• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

NGboo

Ritual - Una Storia Psicomagica - zbog psihomagije u naslovu, očekivao sam nešto više, ali kao debitantsko ostvarenje, sasvim je OK. Voleo bih da rediteljski par Bracale i Imezi još nešto snimi... :)

Albedo 0

KAPGANG
http://www.imdb.com/title/tt3360038/

Zaboravih da spomenem ovaj coming of age film koji je u stvari nimalo zabavan i poprilično težak. Gotovo melodrama. Na neki način sve ono što ne očekujemo u coa filmu ovdje se desi, brutalno realno. Ne pamtim ovako slojevito prikazan lik tinejdžera, koji na teške situacije odgovara sasvim dječački, a ipak bez holivudske naivnosti. To jest, kao This Boy's life, iako nemaju direktne veze, oba filma su tematski usamljeni, prikazuju ono što drugi filmovi najčešće izbjegavaju.

NGboo

Rose, c'est Paris - vizuelno stimulativni monograf koji venčava ženski akt sa gradom svetlosti i nadrealizam sa fetišima. Lepote na pretek.

Dybuk

The Duke of Burgundy (2014) Asocijacija mi je 'lepi in prazni' ali svakako izuzetan audio-vizuelni dozivljaj i zanimljivi psiholoski profili.

Albedo 0

Probao da gledam posljednji Reneov film LIFE OF RILEY, no ispostavilo se kao nemoguća misija. Film je metateorijsko izvrtanje britanskog komada, te nama laicima ostaje izgubljen u prevodu. Bez toga, nažalost, ne komunicira s publikom.

DUKE OF BURGUNDY je, s druge strane, interesantan prikaz S&M odnosa i rediteljeve opsesije slikom i zvukom, no ni blizu fenomenalnog R100, koji prevazilazi sve nivoe i jednostavno rastura! 8-)

eddie coyle

Uf, pogledah Cepija.  Bolji od Elizijuma sto se tice akcije i efekata ali podjednako naivan i tanak sto se tice svega ostalog ali to se negde i ocekivalo, bio sam spreman da mu oprostim moronske momente ako mi isporuci neko zanrovsko ludilo, kao kad gledam Ardjenta ili De Palmu iz 80-ih ali ne mogu reci da je uspeo.
Sa druge strane, uz sve ovo gore navedeno, ipak stoji da ga je kritika previse istamburala, pogotovo kad se uzme u obzir kakve sve bezlicne bljuzge dobijaju prelazne ocene ovih dana.
Mora Blomkamp malo da se popravi, zavrsice kao M. Night ako ovako nastavi...

eddie coyle

Pogledah i Ex-Machina.
Jako lep film u vizuelnom smislu, lepo uslikan i reziran, sjajni efekti ( nevidljiv cgi,bas kako treba ) a sve to za relativno male pare (10-ak miliona) i to jos od debitanta garlanda.
Sa druge strane tematski bajat, sve to vec vidjeno i u blajd raneru i a.i. i her, plus razne reference na neka opsta mesta, malo frankenstajn (tvorac gubi kontrolu), malo platonova pecina (one senke na kraju), malo prometej (ajzak se razbija od cirke pa mu jetra strada) itd...
Treba ga pogledati, pogotovo zbog Alicije Vikander ali nista spektakularno

Dybuk

The Captive 2014 Novi Egojanov film, triler vrlo slican Prisoners, snimljenom godinu dana ranije. Cudan film koji se konstantno vraca unazad pa u sadasnjost, ali ga bez obzira na ovaj pomalo suludi narativni postupak/tajmlajn nije tesko pratiti.
Meni se dopao, atmosfera melanholicna, pomalo nehumana - bas kao i negativci u filmu, izolovana Kanadska zabit i sneg, sneg sneg svuda. Brrr.

džin tonik

kad me vec nece stripovi... :lol: ha-shoter (2011), izrael, nadav lapid. dvije linije radnje koje pred kraj zajednicki kulminiraju. solidno, zgodno portretirani razni ludaci, onako, nista posebno, bez glamura, poruka, usadjivanja kojecega, idealizacije, a neobicno zanimljiv obican film.

