• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

Da znam poentu kraja vjerovatno bi mi i film bio bolji :)

Pretpostavljam da je puna sociopatija postignuta kad su mu i roditelji tek stvari, praktično dio namještaja ili domaće životinje.

Ali to me uvijek i odbija kod filmova, totalna neuniverzalnost događaja. Sem ako u stvari svi sanjaju o tome a ja blento izvisio :)

Priča ne može da me uvuče ako je u pitanju nešto specifično što ne može da se desi svakome. Plus je naravoučenije viđu što nova sokoćala čine od čeljadi, a heroin loš i nikakav.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Ni roditelj nije puno bolji, ko bi normalan uradio onako?? Otac je centralan za ono sto je Beni postao, represija, potiskivanje osecanja kod sebe i ostatka nevesele porodice.

Tesko da Beni i familija mogu biti univerzalni, bar po svojim postupcima, mali uradio sta je uradio, a oni ga jos caste egzoticnim putovanjem. Osim ako element univerzalnosti nije kapitalizam i potrosacko drustvo koje kupuje ljubav obasipajuci podmladak stvarima za zanimaciju, koje mu prave drustvo umesto roditelja. Sama psihologija i dinamika porodice jeste iskrivljena, mracna i preuvelicana verzija otudjenog i distanciranog pojedinca u modernom drustvu.

Samo da dodam da je ovo naravoucenije situacija kokoska/jaje, jesu li nova sredstva komunikacije od osobe u razvoju nacinila otudjeno i neempaticno bice, ili vec ostecena licnost zbog porodicne dinamike bira da bude okruzena nezivim stvarima umesto zivim bicima, virtuelna realnost mu realnija od stvarnog zivota, a interesovanja morbidna.

Krsta Klatić Klaja

Za Hanekea vjerovatno jesu, sem ako neko ne iskopa da je lik neki komunista ili anarhista, jer i u Funny Games mediji prožimaju čitavu stvar.

Misim, ja bar nisam vidio da Haneke polazi od nekog socijalnog konteksta da bi objasnio nasilje, no je to više zatrpavanje s ekrana i onda izlazak iz ekrana u stvarnost.

Bunjuel kao ljevičar odma bi reko ko je ko, Punišić iz Frankove Španije, ambasador švercer kokaina, pa bi onda počelo nasilje

Dybuk

Dybuk

Big Bad Wolves

Duo koji je doneo Kalevet (Rabies) ponovo plese na tromedji horora, trilera i komedije. BBW necu nazvati hororom, mada neke kritike upucuju na to (babi milo, itd)
Trebalo mi je nekoliko godina da pogledam ovaj film, i na kraju nisam razocarana. Kombinacija specificnog humora, ne- PC socio-politickog komentara (suzivot sa Arapima), nasilja i jalovosti osvete, ovaj sporogoreci triler je zabavno i zanimljivo iskustvo. Preporuka!

Krsta Klatić Klaja

Frantic (1988, Roman Polanski)

Sem što ima sve sastojke za dobar film, izgleda kao da nema glavnog kuvara! Sve je blijeda sijenka onoga što Polanski može, a završetak filma je i totalna glupost. Doduše, film uopšte nije dosadan, ali nije dosadan kao B triler a ne ono što očekujemo. Supruga Polanskog započinje sličnu spiralu sa Fordom kao kasnije s Depom u Devetoj kapiji, ali samo poređenje ove dvije glumačke dinamike pokazuje nezainteresovanost Polanskog da nas stvarno uvede u priču.

Super postavka, u Parizu kidnapuju Fordu ženu teroristi, ali mu Francuzi baš i ne vjeruju jer u Parizu žene uvijek nestaju s nepoznatim muškarcima, se la vi. Super djeluje na papiru, ali Polanski ovo nije iznio kako treba.

Petronije

Meni je u sećanju ostao kao odličan, ali verujem ti jer je to bilo pre 20-ak godina. Nisam ni znao da je to Polanski.

Krsta Klatić Klaja

Pa da, u odnosu na neke druge ovo je vrlo dobar film, ali za Polanskog je pad. Praktično ništa originalno, mogo i Dolf Lundgren da odigra.

Krsta Klatić Klaja

NGboo

In Search of the Exile - eksperimentalna fantazija vrištećih boja.

The Wounded Angel
- tetraptih o surovoj stvarnosti odrastanja u postsovjetskom Kazahstanu inspirisan istoimenom slikom Huga Simberga.

