don't know where the line is, but it's way north of "Wolf Creek." There is a role for violence in film, but what the hell is the purpose of this sadistic celebration of pain and cruelty? The theaters are crowded right now with wonderful, thrilling, funny, warm-hearted, dramatic, artistic, inspiring, entertaining movies. If anyone you know says this is the one they want to see, my advice is: Don't know that person no more.

Oh, I forgot to mention: The movie doesn't open on Dec. 23, like a lot of the "holiday pictures," but on Christmas Day. Maybe it would be an effective promo to have sneak previews at midnight on Christmas Eve.

Ghoul

"Wolf Creek," $5.9 milliona za 1. vikend u USA (9. mesto na box officeu).

Sjajan uspeh, naročito u kontextu božićne gužve, i sasvim drugačijih filmova koji tada dominiraju bioskopima.

Takođe, ne mogu da ne zapazim koliki su ameri retardi kad je reč o hororima sa ne-engleskog područja: HIGH TENSION, sličan CREEKU po žestini itd, u USA je praktično pukao; CREEK, samo zato što je na engleskom, ima znatno bolju prođu... Štaviše, moj hunch mi govori da WC ipak neće biti na nivou TENSIONA – ali za uspeh u bioskopima to je samo plus više...

Tex Murphy

Evo jednog, ne baš nabijenog hvalospjevima, revijeva Wolf Creeka:

Wolf Creek

On a road trip to visit the Wolf Creek meteor site in Western Australia, Ben (Nathan Phillips), Kristy (Kestie Morassi), and Liz (Cassandra Magrath) embark on a long odyssey into the unknown wilds of the land. Arriving at the site, their car breaks down, and leaves them stranded quite literally in the middle of nowhere. An Aussie stranger named John (Mick Taylor) comes across the threesome by chance, and offers his help by towing them to his home, located even further into isolation. Once there, the trio learns the true nature of John's hospitality, commencing a long night of terror and bloodshed.

"Wolf Creek" uses the dramatic shield of "based on true events" to cover the fact that the film is just a routine slasher knockoff, and a fairly dreadful one at that. Any faithfulness to real life is abandoned right away, with writer/director Craig McLean looking to fashion his own mild version of "The Texas Chainsaw Massacre," but this time taking it to the Australian outback.

"Wolf Creek" is one of those tired micro-budgeted horror films that enjoys stealing from its genre forefathers under the guise of "homage" so the thievery isn't as obvious. McLean is making his feature-length debut with "Creek," and he's far too reliant on atmosphere to get by. Yes, there are incredible Australian vistas to soak up, but McLean gives the audience enough shots of outback sunsets and peaceful desolation to let the film (at times) pass for a production from the local tourist board. After sitting through the rest of this uninspired junk, I wish the film had stayed with the kangaroos and arid landscapes.

There are many things both slapdash and screwy with "Creek," but McLean's biggest sin is the 60-minute set-up before the horror kicks in. Oh yes, it takes a full hour before anything of note occurs. I'm sure McLean would explain this time away as an occasion to get to know the characters, but these are young, inexperienced actors, and to see them fluster though limp improv in an effort to fill up the running time is more brutal than any act John ends up committing. The opening two sections of "Creek" are so achingly dull and borderline pointless that when it comes time for McLean to rev up his engine and start the mayhem, interest in any of this has evaporated.

The final 30 minutes of "Creek" are just as familiar and unimaginative, taking heavy cues from "Chainsaw" in mounting seclusion terror. Because the climax contains heavy amounts of disturbing imagery, McLean elects to use obvious hand-held camera movement to ratchet up the perceived chaos of the situation. All it does is make the viewer dizzy. There is plenty of gore and terror for the finale (brutal stuff for the casual viewer), but it can't break the coma the film has already slipped into.

I guess the true insult of "Wolf Creek" is the ending: confirming that the whole movie doesn't make a lick of sense, and was only an exercise for a novice filmmaker to try and fill 90 minutes with almost nothing of substance. He succeeded. ---- 1/10
Genetski četnik

Milosh

Mene ova IMDB kritika pomalo brine pošto je njen autor relativno pouzdan kad su mnogi žanrovski filmovi u pitanju, a i zna da lepo argumentuje svoj stav; ali s druge strane, čitajući ovu i još mnoge druge kritike WOLF CREEK-a dolazim do zaključka da je ovo jedan od onih filmova koji polarizuju publiku (slično kao HAUTE TENSION), tako da sve ovo ne mora ništa da znači...