Albedo 0

slamdog čepioner pokušava da bude i komedija i sci-fi, ma sve hoće, a bolje bi prošao da se koncentrisao samo na komediju, gdje je u suštini bio i najzanimljiviji. Ovako, sve do pola završi i onda stane... e moj Blomkampe, nadam se da čuvaš džokere za Alien.

NGboo

Free Range/Ballaad maailma heakskiitmisest - treći Ounpuov film nije bolji od Iskušenja sv. Tonija, mada mi je bio zanimljiviji i od Golih u sedlu i od Pet lakih komada, koje reditelj navodi kao izvore inspiracije.

Dybuk

Dosta klasika nisam pogledala u zivotu, neke filmove prosto odlazem. Posebno ratne drame, izbegavala sam dosta toga sto se bavi vijetnamskim ratom, jer mi je ta tema nekako uvek bila nezanimljiva. Resih da to ispravim. Evo ide neprijatno priznanje, Apokalipsu Sad sam u celosti (verovatno sam u detinjstvu naisla na neke scene na Tv-u, jer mi je ponesto bilo poznato) pogledala tek juce :oops:

Nemam nameru da dajem neki smisleniji ili siri prikaz ovde, samo da kazem kako me je film zaista kupio tek od susreta sa 'metom' misije. U tom trenutku se zbilja pretvara u svojevrsni dramski Inferno, sa fantasticnom kamerom/fotografijom i genijalnim Marlonom Brandom koji cita T.S. Eliota kao kakav poludeli imperator ili, sta ja znam...Hitler. Samo mi je krivo sto onu kravu raskomadase onako divljacki, nadam se da su je pojeli posle. To je malo bacilo senku na ovaj sjajan film.

Sledeci je Full Metal Jacket, heh, you see the pattern here....

Albedo 0

sljedeći može biti samo Lovac na jelene, taj ful metal je trt-mrt

mada je bolji od Stounovih bezvezarija, svakako

a onda Predator! 8-)

Dybuk

Gledala Lovca, znam da me je impresionirao, davno bese doduse. I Predatora, ne mislis valjda da sam to propustila  :lol:

Mozda pogledam Vod (Platoon 1986) hmmm..

Albedo 0

valjda je najbolji način da se odvrati neko od gledanja Voda - kazati samo dvije riječi: Čarli Šin 8)

tomat

Quote from: Dybuk on 31-05-2015, 13:58:02
Gledala Lovca, znam da me je impresionirao, davno bese doduse. I Predatora, ne mislis valjda da sam to propustila  :lol:

Mozda pogledam Vod (Platoon 1986) hmmm..

a nakon Voda ide Hamburger Hill.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

Nemojmo preterivati, ljudi :lol:

Meni je Carli Sin ok Bato  8-)

Albedo 0

pa da, Lar von Trir, Čarli Šin, samo još fali Tom Kruz pa da te besimo 8-)

Dybuk

RedSonja

preporučujem radje da odgledaš npr
belle de jour ili nešto drugo od bunjuela što nisi ako nisi
ili od klasika sve one simpatične komedje sa dzek lemonom ili drame sa gregori pekom. malo pre nego je umro dzek lemon je snimio rimejk 12 angry men i ako nisi već videla tople preporuke.
ili amarkord i resto od felinija
ili npr l'enfer od anri kluzo! ili diabolique.
ili pogledaj klute sa dzejn fondom i to je dobar film + super 70s garderoba , ja sam počela da šijem onakve stvari.

a novije datume možeš kasnije
noviji filmovi su ionako samo bolji zbog efekata i s tehničke strane.

