• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

striparnica Buch u Lj se zatvara

Started by sigismundus, 15-03-2005, 15:50:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

no, pošto sam ponovo u sedlu, da postiram jednu svežu vest
malo neobično, da to objavljujem na srbskom sajtu, ali znak sagite je nekako moj matični sajt, pa nek i slovenci ovde pogledaju šta se dešava

dakle, striparna Buch se zatvara. prostore preuzima novi čovek, koji iznajmljuje lokal. gospodin Buch, o kojem mogu kazati samo najbolje, seli se, sa svojim materijalom. Ne, ne otvara nove striparne. I ne mislim, da vam kažem, jer smatram da bi štetio njegovim interesima, koje u nekom smislu još nije do kraja definirao. Jedino što sigurno znam, a to ču i da kažem, da je duboko uvredjen odnosom slovenskih kolekcionara, koji su mu non stop predbacivali onih par slovenačkih tolara, koje je naplačivao kao proviziju. Dakle, prijatelji moji, kao što izgleda, kupovačete drugdje. Zagreb, Beograd ili poštom. Može i autom. I avionom, što se mene tiče. Žao mi je tog čoveka i njegovog dubokog razočarenja. Jer je sve to radio predasve iz ljubavi prema stripu. Zato to i govorim. Možda za dan dva kažem i nešto više, ako me uhvatite, kad budem bolje volje.
onaj, koji sniva tudje snove

sigismundus

No, malo mi je glupo otvarati nov topic, zato samo nov post,  pošto je sledeča vest nekako vezana na gornju.

Več neko vreme u ljubljanskom vazduhu visi vest, da če se otvoriti nova striparnica. No, pre neki dan na neki slovenački sajt napisao sam ovo:

no, da povem nekaj novega o striparnici. novi striparnici.

zadeva se je mal zakomplicirala. bil sem prepričan, da bo tip izpeljal stvari, kot je predvidel. veste, naročil je oblikovalko, da mu uredi prostor. oblikovalka kontaktirala človeka za opremo prostora. ta kontaktiral mene, sva razdelala nekaj idej, oblikovalka zadovoljna, vendar, kot sem zvedel, ni prišlo do plačila. opremljevalec prostora se je umaknil, mene to itak ne briga kaj dost, oblikovalka pa kolikor vem, tudi ne bo nadaljevala z delom.
vse to mi kaže na določeno neresnost in če rečem, da je bil plan otvoritve že v nekaj mesecih, bi predvideval, da je zadeva nekoliko zamočena. ali pa vsaj odložena. založena.
za tiste, ki jih zanima, pa tole. notranjo opremo sem si zamislil v stilu narednika bilija. lutke iz stiroporja glavnih junakov, pasice stripov, plakati ipd. škoda, da sem projekt že napol izdelal, pa ni bilo nič iz tega. ga bom pač moral uporabiti nekje drugje.

Da se ne mučite slovenskim. Neko je u poslednjih deset godina pokupovao večinu stripova u Sloveniji. Po nekim virovima ima jih tako oko 120.000. Različitih stanja, mnogoduplih (i.e. desetorostrukih)  primjeraka, tako da brojka na kraju i nije tako impozantna. Što se tiče raznolikosti stripova. No, on kaže, da če se u principu baviti samo prodajem stare robe i u glavnom kompleta. Raširila se fama, zapravo on je raširio famu, da on komplete Alana Forda i Zlatne serije i Lunovog stripa u kompletima prodaje širom cele eks Yuge. I svi to nekako poverovali. Meni to jako čudno bilo i mnogo ispitavo sve, koji se bave stripom. Što se mene tiče, niko mi još nije kazao za čoveka, koji iz Slovenije kompletima opskrbuje republike bivše Jugoslavije. Svakako, možda se varam. Ali i nekako ne verujem u to.
Pošto je svet mali, desilo se, da taj čovek kreditom kupio prostor za novu striparnicu, unajmio dizajnerku, da mu opremi lokal, ona potražila majstora, koji je kontaktirao mene. Mali svet, svakako. Iz prijateljstva pripremio sam projekat, u stilu Bettle Baileya, Redov Bilija, sa stiripor lutkicama glavnih aktera, sa uvečanim pasicama stripova, likova , knjiga i još puno toga. I naravno šutio, jer sam profesionalno bio vezan.No, taj čovek odlučio, da dizajnerki ne plati, ništa ne dobija ni majstor, a mene novac ionako ne interesuje u tom primjeru. Očito mu nestalo para za tekuče troškove a i rate za kredit če doči na red. Ali to znači, da se otvaranje lokala odlaže. Po mojoj proceni. I to vjerovatno ne samo na par mjeseci, kako visi u zraku, nego vjerovatno do jeseni. Bar do tada.

