• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Josef K.

And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

NGboo

Headshot - Iko Uvais (Raid) ponovo tumači lika koji pesnicama barata veštije nego rečima i pomera granice izdržljivosti bola, uporedo izbegavajući rojeve metaka i lomeći udove svojim protivnicima. Krvi ima više nego u pojedinim slešerima, a o modricama i da ne pričam. Zabavan film, mada je mogao da traje i kraće.

NGboo

William, the New Judo Master - za promenu, malo meksičke avangarde. :D (Hint: nema džudoa, ali se pojavljuje đavo u belim čizmama.)

Dybuk

La sconosciuta (The Unknown Woman)

Djuzepe Tornatore, verujem da ovo ime pobudjuje interesovanje. Ja sam naisla na preporuku slucajno, tek nakon gledanja shvatih da je film njegov.
Ima nesto u ovakvim temama sto me svrbi, nesto eksploatativno, a istovremeno nesto za sta se mora reci: vazna tema, i sto garantuje visoku ocenu.
Pritom, mislim da je tretman teme u filmu manjkav, neumitno se sklizne u eksploataciju i patetiku, tek na momente zaista bljesne i dobija dubinu i tezinu. Meni je mnogo vise prijao The Best Offer, ali i ovaj film je solidan, kako se vec od rediteljskog imena i reputacije ocekuje.

Krsta Klatić Klaja

Gledaj A Pure Formality
(1994)!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Stavila na listu, hvala!

Uzgred, nesto ga nema na torentima, nadjoh na veehd.com, ne znam da li to ukljucuje prevod, a bas me mrzi da se akam sa titlovima...

Krsta Klatić Klaja

Una pura formalita, stranjski naziv na torentu, ima eng sub

Ja sam to gledo na tv pa ne znam kakav je kvalitet prevoda, a dosta razgovora ima

Truman

Odgledao sinoc John Wick: Chapter 2. Ljudi, ako imalo volite akcije pohrlite u bioskop. Film u akcionom zanru za mene licno ispunjava najvise standarde.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Krsta Klatić Klaja

Paterson (2016, Jim Jarmusch)  8.5/10

Džarmuš se znatno popravio od onog vampirskog nedjela, mada je ovo stvarno film koji pomalo predugo traje, što mnogima može da zasmeta.

Meni se svidio, pogotovo što film možete shvatiti na dva načina, a da pritom šta god izaberete bude sasvim u redu.

Dybuk

Quote from: PizzobattoDžarmuš se znatno popravio od onog vampirskog nedjela

xqqd

Stekla sam utisak da je film dosadan na osnovu nekih komentara, pa nisam ni razmatrala gledanje. Ako kazes da je predug, uf, mozda, al nije prioritet.

Krsta Klatić Klaja

Ovdje je zaista poenta u dosadi, tako da je film rođen za takvu vrstu kritike. Prikazuje život vozača autobusa i amaterskog pjesnika u 7 dana, dakle bukvalno lik prolazi iste ulice, priča o istim stvarima sa menadžerom, šeta kuče i pije pivo u istoj kafani, žena mu priča šta je tog dana slikala, svirala, skuvala... Sedam puta... Samo što on izgleda voli takav život.

Stoga film i jeste obrnuti Ekrem kuća poso s dodatkom stihova koje piše gdje stigne.  Šo bi se reklo, mejk smol taun merika grejt agen. Reklo bi se na osnovu takvog opisa da je teški hipsteraj u pitanju, ali u stvari je dvosmisleno i na gledaocu je da odluči.

Ima nečeg tu od starog Džarmuša, kad naruče kafu i zapale cigarete i opletu o bilo čemu, samo ovaj put sjede u autobusu i raspravljaju o poslu, ženama, Marksu, anarhizmu...