jesi videla sinema paradizo? i taj mi je super, spičkan je kraj samo. kasam kod dzeka lemona appartment je sjajan, ali super je i l'appartement sa kaselom

ni ja ne volim ratne drame,najbolji mi je pijanista, ali ne volim amerikance, naročito američke u vjetnamu . da se saosećam sa američkim vojnikom koji se našao u teškoj situaciji stvarno nalazim nezamislivim xaxaxa. platun je okej zbog vilijema defoa, a i okej je videti malog dzonija depa, on čak i u platunu liči na ciganče.
ali onaj film sa šon penom m dzej foksom i dzon si rajli - kežultiz of vor mi je ostao u sećanju, baš i neke ružne scene, vriske, ženskama je verovatno teže da gledaju taj film nego muškarcima, ne znam kotiraju li ga ko klasik ljudi od kredibiliteta.

ne volim nešto istini na volju ni skorsezea,brajana de palmu itd - okej, ali ne top.

Dybuk

Quote from: Sonjada se saosećam sa američkim vojnikom koji se našao u teškoj situaciji stvarno nalazim nezamislivim xaxaxa
:lol:

Elem, pogledah Full Metal jacket, deo sa drill sgt koga igra R.Lee Ermey mi je bio interesantan, ali kako su presli na Vijetnam i ta ratna dejstva izgubila sam interesovanje, sve u svemu znacajno losiji od Apokalipse Sad.

@Sonja, pogledah i Lepoticu, Dijabolique, od Bunjuela nedovoljno (El Angel Exterminador me ceka odavno), ali sve je bilo davno, treba reprizirati. Medjutim, nekako mi glupo da repriziram kad dosta filmova nisam pogledala uopste.

Quotebaš i neke ružne scene, vriske, ženskama je verovatno teže da gledaju taj film nego muškarcima,

Ja volim horore, nemas brige :lol: mada kad je u Dzeketu bila scena sa mrtvim vijetnamcem u stolici, pa se slikaju s njim, nije mi bilo dobro, s ljudske strane valjda. Dosta je bilo ratnih filmova za sad, cini mi se.

Sto se italijanskih filmova tice, mnogo mi je to sve sareno, festivalski, freak show, ludnica, graja, cirkus, uglavnom mi ne leze takve stvari, iskrena da budem.

RedSonja

ma nije horor nego silovanje. okej to jeste horor ali u realnosti

he, ako ne voliš talijanske onda mora da nevoliš ni jugoslovenske

Dybuk

Aj, da, to nije prijatno, cak ni na filmu. Nasi su isto imali tih groznih scena napretek. Pade mi na pamet onaj film sa Igorom Pervicem i kepecom malom osobom ne secam se naziva, neki crnjak ko po obicaju, tih godina decenija.

edit, film je Noc u Kuci Moje Majke, brrr.

NGboo

Испытание (Proba) - vizuelno nadahnuta drama bez dijaloga, sa "nuklearnom" završnicom.

Hakuchi (Idiot) - japanski arthouse i Tadanobu Asano su, izgleda, k'o nokat i meso. :D I ovaj ima eksplozivni epilog...

Иваново детство, sinoć na RTS-u (premijerno  :oops: ).

Dybuk

El Secreto de Sus Ojos - The Secret in their Eyes 2009 http://www.imdb.com/title/tt1305806/?ref_=nm_knf_t1

Argentinska drama/triler. U glavnoj ulozi cinovnika suda koji je opsednut 25 godina starim slucajem svirepog ubistva je Ricardo Darin, (koga prepoznajem iz odlicne crne komedije Relatos Salvajes 2014).
Okosnica price je zlocin iz strasti i neostvarena ljubav, kako se razlicite licnosti nose sa gubitkom iste. Neki potonu u patologiju, a drugi...sanjaju o realizaciji svojih davnasnjih zelja sto katkad podrazumeva osvetu. (Uzgred, motiv pogleda na fotografijama koji je glavni 'klu' me je podsetio na Repulsion Polanskog) Sve to smesteno u 70-80 godine proslog veka, jer se protagonisti prisecaju proslosti te je i glavni deo filma smesten u taj period, naravno, tu je i politicki kontekst koji je znacajan za razvoj ove storije.
Fotografija, scenografija je retro, ima humora i dijalozi su inteligentni i izuzetno britki. Bas solidan film, visoka ocena od mene.