The Garbage Helicopter - deadpan (s naglaskom na dead) roud-muvi komedija iz Švedske, negde na tragu ranog Džarmuša.

Truman

Одгледао Емануелу 3. Трећи филм са Силвијом Кристл значајно подбацује у односу на прва два. Француски је заправо овде једина ствар која је заиста секси. Остало је занемарљиво, није вредно уложеног времена.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Krsta Klatić Klaja

Godspeed (2016, Mong-Hong Chung)

Reditelj odličnog Shi Hun-a snimio baš čudan krimić, koji više ima uvrnutih komičnih elemenata i ozbiljne drame no obračuna narko mafije.

Najveća šeprtlja treba da odnese paket na određeno mjesto, i uđe u stari taksi i prevali stotine kilometara. Ovaj dvojac je okosnica filma i sve se vrti oko njihovog odnosa.

Ali ono što dodatno intrigira je izgleda namjeran otpozdrav Nikolasu Refnu.

Naime, film počinje epizodom glumca koji igra Anđela osvete u Only God Forgives, i čak dominiraju crveni tonovi u kadru, kao i u Refnovim filmovima, a engleski prevod Godspeed (Yi lu shun feng) još dodatno aludira na to.

Mada mi veza nije sasvim dokučiva u ovom trenutku, sem što je Refnov Anđeo bio starozavjetni, a ovdje stvari stoje drugačije, jer je stari taksista mnogo realniji lik,sasvim drugačija "moralna vertikala" u odnosu na Refnovog dželata.

Sve u svemu, vjerovatno će me ovo zabavljati i narednih dana.

Krsta Klatić Klaja

Que Dios Nos Perdone (2016, Rodrigo Sorogoyen)

Mogao bih da potvrdim da je hajp opravdan. Film je brutalno režiran, izvanredna dinamika, ulazi duboko u likove, sve je tu, čistokrvan triler, maltene horor...
... ali frojdistički temelji prosto me tjeraju da se drastično distanciram od zanatski skoro besprekornog filma. To jest, ovo je na svaki način prećeran prikaz odnosa sinova i majki, gdje ispada da su žene krive za sve što odrasli konji čine.

Ovo ne smeta nešto mnogo tokom gledanja, ali kad premotate film malo ostavlja loš ukus u ustima.

Ali onom kome ovo ništa ne smeta dobiće trilerčinu koja na više nivoa drži lekciju otupjelom Holivudu. Čak i La Isla Minima može da mu čisti cipele.  Jedino ta psihoanaliza je bespotrebno ućerana u gotovo sve.

Možda je to nekad imalo smisla, ali odavno najbolji trileri, poput Jaganjaca ili Sedam, nemaju antagoniste frojdističkog već intelektualnog tipa i to je znatno bolji pravac razvoja.

Dybuk

Ooh, leeepo! Nasao na piratu, ili?

Krsta Klatić Klaja

Stajalo mi na disku jedno dva mjeseca pa se više ne sjećam, al ima neki rip na piratu.

Budući da ima srpski prevod mora ga biti svuda.

Krsta Klatić Klaja

To je to! Hvala na super filmu :)

Krsta Klatić Klaja

Kong Skull Island je prvi film u kojem mi je glumac John C. Reilly bio simpatičan.

Stvarno super dio filma je kad on, zatočen na ostrvu od WWII, Amerikance iz sedamdesetih ništa ne konta, jer koliko on zna Rusi su saveznici.

Ovaj komični sudar dvije generacije Amerikanaca ima podosta ljevičarske subverzije za jedan blokbaster.

Borbe džinovskih životinja sasvim ok, not my cup of tea, ali su mi bile bolje od kleša supermena i betmena.

Komi zlobnici bi rekli da su namjerno izabrali reptile da predstavljaju kapitalizam!

Probo sam i Logana, al baš mu dosadan početak, plus ništa ne kapiram jer nisam gledo prethodne filmove. Vrijedi li uopšte da pokušavam?

ridiculus

Reptili, a posebno zmajevi, mogu biti simbol odredjenih aspekata ljudske prirode u bilo kom dobu, i nemaju nikakve veze sa kapitalizmom. Zmaj bi pre bio robovlasnik, pod uslovom da želi da se iko mota oko njegovog blaga dok spava (što je neodrživo, priznajem). Ali po ostalim odlikama čisti despoti. Patuljci su beskrajno veći kapitalisti no reptili!

U stvari, htedoh da kažem nešto u odbranu Džona Si Rajlija, ali ne mogu da se setim... :cry:
Dok ima smrti, ima i nade.