Meni je to krajne sporedna stvar ali priznajem, da sam počeo ozbiljno razmišljati, da lutkice Redov Bilija, Halftraca, debelog sarženta i mis Buxley postavim u svojoj knjižnici. Ili da nagovorim prijatelja, da jih počne raditi u večem broju, a vi puručujte, ako vas je volja.

marlowe

steta. uvek me rastuzi vest da se neka striparnica zatvara.
no, ne bojim se ja za Slovence :!:  :D
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Djole

Heh, mis Buxley bih svakako naručio. ;)

Što se tiče Bucha, šteta za svaku striparnicu, ali kako čujem, nije baš bilo reč o "par tolara", već o nekim većim sumama, naročito kada su neka low profile izdanja odavde bila po sredi.

No, ako su lagali mene, i ja lažem vas.
"THAT is why they call me The Decorator."

sigismundus

tu svakako imaš pravo, djole. Neka izdanja, low profile, kako kažeš, zbilja su bila skupa. I neki pirati. No, večinom je takve primerke Buch nabavljao u kioscima ili u More Comics. A želio jih je imati u striparnici, da pokaže svoj asortiman. Isto tako su mu bili skupi neki srbski stripovi, osobito divlji zapad, koji je Buch na početku nudio čak za 10 eura, ali je veoma brzo spustio cenu na 5 eura. Kazao je, da je to bila cena čoveka, koji ga je snabdevao. No, i ta cena je još previsoka, ali... Svi Ludensovi regularni stripovi, takodje i hardcoveri Zagora i slično, bili su jeftini. Iako jih je on nabavljao kod Bernarda po istoj ceni kao stripaši, koji su dolazili u Bernardov magazin. Prodavao jih je ispod nabavne cene, koja je bila u Hrvatskoj. Znači, pušio je...Razlog: hteo je da bude prisutan svežim stripovima, 2-3 mjeseca prije njihovog regularnog dolaska u Sloveniju, a drugi je to, što je morao prihvatiti nižu cenu. Naime, Ludensovi stripovi se u Sloveniji tretiraju kao remitenda, i zato su jeftiniji nego u Hrvatskoj. Jer su več bili na kioscima. Njegovim potezom su pravi kolekcionari dolazili do glanz brojeva jeftino i prije. Srazmerno jeftin mu je i  hardcover Alan Ford. i Jedino su mu albumi odskakivali, jer je kaže, htio nadoknaditi manjak. A što se tiče starih stripova, na početku je pravio greške i užasno jeftino prodavao raritete. Onda zamolio mene, pa sam mu par puta napravio procene, tako da je brzo naučio parametre.
Glavni razlog, što je tako dugo istrajao, je u tome, da je lokal njegova svojina i nije mu trebalo plačati najam. Što uopšte nije stavljao u kalkulacije. Sad odlučio, da da lokal u najam. Sa stripovima neče prekinut, jer če jih još uvek, kao ljubitelj, nabavljati za sebe. Ja vjerujem, da če mu se neki ljudi moči priključiti na tom vozu. I ja, nadam se.
Ali u principu mi je veoma žao za tu njegovu odluku. On je čovek velikog srca i istinski je zaljubljen u strip.

sigismundus

Djole, ako hočeš videti kako mis Buxley izgleda :)), pogledaj kolekciju koju je izdao Dark Horse. Plastičnih figurica. Nači češ ti več to. Bilo jih je osam, čini mi se, a četiri su izašle posebno sa svojim knjižicama.

sigismundus

dobro, dobro. Znam, da znaš, kako izgleda Buxley. Htio sam kazat, kako izgleda figurica miss Buxley.
Uzgred, znaš li, da postoji knjžica Redova Biija, u kojoj su objavljeni svi štosevi o Buxleyevi, koji zbog cenzure nisu došli u novine. Pravi urnebes.

Djole

Hvala na linku! Inače, mislim da sam ovu figuricu video u nekom od Previewsa.

Što se tiče Bucha, OK, imao je čovek svoju računicu. Samo mi je žao što su Nepobedivi i Okružen mrtvima kod njega, iz ovog ili onog razloga (a ima i ovih i onih, kao za sve) koštali drastično skuplje nego što su trebali, te je prodaja bila ravna nuli. Za pirate OK, za to i treba da se dere. Nelegalne stvari - koštaju.