Karl Rosman

Filth (2013)

Ko prezivi prvih 30min  predodredredjen je  za pravu poslasticu. Isto vazi i za godine zivota.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

RedSonja

kasmo kod filtha preporučujem podjednako odličan trance.
http://www.imdb.com/title/tt1924429/?ref_=fn_al_tt_1

btw nedavno sam pogledala po prvi put sweet smell of success i cela sam zaljubljena u tonija kertisa

Karl Rosman

"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Karl Rosman

Mislim na Trance.
Sweet smell...je druga prica. Ali prethodnik te stvalja u sumLJivu kategoriju.

RedSonja

tranc eje super film ne slušajte ga,
umnogome zahvaljujući james mcavoy, ali i kaselu,
nadovezala sam se na filth zbog jamesa.

džin tonik

ne slusamo ga. i nama je fokus na akterima, koga briga za radnju.

RedSonja

ne bi ti bio gej zagor kad me ne bi ispreskako da sam plitka

Albedo 0

ne znam za plitkost, ali nije baš preporučljivo tvrditi da voliš film o hipnotičarki koja kontroliše muškarce na nesvjesnom nivou, mislim da je onaj Hant to reko razapele bi ga feministkinje 8-)

RedSonja

prvo nisam nikada rekla da ga volim, ali da bih ga preporučila prijatelju DA
el moji prijatelji baš se i ne ljute kad ženska u filmu zezne tipove za pare ili umetničko delo, el bre oni znaju da je to samo film : ))))
ko se ljuti zna se šta mu sleduje

a nisam ni razmišljala u tom pravcu ženske solidarnosti, nemoj da me zezaš
meni su trance i zanemareni u ovih par postova filth neki od najboljih filmova novijih datuma a koje sam pogledala, priznajem da izbegavam nove filmove dok ne utvrdim staro gradivo.

džin tonik

Quote from: RedSonja on 17-06-2015, 00:17:09
ne bi ti bio gej zagor kad me ne bi ispreskako da sam plitka

da te smatram plitkom rijetko bih ti se obracao. cemu vrijedjanje zagora; da si upoznata opusom, znala bi da je dokazano imao najmanje tri zene.

Petronije

Ti si imao nik zagor gej, tako nesto, zapamtio sam jer smo tada ratovali oko rukometa. Nastavite.
Arm the Homeless

džin tonik

ne sjecam se, ali siguran sam da nikad ne bih tako nisko vrijedjao jednog zagora. za sve postoje granice dobrog ukusa.

Albedo 0

Zagor te Gej, ako se dobro sjećam :)

Quote from: RedSonja on 17-06-2015, 03:22:31

a nisam ni razmišljala u tom pravcu ženske solidarnosti, nemoj da me zezaš

stalno pričam istu stvar, ne razmišljaju žene o vladanju nad muškarcima, one prosto to čine 8-)

džin tonik

Quote from: Pizzobatto on 17-06-2015, 12:19:55
Zagor te Gej, ako se dobro sjećam :)

pogresno. zagor te gray. u duhu tadasnje epske fantastike u filmu.
kulture nemate.

