• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

Quote from: eddie coyle on 15-07-2015, 17:06:19
Pogledao Jurassic World, teska bezvezarija, ne znam sta bi tu jos moglo da se doda.

..mali dinosaurus jaše velikog dinosaurusa, a antički krokodil kućni ljubimac, pojede trećeg. Odgledajte slobodno, taman da se pripremite za peti deo u kome se pojavljuju vanzemaljci... E.T. protiv Godzile u Jurinom parku....
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

Dybuk

Sedmi Kontinent (1989) Hanekeova rana drama, repetitivna, monotona ali fascinantna, treba imati strpljenja iako lagano uvlaci u svoju mrezu, atmosfera postaje preteca i ukoliko pregurate pola filma stvari postaju malo jasnije, sa suptilnim nagovestajima...'poente'. Mada ja sam znala da ce se desiti nesto, mislim i Imdb sinopsis nagovestava 'sinister plans'.Dopao mi se, jako. Nije ovo lep film ali hipnotise svojom klinickom hladnocom i off kadrovima (ruka, noga, cesma, tanjir) krcat kritikom materijalistickog, robotizovanog drustva koje je izgubilo osecanja, svrhu, slobodu, 'dusu'.
Sad sam se zainteresovala da pogledam jos neki (mozda Cache) posle uzasnog Funny Games vec sam bila digla ruke od ovog surovog mizantropa.

Albedo 0

može Cache i Moor's Head (tu je scenarista), al to je to, sve ostalo je izdrkavanje

NGboo

La vie rêvée de David L - očekivao sam nešto više od lažnog biopika o Linču, ali i ovako filmić deluje simpatično. Možda je mogao da traje i kraće od 90 minuta.

C Q

The Hospital 1971

http://www.imdb.com/title/tt0067217/

'I am the fool for Christ, and Paraclete of Caborca.'

Vrjedi pogledati

Mark

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

ridiculus

Quote from: Agota on 15-07-2015, 18:16:50
Pogledao Jurassic World, teska bezvezarija, ne znam sta bi tu jos moglo da se doda.

..mali dinosaurus jaše velikog dinosaurusa, a antički krokodil kućni ljubimac, pojede trećeg. Odgledajte slobodno, taman da se pripremite za peti deo u kome se pojavljuju vanzemaljci... E.T. protiv Godzile u Jurinom parku....
Zar ne vidite obrazac ovde? Jurski park => Jurski svet => šta?

Jurski kosmos!

E.T.-ju bi se crno pisalo! Živ pojeden!!!
Dok ima smrti, ima i nade.

дејан

агота!!! \o/
...barcode never lies
FLA

Son of Man

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Agota

Quote from: ridiculus on 22-07-2015, 09:09:03

Zar ne vidite obrazac ovde? Jurski park => Jurski svet => šta?

Jurski kosmos!

E.T.-ju bi se crno pisalo! Živ pojeden!!!
A sve zajedno će da ih svari džinovska genetski modifikovana verzija T-rexa, sipe, antilope, kameleona i pustinjskog skočimiša :)

Hvala, hvala, nego ... jel  treba  da se pričestim, možda??? :?:

Albedo 0

Deadly Virtues: Love.Honour.Obey.
http://www.imdb.com/title/tt2824852/

ovo išlo po festivalima kao horor, i na nivou zapleta mogao bi da prođe, al pojma nemam, ne bih ovo trpao u horor, prije triler drama, sa bondidžom i sjeckanjem prstiju

stranac upada u kuću bračnog para, njega vezuje, nju primora da igra poslušnu suprugu... no sve u svemu, to je sve pg13, prigušeno, sa ok tvistom i moralnim, feminističkim naravoučenijem

NGboo

Bilocation - među žanrovskim odrednicama na IMDb-u stoji i horor, ali ovo je (solidna, lepo uslikana, mada rupičasta) drama sa elementima natprirodnog trilera, o fenomenu "bilokacija".

Kamisama no Iu Tōri - Takaši Mike u "hajde-sad-da-zabavim-tinejdžere" elementu. K'o što je jedan recenzent komentarisao, gejmerska verzija Battle Royal-a. Šašava i maštovita, ali praznjikava kvazi-horor-misterija, kojoj bi bolje stajalo da je potpuno animirana.

