• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Mme Chauchat

Kokoške su stradale u masi filmova, takva im je živinska sudbina, u Rubljovu, koliko se sećam, a sećam se odlično :( strada konj (mislim da su se i ovde na forumu nad time zgražali Ghoul i naravno Mića).

Ghoul

Quote from: Jevtropijevićka on 10-05-2014, 13:13:28Kokoške su stradale u masi filmova, takva im je živinska sudbina, u Rubljovu, koliko se sećam, a sećam se odlično :( strada konj (mislim da su se i ovde na forumu nad time zgražali Ghoul i naravno Mića).

nema šta da se 'sećaš' niti ima potrebe da 'misliš' - i text i SLIKE te gnusne sadističke scene nalaze se u okviru mog rivjua:

http://ljudska_splacina.com/2014/05/andrej-rubljov-1966.html
https://ljudska_splacina.com/

Filaret

Ona u Flamingosima je prethodno i silovana, ako se sad ja dobro sećam.

I Bata je nekoliko postova iznad pitao za tu kokoš. Mislim, onu u Rubljovu, koju je Ghoul pomenuo u svom tekstu.

Razumem ja i zgražavanje i ironično lamentovanje, ali neka brate bude ravnomerno raspodeljeno, a ne pominjano kao nedostatak samo onih filmova koji nam se ne dopadaju.

Albedo 0

Quote from: Filaret on 10-05-2014, 13:02:34

Kad stigneš do one famozne kokoši, koja je naravno ključna za razumevanje filma, seti se Votersovih Ružičastih flamingosa gde još jedna kokoška beše žrtvovana radi umetnosti, kako je to sam Voters negde rekao.

Samo što njena zlosrećna sudbina ne izazva toliko zgražavanje, odijum i pravednički gnev kao podmuklo živinoubistvo u Rubljovu.

kokoška koja strada u Zerkalu je valjda ključna za film?

to jest samo filmski strada, nije stvarno priklana, bar nije prikazano, teško da su kokoške u Rubljovu nešto važne

a konja ubijaju u Rubljovu izistinski

mada, kao što si rekao, pored Votersa ili Deodata da neko serucka o konju kod Tarkovskog, mislim, još samo da čujem da je jedenje govana od strane one trandže umjetnost, ili da je ubijanje glodara u Holocaustu nešto više od puke eksploatacije

Hanekeovo prase tu dođe još bezazleno

Filaret

Ovde izgleda samo ja čitam Ghoulov blog  :)

Albedo 0

aman, rekao si da je kokoška ključna za razumijevanje filma, ali za razumijevanje Zerkala, ne Rubljova, u Rubljovu su kokoške sporedne

scena kada žena uzme kokošku i sjekirče je iz Zerkala

Ghoul

Quote from: Filaret on 10-05-2014, 13:54:21
Ovde izgleda samo ja čitam Ghoulov blog  :)

mnogo je zvanih, malo odabranih! ;)
https://ljudska_splacina.com/

Filaret

Quote from: Pizzolatto on 10-05-2014, 14:07:20
aman, rekao si da je kokoška ključna za razumijevanje filma, ali za razumijevanje Zerkala, ne Rubljova, u Rubljovu su kokoške sporedne

scena kada žena uzme kokošku i sjekirče je iz Zerkala

Uh, nismo se razumeli. Mojom krivicom.

Pod utiskom Ghoulovog teksta sam pogrešno shvatio da si gore pitao za kokošku iz Rubljova, a ne za tu iz Ogledala. Ogledalo nisam odavno gledao, pa te nisam razumeo.

Albedo 0

STALKER 5-

Moram da priznam da mi je ovo sad samo za dlaku bolje od OGLEDALA, to jest Ogledalo je definitivno bolje usnimljeno, dok je ovdje tematika ipak filozofski snažnija. Možda bi sad i Ogledalo zaslužilo neko 5-, nadam se da neće i SOLARIS da malo padne nakon reprize, da mi se uzdrma sveto tarkovstvo. Definitivno je RUBLJOV za sada i otac i majka za sve.