Son of Man

Voice of a Murderer (2007)

Kolko čovek sranja mora da pogleda da bi naleteo na jedan kvalitetan film. Evo jednog pravog, čistokrvnog korejanca. Sve je tu, i crni humor i smotani pubovi i otmica deteta. Po istinitom događaju, skroz na tragu "Memories of murder". :)

http://www.imdb.com/title/tt0969268/

Son of Man

Who Is the Black Dahlia? (1975)

Konačno sam iskopao jedan film o Black Dahlia slučaju a koji je zasnovan na stvarnim događajima, za razliku od popularnog De Palminog rada iz 2006. sa Skarlet Johansen koji jeste dobar i zanimljiv ali veze s mozgom nema, dakle radi se o čistoj fikciji. Iako je ovo TV film meni je skroz OK jer prikazuje događaje koji su prethodili ubistvu i kako je tačno tekla policijska istraga jedne od najvećih misterija 20-og veka. Jedina zamerka je da su mogli da nađu malo lepšu glumicu jer Elizabeth Short je bila zaista prelepa devojka, pa samim tim takvo surovo ubistvo i misterija koja ga prati evo već 70 godina zaintrigira čoveka do krajnjih granica. U ovom filmu nećete videti crime scene detalje i pikanterije ali za neupućene tu je vazda google pa možete da potražite te fotke meni najbizarnijeg kasapljenja ikada. Dakle, definitivno se radi o ubistvu ispred svog vremena i skroz nesvakidašnjem ubici koji naravno nikad nije uhvaćen.

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.rs/2017/03/who-is-black-dahlia-1975.html

Son of Man

Unabomber: The True Story (1996)

Igrani film koji se bavi životom i radom čuvenog "teroriste" Unabombera, a koji je na drugoj strani ultimativni heroj svakog čestitog outlawa u fuck modern society fazonu, svakog survivaliste i militantnog anarhiste. Takođe Unabomber aka Ted Kaczynski je duhovni ideolog pokreta pod imenom Anarcho-primitivism iako je još od 1996. na doživotnoj robiji. Ovaj dobri čovek je uspeo da od 1978. pa sve do 1995. izvrši čak 16 bombaških napada na sve one koji su bili pobornici industrijalizacije i moderne tehnologije, znači profesore univerziteta, zatim avionske kompanije i tako redom. Ovaj film pokriva skoro ceo njegov život sa posebnim osvrtom na to kako je uspeo tolike godine da ostane skriven od vlasti i da pravi bombe bukvalno od štapa i kanapa. Genije.

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.rs/2017/03/unabomber-true-story-1996.html

Krsta Klatić Klaja

Belle de Jour

Malko mi je slabiji u odnosu na prvo gledanje, koje je bilo početkom milenijuma. Nisam ni kontao da je tu bilo nekog kao velikog snoviđenja, a u stvari je kompletan film imaginaran, u njenoj glavi, ili sam to bar sad tako shvatio.

Više mi se sviđalo dok sam mislio da je istinski nadrealističan. Takođe, nekad je to meni izgledalo kao ideološka pobuna protiv sitne buržoazije, sad ispade da su traume iz djetinjstva.

Nije to Bunjuel kojeg sam volio, mada i dalje može da se gleda kao specifična kritika građanskog društva, ali još skupljam utiske i nisam siguran kako različite aspekte da shvatim.

Josef K.

Jesi gledao Le fantome de la Liberte i That Obscure Object of Desire, poslednja dva Bunjuela?

Meni oba odlična
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Krsta Klatić Klaja

Gledo sva tri neđe 2005-6. godine, i sve je u magli. Trebalo bi se i toga podsjetiti, jer Belle de Jour mi je potpuno drugačiji film sada.

No, nisam gledo npr Simona ni Viridianu, možda i tome da dam šansu.

Dybuk

Krsta Klatić Klaja

Inače, drugar kojem se svidio Split hvali Viridijanu i Simona, ha, there's some kind of pattern there!

Al skino sam Rozmerinu bebu i Dead Ringerse, tako da bi poslije mogla i Viridiana.

NGboo

Looping - solidna lezbijska drama o odrastanju, inače prvi dugometražni film nemačke rediteljke Leoni Kripendorf, kao i njene direktorke fotografije koja dolazi iz Južne Koreje.

Endless Poetry - nastavak bizarnih, vrcavih i šarenih memoara deda Hodorovskog.

