• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

Projected work by A. A. Tarkovsky, director, Mosfilm Studios.
Moscow, December 1979.

1. Nostalgia, screenplay by A. Tarkovsky and T. Guerra. Italy,
RAI (State Radio and Television).
2. The Idiot, from the novel by F. M. Dostoievsky. Two films, each
of two hours, screenplay by A. Tarkovsky.
3. The Escape, a film on the last years of Lev Tolstoy. Screenplay
by A. Tarkovsky.
4. The Death of Ivan Ilych from the novella by L. N. Tolstoy.
5. The Master and Margarita from the novel by Bulgakov.
6. The Double—a film about Fyodor Dostoievsky based on his
biography and his writing.

Milosh

Quote from: Ghoul on 25-04-2014, 02:35:44otkud ti to?
ne pamtim da sam ikada naišao na pominjanje jednog kod drugog.

Čini mi se iz onog teksta/intervjua gde pričaju Karpenter i Arđento, pa se u jednom trenutku pomene De Palma, ukoliko nisam to pobrkao sa nečim drugim, a nije mi tu taj tekst pri ruci (izašao u nekom od brojeva Antipirata)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Albedo 0

Yeah, obviously the Hitchcock connection comes up a lot, but who I always curious to ask you about was Dario Argento. Certainly his early movies very much remind me of your work in that he takes that Hitchcock grammar and heightens it to a European sensibility with certain extra flourishes like unmotivated camera moves for atmosphere.

De Palma: Actually, the only Dario Argento movie that I really know is The Bird With The Crystal Plumage. That's the only one that I remember seeing. I think that was in the 70s right?

Yeah, I think even 69.

De Palma: Right, that's the one. I'm not a big follower of Dario Argento. I know I get compared to him, but the giallo cinema I'm not a student of at all. I know that they think I look at all these films and take ideas from them, but believe me, the only one that sticks in my mind is The Bird With The Crystal Plumage. And Mario Bava, I remember Marty [Scorsese] showing me some of his movies in the 70s and I couldn't even tell you what titles are now.

The elevator scene in Dressed To Kill always really reminded me of the elevator sequence in The Bird With The Crystal Plumage.

De Palma: I don't even remember the elevator scene. Could be from it. Who knows? I haven't seen that in 30-40 years.

Albedo 0

TOUCH OF SIN (Tian zhu ding)
3+

Solidan prikaz nekih fenomena u kineskom kapitalizmu, ali četiri priče su prejake da bi ih neko sabio u po pola sata, pa kompletno djelo dosta gubi na kvalitetu. Zamislite da neko zgura Beogradskog fantoma, Klopku, Klip i Šišanje u jedan film, sve ih svede na polučasovne dajdžeste, na šta bi to ličilo, moralo bi mnogo da se uprošćava.

Jedina priča koja je stvarno kompletirana je prva, 2. i 4. suštinski lutaju besciljno, u 3. postoji jedna glupost sa mušterijom koja nešto radi sa svežnjem novčanica u ruci, traje tri puta duže nego što treba sa sloganom ''ponavljanje je majka znanja'', a simbolizam prelazi u bukvalizam.

Treća priča se bavi ženama, i onda u jednom maltene omnibusu '' nabija dvije priče u jednu priču, koja je dio filma sa 4 priče''. Isti problem ima i četvrti dio, koji takođe želi da prikaže i preživljavanje i ljubavni život glavnog lika, u kapitalizmu, normalno, a ima samo pola sata za to. Onda praktično dobijate šest priča, pri čemu je kompletirana samo jedna, prva.

No, sve su ipak svježe teme, o njima ste možda i čuli tu i tamo, posebno četvrta se oslanja na prilično poznatu pojavu, ali u nedostatku vremena, a donekle i fokusa, to nije dovoljno dobro odrađeno. U svakom slučaju, vrijedi pogledati.

Tex Murphy

Арђено ни у најнајнајбољим данима није мого ни перо да одбије Де Палми.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

Harvi, danas iznosiš samo suve činjenice.

Son of Man

Devil's Knot (2013)

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2014/04/director-atom-egoyan-prvi-igrani-film.html

Prvi igrani film na temu West Memphis Three (biće ih još naravno). Obavezno overiti. Dakle ko nije gledo genijalne dokumentarce Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996) i West of Memphis (2012) sad je prilika!  :)

Albedo 0

Quote from: Брдо МекКлинток on 25-04-2014, 01:28:08
The Red Desert is the worst of his films after The Cry [II Grido].