L'arbre de Guernica - poslednji deo političko-nadrealističke trilogije Fernanda Arabala.

Albedo 0

CHILD 44

B film s dna kace s vrhunskim A glumcima, koji pričaju rusko-engleski, kao da su u pitanju mafijozi (Tom Hardi pokro fore Ćetkovića iz Čitulje za Eskobara), totalno suludo iskustvo

stvarno ima dosta besmislenih stvari, čovjek na kraju ne zna jesu li htjeli da kritikuju Sovjete ili da ih hvale, jer ima svačega

inače, imao sam osjećaj da film šiba kao instalacija softvera, ono tipa scene se nižu i gomilaju podatke, i tako se lijepo napuni folder i piše The End, a đe je kraj a đe početak to niko ne zna

NGboo

Nekoliko azijskih...

The Vrath of Vajra / Voyage / Kikaider Reboot / The Silenced
(za potonji iz ove grupe je, nažalost, dostupan samo google-astično loš prevod, ali mogu da se pohvataju konci)

A Light in the Fog / Guilty

Truman

Odgledao sinoć na kablovskoj ( hvala Željku Mitroviću! ) Sex, lies and Videotape. Ovo je film koji je ako se ne varam proslavio Stivena Soderberga i to ne sasvim bez razloga. Već milion puta viđenu priču obradio je na pomalo iščašen način. Najzanimljiviji lik ovde je misteriozni i naizgled perverzni Graham koga tumači Džejms Spejder ( ima li ovde njegovih fanova?) i koji sa sobom vuče tešku prošlost.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

RedSonja

Ja sam ti veliki fan od dpejdra
on je skolski primer kako losa genetika od princa pravu. Isto ko sto ti je bagaja skolski primer uticaja losih droga

RedSonja

Nije pravu nego pravi zabu . Nije primer kako od princa pravu nego kako prave zabu

džin tonik

sonja, jel ti jos uvijek cmok, cmok, cmoki one macke? samo pitam. :roll:

Dybuk

Wild

Cheryl je dotakla dno zivota, razvela se i ostala bez majke, i odlucuje da prepesaci 1000 milja po Pasifik Krest Trejlu, i suoci se sa svojim demonima, postane bolja osoba kroz (mazohisticki) licni poduhvat. Sad cu bezobrazno uopstiti stvari ustvrdivsi da je ovo 'chick flick' izraz koji ne volim, ali kako je u pitanju spora drama sa dosta preispitivanja, flesbekova iz proslosti, gde je odnos sa majkom posebno pocrtan i lepo razradjen...Moguce da gledaocima manje zainteresovanim za emotivna preispitivanja i ostale 'njanjavosti' ovo nece biti zanimljivo. A tu je i Riz Witerspun, koja mozda nije idealan izbor ali je ovu ulogu dobro odradila, meni simpaticna jer i dalje izgleda kao devojcica. Lepo i inspirativno - naravno :lol:

eddie coyle

Ni sam ne znam koji me djavo naterao da odgledam film Frances Ha (2012).

Kombinacija Vudija Alena i Novog Talasa, prema tome sam uzdrzan u najboljem slucaju ali na kraju nije ni ispalo toliko lose, prvenstveno zbog odlicne crno-bele fotografije.

Ceo film na plecima nosi Greta Gervig, uz Lenu Danam nekrunisana kraljica hipsteraja i indija, ona je u svakoj sceni filma i poprilicno je simpaticna, sto je mozda i kljucna stvar jer njenom liku kao i  vecini ostalih bi se moglo stosta zameriti.

Film prati naslovnu Frensis, u kasnim dvadesetim godinama, i njene pokusaje da se pronadje posle zavrsenog koledza, a i svi ostali likovi su u tom fazonu, medjutim moj utisak je da su, uprkos svim peripetijama i dramama, njihovi zivoti sasvim OK i nikome tu ne preti opasnost da se surva u nekakav finansijski ambis.

Medju njima postoje sitne razlike, neko je vise privilegovan, neko manje ali privilegije postoje, svi su oni visoko-obrazovana bela srednja/visa srednja klasa a jedina "opasnost" je da mozda nece ostvariti sve post-diplomske snove i ciljeve. Ruku na srce, film to i satirizuje, ima jedna scena gde se glavna junakinja zali kako je siromasna a dobija odgovor da je to uvreda za prave siromahe, ali , s obzirom da je i sam iz tog vise-srednjeklasnog miljea, reditelj Baumbah ipak ne moze da sakrije simpatije prema glavnoj junakinji i prema svemu sto ona uradi.