Albedo 0

BLUE RUIN 3+

Ok filmić, u suštini Krip je sve rekao, vigilante film u kojem je glavni lik realističan, smotanko koji se jedva provlači kroz krvnu osvetu koju je zamislio. Traje ispod 90 minuta, šta ćete više za malo zabave.

Albedo 0

Albedo 0

gleda li ko ovdje išta, nema me pet dana, niko film nije pogledo

svi blenuli u poplave, izgleda

a niste primijetili HAL-a u SOLARIS-u, a? 8-)

Agota

zabavno, na ivici s glupim, ali cool.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

THE DOUBLE 3+

Ovo je bolje od BLUE RUIN kojem sam dao istu ocjenu, ali ubi malo s patetikom pa zato nije mogao da dobaci do 4, mada je glavni lik toliko uvrnut, i čitav film je opičen, da vrijedi pogledati. Trojac me podsjetio na FIGHT CLUB, i onda kada vidite da je Finčer bez patetike prikazao još uvrnutije likove, morala je malo da padne ocjena. Uopšte mi nije jasno čemu te kineske/japanske pjesme u filmu, ali će vjerovatno neko bolje upoznat sa Azijatima to da objasni. Mislim da je u suštini ovo japanski film sa američkim glumcima, dakle atmosfera je baš dalekoistočna, a likovi Zapadnjaci, ali sve je prilično fino uklopljeno. Reditelj je Richard Ayoade, ludak iz IT Crowd, šta reći više...

Možda sam bio prestrog prilikom ocjenjivanja, ali njuška Džesija Ajzenberga je neoprostiva! 8-)

Uprkos svemu, nemojte ovo da propustite.

mirkiekishka

Možda je 3+ velikodušno za Double, Ričard je faca, ali mi nešto ne štima, Submarine je mnogo bolji. Dosta ljudi po netu poredi Double i Enemy, mada imam utisak da im je jedino zajedničko to što su dvojnici u pitanju. Enemy mi je sledeći na watchlisti.
Ali cameos su super, oduševih se na Morisa  :!:

mirkiekishka

Sad razumem poređenje. The Double fino funkcioniše kao crna komedija.
Enemy je bolji.

Albedo 0

ENEMY 3

ja ću ipak morati da kažem obrnuto, DOUBLE uz sve problemčiće ima bolji ritam, i simpatičniji je film. Naravno, razlika je u jednom plusu, ali DOUBLE sve prikaže a ENEMY sve ubaci u usta glumaca, oni to izbiflaju, Hegel, Marks i ćao. Diktatura, kontrola itd, sve bolje prikazano u DOUBLE. Ovdje sve kao počinje preozbiljno a onda shvatimo da je to samo film o nečemu sasvim bezveznom, a što je Linč bolje uradio u LOST HIGHWAY.

Povrh toga, reditelj kao da nije znao kako da odradi određene deonice u filmu, pa ih je samo sasjekao na 15 minuta. Imam osjećaj da tačno u minut počinje neka promjena u filmu, 15, 30, 45, 60, i da se reditelj umjesto na prirodan ritam određivao prema pukom satnom mehanizmu. I onda imate potpuno smaračke dijelove, jer kao čekate da istekne 15 minuta da bi se nešto novo desilo.

Ženski likovi su definitivno slabiji, maltene ničemu ne služe, Wasikowska ma kakva da je u DOUBLE uvjerljivija mi je i kompleksnija od žena u ENEMY. Npr žalili su se i da su u TRUE DETECTIVE žene zanemarene, pa u odnosu na ENEMY mislim da je TD feministički raj.