RedSonja

Xixixixi
A sta ako nisi trol nego stvarno imas memoriju ko covecja ribica ili si skizo,ono kad imas vise licnosti u sebi (yaxaxa) pa si jednom bio i gej ali si sad zaboravijo : oo

džin tonik

hm. sonjice, sonjice, mogli bi se mi vratiti na price o mackama. jesi li vec pogledala ovo? (pogledaj, spasila se)
https://youtu.be/7-dXfNnPGiA
Bestijalni zlikovci bacili slatku macu u baru punu gladnih krokodila

RedSonja

ne moraš da mi pokazuješ takve stvari, molim te.
ti peruacni urugvajci komlumbijsci su zveri , vidiš im po sportistima, psihopate.
ono kad nastrada sudija ili kad onaj kolumbijac promaši penal na svetskom prvenstvu vrati se kući a rulja ga upuca itd itd

edit>: a pošto smo ipak na filmu, vidiš im i po rediteljima: yodorowski i ostale izdrkotine.

džin tonik

ma ok, ali iako mi okrecemo glavu od takvih stvari, ne znaci da se one ne desavaju. svakog dana, svake minute, cak i u nasem okruzenju, neki gejevi muce macke.
nije samo do urugvajaca, kolumbijaca i peruanaca.

RedSonja

dobro dobro, ne padam ja na te provokacije zosko ; )
daj neki film ako imaš radje.

džin tonik

ah, bolje da sam vijest ispucao na mehu. jbg.
od filmova pikiram rimejk poltergeista, mozda veceras u 22h. hm, a ovo je topic o non-hororu. :cry:

eddie coyle

Pogledao sam Naked (1993) Majka Lija.
Liju po pravilu pristupam oprezno, kao i svim slice-of-life tipovima, neke sam mu filmove zabatalio vec na pocetku ali ovaj sam dovrsio bez vecih problema.
U centru price je Dzoni, obrazovani i nezaposleni mancesterski zgubidan sa impliciranim mentalnim tegobama koji, posle pokusaja silovanja, bezi u London da se vidi sa bivsom curom koja  zivi tamo vec neko vreme.  Vecinu vremena on provodi verbalno maltretirajuci bivsu i njenu ortakinju i tumarajuci Londonom gde prosipa zivotnu filozofiju svakom ko hoce da ga slusa (a i onom ko nece).
Ovo sto sam sad opisao ne zvuci nimalo zanimljivo, u stvari zvuci kao vlazni san/nocna mora nekog balkanskog filmadzije-bolida ali ono sto se uglavnom ne moze zameriti ni Liju (a ni Loucu) je da lose radi sa glumcima i da ne moze da izvuce maksimum iz njih (za razliku od balkanskih kolega).  Dejvid Tjulis je odlican u ulozi Dzonija, uspeo je da iskreira ubedljiv lik harizmaticnog marginalca/anti-heroja i da me zainteresuje za njegovu sudbinu.

Josef K.

Quote from: RedSonja on 17-06-2015, 18:20:36

ono kad nastrada sudija ili kad onaj kolumbijac promaši penal na svetskom prvenstvu vrati se kući a rulja ga upuca itd itd

E, što ti je žensko
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Albedo 0

Die geliebten Schwestern AKA Beloved Sisters

Trebalo bi da bude ljubavni trougao sestara sa Šilerom, ali prvih sat vremena su toliko iscrpljujući u ovom trosatnom filmu da sam tu pauzirao sa malom vjerovatnoćom da nastavim.

možda je ovo stvarno ''Romantic epic about the failure of Romanticism'', ali je zasigurno suvoparno, sporo, i ponajmanje o romantizmu, gotovo kao bastard Finčera i Šotre

a koliko shvatam, ovo je njemački kandidat za Oskara. Ili se dešavaju fenomenalne stvari u naredna dva sata ili je sama grandiozna tema prihvaćena naslijepo, ko će ga znati

Meho Krljic

Quote from: RedSonja on 17-06-2015, 18:20:36
yodorowski i ostale izdrkotine.

WTF!!!!!!!!!!   :shock: :shock: :shock: :-? :-? :-?

Malo manje bezumlja, zaboga, ne može čovek da isprocesuje i ovakav speling i ovakvu kvalifikaciju Hodorovskog...

Ili da kažem jezikom koji razumeju Sagitaši: dobar je Žodorovski.

RedSonja