Dybuk

Mommy,  Lepa i potresna kanadska drama, mladi reditelj Xavier Dolan (26) vec ima zavidan broj filmova i uloga u svojoj biografiji. Snaga ovog filma je u glumi, fantasticna karakterizacija, posebno je mocna naslovna uloga majke koju je glumica Anne Dorval ucinila  beskrajno simpaticnom loud mouth pozitivkom bez obzira na neke teske i nezavidne odluke koje donosi u filmu. Diane prosto zraci zivotnom energijom i optimizmom, ali nije lisena patosa. Sva tri karaktera (Die, Steve i Kyla) su uvrnuti na svoj nacin, i ovaj trio odlicno funkcionise, zaista ih je uzivanje gledati.
Film jeste malo razvucen (139min), ali izbor muzike i 'voznja' koju nam reditelj i glumci nude ipak cine ovaj, na momente spor film, veoma interesantnim. Emotivno, slatko, veselo, tuzno, mucno, mracno, oslobadjajuce, nekonvencionalno...svega ovde ima. C'est la vie. Preporucujem!

Albedo 0

inače, i Fridom je nahvalio Mommy, tako da pošten čoek mora biti zgranut

Dybuk

Eh? :lol:

Dala sam mu jaku 7-cu, ipak mi nije za 8(+), koliko je dobio od Imdb korisnika.

NGboo

Vortex - novi talas iz Francuske razbio se o kritske stene.

L'arte della felicità - izvrstan animirani film za veliku decu. :)

Albedo 0

Dybuk

Dobar mu je tekst. Okolnosti pod kojim Kyla - tiha komsinica dozivljava blokadu govora ostaju nerazjasnjene ne samo autoru teksta nego uopste, kao i njena celokupna proslost. Taj deo bas kopka ali ima prostora za interpretaciju, neka trauma ili prosto negativna reakcija na sopstveni zivot, gde je naoko lisena izbora ('prava glasa'): sve je podredjeno njenom muzu i njegovom poslu zbog koga se seljakaju po Kanadi.
Zbilja taj futuristicki zakon deluje veoma savremeno, tim pre sto su deca/tinejdzeri u susednoj Americi naveliko nakljukani silnim lekovima za poremecaje paznje i sta vec ne, u sustini, scenario gde ce nemocni roditelj prosto prepustiti drzavi brigu o detetu i nije tako nemoguc, osim toga, zbog prirode poremecaja Stiv je vec maloletni delikvent, kao vecina dece njegovog profila!
Pogledaj, moja zamerka sto ima nepotrebnih pasaza, razvuceno i preambiciozno vreme trajanja, ali dobro, kad se izuzmu ti sitniji nedostaci, odlicna drama.

Truman

Odgledao Keeping mum, dramu sa Rouvanom Etkinskonom. U ovom ostvarenju Mr Bean glumi naivnog i dosadnog sveštenika koji ne primeću da mu žena nabija  rogove iza leđa. A onda...u jednom trenutku pojavi se psihopatska verzija Meri Popins i malo pogura stvari...Solidna 7-ica. Vredi pogledati.

Truman

Odgledao sinoć na kablovskoj The Constant Gardener. Ovo je relativno zanimljiv špijunsko-diplomatsko-farmakomafijaško-afrikoizabljibački triler. Ono što mislim da je najveći kvalitet ovog ostvarenja su Rejf Fajns i Rakel Vejč. Film nije neka tralala pričica, bavi se ozbiljnom tematikom, a ni kraj nije ružičast. Od mene jaka osmica.

usputni_boem

Od filmova Pola Tomasa Andersona koje sam gledao, jedan je vrlo dobar (Boogie Nights), a jedan je odlican - Inherent Vice. U pitanju je nostalgicno lamentiranje nad hipi kulturom (film je smesten u 1970.), koje je zavijeno u formu detektivske price s dosta komicnih elemenata (mada, Inherent Vice definitivno nije komedija). Istovremeno, ovo je mozda i najkompleksnija misterija koja je ikad snimljena (citam o poredjenju s The Big Sleep, ali to jos nisam gledao). Vec na pola filma sam dosao do zakljucka da ovu misteriju i ne treba da razumete, nego da joj se samo prepustite. Nije mi bilo najjasnije sta se tacno desava, ali sam uzivao u istrazi zbog same prirode zanra. Cisto zanrovski gledano, film je dosta zabavan. Pored toga, u najboljem stilu "krimi-komedija" (tipa Get Shorty), ispunjen je nizom zabavnih likova.