Ali mene filmovi Vilneva jednostavno ne dotiču, svaki put je to nedorađeno, ne leži mi jednostavno, nije ni ovo loš film, možda je mogao i plusić da dobije, ali ako sam dao SNOWPIERCERU 4- jednostavno ne može više.

mirkiekishka

Pa dobro, eto, baš to što Double sve prikaže, ne kažem da je to loše, ali kroz ceo film znaš šta se dešava, i na početku znaš kako će se završiti.
Ova dva filma sam baš poredila po utisku koji su ostavili posle gledanja.
Double - aha, to je to, simpatičan i lep, posle minut sam zaspala.
Enemy - trebalo mi je 15-ak minuta posle da povežem sve konce, i osećaj satisfakcije kad skontaš šta znači svaki detalj je nemerljiv.
Takodje, mislim da je Džejk bolje izneo dvostruku ulogu nego Džesi.
A to za reditelja, ne znam, nisam baš primetila, čak i ti smarački delovi uglavnom imaju neki detalj koji možeš da povežeš sa svim ostalim. Nisam gledala ništa drugo što je on režirao, možda krenem sad. :)
A ženski likovi, nemam ja problem sa tim, da je reditelj hteo da ih stavi u prvi plan on bi to i uradio, ali to ne bi bio isti film, ovako gledalac posmatra žene na isti način kao i Džejkovi. Nisam imala problem ni sa TD po tom pitanju. :-D
Snowpiercer kod mene ne prelazi 3+, a ako ćemo po ocenama, The Double bi bio 3, a Enemy 4-
Ne znam, mene je Enemy baš prijatno iznenadio.

Albedo 0

sad da čekamo neku treću presudu :)

Ugly MF

Ja odgledah stimpank animirani dugometrazni WarOfTheWorlds Goliath iz 2012.
Tesla i Crveni Baron protiv vanzemljaka. Ako je iko u fazonu WWi , uzivace...

Albedo 0

mirkiekishka

Apsurdna završnica? Pliz. Kraj je savršen.  :!:

Albedo 0

pa jeste apsurdna, mislim, film do tada nije bio u domenu bilo kakve fantastike

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

mirkiekishka

Spojler

A pauk nad gradom? A žena sa paukovom glavom? Nije prvi put da se pojavljuje pauk u filmu, i to nema veze sa fantastikom nego sa Džejkom, pauk je žena.

[/color]
Quote from: Milosh on 26-05-2014, 12:18:06
Enemy EXPLAINED - Movie Review (SPOILERS)

Da, fino je objasnio skoro sve, ali mi malo bezveze sve dobiti tako sažvakano, a ne razmišljati svojom glavom

Albedo 0

SPOJLER

sve je to ok, ali lično smatram psihologizaciju kao nešto što je uvijek inferiorno u odnosu na bilo kakav drugačiji završetak koji nema veze sa psihologizacijom, ili u ovom slučaju multiple personality disorder
dakle, čitava priča o diktaturi, Hegelu, Marksu, je klasična prevara, jer za razliku od tih mislilaca, koji govore da nešto spolja utiče na ponašanje ljudi (što je bilo logično sve dok oni nisu ista osoba, i može da upadne u žanr fantastike), onda kada psihologizacija njih učini istom osobom film pada, jer je ponašanje glavnog lika uslovljeno iznutra, samom psihom (a ne onim što Marks i Hegel govore), pauci postaju samo mentalne metafore, žena s pauk-glavom je čak običan san, pauk nad gradom je samo kopija skulpture ''Mama'' Luize Buržoa, i tu nemam šta da dodam - klasična prevara i povratak Frojdovoj psihoanalizi, Id, Edip i te fore
Naravno, ne sporim da neko simpatiše popularnu psihologiju, ali za mene je to easy way out, i nedorađeno, kako sam već rekao. Osjećam se prevareno, a napomenuo sam da je Linčov LOST HIGHWAY superioran u odnosu na ENEMY, a isto se bavi bračnom krizom i drugim stvarima

