• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čišćenje tavana

Started by S., 26-03-2005, 14:40:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

Iz Glasa javnosti, na dan današnji:

"...Viši kustos Radivoje Papić nedavno je na tavanu zgrade Narodnog muzeja u Užicu, u dva drvena sanduka koji su bili bez ikakvih oznaka, otkrio odavno zaboravljenu i izgubljenu arhivu sa više od tri hiljade autentičnih, izuzetno očuvanih nemačkih fotografija iz Drugog svetskog rata. Dva sanduka puna fotografija bila su deo zbirke iz fonda ovog muzeja, ali se za izuzetno vredan sadržaj nije znalo sve dok kustos Papić, "kopajući" po tavanu, nije sa sanduka skinuo prašinu koja se taložila decenijama.

Na snimcima iz sanduka su pripadnici uglavnom nemačke, ali i italijanske i japanske vojske, u ratnim kampanjama na frontovima od Dalekog istoka do - Afrike.

- Osim uglednih nemačkih vojskovođa, asova avijacije, na fotografijama su i detalji iz svakodnevnog života nemačkih vojnika, scene iz bolnica, sa oporavka, ali i potresne fotografije spaljenih ruskih i ukrajinskih sela i gradova, uništene tehnike, mrtvih Rusa i Ukrajinaca, predaje vojnika Crvene armijeÖ - kaže kustos Papić, uz naznaku da je od čitave arhive do sada "identifikovano" tek nešto više od 700 fotografija, odnosno dešifrovano je ko je na fotografiji, gde je ona snimljena, i u koje vreme.

Osim fotografija sa Istočnog fronta, naročito su zanimljivi i dobro očuvani snimci iz severne Afrike na kojima se često u akciji može videti i sam feldmaršal Romel. Na nekim fotografijama su Hitler, Musolini, japanski vojskovođa JamašitaÖ Posebno je vredna činjenica da je na poleđini svake fotografije i propratni tekst sa podacima o tome gde je fotografije snimljena, ko su vojnici na fotografiji, i sa drugim dodatnim komentarima. Pretpostavlja se da je deo propratnih tekstova iz pera izveštača vojnih listova - Vafen Žurnal ili Dojče Arme Cajtung.

U Narodnom muzeju u Užicu kažu da će za klasifikovanje, arhiviranje i kvalitetnu opremu nađene arhive koja se nalazi u zbirci koju vodi muzejski savetnik Desanka Drndarević biti potrebno mnogo vremena, napora ali sredstava.
- Posle otkrića sledi muzeološka obrada nađenih fotografija, a zbirka će posle toga biti dostupna i zainteresovanim institucijama i javnosti - rekao je Živan Radovanović, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

U užičkom Muzeju, bez dodatnih nužnih provera, ne žele da se izjašnjavaju o tome kako je i kada vredna zbirka dospela na tavan njihove zgrade.

Po jednoj od varijanti koja se već može čuti u Užicu, moguće je da je vredna arhiva deo plena koji su partizanske jedinice, među njima i Druga proleterska brigada, zarobile 1944. godine na Smederevskom putu kada je razbijena i do nogu potučena čitava nemačka divizija. Po drugoj varijanti, moguće je da je arhiva zarobljena u Beogradu, ali i na nekom drugom mestu tokom povlačenja nemačkih jedinica. ..."

2005-1944=?  :mrgreen:

Truba

fenomenalno...

eh da je meni nešto od toga pogotovo istočni front  :(
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

sivka

I posle kažu da ne postoji Velika Zavera.  :(

...
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

milant

A jel mogu slike nekako da se vide?

S.

:( Ne znam vise, mogle su juce i prekjuce. Ovi iz Glasa izgleda i slike premestaju. Mozda da pokusas u njihovoj arhivi? Uz tekst su inace bile samo tri fotografije.