IL GRIDO počinje odlično ali se vremenom pogubi u potpuno bezveznom završetku. U neku ruku je dobro što nema patetike, iako se film bavi tipom koji je socijalna marginala. Svi karakteri donose prilično čudne odluke, da bi svakom stanovniku SSSR-a bilo nejasno zašto se oni ponašaju baš tako kako se ponašaju, i to je vjerovatno odbilo Tarkovskog, kao i nihilizam glavnog lika.

Antonionijev film je vrlo spor i deprimirajući, imajući u vidu da je u isto vrijeme Felini snimio LA STRADA i LE NOTTI DI CABIRIA, ovo je ispod Federikovog nivoa, i mnogo manje konzistentno. Priča polako ali sigurno puca po šavovima, zadnja scena je neuspješno zaokružuje.

Ocjena je recimo neki 3-, jer uz sve mane ima nekog šmeka.

Truman

Odgledah juče i danas na festivalu finskog filma dva ostvarenja od kojih bih preporučio ovo:

1. http://www.imdb.com/title/tt1864557/
Reč je o drami sa elementima komedije o odnosu između sina i davno uteklog oca koji se iznenada pojavljuju. Režirao manje poznati od braće Kaurismaki.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Albedo 0

LA NOTTE
4+

Tarkovski potpuno u pravu što se tiče poređenja sa IL GRIDO, mnogo je konzistentnije, mada je sredina filma malo duža nego što bi trebalo, da je Antonioni sveo priču na 90 minuta bilo bi perfektno. Ali početak i kraj su tako snažno povezani, i odnosi muškaraca i žena vrlo temeljno predstavljeni, da nije ni čudo što se Tarkovskom nije svidio POSSESION, jer sem njemu odbojne estetike nije mogao da prevaziđe LA NOTTE na cerebralnom nivou. Meni se lično dopada POSSESION (dobio bi isto 4+), ali moram priznati da Antonionijev film ima inteligentniji i efektniji završetak. Ne znam da li negdje ima kakav tekst koji poredi LA NOTTE sa Felinijevim LA DOLCE VITA, to bi bilo interesantno.

Albedo 0

L'AVVENTURA
4+

Još jedan odličan Antonioni, konkretniji od LA NOTTE u smislu prikaza otuđenosti buržoazije, ali to na kraju ispadne i preveliki fokus filma, jer maltene nema neke nove energije. Jednostavno, sve se svodi na predstavu jednog jednodimenzionalnog društva i jednodimenzionalnih pojedinaca, možete za sve da kažete ''da, baš je tako, i odlično je prikazano'', ali poslije toga nema odgovora - šta dalje. Moram da priznam da takvi filmovi koji samo naglašavaju ''vidi u kakvom ćorskokaku mi živimo'' a ne ponude neko rješenje meni uvijek slabije djeluju od onih manje analitičkih koji ostave mogućnost za neku vrstu reformacije.

To je ono ''reifikacija ali i utopija'' kod Džejmsona. L'AVVENTURA bi mogla da se koristi maltene kao udžbeničko objašnjenje šta su to marksisti mislili kad su govorili o reifikaciji, komodifikaciji, alijenaciji, od ponašanja glavnih likova do sasvim sporednih malih scena, Antonioni to vrlo brižljivo prezentuje, režira k'o mator ovaj put, ali to djeluje suviše sumorno. Tarkovski je sigurno oduševljen ovakvim prikazom kapitalističkog društva, pa ga možda i briga što to nije potpuno zaokruženo, što je pesimistično, ali iz današnje perspektive, kada je upravo komunizam propao, očigledno da filmu nedostaje utopijska dimenzija.

Tex Murphy

Мени је та Л'аввентура била мало досадна :-(
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Harvester on 03-05-2014, 13:17:55

čovek bi očekivo više avanture i akcije od nečega što se tako zove...
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Quote from: Harvester on 03-05-2014, 13:17:55

srpdnja sa naslovom i jeste poenta kod Antonionija :)

Albedo 0

L'ECLISSE
4+

Mada unutar trilogije zaslužuje nešto manju ocjenu (taj + bi nestao), realno mislim da ništa novo ne donosi, ali izolovano gledano je odličan film. Ono što sam govorio o L'AVVENTURA odnosi se i ovdje, otuđenje, materijalizam, komodifikacija itd, samo što je ovdje radikalnije, očiglednije, bukvalnije na momente. L'ECLISSE je u stvari pratnja za druga dva filma, kao komentar reditelja. Završetak je vrlo interesantan, ali je baš artistički, nije ni čudo da je oduševio Tarkovskog.