inače, Milosh je samo postavio klip, ali nije dao svoje mišljenje o filmu. Ili misliš da je ENEMY stvarno remek djelo? :)

mirkiekishka

Ok, shvatam šta hoćeš da kažeš. Ne znam koliko je ovo spojler al ajd

Posao i brak su  spoljašnji uticaji, ali način na koji se on bori sa spoljašnjim uticajima ukazuju na njegovu labilnu psihu.
Da, čini se da cela ta priča o diktaturi nije sasvim primenljiva na ostatak filma, meni je najbitnije za film, bilo ono za ponavljanje i da je prvi put tragedija, a sledeći farsa,zaboravila sam tačno kako ide. A da je brak diktatura, kontam da većini ljudi nije potreban Hegel i Marks da bi to shvatili.
  8)

Nije remek-delo, ali je jedan od najboljih filmova koje sam gledala ove godine. Možda i najbolji,  ne mogu da se setim šta sam sve gledala do sad.

Albedo 0

Miloš je postovao klip u kojem lik tvrdi da je remek djelo, ali ne reče da li se slaže sa njim ili ne, mada pretpostavljam da ga ne bi ni postavljao da mu nije blisko.
elem
nisu to baš takvi spoljašnji uticaji, brak je i dalje dio psihoanalitičkog trougla, dakle psihoanaliza se bavi porodičnom sferom, a Marks i Hegel se bave javnom sferom, državom, privredom. Pa kad citiraš njih a film okreneš u dugom pravcu, nekako nije fer.
Doduše, ja sam krenuo da gledam jer sam pročitao neku prevaru od tumačenja, prema kojem je ''suzbijanje individualnog izražavanja'', limitiranje kulture, sveukupno mentalno oganičavanje u diktaturi, i sve ostalo što profesor priča, navelo tog tipa na (doduše, sasvim logično) tumačenje da je pauk tek konstruktor matriksa, u kojem je došlo do sistemske greške u vidu proizvodnje dva identična subjekta
ali to bi naravno onda bio sasvim drugi film, u kojem spominjanje Hegela i Marksa stvarno ima smisla. I to bi bila fantastika, a ovo jednostavno nije.

Dakle, ok, tebi je najbitnije za film jedno a meni drugo, ali Vilnev nije smio da spaja oboje, jer je očigledno iznevjerio jednu stranu. Čekamo nova mišljenja, ali ako se pojavi još nekA oduševljenA filmom postaću vrlo sumnjičav 8)

Albedo 0

Quote from: Agota on 03-05-2014, 17:13:22
Dobar je ENEMY. Sta ti je? Gylenhaal je sjajan!
Krip, nije ti dobro. 8)

tako je, ovo je već zavjerenička mreža!

mirkiekishka

Pa da, ti si gledao film sa određenim očekivanjima koje on nije ispunio, dok sam ja očekivala da neće biti bolji od Dvojnika,  pa ne mogu da kažem da se kajem što sam gledala dobar film, koliko god volela Ričarda.
Quote from: Pizzobatto on 26-05-2014, 16:18:48
tako je, ovo je već zavjerenička mreža!

paukovi u napad 8)

Agoti se sviđa Džejk, boli nju uvo za diktaturu.  xrofl

Agota

...đa,đa !! :)
Ma ljudi, tumacite kako hocete, svako u skladu sa svojim senzibilitetom. Verujem da ga je reditelj imao na umu gledajuci Donnie Darko- to je taj Dzejk!
Double mi se ne svidja, dosadan je , pogotovo prva polovina filma. Wasikowska neubedljiva, bas je ono sto bi britanci rekli plain Jane. Slazem se sa Batom da  podseca na Fight club... Plastican je ,lepo  slikan, al nema tu osecaja mucnine, nelagodnosti, paranoje, straha, melanholije....kao u Enemy. Enemy je izazovniji  za um.
Enemy 5
Double 2

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Albedo 0

my eyes, they burn!