Dybuk

Una Pura Formalita, Filmski jezik, Imdb navodi francuski, ali verzija(?) koju sam ja gledala je na italijanskom. Mozda mala ali vazna zamerka, posto sinhronizacija zaista oduzima dobar deo ukupnog dozivljaja, specificicnost glumackog verbalnog izraza. Film krcat dijalozima, inteligentnim, visckastim, no pravi smek daje neverovatna gluma dvojice protagonista, Polanskog posebno - koji dominira scenama, uprkos iskusnom Depardjeu na suprotnoj strani.

Odlican, pomalo kafkijanski, sa iznenadjujucim krajem. Zato mislim da, bez obzira na obrt koji katkad oduzima potencijal za reprizu, ovaj film vredi pogledati vise puta.

Krsta Klatić Klaja

I ja sam francusku verziju gledo, možda onda nisu ni njihovi glasovi, obojica znaju francuski, za italijanski ne znam. Al vrlo atmosferično, odavno nisam gledo, možda vrijedi ponoviti.

Ja gledo australijski Goldstone, što je ovdje preporučivan... Ša znam, sve je to u načelu dobro al nisam vidio ništa novo, nije se otrgao od uobičajenih elemenata ovakvih filmova, i ladno je mogla biti neka sezona Justifieda u pitanju.

Pritom, ako me sjećanje dobro služi, JCVD ima akcioni filmić u sličnoj nedođiji, mislim da se zove Inferno, razlika je što naspram letargije Goldstone-a stoji najveći komičar svih vremena žan dam van klod!

I mnogo više bajker tabadžija i seksi dama. Prednost Inferna je ta dinamičnost i nadrealnost pustinjske vukojebine, dok je Goldstone krenuo usporenim, depresivnim ritmom kontemplativne drame, te je pitanje ukusa kako ćete to da doživite.

Krsta Klatić Klaja

Viridiana (1961, Luis Bunuel)  10/10

Predobar film. Ako ne računam Andaluzijskog psa, gledo sam samo poznijeg Bunjuela, a ovog meksičko-frankovskog ništa.

Nekako koga god uzmem, poslijeratni filmovi su mnogo slabiji a tek u drugoj polovini šezdesetih se popravljaju. Ali izgleda da to ne važi za Bunjuela.

Ovo je veće ludlo od Belle de Jour, mada karakteri imaju i više vremena da se pokažu, a ne da budu samo epizodisti.

Skino sam i Simona, ne znam dal i El i još nešto da potražim. Probaću i već viđene da ponovim, da vidim kako mi sad izgledaju.

Jer pozniji su ponekad htjeli na silu da budu nadrealni, dok je Viridiana totalno spontano ludlo, snimiš nešto što se svakodnevno dešava i pokažeš da je niđe veze s mozgom, kao vezivanje psa za kola.

Super detalji, bez nekog intelektualnog izdrkavanja, sasvim razumljivi, ali ne i banalni. Ovdje je stvarno Bunjuel u naponu snage.

Dybuk

Jesi li gledao Mother Joan Of Angels poljski horor/drama, ista godina (61)? Mala asocijacija.

Cekam komentar o Simonu, jer mi tematski nije blizak, pa se ne bih zaletala :lol:

Krsta Klatić Klaja

Jesam, mada to nije baš horor ni po mojim standardima :)

Slabo ga se sjećam, ali imao je dobrih momenata, inače je drugi pogled na iste događaje kao i Devils (1971), ili sam bar tako shvatio.

Dybuk

Da, da, tanak je na horor polju, vise nagovesteno. Mnogo bolji od hvaljenog Devils. 9/10

Dybuk

Eyes of Laura Mars

Dosadan. Kao neki americki djalo sa A glumcima, vise melodrame nego "mesa". No, bilo je interesantno videti Tomi Li Dzonsa sa dugom kosom i onog ozbiljnog starijeg lika iz Boston Legal u fanki, malo gej izdanju. Karpenter napiso scenario, ali tanko je to i neuverljivo.