Barbarin

The Best Offer  8-10 kraj neočekivan

The Secret Life of Walter Mitty 8-10 super priča, slike, muzika
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Son of Man

Kod Best Ofera me jedino kraj razočaro jer se već na pola uveliko slutilo šta će se desi, a inače film je skroz OK. :)

Albedo 0

a ja sam repriziro ZERKALO

ne može u sveto tarkovstvo! 8-)

Albedo 0

inače, LA MIGLIORE OFFERTA 5-

najbolji film prošle godine i među najboljim decenije

ZERKALO 4+

Mme Chauchat

Quote from: Pizzolatto on 06-05-2014, 11:11:09
a ja sam repriziro ZERKALO

ne može u sveto tarkovstvo! 8)

:(

To su ti momenti kad shvatiš kako neko uprkos godinama i obrazovanju nikad neće steći životno iskustvo i bude ti ga malo žao. Sasvim malo. :lol:

Albedo 0

kojim godinama, nisam još ni tri banke napunio! 8)

btw, otkrivanje porodične intime je klasični xx-hromozom efekat, tako da moraš to da uzmeš u obzir 8)

Barbarin

Quote from: Son of Man on 06-05-2014, 10:02:39
Kod Best Ofera me jedino kraj razočaro jer se već na pola uveliko slutilo šta će se desi, a inače film je skroz OK. :)

Jbg, ja obično skapiram šta će se desi i ko je ubica, al u ovom filmu sam omanuo sasvim....
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Albedo 0

fora je možda što je rješenje u stvari najpredvidljivije, da čovjek pomisli ma neće to biti nego nešto komplikovanije, zakukuljenije

ali poenta filma i nije u tom dijelu priče, bar meni

Tex Murphy

Морам признати да ме је то Зеркало прилично угњавило :-( Ал репризираћу га некад да испоштујем руског брата Тарковског, а и сви кажу да је то сјајан филм.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Harvester on 06-05-2014, 13:06:28
Морам признати да ме је то Зеркало прилично угњавило :-( Ал репризираћу га некад да испоштујем руског брата Тарковског, а и сви кажу да је то сјајан филм.

ZERKALO je 2nd only to STALKER kod tarkovskog!
sve ostalo mu je klot boranija prema ova dva.

Albedo 0

Морам признати да ме је то Зеркало прилично угњавило :( Ал репризираћу га некад да испоштујем руског брата Тарковског, а и сви кажу да је то сјајан филм.

sjajan jeste, ali sve što je htio da kaže u Zerkalu u SOLARISU je spakovao u 15 boljih minuta

i zato SOLARIS >> ZERKALO

u suštini, ZERKALO podsjeća i na Rubljova i na Solaris, ima ono Puškinovo pismo koje je maltene dajdžest jednog dijela Rubljova

uskoro ću da repriziram i ostale filmove, kako bi se potvrdilo sveto tarkovstvo 

nego, ima li ko neko konkretnije objašnjenje zašto je kokoška stradala

Albedo 0

Josef K.

Mene je relativno skoro njegovo Žrtvovanje tako udavilo, jebalo po sred mozga
ali, "to je Tarkovski, jedan od najvećih ikada, oho-ho-ho!"

And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Ghoul

Quote from: Tyler Durden on 07-05-2014, 18:40:22
Mene je relativno skoro njegovo Žrtvovanje tako udavilo, jebalo po sred mozga
ali, "to je Tarkovski, jedan od najvećih ikada, oho-ho-ho!"

to sam ugasio posle 20-30 minuta.  xuzi

apsolutno negledljiva smaračka nabeđeno-ozbiljna a tragikomično-plitka drkađon ispraznost!  xuss

Alexdelarge

Quote from: Джон Рейнольдс on 12-10-2009, 02:36:44
Zanimljivo. Prvo sam gledao Kapiju, pa posle pročitao Klub Dima i utisak mi je dijametralno suprotan, IAKO Kapiju ne smatram bogzna kako uspelim filmom, ne samo u okviru Romanovog opusa, nego uopšte. Klub Dima je za mene bio potpuno razočaravajući roman sa radnjom vezanom za Dimino izgubljeno poglavlje bez kojeg (iako je reč o samom naslovu) priča savršeno funkcioniše, što se čak i u manjkavoj Kapiji vidi.

slaba je knjiga, a film je odličan!

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 07-05-2014, 22:00:17

Quote from: Джон Рейнольдс on 12-10-2009, 02:36:44
Zanimljivo. Prvo sam gledao Kapiju, pa posle pročitao Klub Dima

slaba je knjiga, a film je odličan!

kakva slučajnost: i ja to sve vreme govorim!!!