Ghoul

moram da priznam da sam se znatno ohladio na WOLF CREEK, i duboko sumnjam da će biti išta blizu NEXT BIG THING IN HORROR.

na osnovu grbe koju do sada imam, ne verujem da će zaslužiti više od 3+

s druge strane, iz istog pod-žanra nam ove godine dolazi nešto što bi moralo da REINVENT THE STRANDED-IN-THE-DESERT-WITH-THE SICKO-MANIACS pod-žanr (šifra: Aža!), što bi -u *najgorem* slučaju-  moralo da ima bar četvorku, a ja ŽELIM da verujem da BRDA mogu da odu barem do pet minus...

sneaky

Na torentima film se pojavio jos pre 3 nedelje.
Skinuo ga odavno i gledao sinoc.

Mene najvise podseca na mix Vestice iz Bler-a (gluma, dialozi i atmosfera) i High tension-a (sama situacija i radnja).
Iako predvidljiv, film deluje dosta realno i zbog toga mi je strasniji od gore pomenutih filmova.

Kome treba mogu da bacim link za torent.

Ghoul

meni za 10ak dana stiže australijski DVD pa ću da se strpim do tada... :!:

Truba

hm upravo ga pogledah

praktički u prvih 50 minuta se ništa ne dešava... kao...izgrađuju se likovi...ali ni toga nema mnogo ...mislim  :(  :cry: glavni pajdaš... počinje kao hrabri frajer a završava kao najveća kukavica koja izbježe kafansku tuču  8)  :evil:  prijateljice su prave prijateljice koje se ne otimaju oko bojfrenda...  :lol:
zato je fotografija sa nepreglednim krajolicila australije fenomenalna... kada krene "akcija" horor fanovi dolaze na svoje krvi ne nedostaje, film je veoma napet pogotovo zadnjih pola sata
zanimljiv mi je momenat sa snajperom  :lol: ustvari momenti  :lol:
skandalozne su ocjene na imdbu
glasači iz USA su dali najviše kečeva... negdje 300+ od ukopnog broja oko 400... možda zbog prvih pola sata/50 minuta...
elem ja mu mirne savjesti dajem 8/10
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

crippled_avenger

iz pouzdanih izvora cujem da je film sranje... bas mi je krivo...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Bilja

Pogledala sinoc i kad bih morala da smestim moje misljenje u jednu rec, to bi bila "bolesno". Film pocinje veoma prijatno, sa veoma lepim scenama predela iz Australije, i naravno, posto je jasno da je film horor ocekujem da ce se nesto desiti u kontekstu horora. Mislim da onaj komentar o tipu koji odgriza pilicima glave na vasaru manje-vise odgovara mom utisku o Wolf Creek-u. Nakon nekih 45 minuta ili vise cistog uvoda, gledamo preostalih 45 minuta cistog intenzivnog nasilja i znam da ovo nekima moze da zvuci privlacno ali nije. Licno, volim da gledam horor filmove. Neke, ne sve. Ima onih koji me zabavljaju, i onih koji me nateraju i da razmislim i oni koji su zaista intenzivni, ali mi odgovaraju. Ovo ne. Ovo je nesto kao da okorelog borca za zivotinjska prava vezu za stolicu u klanici i teraju ga da gleda kako se kolju zivotinje. Dobro, ja vise preferiram horor filmove sa dosta elemenata fantazije, dakle nesto sto se u praksi gotovo sigurno ne moze desiti i nesto sto suptilnije deluje na onaj deo nas koji zeli malko adrenalina, a ne da mi neko servira prizore realisticnog i izuzetno okrutnog mucenja i kasapljenja mladih ljudi bez nekog posebnog razloga (osim mozda "eto tako") tako da sam na kraju preskakala scenu za scenom i izvrtela film da vidim samo kraj jer mi je bilo muka i osecala sam se kao idiot. Zar nekome ne padne na pamet sta ti ljudi sto su to napravili misle o svojoj publici kad ocekuju da uziva u tako necemu? "Ljudi, ovo se stvarno desilo, ti klinci su nestali i verovatno su umrli u najstrasnijim mukama koje mozete da zamislite, a ja cu ih evo ekranizovati i uzecu realisticne likove za glumce pa mozete da sednete i uzivate u tome kako psihoticni, morbidni ubica iz kosmara (Fredi Kruger, Dzejson i Majkl Majers izgledaju vrlo humano u odnosu na ovog) kasapi nevinu decu koja mogu biti i vasa a mozete to biti i vi, ako ste mladji. U slucaju da ste poznavali neku od ljudi koji su nestali u Australiji, evo vam prilike da uzivate u njihovoj mogucoj sudbini!"
Iskreno, utisak koji je na mene ostavio ovaj film, slican je utisku kojeg su ostavili neki izuzetno nasilni ratni filmovi o I i II svetskom ratu, sa mucenjima zarobljenika i bombama koje raznose utrobe i logorima u kojima ljudi umiru. Ko jos to zeli da gleda?
Bilja
----------------------------------------@