Krsta Klatić Klaja

Patuljci su sitna buržoazija, reptili krupna! Uostalom, zar protivrječiš Dejvidu Ajku, mojne te Truman čuje.

ridiculus

Da se zove Dejvid Jak, pa da vredi protivrečiti! Ovako...bah. U stvari, haj-ho, haj-ho...

Sent from David Icke's phone using Control your enemy's mind
Dok ima smrti, ima i nade.

Dybuk

John C. Reilly je kralj - vrhunske sporedne role, diskretni heroj.

Krsta Klatić Klaja

On i Ferel su pošast! Seta Rogena bih radije gledo.

Jest da je Rajli imo poneku dobru epizodu, al dueti s Ferelom su užas.

Dybuk

Aha, da Ferel je bzv. Gledala sam ih zajedno samo u Stepbrothers. Rajli je bolji u dramskim, tragicarskim ulogama.

Setih se jos jednog vrhunskog epizodiste, William H. Macy. Ali pazi, ne samo da su im uloge sporedne nego nemaju ni neka zvucna, lako pamtljiva imena, haha.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Krsta Klatić Klaja

Rajli kao bubnjar znatno popravlja stvari, ali Ferel kao starija telenovela verzija Nebojše Stefanovića big no-no!

Krsta Klatić Klaja

Personal Shopper sasvim dobro filmče. Ima tu malo francuskog proseravanja, ali sveukupno pozitivan doživljaj.

Lako je moglo i nedybukovski horor da ispadne, ali kraj mu je zapečatio sudbinu kao drame s nekoliko solidnih horor scena.

Istovremeno je zbog toga film prilično neujednačen, sastavljen podjednako od intrigantnih i sasvim blijedih scena, pogoto onih gdje se razmjenjuju sms poruke, a u ovom filmu ih je bilo bar stotinu.

Stoga je i učinak polovičan, ali film je dovoljno kratak da nije toliko strašno. Meni je više otvoreni zbunj kraj više smetao, i poslovična francuska sterilna režija.

Dybuk

Ha, a ja mislila to neki chick flick :) Pogledacu.

Krsta Klatić Klaja

Zamalo ćikflik!

U stvari, ima sve elemente koje volim, ali su mi predstavljene na neki suv način.

No, hororične scene definitivno vrijede, vrlo su specifične, artističke.

NGboo

Pieles (Skins) - uvrnuta, satirična, crnohumorna, podrugljiva, uglađeno-groteskna drama obećavajućeg reditelja Eduarda Kazanove koji je uspeo da zavede tri glumice iz novijih filmova svog producenta Aleksa de la Iglesije (jedna od njih ima zamenjena dva telesna otvora kao u nekoj neslanoj šali).

Dybuk

Personal Shopper, odlucila sam da ovo jeste horor :lol: kraj nista ne menja, jer ona komunicira sa duhom, poput Igoa. (pisem ovde da se nadovezem na Batu)
Film je sav fluidan i krosover nekoliko zanrova, ali onostrano jeste 'oror teritorija, ma kako tema bila tretirana.
Ako je Lake Mungo horor sa svojom tihom jezom, nagovestajima i prikazama, i ovo je.
Lepo uradjen film, prijao mi je i Kristen je ubedljiva u ovoj ulozi. Ostaje nedoumica oko drugog entiteta, ko je, sta je, itd.

Krsta Klatić Klaja

Indoktrinirali smo Dybuk da prihvati ove mlitave horore!

I ja sam ga reprizirao sinoć, doduše sms scene i još ponešto sam skipovao, i bolji mi je na drugo gledanje, mada je film tako škrto spakovan da čovjek poželi malo praznog hoda, da priča prodiše.

Sem razvučenog smsa sve ostalo je zbijeno, i otprilike sam ga shvatio kao sukob konzumerizma i licemjerne pop industrije, s jedne strane, i pokušaja da se to prevaziđe, vrlo nespretno kroz tehnologiju od Morzeove azbuke do traženja smisla na youtube-u i četovanja s duhovima.

U suštini, junakinja je pogubljeni milenijalac, koji tek sa zadnjom rečenicom polako probija sve te lažne opne, i ne znamo gdje će konačno da završi.

Bilo bi lijepo, kad je već ovo nezvanični sikvel Clouds of Sils Maria (2014), u smislu da Stjuartova isto igra asistentkinju nekoj selebriti ličnosti, da dobijemo i trilogiju.