Krsta Klatić Klaja

Simon of the Desert (1965, Luis Bunuel)

Nije mi baš pri vrhu Bunjuelovih filmova, pošto ovo poigravanje s religijom nekako uvijek loše ostari. Izgleda radikalno u početku, 50 godina kasnije tek ok.

Ali ima i dobrih momenata, Đavolova iskušenja su simpatična, mada zauzimaju tek trećinu ionako kratkog filma. Čim je trajao 45 minuta jasno je da tu nema materijala za dugometražni film, ali i da ne traje satima, te se može uglaviti u nečiji večernji program.

Dybuk

Kad smo kod Bunjuela, evo jedne Top 20 Liste

Bacila oko na EL.

Krsta Klatić Klaja

Meni su za sada Tristana i Obscure object...  na hardu, prvi nisam do sada gledao.

Krsta Klatić Klaja

Tristana (1970)

Ovo kao neko obrtanje Viridiane, isti glumac čak, samo što mu, za razliku od očuha iz Viridiane, namjeravano pođe za rukom.

Mnogo su mi pokvarili utisak loša sinhronizacija Katrin Danev na španski, i suludo slobodni titlovi, koji prevode po nekoj svojoj logici, pretpostavljajući da nisu bitni neki dijalozi titl ih samo prepriča, čudno baš...

Sve u svemu, nešto slabije od Viridiane, ali budući da su na neki čudan neobjašnjiv način povezani djeluje i bolje no što stvarno jeste.

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

The Discreet Charm of the Bourgeoisie (1972, Luis Buñuel) 9/10

Postaću paranoik... Sinoć pročitam da je Džordž Buš Senior bio direktor CIA prije no što je postao potpredsjednik, a onda i predsjednik SAD (a problem je KGB Putin), i teoriju zavjere gdje je CIA počela da švercuje kokain, Džeb Buš bio operativac u Južnoj Americi, a Džordž Junior dvaes godina kasnije ušao u Avganistan da uzgaja i prodaje, jelte....

I onda gledam Bunjuelov film, gdje ambasador fiktivne južnoameričke zemlje švercuje drogu u diplomatskom prtljagu.

Previše koincidencija!

Filaret

Последњих дана гледам мађарске филмове (иако сам Бати и Дибук дужан проверу Куросаве) и откривам непознат континент. За почетак филм који је досад оставио најјачи утисак, The Fifth Seal aka Пети печат Жолтана Фабрија.

http://www.imdb.com/title/tt0075467/?ref_=nv_sr_1

Четворица пријатеља седе у кафани током краја 2. св. рата, причају, долази ћопави фотограф, сви се крију од полицијског часа, све колико-толико нормално док један од њих не постави тешко етичко питање: умиреш за пет минута, знаш да ћеш се поново родити, бирај да ли ћеш бити безочни тиранин коме као олакшавајућу околност пришије непознавање добра и зла или роб и тиранинова жртва који јововски живи са утехом да никоме ништа нажао није учинио.

Други део прати њихове реакције и суочавања са собом, а трећи их ставља у ситуацију крајњег избора где се у судару са стварношћу мењају и они и наше представе о моралним стереотипима.

Камеран, ироничан, можда и мизантропски, али свакако интригантан филм.

Agota

jao bre za ovaj  PETI PECAT slabo ima sidera, nece mi se skinuti do sutra.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dybuk

Contratiempo Dobar spanski triler. Predvidljivost na nekim mestima, konvinijent resenja i previse tvistova, ali film je, ukupno gledano, vesto odradjen. Tesko mi je da budem prekriticna - istini za volju, ne funkcionise u potpunosti, mozda zbog izvesne konvencionalnosti, jer je vanredno gledljiv.

Filaret

Quote from: Agota on 10-04-2017, 20:33:06
jao bre za ovaj  PETI PECAT slabo ima sidera, nece mi se skinuti do sutra.

Сад тек видех, ако не иде скини га час посла са рутрејкера, има оригинални аудио, а окачићу ти негде подешене српске титлове ако те мрзи да се бакћеш

https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2539575

Agota

strasan film!   srpski prevod je perfektan i odgovara ovom linku

Az Otodik Pecset aka The Fifth Seal 1976 DVDRip Sonata Premiere

Filaret, hvala na preporuci, ne samo sto je odlican film vec je i pravo vreme za gledanje istog!