Ghoul

WOLF CREEK= ***

Overio sam ga najzad, i mogu reći da je bolji od naznaka zabrinjavajućih rivjua koji su se mogli čuti u poslednje vreme. Pre svega, kenjaju da se ništa ne dešava u prvih sat vremena: početak je OK, uvod u likove i bla-bla je prihvatljiv, možda se 5-6 minuta moglo iseći odatle, ali nisam bio smoren. Kola im se kvare negde oko 35. minuta, ubrzo stiže njihov 'izbavitelj', i odatle pa sve do kraja, ovo je horror rollecoaster. Pravi pokazatelj DOBROG horora jeste da navijaš za 'žrtve' umesto za ubicu: ja sam sebe već u startu zatekao kako navijam da cure smesta pobegnu, jebeš i horor i zabavu i akciju i sve – samo nek odu smesta odatle, makar (horor) film propao zbog toga. To ne biva tako. Mnogo se gadnih stvari izdešava pre kraja, i njihova žestina i surovost prevazilaze po učinku sve skorašnje filmove iz pod-žanra 'redneci nas jebu sve u 16' (TCM rimejk, WRONG TURN, ORDEAL, DEVIL'S REJECTS...) – zapravo, jedino je REJECTS bio blizu ovog stadijuma nihilističkog bezizlaza i nezaslađene surovosti.
  To ne znači da film u nekoliko navrata nije imao šanse da bude još gadniji nego što jeste, i siguran sam da će Kripl gorko plakati što iživljavanja nema još više. Ja plačem zato što WOLF CREEK mestimično bez prave potrebe poseže za nekim klišeima (omažima? pozajmicama?), pre svega vezano za tatu svih ovih filmova, za veliki i nedostižni Huperov TCM, i što nije još malkice izvajao svog zlikovca u nešto originalnije. Ipak, sviđa mi se to što najzad imamo jednog gada koji –pored sveg hladnog oružja- uviđa i izvesne prednosti vatrenog, te i njemu pribegava kad mu plen odmakne predaleko.
    Film je imao jaku šansu da možda čak i dostigne orig. TCM, da postane TCM za XXI vek, nije uradio ništa slično, ali je za mene pružio najpribližniju skorašnju nestilizovanu i nekarikiranu (poput Zombijeve) rekonstrukciju žestokog survival horora iz '70ih.
   I verovatno će tako i ostati dok ne vidimo šta nam je Aža spremio...
   Najveća zamerka: kraj filma, i uopšte tretman jednog od likova čija sudbina nije najadekvatnije prikazana u startu, a onda nije ništa posebno s njim urađeno ni na kraju. Umesto žestokog i nezaboravnog PUNCH-a koji će da odjekuje dok zurimo u odjavnu špicu, završetak je prilično izduvani 'poooff!'
  Suma sumarum – vrlo dobro, za one koji vole ovakvu vrstu filma i mogu da ga podnesu; nije za žene, Bilje i muške feministe.

Bab Jaga

Quote from: "Ghoul"WOLF CREEK= ***
  Suma sumarum – vrlo dobro, za one koji vole ovakvu vrstu filma i mogu da ga podnesu; nije za žene, Bilje i muške feministe.

Zašto ne, mojoj kćeri je svidio...
Ghoul fhtagn!

Kunac

Pogledao.

Posle tolike euforije, očekivao sam više... WC je pristojan film, to svakako. Ipak, nije me sasvim pridobio... Ja sam već duže vremena priželjkivao film sličan ovom, film koji će razbiti neke od ustaljenih horor konvencija. WC mi je ponudio par takvih trenutaka, ali kada se podvuče linija, nisam ostao do kraja zadovoljan.  :(
Mislim da osnovni problem leži u tome što glavni likovi nisu bili dovoljno simpatični. Harizmatičniji glumci bi napravili bolji posao. Takođe, par izuzetno glupih poteza likova je moglo biti izbačeno iz scenarija. Primer: cura u sred borbe na život i smrt nalazi vremena da pregleda kućne video snimke! :roll: Svašta!