Postoji i opravdanje zasto je ova misterija toliko kompleksna - glavni lik je hipi koji je sve vreme napusen i nije uvek jasno sta su cinjenice, a sta njegove paranoicne zablude. Inherent Vice je mnogo dublji od skoro svih filmova iz istog zanra, jer je njegov zaplet samo kornet u koji je smesten sladoled, tacnije, njegova sustina. Protagonista se upusta u istragu u koju ga, vec po konvencijama zanra, u prvoj sceni uvodi femme fatale, njegova bivsa devojka koja je metafora za polako propadajuce hipije. Ona je napustila te ideale i postala sponzorusa. S tom metaforom na umu, ima smisla i to sto je u pitanju bas detektivski film - protagonista istrazuje slucaj izgubljene Amerike. Ostali detalji o nadilazecem kapitalizmu koji polako smenjuje svet mira i ljubavi sezdesetih takodje su suptilno utkani u film. Slicno filmu i knjizi Fear and Loathing in Las Vegas, Inherent Vice melanholicno posmatra kraj jedne ere, sto njegovu atmosferu cini dosta drugacijom u odnosu na, recimo, pomenuti Get Shorty.

Anderson ne radi nista izuzetno - dosta dugih kadrova, sto je uobicajeno za njega, i closeupova - ali, Inherent Vice izgleda veoma lepo. Njegova dobra rezija ozivljava odlicni scenario i to je dovoljno. Doduse, voleo bih da je malo vise velicao hipije, jer bi onda i sustina filma imala vecu emotivnu tezinu. Takodje, voleo bih i da je bio poeticniji i da nije sveo film na niz dijaloga.

Licno, smatram sebe hipijem i voleo bih da sam ziveo u Americi sezdesetih, a film noir mi je mozda i omiljeni zanr, tako da mi se Inherent Vice bas svideo.

Truman

Odgledao The end of the affair. Ovaj Rejf Fajns stalno glumi namučene muževe/ljubavnike. Izgleda da naprosto ima takvu facu.

Albedo 0

Farewell to Fools
http://www.imdb.com/title/tt1634055/

nejasno je što ovaj film ima ocjenu 5.4, ovo je najbolje što sam pogledao ove godine (btw ovo je omraženi rimejk nekog rumunskog filma)

ne kažem da je perfektan, ali Kajtel i Depardje rasturaju, totalno im leže uloge, zaplet je više nego interesantan, i sve je to fino spakovano, sat po je proletilo

što se mene tiče, ovo je ono što bi Wes Anderson snimao kad bi pravio dobre filmove

Dzimi Gitara

Quote from: Red John on 18-08-2015, 13:04:33
Odgledao The end of the affair. Ovaj Rejf Fajns stalno glumi namučene muževe/ljubavnike. Izgleda da naprosto ima takvu facu.

Gledaj recimo In Bruges. Em je remek delo, em Fajns ne glumi izmučenog muža. Mada jeste muž i ima određene probleme koji ga muče.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Truman

Blagodarim, mada mi ne deluje da tu ima glavnu ulogu...

Petronije

Poslusaj Dzimija. A bogami Fajns briljira i u Sindlerovoj Listi, tu nije ni malo izmucen.
Arm the Homeless

Truman

Dobro, ne kažem da su mu svi filmovi takvi već da ih ima podosta. Kao što Brus Vilis ima 5-6 filmova gde spasava svet.

Father Jape

Ni u Grand Budapest Hotel ne igra takvog lika. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Dybuk

Ni u Spajderu ni u Strejndz Dejs :)

Yummy!