Krsta Klatić Klaja

Badlands (1973)

Ovo je jedan od filmova koji nekako bolje zvuče na papiru nego usnimljeni. U pitanju je izvrtanje Boni i Klajd, oduzimajući svu kul emocionalnu, holivudsku iluzornu dimenziju, ostavljajući samo nenormalni kostur ispod toga. Jer gledaoci su obožavali Boni i Klajd, iako su ubijali ljude, i ovdje je ta čarolija na neki način oduzeta, ali ostaje istovremeno bajkovita, možda na beki linčovski način.

Naravno, ispašće po scenoslijedu da je Linč kraduckao od Malika, mada mi je Linč znatno zanimljiviji. Badlands je film koji poentu ima duboko ukopanu, i zato je loše prošao kod publike, jer je toliko distanciran, proračunat i hladan da je rođen za neku filmsku analizu, ali nije baš lagan za gledanje. Zaslužuje respekt, ali ne i divljenje.

Straw Dogs (1971)
Zato ovo rastura! Ne znam zašto sam izbjegavao ovo da gledam, možda i zato što su analitičari na totalno neki drugi način opisivali film, koji je takva bura, mećava, ludlo.

Sam u kući za odrasle!

Dybuk

Haha, ma ne, samo pokusavam da budem objektivna; film je genre fluid-an  ;) ali ima tu dovoljno horora da mu se nalepi i ta etiketa.

U stvari, jako mi je prijala Kristen milenijalka, celi seting, visejezicnost i tako. Ni sms prepiska mi nije smetala, na koncu imamo vec trend "social network" horora koji se svodi na voajersko buljenje u monitore zrtava.

Nisam Gledala Clouds....ali cenim da nema horor elemenata?

Krsta Klatić Klaja

Nula horora, da. Asistentkinja je glumici/divi koja je maltretira i to je sličnost. Može da posluži kao razrada kompletnog lika iz PS.

Josef K.

And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Krsta Klatić Klaja

Ne još! Od Malika maltene ništa.

Dybuk

Que Dios nos Perdone - vrlo dobar triler, sa odlicnim likovima, neophodnom patologijom koja daje zacin ovakvim filmovima, ali brate, mnogo razvucen, i prilicno traje.

Krsta Klatić Klaja

Pa naravno, toliki poremećeni testosteron all over the place :)

Dybuk

Lepo receno. Ali, valjalo je to malo pritegnuti i sputati...err... :idea:

nego, sta je na kraju radila dominantna majka, tukla ga I seksualno zlostavljala....sve rekose al ne pustise padrea da dovrsi pricu o detinjstvu scrawny oltar boja.

Krsta Klatić Klaja

Čijem djetinjstvu? Svi su šuntavilo :)

To je neki klasični pristup less is more. Ako previše opišu ne ostaje ništa gledaocu da učita.

Zovu to prazan simbol, a dal je efektan ko će ga znati, meni sve manje.

Dybuk

Serijskog ubice.

Jesu svi, posebno mi preteran onaj mucavi detektiv* sa pokusajem silovanja :shock: ovaj kavgadzija jos i "najnormalniji".

Bogami, malo su sta ostavili mashti, pa zato kazem da se nisu morali suzdrzavati i u tom delu filma.

*inace lici na Dastina Hofmana kad metne naocari :)

Krsta Klatić Klaja

Silence Martina Skorcezea je kao da ga je neko klepio mokrim šotrom. Da li to italijanski katolik zaglupavi kad se dohvati religijske teme, još stradanja hrišćana u Japanu 17. vijeka, ili je neki drugi razlog, ostaje misterija.

Meni je i onaj budistički njegov film bio krš, dok je Temptation bio dobar, mada je vrijednosno drugačiji od Silence.

Silence na momenta pokušava da stvori savremenu dilemu, kako slabi zapadni hrišćani da uče od svoje znatno požrtvovanije braće, kako proizvesti vjersku renesansu štatijaznam, dok Japanci koji ih progone na koji tren zaliče na cinične provokatore kakvih danas ima na svakom koraku.

No, film samo stremi tome a ostaje Šotra do kraja, skoro TV kvalitet, bez prave dubine, poluamaterski. Baš čudno zvuči da je na ovome Skorceze radio decenijama.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Dybuk on 04-05-2017, 17:54:47
Serijskog ubice.

Jesu svi, posebno mi preteran onaj mucavi detektiv* sa pokusajem silovanja :shock: ovaj kavgadzija jos i "najnormalniji".

Bogami, malo su sta ostavili mashti, pa zato kazem da se nisu morali suzdrzavati i u tom delu filma.