Film ima moji umerenu preporuku, ali savetujem ljudima da ne očekuju previše.

crippled_avenger

horor je zanr sa dosta visokim procentom slabih ostvarenja.

to naravno nije zbog toga sto je rec o trivijalnom zanru koji prevashodno podstice stvaraoce da snimaju smece vec zato sto je horor izuzetno kompleksan zanr koji je jako tesko dobro raditi.

jedan od elemenata zasto veliki broj horor filmova ne funkcionise jeste integracija psiholoskog razvoja likova i samog horor gradiva. u najboljim ostvarenjima te vrste, ta dva su sjedinjena. upravo suoceni sa uzasom nasi junaci postaju karakteri.

medjutim, u vecini slucajeva psiholoske produbljnosti ili se desava razdvojeno od horora. to je slucaj i sa WOLF CREEKom.

u njemu ssu toliko razdvojeni psiholoski momenti razvoja likova od horora da bi se ovaj film pre mogao nazvati dramom nego hororom. to jest, ko je dosao da gleda horor mora dobrano da se naceka ne bi li ga video. a s druge strane ni ko voli dramu nece biti prezadovoljan.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kunac

Da, zaista. Veliki problem WC-a je što za prvih 50-ak minuta filma ne opravdavaju svoje postojanje. Uživao sam ja u krajlolicima i fotografiji, ali ima previše praznog hoda.

Nego, da vas nešto sve pitam... Da li ste posle "glave na štapu" pomalo izgubili interesovanje za ostatak filma? Ja jesam.

Ghoul

Ja sam 'head on a stick' zamišljao mnogo gadnije i extremnije – možda je i bolje što nisu uradili ono što sam ja zamislio, jer ću to da upotrebim u nekoj priči... :!:

ginger toxiqo 2 gafotas

...mislim da je ovom filmu uchinjena ogromna nepravda prevelikim ochekivanjima,naprosto rampa je bila postavljena previsoko...za pohvalu je shto je pokretach ovog topica mudro izabrao da stavi ? na kraju...film je sasvim pristojon,ima kvaliteta ali i krupnih mana,ali sve u svemu film ne prevazilazi uobichajeno korektne kriterijume odredjene za aussi filmove...slazem se,mnogo je nepotrebnih rukavaca unutar radnje,glumci su neupechatljivi(osim shto onaj surf macan ima memorable chukljeve!!!!),a gotovo polovina filma se potroshi na nekakvo ozivljavanje road-movi/coming-of-age duha filmova poput FANDANGO ili Y TU MAMA TAMBIEN,nakon chega ostatak filma deluje pomalo out of place....

...ipak sve u svemu,par zabilja napetnih,groznih scena,fina atmosfera i overall,prijatno gledalachko iskustvo....

...chekamo srpsku verziju-turistichku gorry razglednicu iz Djavolje Varoshi,RECIMO???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

otaku

Meni se film svideo. Slazem se sa par stvari koje su neki ovde zamerili: kada devojka (Lisa, valjda) gleda snimke kad za to nema vremena, ni zivaca, ni paznje, niti bi joj to palo na pamet da reditelju nije trebalo da nas na neki nacin upozna sa dosijeom manijaka. Inace se ne slazem sa zamerkom da likovi nisu dovoljno simpaticni. Meni su bili, posebno crnokosa devojka. Inace, cudan redosled stradavanja junaka. A, da, i taj, toliko izvikani, pocetak (predug, dosadan itd.) mi je sasvim lepo legao, ni jednog mi trenutka nije bilo dosadno (mozda zbog lokacija, ili sto su u putu, ili sto su mi likovi bili prijemcivi).
Proooobaj da u glavi budes sam

Milosh

Veoma dobar, skoro pa odličan film koji je i kad zanemarimo realno prevelika očekivanja ostao podcenjen, a kad čitam većinu kritika od strane amera pitam se zaslužuju li oni ikakav horor film uopšte.