pitam se šta će da prži

Agota

♫♫♫ volim pitu od zečića, volim čorbu od petlića, volim knedle od šljivića, a što volim iznad svega - pečenog detlićaaa ♫♫♫

Albedo 0

neka admin prebaci ovo na temu Pakleno gadna kuhinja 8-)

Albedo 0

MINUSCULE  3+
http://www.imdb.com/title/tt2368672/

meni je ovo fantastično. Nema u suštini tu ničeg posebno originalnog u osnovnoj priči, maltene ovo što piše na imdb je kompletan film, ali valja naglasiti da je ovo film bez izgovorene riječi, dakle, insekti su insekti, ima antropomorfizama, ali ne u pretjeranim količinama, i generalno gledano - zabavno je

nije samo dječiji crtać, u stvari gotovo da i nije dječiji, klince bi vjerovatno smorilo što ovi ništa ne pričaju, a kraj definitivno nije za klince, ali bitka u drugoj polovini filma je ludilo, kad crveni mravi donesu sprej za mrave kao oružje protiv crnih, to je bilo fenomenalno :)

NGboo

Hlava - ruce - srdce - fina nadrealistička drama/misterija, začinjena crnim i apsurdnim humorom, smeštena u vreme Prvog svetskog rata.

Truman

Odgledao Tora iz 2011. Ovo je moj svojevrsni povratak A filmu. Dobio sam to i što sam očekivao - prosečan superherojski film. Sad ću da odgledam Oblivion ( od kog imam veća očekivanja ) pa Tora 2.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

mirkiekishka

Dobar je Tor, za superherojski film.
Odgledah novi X-men, ne znam što ga svi hajpuju kao najbolji X-film, nije ništa bolji od First Class, nije ni gori, u istom su rangu.

Truman

Ja generalno nisam ljubitelj superherojskog filma ( mnogo više volim strip ) tako da moguće da sam mu dao prenisku ocenu. A X-men me tek nikad nije palio...

mirkiekishka

Eto, zet išao sa mnom u bioskop za X-men a da pre toga nije gledao nijedan film, niti ga takvi filmovi zanimaju, pa se iznenadio što mu se svideo. Nikad ne znaš.

A po meni je Tor bolji od Ironman 2, Avengers, Captain America, itd.

Truman

Gledam sad Oblivion i zbog nedovoljno dobrog razumevanja engleskog nisam nešto shvatio - šta mu je pronađena žena rekla vezano za to koja je bila njena misija? I koji to objekat su tražili?

Truman

Odgledao OBLIVION. Previše Toma Kruza ( ako znate na šta mislim ;) ) da bih ovom filmu dao više od sedmice. Šalu na stranu, gotivim Tomicu ( na skidanju mi je upravo Jack Reacher ), ali ovaj film na kraju ispade nekako previše banalan...Izvinjavam se fanovima Zaborava, kapiram da je to stvar ukusa.

Tex Murphy

Quote from: Torrente on 03-04-2012, 19:39:48
La cara oculta (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1772250/

Preporučujem svima da pogledanju ovaj, zamalo pa odličan triler.
Najveći problem je rasplet koji je suviše mlak i nedorečen, nakon maestralnog vrhunca.

Evo šanse da ameri naprave rimejk bolji od originala.

EDIT: Sad sam pogledao trejler ... NE GLEDAJTE previše otkriva.

Одличан филм. Мени је и крај био супер.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truman

Odgledao Jack Reacher. Nisam toliko fan akcionih krimića, ali u ovome sam prilično uživao. Čista priča i realistične scene tučnjave imaju plus od mene. Ono što se može zameriti je pomalo naivan kraj, ali bože moj...

Truman

A ja mislio da će Bata dati neki smislen komentar...A da, baš sam naivan. Poslednji njegov kvalitetan post sam pročitao '41 kad je udario švabo.

Albedo 0

notorne neistine, ako ništa drugo Neretva je bila 1943!