Father Jape

A ja ću po navici okačiti i Desert Island Discs epizodu s njime:

http://www.bbc.co.uk/programmes/p00941wp

ridiculus

Quote from: Dybuk on 21-08-2015, 14:29:49
Ni u Spajderu ni u Strejndz Dejs :)

Yummy!
U Čudnim danima je izmučeni bivši... :D
Dok ima smrti, ima i nade.

Dybuk

Platoon 1986 (Vod) Zer gut. Nije lako ratovati! Covece samo kad pogledam onu uzasnu klimu u 'Namu uhvati me muka, komarci, pijavice, sila nekakvih buba, vlaga, kisa jaiks! Odlicna ekipa glumaca i bas plasticno prikazani vec pomenuti teski uslovi, tja, ko im je kriv sto se svuda mesaju i zavode red...Dobar film!

Planiram da repriziram Lovca na Jelene, samo se treba psihicki pripremiti na 3 sata buljenja u ekran. :lol:

tomat

dok su u tom modu, predlažem i Hamburger Hill, ako nisi gledala.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

Gledacu.  :)

Reprizirala Lovca. Vrlo razvucen film, sve tri etape u zivotima glavnih junaka pokrivene (pred rat, ratiste, posle rata) ali mi nije jasno cemu one preduge scene vencanja u prvom delu price, pred odlazak u rat. Uhvatila sam sebe da vicem, dobro, a sad Vijetnam! :lol: Reditelj je bas onako gustirao, nema sta.
I danas su filmovi dugi, ali se drugacije snimaju. Ipak je ovo brutalan film zbog prikaza psiholoskih i ostalih trauma, posebno su scene ruskog ruleta i finalna 'igra' nezaboravne.

Albedo 0

KUM je snimljen kao kriminalistički film od dva sata, a onda su producenti tražili još sat vremena porodičnih scena i talijanštine, pa kad je film eksplodirao na blagajnama, svuda su turali familiju i etnicitet.

Mada, u LOVCU NA JELENE to ima smisla, prikazan je život glavnih junaka kao cjelina, a početak stoji kao kontrast u odnosu na rat.

Mislim da su oba filma u stvari kultna zbog toga, posebno Kopola bi bio zaboravljen da je snimio samo neki palp krimić, čitav film je dobio na težini sa porodičnim i etničkim problemima.

Dybuk

Jasno, ja sam se promenila kao i moj ukus vremenom, znam da sam ceo zivot bila pod utiskom da je Lovac cudo, filmcina. Ne znam, sad mi se cini da ni filmski (fotografija, kamera, montaza - tj nedostatak iste :)) ovo nije neki vrh. Mada, sta ja znam o tehnickim aspektima, samo mi je takav utisak. Pritom, onaj pravoslavni pop na vencanju niti ima bradu a i cudno je obucen :lol: mada kao sve je bilo autenticno, i crkva, statisti, cak i pop. Ne smeta mi prikaz porodice, jasno da su hteli prikazati kontrast, ali scene vencanja traju nesto pola sata...a nisu bogznakolko zanimljive. I bas je zgodno da amerikanci ruskog porekla igraju ruski rulet u filmu. A svi italo-americki naglasak. Super mi je ona baba, majka mladozenjina, cim sam videla kako je obucena znala sam da je Ruskinja. :lol:
I jos nesto, kad zivis u onakvoj vuko...ini vojska i odlazak u rat dodje kao uzbudljiva prilika za putovanje.

Albedo 0

znači kad si bila mlađa imala si bolji ukus? :)

elem, zar nisu oni Ukrajinci a ne Rusi? Štaviše, oni su ta unijatska grko-katolička crkva, koja ima neka pravoslavna obilježja ali priznaje Vatikan, ovi što su sada protiv Putina i te fore su iz zapadne Ukrajine, koja ne potpada pod pravoslavnu crkvu, tako da to i nisu pravoslavci u filmu.

Dybuk

:) Izgleda. I dalje je dobio 8 od mene, ako ista znaci, ali nekad mi se cinilo 11/10!  :lol:

Wikipedija kaze Rusi. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Deer_Hunter

Cudna ona ceremonija, mada nisam bila na crkvenom vencanju, ruskom ili srpskom tako da.. :lol:

Father Jape

Ja sam Lovca po prvi put gledao ove godine, i ne pamtim ga uopšte kao razvučenog. A taj deo kod kuće mi je bolji od vijetnamskoga. :lol: