• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Tex Murphy

Rekoh li ti ja? Batali tog Farsa fon Trira i okreni se Ilaju Rotu  :twisted:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ginger toxiqo 2 gafotas

...da pohvalim/skrenem pažnju na dva zbilja baš dobra spaghetti western ostvarenja Duccija Tessarija-A PISTOL FOR RINGO i   RETURN OF RINGO sa Giulianom Gemmom u naslovnoj ulozi...za razliku od ćutljivih giallo uradaka, Tessari ovde pravi izrazito verbalne western drame, ali kako poseduje izuzetnu režisersku veštinu( koja je ovde, kao i u većem delu žanrovske italo kinematografije, ometen skučenim budžetom), on uspeva da dramski elementi ne uspore ili sputaju western akciju...oba naslova su očito snimljeni back-to-back, desetak glumaca, izuzev G.G., glumi različite uloge, a u nastavku RETURN OF RINGO, koji je za nijansu bolji i kreće se po prepoznatljivoj noir matrici, dodatna stilizacija je samo poen više...i da, Giuiliano Gemma ima jak presence...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Death Wish

ja bih se slepovao uz prethodni post, i preporucio film Duccia Tessarija BEYOND JUSTICE.

RUTGER HAUER igra detektiva koji treba da spasi nekog otetog decaka iz ruku decakovog dede (OMAR SHARIF) koji je arapski sheik!
Rutger odlazi u pustinju da nadje klinca i pri tom se predstavlja kao trgovac oruzjem.

kultna scena je kada on pregovara u satoru sa ratnicima oko prodaje oruzja, na sta mu vodja bande kaze:"Ja mogu sada da vas pobijem sve i da uzmem oruzje."
na to Rutger kaze: "Kao sto je moj pradeda imao obicaj da kaze, (izvadi bazuku i uperi u njega) - Go ahead, make my day!"

muzika Ennio Morricone

pomalo nekonzistentan i dramaturski i rezijski, ali ipak nadasve ok film!
Pol Kerzi ne oprasta!

Ghoul

Quote from: "Death Wish"na to Rutger kaze: "Kao sto je moj pradeda imao obicaj da kaze, (izvadi bazuku i uperi u njega) - Go ahead, make my day!"

lepo zvuči, ali ODAKLE, zaboga, 'izvadi bazuku'? nosio je sakrivenu uz nogavicu?
https://ljudska_splacina.com/

Death Wish

trguje oruzjem...
arapin razgleda, a rutger ima jednu napunjenu za  ne daj boze
:wink:
Pol Kerzi ne oprasta!

ginger toxiqo 2 gafotas

...reprizirao sam veličanstvenu low- CGI-content akcionu komediju, odd couple adrenalinski tobogan odličnog teksta i najpreciznije moguće režije- možda i poslednje pravo studijsko remek-delo sa početaka devedesetih-THE HARD WAY neprežaljenog begunca iz A-sveta Johna Badhema...a tu su i James Woods, Michael J.Fox, Stephen Lang, Annabella Sciorra, Delroz Lindo i minijaturna Christina Ricci...film superioran sa koje god tačke gledišta mereno...

ginger toxiqo 2 gafotas

...WHITE LANE FEVER, iskrene hvale vredan raniji rad Jonathana Kaplana...svedena, ali uverljiva i uspela 70s akciona drama o nevoljama small time kamiondžija u kandžama zle korporacije...efektan, filmski pismen, konsekventan u izrazu esej na jednu od omiljenih USA tema tog vremena-one against the world...zanimljivo je što su svi iole bitniji režiseri novog američkog filma karijere otpočeli iskreno levičarski intoniranim ostvarenjima...u ovom, jednom od ponajboljih iz tog korpusa, glume Jan Michael Vincent&Kay Lenz...

...sve u svemu, well-deserved immediate standing ovations!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

...sve preporuke za kostimiranu dramu THE PAINTED VEIL Johna Currana sa Naomi Watts, Edwardom Nortonom i Lievom Schreiberom, ekranizaciju romana W.Somerseta Maughama...malo sam se pribojavao zbog Curranovog prethodnog uratka WE DON'T LIVE HERE ANYMORE koji je patio od jalovog artistichke cerebralnosti... jeste da pricha o preljubi sa jakim shirim, istorijskim fonom predstavlja pomalo ziherashki, Academy award materijal, ali THE PAINTED VEIL je ubedljiva drama na tragu Merchant&Ivory produkcija po delima E.M.Forstera i Henryja Jamesa, ali lishena beskrvnog akademizma...u svakom pogledu, oybiljan naslov i ochito film vishe/visoke klase...

blasphemer

Paited Veil gledao pre par meseci, nisam bas bio odusevljen. Momova prica je dobra za citanje, ali i nije nesto za filmovanje. Film mi je sasvim prosecan, iako je gluma Edvarda Nortona i Naomi Vots odlicna.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

ginger toxiqo 2 gafotas

..upravo sam odgledao veoma frišku japansku animiranu extravaganzu PAPRIKA, tematski gledano, remix vrlo dobrog uratka Josepha Rubena DREAMSCAPES...ova PAPRIKA je zadivljujuće maštovita, vizuelna kultura filma zaista ostavlja bez daha, ali krupna zamerka je konfuznost priče...naime, PAPRIKA zapinje na istom mestu gde i većina filma koji put ka originalnosti vide u bavljenju oniričnim...onirizam jeste nadahnjujući začin u dobroj priči, ali često ga je teško dovoljno pregledno a osobeno i precizno transponovati u filmski jezik...dramaturgija sna( i sve u vezi sa fenonenom 'noći') je, kanda, nešto što se opire dramaturgiji filma...thus, PAPIKA dobacuju otprilike dokle i THE CELL(Lopez&Vaughn&D'Onorfio...)...a ni to nije tako loše, mada im narečeni DREAMSCAPE beži samo tako!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

... umerena preporuka za FUR: AN IMAGINARY PORTRAIT OF DIANE ARBUS Stevena Shainberga...za svaku pohvalu je što Shainberg biografskom filmu o nekonvencionalnoj ličnosti pristupa krajnje nekonvencionalno, postmodernistički apstrahujući jedan događaj, jednu vinjetu iz njenog života, domaštavajući i slobodno interpretirajući taj događaj kako bi opisao duševne turbulencije čuvene fotografkinje...problem je što su ta duševna stanja veoma nefilmična te letargija, kao posledica svega toga, gura film u arty-farty zabat...ta letargija je razumljiva ako se pogleda profil osobe kojom se ovde bavi, ali je zbunjuća ako se uzme u obzir prethodni Shainbergov film, koji ga je i preporučio za režiju KRZNA, a to je poletna komedija na temu S/M ludila  u dvoje, THE SECRETARY sa Maggie Gyllenhaal, Jamesom Spaderom i Jeremyjem Daviesom u glavnim ulogama....Shainbergovo KRZNO donosi još jednu ulogu na mestu Nicole Kidman, ali čini se uz dosta preuzimanja gotovih rešenja iz SATI, recimo...

...KRZNO nije film koji teče sam od sebe, nije film koji se lako dopada, nije film koji u trenu utrčava u top-10 filmova godine,ali jeste  film suptilnog tkanja i sa dosta sadržaja, kao  i uočljivih mana i svakako mu treba pružiti šansu...

***Robert Downey, Jr. je gotovo čitav film prekriven finim  i koloristički diskretno izvedenim krznom...

Milosh

Uf, upravo sam pogledao Next (2007), i potpuno mi je jasno zašto je pukao na blagajnama. Ovo više nalikuje na pilot za seriju koja je otkazana odmah posle te iste pilot epizode. Li Tamahori se potvrđuje kao jedan od najnekompetentnijih reditelja u mejdžor produkciji, a posebno kada je reč o akcionom trileru; Kejdž i njegova perika su urnebesni duo, Džulijen Mur je na autopilotu, a jedino je bilo lepo ponovo videti Džesiku Biel u većoj ulozi. Deja vu je, uz sve svoje probleme u poslednjoj trećini, daleko superiorniji film, a čak je i bezvezni Paycheck gledljiviji od ove papazjanije. 1+
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Shozo Hirono

A BIG BANG LOVE JUVENILE (2006) T.Miike

Post-apokalipticka vizija buducnosti smestena u instituciju za prevaspitanje kriminalnih prestupnika osudjenih za najteze zlocine,vidjena ocima Takashi Miikea,je jedan od njegovih najambicioznijih poduhvata.Lepo je videti kako reziser prolazi kroz najrazlicitije uticaje,od T.Kitanovih muzicko-scenskih vizura iz Zatoichia,preko klaustofobicno-scenski siromasnih,ali narativno-poetski bogatih dramskih zahvata Von Trierove Dogme,pa sve do Kafkaskijanske surovosti Parkerovog zatvora u Midnight Expressu.
Kroz sve to Miike nosi duboku budisticko-religioznu mistiku azijskih zemalja....sve to ne treba da zavara fanove njegovih prethodnih filmova,jer i A Big Bang Love poseduje sve taboo elemente koje su ga ucinili besmrtnim kod zapadnjacke publike(tu racunam i nas !),znaci...super cool nasilne scene,fantazi-horor-animacione isecke,surealne vizije,homosexualni kontexti(a koji ih filmovi o zatvorima nemaju ?!),tu je cak i interesantan ubistvo-istraga zaplet,koji ovaj film cini jos dinamicnijim !

4 out of 5

Ghoul

BIG BANG LOVE, JUVENILE A
T. Miike
4
najlepši, i jedan od naj-najboljih miikeovih filmova.
ujedno, možda i 'najčudniji', i najmanje crowdpleasing: ICHI-paljevine biće zbunjene i smorene ovom extremno-arty rutom kojom se miike kreće već neko vreme unazad, ne jebući živu silu pritom, a BIG BANG je za sada najextremniji u svojoj hermetičnosti i formalnim extravagancijama.
stvarno unikatan spoj distanciranosti i emotivnosti, vezanosti i otuđenosti i od likova i od priče... a sve kroz prizmu emotivnosti koja već svojom homoerotičnom prirodom dodatno (može da) odbije čak i one koji bi se inače, možda, probili kroz sve zahtevnosti i idiosinkrazije ove priče i eliptičnog, fragmentarnog načina na koji je ona ispričana.
kao i uvek, tako i ovde: trud se isplati – ko više uloži, više će dobiti.
u svakom slučaju, IZUZETAN film kome nije nemoguće da ću, na 2. gledanje, povećati ocenu.
uz sve ostale kvalitete, BIG BANG LOVE ima i, verovatno, najbolji soundtrack u bilo kom miikeovom (pa i šire) filmu tako da, čak i ako sasvim isključite mozak i samo se prepustite zvucima i slikama koje je miike i ovoga puta carski zamesio, YOU'RE IN FOR A TREAT!

film je, inače, veoma ženeovski (ne mislim na žan-pjer ženea, već na žana ženea, koga baš juče, slučajno, dimzel i ja prizvasmo u razgovoru), za slučaj da to ime bilo kome ovde nešto znači, a naročito da znači – preporuku. for the record, GOSPA OD CVEĆA me smorila posle 60ak strana, QUERRELLE posle 30ak, fasbinderov film sam istrpeo do kraja, ali ga zaista ne volim – međutim ovo, ovo miikeovo, dammit, deluje kao prva zaista efikasna ženeovska adaptacija, po duhu barem, ako ne po slovu.
sve je tu: spoj kriminala, lepote, zločina, uklete romanse, pesničenja umesto milovanja, milovanje kao nasilje, stezanje vrata kao ultimativni erotski čin, vešanje, ubice koji su u duši samo otuđeni, ranjeni pesnici... extravagantne metafore, ovde vizualizovane pa time još začudnije za mediokritetsku publiku (mada je uloga te majanske piramide, i svemirske rakete, sasvim adekvatno objašnjena u samom filmu)... puno znoja i krvi, puno kiše, začudo – nimalo sperme... ali to je to... u suštini...

GHOUL'S SEAL OD APPROVAL!!!
:!:

Meho Krljic

Al ste me napal'li. Skidoh ga juče i izborih se sa kodecima posle dosta napora tako da smeram da ga danas pogledam.

Shozo Hirono

Takashi Miike pravi po par filmova godisnje,sjajna je stvar da ima snagu filmskog udarca iznova i iznova,usponi i padovi su normalni,ali ovaj je winner all the way !!!!
Sledeci koji lovim je ovaj najnoviji Django,koji je u post produkciji,u kome glumi ni manje ni vise Mr.Quentin T.

blasphemer

Skinuo sam nocas A Big Bang Love Juvenile u nekom shugavom MKV formatu (pusta ga Media Player Classic). Ne bi bilo problema da film nema on screen nemachki titl, a ja ne znam nemachki.  :cry:
Zato molim nekog dobrog forumasa za engleski titl. Hvala unapred.  :)

Meho Krljic

Quote from: "blasphemer"Skinuo sam nocas A Big Bang Love Juvenile u nekom shugavom MKV formatu (pusta ga Media Player Classic). Ne bi bilo problema da film nema on screen nemachki titl, a ja ne znam nemachki.  :cry:
Zato molim nekog dobrog forumasa za engleski titl. Hvala unapred.  :)

Blasphemer, skinuo si isti fajl kao i ja. On sadrži oba titla. Skini i instaliraj ovaj plejer

http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

Tu imaš i kodek i sve. Instaliraj ga i kad budeš iz njega puštao film,odaberi engleski titl i viola.

Ghoul

stvarno ne razumem ljude koji ne koriste crystal player, najbolji od svih za koje znam za divx: nema šta taj ne može da otvori!
a super je manageable!

Morticia

Koristim ga već tri godine i apsolutno se slažem! Crystal je perfekcija! A najviše hejtujem one mv-2 usere. :twisted:
You're dead, son. Get yourself buried.

Usul

Ja sam odavno izgubio volju da gledam bilo sta duze od 10 minuta na racunaru. Prihvatam samo varijantu - zavaljen u trosedu ispred TV-a sa dvd plejerom.
God created Arrakis to train the faithful.

blasphemer

Meho wrote:
QuoteBlasphemer, skinuo si isti fajl kao i ja. On sadrži oba titla. Skini i instaliraj ovaj plejer

http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

Tu imaš i kodek i sve. Instaliraj ga i kad budeš iz njega puštao film,odaberi engleski titl i viola.

Veliko hvala, dobri gospodine.  :!:

Sada cu se pozabaviti tim softverom.
Inace, nikad cuo za Crystal player, kao ni mv2 (pretpostavljam player). Skoro sve gledam iz Winampa ili BSplayera (koga volim jer se ne instalira!  :) )

Джон Рейнольдс

Imam Pioneer DV-380 i većinu DViX-ova gledam sa njega. One retke koje makina ne može da prikaže kako treba gledam opet na televizoru, pošto je vezan za komp, samo što zvuk ide sa kompjuterovih zvučnika. A plejer je, naravno, VLC.  :)

Ne volim da gledam filmove na monitoru, pa to ti je.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lenny

Meni je Next bio totalno zabavno smesan dozivljaj. Pocetak mi je bio skroz ok, u dobrom duhu devedesetih akcionasa trilera, premisa sa providjenjem je delovala potpuno smesno i uzasno me je zanimalo kako ce je odraditi kroz ostatak filma. Scena kada Kejdz bezi kroz kazino mi je bila dobra, romansa sa Djesicom malo wierd, ali sa nekim smesno pozitivnim prizvukom. Akcija posle je bila dovljno providna i smesna, a drzanje odradjivanja postupka njegovog gledanja u buducnost  je nebulozno smesno i zabavno.
A na kraju osecaj da su te izradili za pare za kartu, iako sam film gledao na jadnoj bioskopskoj kopiji.
 Ne desava se to tako cesto!  Pogotovo ne u ova vremena stripovskih blockbustera  koji sve vise lice na latinoamericke sapunice bez kraja.

lenny

Gledo F4 RoSS, Mr.Brooksa i Ocean's 13. Ne znam koji je bio dosadniji i gori. Na druga dva cak malo zadremo, nije mi se to dogodilo jos od vremena festa i onog kiarostamija.
Brooks je jos jedan nebulozno smesan pokusaj ozivljavanja duha devedesetih, koji samo potvrdjuje kakve su starudije Costner i Demi Moore. Ali ne na simpa nacin kao Next.
Ono Soderbergovo je neverovatno prljav i mnooogo doosadan pokusaj da se proda stylsh i coolness ne kao prilog vec kao glavno jelo. Za mene nesvarljivo, ali izlgeda da su momci uspeli. Tako kazu cifre.
Cetvorka je preuzela od Spiderman svu onu melodramaticnost, sa dosadnim dijaloskim scenama u kojima se razradjuju i izgladjuju ljubavni odnosi, ali sa mnogo slabijom akcijom.

Ovo leto boga mi nije pocelo mnogo zabavno!
Tu su ipak komedije i TRANSFORMERSI!

Shozo Hirono

Soderbergh ce se survati u Hollywoodsku provaliju uskoro gde ga vec ceka Brian De Palma !!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

...poonovo sa neoprostivo velikim zakašnjenjem sam odgledao još jedan podvig Kim Ki-Duka SHI GAN a.k.a. TIME...Kim Ki- Duk je još jednom, mada uz malo nesigurnosti i drhativije ruke no inače, pogodio pravo u metu i napravio ljubavnu priču za pamćenje...došlo je i do nekih bitnijih i uticajnih odstupanja- broj likova je uvećan a i ovaj film je verbalniji nego svi njegovi prethodni naslovi skupa... hrabar potez, smela promena koja ga je koštala malih ispadanja iz samonametnutog ritma( a rhytm divine, usudiću se da dodam)...

...viuzelna kultura je i ovaj put zaprepašćujuće spotless, a meni je jedino nedostajao glas Natache Atlas...

...dugo sam odlagao gledanje zbog straha od auto-pilot efekta, ali, dragom Bogu hvala, Kim Ki-Duk made me day...again...

Milosh

Pogledao sam (s baš velikim zakašnjenjem) Match Point Vudija Alena. Vrhunski film, najbolji još od odličnog Sweet and Lowdown. Možda je došlo vreme za Vudija da se ozbiljnije pozabavi dramama i da batali (ili makar da gurne u drugi plan) komedije. Istina, Match Point je tako postavljen film da je Alen mogao da igra i na kartu komedije bez previše izmena u zapletu, ali mislim da bi onda gledali znatno slabiji film. Ko je voleo Crimes and Misdemeanors (jedan od njegovih najboljih, po meni) neka obavezno pogleda, Match Point se može i posmatrati i kao varijacija slične priče iz nešto drugačijeg ugla (slučajnost nasuprot sudbini). Match Point pre svega vraća veru u perfektno napisan film, bez ikakvih rediteljskih, glumačkih i sl. trikova koji bi bili tu samo da pokriju neku rupu u zapletu ili loš dijalog. 4+

edit: progutana reč
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

mrkoye

jeste, ja najvise mrzim kad se glumci i reditelji petljaju u filmove, samo pokvare ono sto je napisano
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Milosh

Quote from: "Milosh"bez ikakvih rediteljskih, glumačkih i sl. trikova koji bi bili tu samo da pokriju neku rupu u zapletu ili loš dijalog.

Tex Murphy

Quote from: "Milosh"Pogledao sam (s baš velikim zakašnjenjem) Match Point Vudija Alena. Vrhunski film, najbolji još od odličnog Sweet and Lowdown. Možda je došlo vreme za Vudija da se ozbiljnije pozabavi dramama i da batali (ili makar da gurne u drugi plan) komedije. Istina, Match Point je tako postavljen film da je Alen mogao da igra i na kartu komedije bez previše izmena u zapletu, ali mislim da bi onda gledali znatno film. Ko je voleo Crimes and Misdemeanors (jedan od njegovih najboljih, po meni) neka obavezno pogleda, Match Point se može i posmatrati i kao varijacija slične priče iz nešto drugačijeg ugla (slučajnost nasuprot sudbini). Match Point pre svega vraća veru u perfektno napisan film, bez ikakvih rediteljskih, glumačkih i sl. trikova koji bi bili tu samo da pokriju neku rupu u zapletu ili loš dijalog. 4+

Hm, taj film već decenijama imam u kolekciji i nikako da se natjeram da ga pogledam. Ne volim drame, a od Vudija Alena sam gledao samo početak Another Woman i bilo mi je toliko dosadno da sam odustao. Ali, Meč poenu ćemo da damo šansu zbog Milosha, pa taman Skarlet Johanson glumila u njemu  :x
Genetski četnik

mrkoye

Quote from: "Milosh"
Quote from: "Milosh"bez ikakvih rediteljskih, glumačkih i sl. trikova koji bi bili tu samo da pokriju neku rupu u zapletu ili loš dijalog.

shala
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Milosh

Kastor

Voleo Crimes and Misdemeanors, obožavam Match Point. Harvi gledaj (ne garantujem grudi).
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Tex Murphy

Za nedostatak grudi sam pripremljen. Od Skarlet ćemo ih vidjeti tek kad urade onaj obećani film o Dženi Džejmison.
Genetski četnik

Ghoul

upekla ova zvezda, pa rekoh da pogledam neki mindless action flick, nešto sa pucanjem bez pevanja i mudrosranja.

prvo pokušah sa ruskim THE 9TH COMPANY, kao, ratni, iz avganistana; avaj, ni posle pola sata rutinskih, klišetiziranih situacija sa regrutima i njinom obukom, ne videh ikakvog hinta likova ili priče za koje bi me bolelo uvo. možemo pričati o 'slick production', možemo ga braniti zbog 'repertoarskih kvaliteta', možemo reći da to uopšte nije loše... problem je samo što NIJE DOVOLJNO DOBRO da bih mu posvetio 2 sata pažnje.

zato, uzeh –posle neoprostivo dugog odlaganja- da najzad pogledam NID DE GUEPES, onog francuza koji je kasnije uradio (osrednji) rimejk NAPADA NA POL.ST. 13.
uostalom, what could be more fun than watching hordes of shiptars being mowed down by machine guns?!
kao akcijaš za vruće popodne, ovo je super.
šteta što nije više exploatisao šiptarski angle, i što nije izvukao dovoljno poena iz zabavne premise o kriminalcima koji slučajno bivaju uvučeni u borbu sa pravim zlikovcima a na strani pajkana. svi likovi su baš nerazvijeni. kraj je prilično mlitav.
ipak, ovo je (hladna) limunada u najpozitivnijem smislu reči.

3

Ghoul

sta je lepo ABN gledo, i onda svima obznanio (sa zakasnjenjem!)

''na drugom kanalu drzhavne televizije (RTS 2), juce, u ponedeljak 25. juna 2007, prikazan je, sa pocetkom oko 21 h, film "Amazonke na Mesecu" (Amazon Women of the Moon) iz 1987. godine (reditelja je bilo nekoliko, a jedan od njih je Dzoe Dante  - - Joe Dante), omnibus-komedija, zapravo parodija na nekoliko zhanrova, ukljucujuci i SF ali i horor. Pojedini segmenti filma su crno-beli. Prevodilac je bio poznati srpski hororista Dejan Ognjanovic. U segmentu o Amazonkama na Mesecu, one trckaraju po nekim stenama, vazduha ima koliko god hocete, motor svemirskog broda je kao novogodishnja shtapic-prskalica a povremeno on goruca i kao upaljac okrenut ustranu, itd. - - divna parodija na najloshije i najjeftinije SF filmove iz 1950-tih godina.

Naravno, kao shto se vrlo cesto deshava sa SF, mnogi ljubitelji SF nisu znali za ovo, nije im bilo najavljeno, pa zato nisu ni gledali.''

Ghoul

gledo sam ELEMENTARNE CESTICE.
slabo je to.
skolski primer PROSECNE adaptacije, koja protrcava kroz neke epizode zapleta, a ne uspeva da uhvati duh i poentu dela koje ekranizuje.
da nisam cito knjigu, film bi mi bio jos gluplji.
on, zapravo, razotkriva ono sto mi je i ranije bilo jasno, da ulemek nije plot-driven pisac, da, stavise, ima vrlo problematicnu dramaturgiju, da je vise gonjen idejama i unutarnjim stanjima i filozofiranjem... od cega je vrlo malo preteklo u film, i on ostaje zarobljen u spoljasnjosti, ispred vrata ulemekovog sveta i svetonazora.

**
2+

ginger toxiqo 2 gafotas

...preporuka sa nešto debljom rezervom za najnoviji uradak arthouse ekstremiste Hala Hartleya- FAY GRIM...posle 10 godina, Hartley nastavlja priču predočenu u ipak boljem HENRY FOOL...ovaj put, Hartley se odlučio za špijunski triler sa izrazito posprdnim tonom...predmet njegovog podsmeha je paranoja koja potresa SAD nakon 11. septembra...Hartley se očito ludo zabavlja usložnjavajući teorije zavere, koje se nekako do kraja rasprostru preko pola planete; jedini problem, što u svom zanosu, nije poveo dovoljno računa o ritmu i bazičnoj filmičnosti same premise...iz nekog razloga, providna politička metaforičnost iz prve polovine ovog dela  kako se film bliži kakvom-takvom razrešenju poprima ozbiljniji ton, ali glumci se i dalje drže persiflaže, što iritira i zbunjuje; ipak Hartley ima dovoljno umeća i ukusa da priča ne sklizne u NE BEZ MOJE ĆERKE blato...za pohvalu je snappy i dosta duhovit dijalog, a prilika je da u jednom filmu uživate u ulogama moje all-time ljubimiceParker Posey, Jeffa Goldbluma, Saffron Burrows, Eline Lowensohn...a glavnu zamerku bih uputio na zbilja sirotinjsku elektronsku kameru kojom je FAY GRIM uprizorena...

ginger toxiqo 2 gafotas

...približno sličnih dometa je i francuska produkcija na engleskom jeziku A CRIME Manuela Pradala (režirao savremeni gangsterski mini-epic GINOSTRA, recimo), kamerni triler izveden u oblandi neo-noir drame...priča, sa već viđenom ali zanimljivom premisom, praktično ima samo tri lika (tumače ih sve bolji Norman Reedus, kanda pretplaćen na uloge zlosrećnika kojima neko ubija ženu, te plastično-hirurškim putem remixovana Emmanuelle Beart i Harvey Keitel, ponovo ocvali pastuv sklon golićenju i jazzu) i tu se, verovatno, i krije osnovni problem- premalo je ovde štofa dato za stotinjak minuta...kao posledica, ima praznog hoda, trilerski zaplet odlikuje šepavi ritam, što povremeno proizvodi odsustvo iskrenog interesovanja gledalaca za likove u čije muke gvire...ipak, film ima dostojanstvenu egzekuciju, izrazito je atmosferičan i nepretenciozan i New York je usnimljen prikladno i sa dosta svežine...

Tex Murphy

Pogledao sam vrlo odličan triler DERAILED (crippled avenger ga je spomenuo već na ovom topiku prije cirka dvije godine, na cirka devetoj stranici). Jes' da je u pitanju generička običan-porodični-čovjek-iz-srednje-klase-protiv-ludog-manijakalnog-psihopate priča, ali sve ostalo vrijedi.

Prvo, glumce su potrefili da ne može bolje. Klajvu Ovenu je ovakva uloga u krvi, to mu se vidi i po faci. Njegov lik je neko s kim možemo da saosjećamo, ali bogme kad zagusti totalno on ne ispada pussy nego uzima stvar u svoje ruke (da izvinete na izrazu). Vensan Kasel, s druge strane, još jednom impresionira i čovjek ne može da se ne zapita do kojih granica njegovo psihopaćenje može da ide. Dženifer Eniston je, moram ipak priznati, pomalo promašena. Iako mi spada među drage glumice, ipak nije uvjerljiva kao ova dvojica.

Film je sjajno tempiran, taman tako da ni u jednom trenutku nije dosadan (osim prvih nekoliko minuta kad možemo da pomislimo da je u pitanju neka užasna ljubavna priča). Situacija se stalno mijenja, kako kroz povremene plot twistove, tako i kroz fakat da je Kasel svaki put kad se pojavi sve bolesniji, tako da nikad ne znate šta će ludak sljedeće da uradi. Da je on bio u Vacancy umjesto onih mlitavaca, taj film bi bio čudo.

Eh, da - svi znamo da svaki triler mora da se završi tučnjavom između glavnog pozitivca i glavnog negativca u kojoj će pozitivac da ukoka negativca i film će da se završi fejd-autom uz pozadinske zvuke policijske sirene, tako da nikad ne saznamo kako je heroj uspio da uvjeri policiju u svoju priču (tim prije što policija već otprije sumnja na njega, a sad ima još jedno ubistvo na vratu). Ovde umjesto tog generičkog kraja imamo nešto sasvim drugo, tj. dodatni dio na kraju filma koji neću da spojlujem, ali jako mi se sviđa.

Sve u svemu - Začin C.
Genetski četnik

Tex Murphy

Pogledao sam Hard Candy. (SPOILERS FOLLOWING:)Ajooooooooooj kakav neopjevani debilizam od filma. Ona mala curica je hands down najiritantniji lik koji sam vidio u filmu IKAD, čak je nadmašila i Džuliju Roberts u Notting Hillu. I to debelo. Ne pamtim kad sam se ovoliko iznervirao, kako tim prokletim I'm-just-a-little-girl-but-I'm-oh-so-smart-and-I'm-gonna-make-you-pay-for-what-you-did-because-it's-poetic-justice-that-you-get-screwed-up-by-a-child-you-being-a-paedophile-and-all-that attitudeom kod proklete klinke, tako i kilavošću onog nesposobnog kilavca koji je mogao trideset puta da joj raznese brbljivu glavu i to nije uradio. Heh, moglo bi se reći da je i dobio što je zaslužio (ne zato što je pedofil, nego zato što je glup), ali ona mala gadura nije.
Grozan film. Moram da pogledam nešto mnogo bolje, da se smirim. Npr. Ballistic: Ecks vs. Sever. Ili Ghost Rider.
(Hm, da ne budem totalno nefer, film nije totalno za kantu za smeće, imao je nekoliko napetih momenata, npr. ono kastriranje i sl.)
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Harvester"Ne pamtim kad sam se ovoliko iznervirao, kako tim prokletim I'm-just-a-little-girl-but-I'm-oh-so-smart-and-I'm-gonna-make-you-pay-for-what-you-did-because-it's-poetic-justice-that-you-get-screwed-up-by-a-child-you-being-a-paedophile-and-all-that attitudeom kod proklete klinke, tako i kilavošću onog nesposobnog kilavca koji je mogao trideset puta da joj raznese brbljivu glavu i to nije uradio.