*inace lici na Dastina Hofmana kad metne naocari :)
Meni ubica nema smisla, od polnog organa do karakteristika žrtava, ništa mi tu nije jasno, sve je to neka Fulci Ripper zaebancija od psihologije.

Ili ne kontam, ili čekamo Sina da dešifruje :)

Dybuk

QuoteFulci Ripper zaebancija od psihologije.

Da!

Pazi, dosta mi je ovo licilo na Sedam, pa malo Psiha (odnos sa majkom) pa taj katolicki fundamentalizam, i po tom pitanju duboko podeljeno drustvo.
Imas ih sto klece u crkvi po vasceli dan, docekuju papu na 40+ stepeni, a istovremeno imas gej parove po filmovima i serijama, konkretno ovde teske cinike kad se pomene religija, anti papske demonstracije itd.
Meni se u stvari jako dopada sto toliko insistiraju na religijskoj neurozi u svojim filmovima, jer to je kod njih ozbiljan izvor frustracije (ovde seksualne)
Pa i majka ubice je predavala neku veronauku, te ja ne bih film posmatrala kroz prizmu mizoginije koju si gore pomenuo, nego bas kroz kritiku religioznosti i represije koju to nosi.

Jesi li video da se baba (majka ubice) zagonetno smeskala kad su detektivi razgovarali sa njima u onom restoranu posle mise? Da nije ona sve vreme znala sta joj sin radi?

Ako nisi gledao Fulcijev Don't Torture a Duckling, preporucujem, tu je malo udario po religiji. Mada, meni motiv ubistava u tom filmu totalni cop out, al ajde.

Krsta Klatić Klaja

Pojede mi forum poruku, bah... U svakom slučaju su nabacali sve što može pa ti pogađaj. Bez oca, majka mu je i ljubav i suparnik, isprva nije ubijao no je počelo slučajno. Moguće je da je od početka u edipovskoj vezi i da je njena bolest to zaustavila.

A religija dodatan sloj. Gledo Duckling, mada slabo se sjećam detalja. Sve mi je to podjebavanje religije no ozbiljno bavljenje njome.

Konzervativci snime film o ateistima manijacima, kao hipik ubica u Prljavom Hariju, i tako se časte međusobno, a nijedna priča nije realna.

NGboo

Ghost in the Shell (2017) - impresivno-kičasta imitacija sa predivnim telom, ali duha ni za lek...

Filaret

La mort de Louis XIV ака Смрт Луја XIV

http://www.imdb.com/title/tt5129510/

Последњи дани Краља Сунца, без патетике и без историјског осврта на његов живот и владавину. Једноставно, филм о смрти моћи која се тада од лава претвара у кловна док хијене крећу у лов за мрвицама привилегија и утицаја, богатством и синекурама. Док краљ полусвестан и са гангренозном ногом лежи на самртној постељи, његов лични лекар га моли да ухапси другог лекара који би краља другачије лечио. Попови и архитекте се боре за сопствену важност, али монарх је још жив па морају да аплаудирају и кад успе да нешто сажваће.

Костими су раскошни у најпозитивнијем смислу, све са гротескним перикама и вештачким младежима, дијалози театрални и учтиви, а "Трифоов глумац" Жан-Пјер Лео феноменалан као Луј. Нек поживи колико му је дато, али просто човек мора да помисли како би било лепо да му је ово последња улога. Нарочито су занимљиви разговори лекара о тадашњим методима лечења.

Наравно, многе ће одбити сама тема јер читав филм један човек умире и труне у мраку, други не воле тзв. филмове епохе итд, али ко се одлучи да га погледа неће зажалити. И поред хода на ивици морбидности, лепота и театрална отменост не могу да му се порекну.

Krsta Klatić Klaja

Realive (2016, Mateo Gil) 7.5/10

Zanimljiva tema, obrađena ne baš po mom ukusu, suviše milenijalske plitkosti, no ako je njima film namijenjen može biti poučan.

Rasplet je interesantan. Ok, zamrznu te zbog smrtonosne bolesti, da bi te odledili onda kada mogu da te srede za novi život. No, da li je to baš ono što ste htjeli.

Budući da je skoro komplet film u nekom Ex Machina lab prostoru, ko to voli nek se baci na Realive, koji ponavlja neke teme, ali budući da ovdje lik nije potpuno artificijelan on reaguje na sasvim suprotan način od AI u Garlandovom filmu.

Ovo je, naravno, i obrada frankenštajnskog mita.