Alexdelarge

danas sam završio sa čitanjem knjige pa sam se podsetio tvog prikiza KD, a film nisam odavno repriziro.

Albedo 0

9th gate, Le locataire, Chinatown

sveto polanstvo!

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 07-05-2014, 23:41:59
danas sam završio sa čitanjem knjige pa sam se podsetio tvog prikiza KD, a film nisam odavno repriziro.

dobar je to prikaz:

KLUB DIMA - Arturo Perez Reverte

http://ljudska_splacina.com/2009/10/klub-dima-arturo-perez-reverte.html

-_-

Setio sam se one rasprave o Odiseji.
Pa mi je palo na pamet da gotivis filmove koji imaju ono sto smo na toj temi nazvali mogucnost visestrukog tumacenja.
Jer, iako se - naravno - necemo sloziti ni ovde, kao sto nismo ni tamo,
meni se cini da i Deveta kapija spada u tu grupu, a i Inception,
pa sam hteo da proverim da li dobro rezonujem, glede filmskog ukusa.

Nisam mnogo gledao od Polanskog, ali mi je ipak cudno da si u njegove najbolje filmove stavio Devetu kapiju, a nema Rozmarine bebe...
Koja, doduse, meni stoji na klimavim nogama, ali ipak za par duzina prebacuje Kapiju.

Alexdelarge

RB ti stoji na klimavim nogama!? :-?

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 08-05-2014, 12:52:26

:-o DA ČOVEK PRSNE NA ŠVAJSOVANO MESTO! :shock: :-? :-x :-x :-x

-_-

Quote from: Alexdelarge on 08-05-2014, 12:52:26
Quote from: Ghoul on 08-05-2014, 12:59:40
:-o DA ČOVEK PRSNE NA ŠVAJSOVANO MESTO! :shock: :-? :-x :-x :-x

Da, da... Sta cu, ali tako je. Mada je samo jedan detalj u pitanju.
Iako ga nisam skoro gledao, secam se da mi je sve vreme islo na zivce,
kako da ga nazovem - nemaran odnos Rozmeri prema trudnoci!

Od pocetka nesto tu nije kako treba, ima bolove i sl.
a opet, nije dovoljno zabrinuta oko toga, veruje muzu i nekom bezveznom lekaru.
Ne pokazuje majcinsku zabrinutost za dete! Barem neko duze vreme, koliko se secam.
A onda se majcinski instikt naprasno pojavi - kad vidi sta je rodila.
Meni je to ozbiljan nedostatak u psiholoskom profilu zene (buduce majke)
i trazi takvu suspenziju neverice, da ja jednostavno nisam u stanju to da pruzim.

Rozmerino ponasanje nije prirodno, a svako ko je pricao sa nekom trudnicom,
ne moze a da se ne slozi, narocito kad je u pitanju prva trudnoca (kao sto jeste kod Rozmeri).

Dakle, iako je samo jedan detalj, na bebi se, jelte, bazira ceo film, pa sam zato rekao ovo za klimave noge.

Napominjem da knjigu nisam citao i da sam svestan koliko je film star
(u smislu, to je bilo drugo vreme, drugacije sa tad radilo/razmisljalo),
ipak, nikako ovo nisam mogao da progutam.

I ovim ne impliciram da je film los, vec jednostavno neuverljiv - a da nije razlog element fantastike.

Ghoul

što reko haklberi fin, it's the way she's been raised.

odnosno, što reko tenesi vilijams, she's always relied on the the kindness of strangers ;)

ona je bre dobra katolkinja, bleda i tunjava, sluša šta kažu muž i doktor i komšije + prva joj trudnoća, otkuda ona zna šta i kako treba, ako joj svi govore da je to ok i tako mora?

a počne ona uredno da sumnja onda kad to stvarno postane baš sumnjivo...
njena je psihologija i u knjizi i u filmu kano klisurina!

Albedo 0

Rozmarina beba je šesetosmaški izbljuvak, a iako ja volim i Rozmari i Easy Ridera, i Diplomca, vidim na kilometar koliko su intelektualno slabašni i jadni. To su ta hipi kvaziproseravanja, Zabriskie point da ne zaboravim, sve je to srednja žalost

tako da je to jedan drugorazredni Polanski, sa prilično jednodimenzionalnim karakterima (ja katolkinja, ja mala početnica, oni matori i prepredeni), za razliku od svetog polanstva koji sam spomenuo

Rozmarina beba je više za horor masturbatore nego što je to neki neizostavni Polanski, meni je Stanar mnogo bolji.