U svakom slučaju je greh za svaku zatvorenu striparnicu....
"THAT is why they call me The Decorator."

sigismundus

evo, kako izgleda, striparnica se zatvara krajem aprila. Bilo je to predvidjeno sredinom aprila, ali biče kraj meseca. Treba još koji rodjendan, da se proslavi.  Recimo Buchov i moj.

Morticia

Da li će biti neka rasprodaja? Kuda sa stripovima?
Izvinjavam se ako negde gore piše.
You're dead, son. Get yourself buried.

sigismundus

Pa, neče biti rasprodaje. g. Buch, zbilja se tako zove, če stvari preneti kuči, neke če vrednije albume predati knjižarama, nešto če prodat po netu. Mada mu je sada, kad se obistinio Vertigo u Srbiji postalo žao, što je tako odlučio.
Ali pošto smo mi zlatni dečki, i draga naša Morticia, biče nam čast, da ti pošaljemo jedan mali poklon. Slobodno odaberi šta hočeš. U principu u striparnici postoji cjelokupna jugo scena. Daj, bilo koji album. Javi mi na privatnu poruku, šta bi želela, pa ču to srediti.
Biče nam beskrajno drago.

srdačno

sigis

Morticia

Hvala, iznenadili ste me!  :lol:
You're dead, son. Get yourself buried.

sigismundus

Pa tako treba i raditi sa devojkama. Prijatno jih iznenaditi. I biti zahvalan i zadovoljan ako prihvate malo pažnje.

Boban

Ja nisam tako shvatio, naime, sedeo sam malo s covekom, u njegovoj knjizari i okolnim kafanama i stekao sam utisak da ce on knjizaru premestiti u svoju kucu, ali da ce i dalje zvanicno raditi.
Problem trenutne pozicije knjizare je totalna zabacenost; dalji je od centra Ljubljane nego Alan Ford od centra Beograda, sto u realnim odnosima znaci na kraju sveta, tako da mu to pomeranje u kucu nece mnogo oduzeti od atraktivnosti. Stalni kupci ce ga nalaziti gde god.
Cak smo dogovorili neku saradnju...

Inace, knjizara je lepo snabdevena i ako bi se nekakvim abrakadabraka premestila u Beograd na jedan dan, jedva da bi nesto preteklo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sigismundus

Jeste. Pomera stripove u garažu. Zadržače 15-20 kolekcionara, koji če ga kontaktirati, kada dobije novosti. Tako da ne traži robe samo za sebe. Zapravo za neke stvari ni sam ne zna šta če uraditi. Albumi i to što ima vrednijeg, niko od njih neče kupovati. Jer to več imaju ili jeftinije kupuje drugdje. Zato to planira nekako prodat. Jedino je sigurno, da je potpisao pogodbu za iznajmljivanje lokala in da mora, da ga isprazni. I da mu je sad žao. Razmišlja o povremenom štandu, o internet prodaji, ali onaj njegov kutak u garaži če biti otvoren za malo ljudi i to samo povremeno. Da li če to još uvek raditi legalno, ko zna? U svakom slučaju postoji velika mogučnost, da se vrati prodaji kučinskih aparata, a da mu to sa stripovima ostane samo sporedna djelatnost. Sačekajmo pa vidimo.

sigismundus

striparba Buch zatvorila je vrata. No gospodin Buch se ne da. Uzeo sve stripove, smestio ih u kombi i parkirao na drugoj strani trgovskog centra Murgle. I prodaje na otvorenom prostoru. Znači, još smo u igri. Unatoč svime.

marlowe

ne dajte se! ima li nesto retko/zanimljivo?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

sigi, pokusavao sam da ti posaljem neke poruke, ne znam da li je uspelo, ali svakako te vise nemam u inboxu pa mi posalji neku poruku da vaspostavimo ponovo komunikaciju. treba nesto da te pitam. :!:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

sigismundus

sigismundus

uzgred, trebam jednu pomoč Marlowe.

pre kakav mesec dana na slovenskom sajtu postavio sam pitanje:
Koja su imena brače Dalton. Onih pravih, iz prve epizode. Čak sam naveo jedno objavljivanje, a ništa.
Daj molim te, daj ti, ili bilo ko drugi da odgovori mojim kolegama slovencima, tako da bar vide, da se ne glupiram:

http://forum.striparna.com/viewtopic.php?t=146&start=0