bravo, harv!
tako govore pravi pedofili!  :wink:  :!:

Tex Murphy

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"Ne pamtim kad sam se ovoliko iznervirao, kako tim prokletim I'm-just-a-little-girl-but-I'm-oh-so-smart-and-I'm-gonna-make-you-pay-for-what-you-did-because-it's-poetic-justice-that-you-get-screwed-up-by-a-child-you-being-a-paedophile-and-all-that attitudeom kod proklete klinke, tako i kilavošću onog nesposobnog kilavca koji je mogao trideset puta da joj raznese brbljivu glavu i to nije uradio.

bravo, harv!
tako govore pravi pedofili!  :wink:  :!:

Thanks! Trudim se!  :lol:
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

...svima dobronamernima preporučujem HEXED Alana Spencera iz 1993., odvažan pokušaj revitalizacije screwball komedije, odličnog teksta, živopisnih likova, maštovite postavke u stegama poskromnog budžeta, sa puno referenci, ali, ipak, šepavog ritma (što bi Cripple rekao-"film sa greškom")...fina prilika da ga pogledate i odate zasluženu počast friško nastradale Adrienne Shelly i aktuelnoj gošći mile nam Srbijice- Claudiji Christian, u sjajnoj komičnoj ulozi ovde...

Tex Murphy

Pogledao sam 300. Napisao sam i revijev, ali IE je krahirao i tako je isti otišao u materinu  :x
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

...verovatno iznenađenje polugodišta za mene- rahitični, ali šarmantni i  prilično efektni rom-com MUSIC AND LYRICS...ovaj naslov me je dugo odbijao zbog prethodne bagaže Marca Lawrencea (Miss Congeniality 1&2, Two Week Notice, recimo) ali sada sam siguran da sam bio žrtva vlastitih predubeđenja...MUSIC AND LYRICS je dražestan, pitak a smislen i dosta svež ogled na temu savremenog rom-coma, a po prvi put, od MAURICEA do sada, Hugh Grant mi je ostavio utisak ljudskog bića koje zavređšuje da egzistira...somehow!!!

...a soundtrack koji je potpisao Adam Schlesinger je junački, misaoni poduhvat prve klase!!!

...glavna zamerka je uludo prtotraćeni Campbell Scott, ali nadoknada stiže u vrcavom, brzom tekstu, ali, pre svega u zajedljivoj, ali u biti nezlonamernoj karikaturi Brittney Spears i njoj sličnih!!!

Truba

Quote from: "Harvester"Pogledao sam 300. Napisao sam i revijev, ali IE je krahirao i tako je isti otišao u materinu  :x

xrofl
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

ginger toxiqo 2 gafotas

...svaka preporuka za vintage izuzetnost Monteja Hellmana TWO-LANE BLACKTOP...ekstremistički intoniran i koncipiran film o vožnji, lišen dopadljivih, funky epizoda u ulozi vezivnog tkiva sa rock-legendom američkih sedamdesetih Jamesom Taylorom i neponovljivim Warrenom Oatsom u glavnim ulogom...ovo je film oguljen do same biti onoga o čemu govori, o sub-kulturi ljudi koji žive za vožnju i od vožnje sa gotovo dokumentaristiučkim ugođajem...nešto slično je Alesandro Bariko u romanu OVA PRIČA opisao rečima: "...lepota prave staze je nedostižna, jer je u njoj svaka krivina i zamka, u ime jednog milostivog i pravednog reda. To je nešto što samo staze mogu, rekao mu je, i što, međutim, ne postoji u životu. Jer ljudsko srce ne teče pravo i, po svemu sudeći, nema reda u ljudskom kretanju."

Shozo Hirono

...ili samo da citiramo Leonarda Maltina:"Oates' performance is about as good as you'll ever see and should have had the Oscar !"......i mala,ali znacajna epizoda H.D.Stentona.