A Deveta kapija je možda višesmislena, ali to ne znači da je moguće višestruko tumačenje ;)

no, baš sam počeo da piskaram nešto o Tarkovskom, za početak Rubljov i Zerkalo, pa planiram SF Tarkovskog i na kraju poznog Tarkovskog, ako se nakanim, pa budući da je Tarkovsky part I već podosta napisan, mislim da ću tu da objasnim koja je razlika između višesmislenosti i višestrukog tumačenja

-_-

Quote from: Ghoul on 08-05-2014, 13:23:08
otkuda ona zna šta i kako treba, ako joj svi govore da je to ok i tako mora?

Bas zato sto ne zna, neprirodna mi je reakcija da olako prihvati misljenje okoline, a ne instikt, tj. signale svog tela.

Quote from: Ghoul on 08-05-2014, 13:23:08
a počne ona uredno da sumnja onda kad to stvarno postane baš sumnjivo...

Hm, ne secam se tacno od kog momenta/dogadjaja ona pocinje da sumnja (mada bi bilo korisno kad bi se neko setio),
ali u svakom slucaju, vrhunac njegog majcinskog osecaja (poslednji kadrovi - kad gleda u kolica), apsolutno su mi... neuverljivi.

Quote from: Pizzolatto on 08-05-2014, 13:38:08
mislim da ću tu da objasnim koja je razlika između višesmislenosti i višestrukog tumačenja

To cu onda svakako procitati.

Alexdelarge

Quote from: Boris on 08-05-2014, 13:58:53

Hm, ne secam se tacno od kog momenta/dogadjaja ona pocinje da sumnja (mada bi bilo korisno kad bi se neko setio),

možda nakon susreta sa hutchom.

Albedo 0

šta hoćeš da kažeš, da ti inače ne čitaš moje genijalštine???

odmah se bacaj na True Detective, za kaznu!

-_-

Quote from: Alexdelarge on 08-05-2014, 14:05:12
Quote from: Boris on 08-05-2014, 13:58:53
možda nakon susreta sa hutchom.

Tja, ne secam se...
U svakom slucaju, ne verujem da mi moze promeniti utisak koji sam objasnio iznad.

Quote from: Pizzolatto on 08-05-2014, 15:22:36
šta hoćeš da kažeš, da ti inače ne čitaš moje genijalštine???

Polazim od toga da, ako imamo razlicita shvatanja (kako se do sad pokazalo na forumu), verovatno nam se i ukusi razlikuju  :lol:

Quote from: Pizzolatto on 08-05-2014, 15:22:36
odmah se bacaj na True Detective, za kaznu!

To cu svakako proveriti, pre ili kasnije, zaintrigirala me je, zato i ne citam temu ovde, zbog mogucih spojlera.

Albedo 0

Quote from: Boris on 08-05-2014, 15:39:40

Polazim od toga da, ako imamo razlicita shvatanja (kako se do sad pokazalo na forumu), verovatno nam se i ukusi razlikuju  :lol:

pa kako misliš da promijeniš mišljenje i ukus!?!?! 8-)

Albedo 0

ANDREJ RUBLJOV - sveto tarkovstvo potvrđeno, čista 5.

jeste da ima tu i tamo malo praznog hoda, Ogledalo je tečnije, pa razumijem da nekima više leži

ali Rubljov je Rubljov

uskoro na blogu

suočavanje Rubljova sa Antihristom u podnaslovu: ''zašto je Lars von Trir degenerik''

Tex Murphy

Фон Трир није дегенерик, он само тролује.
Genetski četnik

Filaret

Quote from: Pizzolatto on 09-05-2014, 12:31:04
ANDREJ RUBLJOV - sveto tarkovstvo potvrđeno, čista 5.

jeste da ima tu i tamo malo praznog hoda, Ogledalo je tečnije, pa razumijem da nekima više leži

ali Rubljov je Rubljov

uskoro na blogu

suočavanje Rubljova sa Antihristom u podnaslovu: ''zašto je Lars von Trir degenerik''

Kad stigneš do one famozne kokoši, koja je naravno ključna za razumevanje filma, seti se Votersovih Ružičastih flamingosa gde još jedna kokoška beše žrtvovana radi umetnosti, kako je to sam Voters negde rekao.

Samo što njena zlosrećna sudbina ne izazva toliko zgražavanje, odijum i pravednički gnev kao podmuklo živinoubistvo u Rubljovu.