Krsta Klatić Klaja

Agota

Agota

"Ovo je doba odvratnih masa.
Rulja nikad nije vise cenila samoobmanu o svojoj istorijskoj ulozi, nego danas.
To sto mase danas o sebi misle, to je bolesno i mucno.
Strajkovi i demonstracije?! Kuda ide ovaj svet?"

Torrente

Quote from: Dybuk on 11-04-2017, 15:07:10
Contratiempo Dobar spanski triler. Predvidljivost na nekim mestima, konvinijent resenja i previse tvistova, ali film je, ukupno gledano, vesto odradjen.
Nije loš, ali meni postao dosadan kad sam "shvatio" glavnu foru, a do kraja filma ostalo još 63 minuta. Ostali obrti ništa ne menjaju. SLIJEDE SPOJLERI, pa ko nije gledao ... Namjerno sam stavio shvatio pod navodnike, jer nije do razmišljanja, nego do ... Kriv je režiser, jer je pretjerao sa krupnim kadrovima i tako počeo da me iritira. A kad se desio očigledan hint, bio sam 100% siguran, jer je ovaj fazon iskoristio jedan stari, vrlo poznat triler.

Dybuk

Benny's Video pre svega, vizuelno odbojan, sirov, VHS kvalitet POV snimaka. Haneke se oslanja na Sedmi Kontinent - vele da je ovo drugi deo trilogije. I ponovo, neveseli, ucmali, dugi kadrovi kao delici svakodnevice, bez emocija, bez prave komunikacije medju likovima. Meni je Sedmi Kontinent superiorniji film.

Planiram da se jos malo posvetim Hanekeu ovih dana. :)

Krsta Klatić Klaja

Sedmi kontinent mi je najbolji Haneke. Poslije toga Moor's Head, ali tu je scenarista. Treći možda Cache, ostali su mi đene đene.

Dybuk

Stavila sam Caché da se skida, pa i Profesorku Klavira, koji mi je bio uzasno odbojan davnih dana kad sam ga uhvatila na tv-u. Mozda sam sad spremnija za takvu pricu, videcu.

Krsta Klatić Klaja

Normalno, to je ćik muvi 8-)

Meni je to isto kao Elle, pa čak i Benny's video, u smislu "ok, i šta sad?"

Završio film, i? Point?

Mada, nije loše. Meni su u stvari najgrđe njegove zlatne palme u Kanu.

Truman

СТАЛКЕР од Тарковског, једна од старијих и најлегендарнијих мистерија. После је кренуло масовно да се тупи око алијена, свемирских тањира и остало али то је све плитко у поређењу са овим дубокоумним и дугачким делом. 
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Dybuk

Quote from: Pizzobatto on 12-04-2017, 14:59:56
Normalno, to je ćik muvi 8-)

Meni je to isto kao Elle, pa čak i Benny's video, u smislu "ok, i šta sad?"

Završio film, i? Point?

Mada, nije loše. Meni su u stvari najgrđe njegove zlatne palme u Kanu.

Heh, ako pod chick mislis na female protagonist, onda okej. :)

Pa nije, ja jos pomalo razmisljam o Benijevom videu, film je malo enigmaticniji od Sedmog Kontinenta, jer naoko nema motiva, razresenja, vrlo je ambivalentan. Na primer, onaj kraj, kako to tumacis? Kao isplaniran potez psihopate ili neki iznenadni napad savesti? Ja sam pre za prvo.
I dopada mi se izbor glumca u naslovnoj ulozi, lepo, blazirano lice, taki su najbolje psihopate (We Need to Talk About Kevin, npr) :) momak glumi i u original Funny Games, ali ja sam gledala samo americku verziju, i popizdela sam. Haneke se inace bavi psihopatologijom i bezumnim, besmislenim aktima nasilja, ali ovo mi je bas bilo previse iritantno.

Ja bih Benijev Video, recimo, uporedila sa Alexandrinim Projektom, pre nego sa Elle.