SPOILERS

Glavni plus filma je što se utisak apsolutne beznadežnosti (što i deli s velikim uzorom, "Teksaškim masakrom...") dočarava na jedan autentično australijski način kroz izbor lokacija i njihovo korišćenje. Australija je jedna surova zemlja, prevashodno zato što možete da se nađete bukvalno u sred ničega, a da na više stotina kilometara u bilo kom pravcu nema žive duše. Nema bekstva. Konačno je ono što smo gledali u dokumentarcima (i ponekom filmu) iskorišćeno u horor svrhe. Drugi plus su junaci koji su ubedljivi i zanimljivi (računajući tu i ubicu). Redosled pogibije je zapravo prilično realističan, iako može malo da utiče na gledanje filma i da deluje antiklimaktično pošto smo ipak navikli na drugačije. U tom smislu film realno postaje manje zanimljiv posle pogibije "glavne" junakinje, ali lepo je ipak što su pokušali nešto drugačije. Uvod uopšte nije toliko dug, pristojna ekspozicija koja je, doduše, mogla biti čvršće povezana s ostatkom filma. Nažalost, na par mesta junaci čine neke glupe poteze (tipične za horor film) kao što je trenutak kad je ubica onesposobljen a oni ga ne dokrajče, a ima i, po meni, dramaturških iskakanja, kao kada film počinje da liči na rimejk "Autstopera" kada su neke stvari mogle biti bolje rešene, i bez kratkog uključivanja lika sa strane koji odmah gine (to mi nekako kvari uspešno dočaranu sliku pustoši). Zamerke su uglavnom na mikro nivou i premda film ne otkriva toplu vodu (niti mu je to namera) predstavlja jednu jako lepu transpoziju jednog američkog podžanra u drugi ambijent, a da to deluje jako prirodno. Negde između 3+ i 4-

Kastor

Quote from: "Milosh"U tom smislu film realno postaje manje zanimljiv posle pogibije "glavne" junakinje,

Možda sam ja pogrešno shvatio ali glavna junakinja ostaje "samo" paralizovana (presečena kičma) te sam očekivao (ne i priželjkivao) scenu njenog tranžiranja. Ako nisam umislio, mislim da je ovakav odlazak sa scene mnogo jeziviji (možemo samo da zamislimo šta se s njom dalje dešava).
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

Upravo sam pogledao Wolf Creek, pa reko da se oglasim na aproprijejtnom topiku, radije nego na nekom od onih generalnih.

Slijedi kratak izvještaj, krcat spoilerima:

U suštini, film mi se sviđa, mada je bilo prostora za popravke. Prvo, nije mi jasno o kakvom se to krvavom nasilju priča u raznim revijevima. Sva krv Wolf Creeka stane otprilike u pet minuta Hostela. Naravno, to nije mana (hell, pa ni originalni Teksaški masakr nije imao krvi), just to get the facts straight. Wolf Creek jeste (povremeno) prilično jeziv, ali ne zbog nasilja nego zbog antisipejšna nasilja. Glavni lik (zove se Mik Tejlor, hahaha!) je one helluva sonofabitch i odavno nisam vidio boljeg negativca (mislim još od ludog telefoniste iz Haute Tension). Mislim tip je školski primjer fakta da pas koji laje ipak UJEDA.

Najbolja scena mi je onaj nagli prelaz između dva jasno diferencirana dijela filma - nejmli, kad druženje prestaje, svi su otišli na spavanje i cura se odjednom budi i zvjera okolo, sa sve očima u krupnom planu. I ondak otkriva da je svezana i sve to. To mi je baš leglo. Inače, uvod jeste dug ali uopšte nije dosadan i služi svrsi, nejmli da se saživimo kako sa likovima, tako i sa scenografijom, odnosno sa ogromnom vražjom australijskom pustinjom gdje su naši prijatelji potpuno bespomoćni bez auta.

Ono što je Ghoul rekao za navijanje važi i za mene. I ja sam grizao nokte i iskreno se nadao da će onaj ljigavi gad ostati da leži i da će cure da zdime kamionom daleko, bez obzira što je do kraja filma ostalo pola sata i što sam znao da to neće tako ići.

Inače, vidim da neki imaju zamjerke na scenu sa pregledanjem snimaka, ali mislim da je ona ubačena upravo zato da bismo se mi nervirali i dernjali "Alo glupačo glupa, ostavljaj te trake i bježi, drugarica te čeka, kozurino jedna!!!" To je valjda standardan metod stvaranja napetosti u horor filmovima kad lik radi nešto što je očigledno glupo i troši dragocijeno vrijeme. Međutim, pitanje je šta bi bilo ko od nas uradio u toj situaciji.

Ono što mi se NE sviđa jeste kraj filma. Priznajem, na osnovu potpuno subjektivnih kriterijuma. Nejmli, ja volim kad bitange dobiju što zasluže, što ovde nije bio slučaj. A kad se samo sjetim onog prelijepog havoca koji je wreakovao Džej Hernandez u Hostelu...

Ukratko, Wolf Creek je dobar, ali je Hostel bolji. Takođe, Rodžer Ebert je PUSSY i njegove rivjuove horora treba bojkotovati. Ako mi ne vjerujete pročitajte rivju Urlikanja (njegov, ne moj).
Roger Ebert
Genetski četnik